Oporavak
autor: Talidari
Vezano uz članak: "Lijek za sve"

U ovom ulomku iz knjige "Čarobno drvo" autora Talidari
pročitajte o čemu ovisi oporavak, bilo od zdravstvenih, financijskih ili međuljudskih problema.

U to vrijeme je Magdi postalo jasno kako se proces iscjeljenja u većini slučajeva svodi na jednostavan čin ispravljanja vibracije, uglavnom putem uklanjanja blokada koje sprječavaju slobodan protok energije kroz naše tijelo. Uvjerila se je da je materija u stvari energija koja vibrira određenom jačinom, a da je ljudsko tijelo, kao i sve drugo, samo energija koja neprekidno vibrira i kruži tvoreći tako određeni oblik.
Bilo i krvni tlak ovise o postignutoj razini sklada s okolinom, a bol nije ništa drugo nego pokazatelj blokada u protoku energija, odnosno način na koji nas priroda upozorava da promijenimo nešto u svom životu kako bi ponovno uspostavili sklad.
Isto je i s imunitetom i probavom. Kada nismo usklađeni s prirodom i prirodnim procesima, stvaraju se energetske blokade i vibracija se poremećuje, što omogućuje nepovoljnim genetskim predispozicijama da uzmu svoj danak. Svoju uravnoteženost gubimo kada se oglušimo na zov prirode, kad ne slijedimo prirodne zakone.

   Prema tome, istinsko iscjeljenje se prema Magdinom shvaćanju sastoji većinom od uravnoteženja vibracije u tijelu kako bi se omogućila neometena cirkulacija, kako bi se krvne žile otčepile, rad srca normalizirao, imunitet ojačao, i kako bi se unošenje, izlučivanje i izbacivanje prirodnih elemenata (zraka, vode i hrane) odvijalo kako treba. Ako je negdje neki poremećaj, to znači da je vibracija poremećena, pa je treba ispraviti.

Akcija
čarobno drvo
Čarobno drvo
Pozivamo vas da sudjelujete u akciji u kojoj svaki mjesec zajedno svladavamo pojedine vještine i usvajamo korisne vrline.
Opširnije »

   Vibracija se može ispraviti na bezbroj načina, najuobičajeniji je kemijskim putem, ali najprirodniji su putem zvuka (meditacija na unutrašnji zvuk, smijanje, posebna glazba - didjeridu, pjevanje, zvukovi kristala, ptičji pjev...), mentalnim usmjeravanjem (nada, molitva, meditacija, vizualizacija...), umjetničkim izričajem itd.

   Možemo se povratiti u stanje ravnoteže na mnogo različitih načina, ali trebamo otkriti koji način na svakog od nas najbolje djeluje. Na neke najbolje djeluju lijekovi, dok na druge alternativne metode. Vibraciju možemo ispraviti i pjevušenjem uz energizirajuću glazbu, slušanjem pjeva ptica ili didjeridua, plivanjem sa delfinima, smijanjem, pa čak i gledanjem dječjih očiju, čitanjem poezije, prakticiranjem meditacije, tjelovježbom ili pak jednostavno bezbrižnom šetnjom kroz park. Da i ne spominjemo terapeutsko djelovanje ljekovitog bilja i dragog i poludragog kamenja. Što god da koristili ili činili, ovisi o nama samima kako brzo ćemo se oporaviti, bilo da se radi o fizičkim ili emotivnim poremećajima, ili o financijskim ili obiteljskim problemima.

   Nakon svega Magda je shvatila da je promjena perspektive najučinkovitije sredstvo za mijenjanje vibracije i otklanjanje raznih poremećaja. To iziskuje volju da shvatimo da isti mentalni sklop kojim smo privukli određene nevolje u svoj život, neće nam pomoći da izađemo iz njih i privučemo nešto bolje u život. Gledanje na stvari iz drugog kuta može preobraziti naš pogled na svijet, a još bitnije, preobraziti pritom aktualno štetno stanje. Ako smo mogli dopustiti pojavu neke negativnosti u naš život, isto tako je možemo i otpustiti. Jer tamo gdje je ulaz, također postoji i izlaz. Ako smo mogli izgraditi neku blokadu, možemo je i srušiti. Nikad nam nije dana moć stvaranja bez moći razaranja. Ako smo mogli stvoriti neki problem, možemo ga i riješiti. Najbolje bi bilo gledati na sve iz Božje perspektive i od tuda dobiti inspiraciju za razrješenje.

   Još jedna tehnika za mijenjanje vibracije je otpuštanje ili odmak. Drugim riječima, oslobađanje od svih negativnih misli i emocija, zamjenjujući ih s pozitivnim afirmacijama i imaginarnim doživljajima. Bitno je da s vremena na vrijeme pustimo mozak na pašu, dopustimo umu da mašta i bude slobodan od konvencionalnih inhibicija.

   Tu se možemo poslužiti mantrom kao što je Kenedijeva poznata tvrdnja: "Ich bin ein Berliner", koja naglašava značaj rušenja "Berlinskog zida" kojeg smo izgradili unutar našeg uma. Nitko nam ne osporava slobodu, koliko naše vlastite predrasude i kriva uvjerenja. One su prave cigle Berlinskog zida, onog nekadašnjeg u Njemačkog kao i onog sadašnjeg u našim glavama, koji nas sputava u postizanju našeg punog potencijala. I nitko drugi ne može srušiti zid u našim glavama, osim nas samih koji smo ga izgradili. Imajmo na umu, mentalne ograde je daleko teže uništiti nego one betonske.

   Kroz iskustva sa ljudima s teškoćama, Magda se uvjerila da biografija osobe kad-tad postaje i njezina biologija. Fizičko stanje ovisi o karakteru osobe, budući da su tijelo i um nerazdvojni i međuovisni. Naše navike su snažni mehanizmi, pošto stvaraju nesvjesne obrasce razmišljanja i ponašanja koji određuju naš karakter i izvor su naše učinkovitosti ili neučinkovitosti. Tako osobnost ne samo da utječe na osobna dostignuća u zdravlju, bogatstvu i odnosima, već ih u stvari određuje.
Da bi napredovali, potrebno je slati mozak na fitness – održati formu kroz redovito rastapanje starih navika (salo) i gradeći nove bolje navike (mišići).

   K tome, emotivni stres ostavlja negativne tragove na fizičkom planu kod osobe. Ponekad je samo iskren, prisan razgovor Magdi bio dovoljan za poboljšanja stanja oboljele osobe. Tijekom takvog postupka čovjek se može riješiti energetskih opterećenja iz svoje prošlosti, bremena koje remeti normalan proces rada zdravih stanica te tako povećava mogućnost oboljenja.

   Promjena perspektive i odmak od svega što nas opterećuje, zajedno čine najučinkovitiji način osobnog izlječenja, izlječenja koje pacijent može sam ostvariti, izlječenja koje se bavi uzrocima bolesti, a ne samo simptomima. Ta vrsta liječenja iziskuje transformaciju toksične, zagušene energije koju  uzrokuju  bolna sjećanja, ljutnja, mržnja, ogorčenost, žalost, neuzvraćena ljubav i slično. Lijek za te ožiljke mora uključivati primjenu odgovarajućih pozitivnih emocija kako bi se uravnotežila energija koja narušava fizičku i psihičku harmoniju.

   Najveća Magdina briga kod liječenja bio je povratak bolesti, do kojeg je nerijetko dolazilo nakon što je osoba jednom ozdravila. Bolest bi se vraćala kad se nije djelovalo na njezin uzrok. Magda je primijetila da je često bilo lakše ozdraviti nego ostati zdrav; da se svaka bolest može izliječiti, ali ne i svaki bolesnik. Ishod terapije je više ovisio o bolesnikovom prihvaćanju liječenja, nego o posrednikovom (liječnikovom) umijeću. Tako je uvidjela da je neadekvatno liječiti stanje, već treba liječiti osobu. Htjela je inspirirati ljude da preuzmu zdravlje u svoje ruke, da se sami liječe i da uopće sprječavaju pojavu bolesti i drugih poremećaja. Zbog toga se odlučila posvetiti održavanju psihičkog  zdravlja, a ne nedostatnom liječenju fizičkih simptoma bolesti. Zaključila je da će ljudima  najbolje pomoći pisanjem knjige, pristupačne i svima razumljive, teksta koji ne poučava s visine i ne propagira određenu isključivu filozofiju, već samo ukazuje na načine kojima možemo premostiti zapreke koje stoje na putu postizanja sreće.

   Najbolje što možemo učiniti za svoje zdravlje je zaštititi ga i tako spriječiti pojavu oboljenja. Stari Danci su rekli: „Skupo je ono zdravlje koje se u apoteci kupuje“. Malo prevencije vrijedi više od mnogo lijekova. Glavni uzrok lošeg zdravlja je to što smo taoci zloduha - napasti koje nas drže u svojoj šaci, kao što su razna ograničavajuća uvjerenja i destruktivne emocije. Kako ne bismo bili njihove žrtve i kako bi ih držali što dalje od nas, trebamo isušiti močvaru u kojoj se množe, da se tako izrazimo. Trebamo ih uhvatiti umjesto da oni nas uhvate. Sve te demonske, emocionalne i mentalne, napasti mogu nam nanijeti mnogo fizičke i emocionalne boli, osim ako ih ne ukrotimo vrlim oruđem kao što je razumijevanje, suosjećanje, praštanje, tolerancija, iskrenost, skromnost itd. Pritom moramo biti svjesni duboke, iskonske povezanosti duha i tijela. Ne kaže se bez razloga da je u zdravom tijelu zdrav duh, ali vrijedi i obrnuto.

   Stoga, budimo dobri i činimo dobro, jer to je sve što treba da i živimo dobro - zdravo, u skladu i obilju. Lakše je reći nego učiniti, no svejedno nije nemoguće. Reći 'ne' lažima, ponosu, brigama, zavisti, pohlepi, ljutnji, mržnji, diskriminaciji, predrasudama...svim tim štetnim zlodusima što narušavaju naš mir, zamagljuju razlikovanje između dobra i zla te nas navode na krivo ponašanje kojim samo pogoršavamo situaciju. Time se sukobljavamo sa sobom i okolinom, dopuštamo da nas dobre stvari mimoiđu, osjećajući se pritom frustrirano, zbunjeno, izgubljeno, usamljeno, tužno i žalosno. A najgore od svega što time sami izazivamo disproporciju koja narušava naše zdravlje.

   Osim toga, proces zacjeljivanja je povezan sa svim ostalim sferama života. Onako kako korigiramo vlastitu vibraciju za privlačenje zdravlja, tako možemo korigirati i svoju vibraciju za privlačenje bogatstva, ljubavi, mudrosti, ljepote i svega drugog. Podrazumijeva se da je preduvjet za to prilagodba ljudske aktivnosti tako da bude u skladu s uređenjem svemira. Prema Židovima i mnogim drugim duhovnim putovima čovječanstvo može postati harmonični dio svemira samo ako živi u skladu s božjim zakonima i pokorava se božanskoj volji. To se odnosi na zakone prirode, a ne crkvene ili ljudske.

   S tim u vezi, Magda je uvidjela da je cijela svrha života živjeti u skladu s božanskim principima kroz održavanje ravnoteže kakvu posjeduje hodač po žici, i to je bilo ono što je vidjela kao najuzvišeniju dužnost svakog od nas ne samo po pitanju zdravlja, već i po svim ostalim pitanjima života.

   Naša svrha u životu je razviti se do božanskih razmjera i pritom uspostaviti ravnotežu i živjeti u skladu sa svim ostalim stvorenjima, održavajući zakone prirode umjesto da ih kršimo. Da bismo u tome uspjeli trebamo prepoznati jedinstvo i međusobnu povezanost svih stvari i bića u svemiru i shodno tome prevladati osjećaj superiornosti i odijeljenosti. A kada to ne činimo nesvjesno prouzrokujemo razne probleme jer nismo u skladu s prirodom. Zbog toga moramo obuhvatiti sve što postoji u sveobuhvatnoj percepciji. Jasnoća ne leži u segregaciji, već u integraciji. Međutim, kao što je Newton otkrio da je  bijela svjetlost sastavljena od različitih boja spektra isto tako trebamo shvatiti da je ljepota života u njezinoj šarolikosti, u dopuštanju različitostima da odražavaju jedinstvo, a ne u forsiranju unifikacije različitosti, jer to čini život bezbojnim.

   Ako je smisao života sreća, kao što nas je učio Dalaj Lama i toliki prije njega uključujući Aristotela, onda je naša dužnost ispuniti je. Sreća nije toliko stanje, koliko je izbor. Svatko od nas ima izbor da napravi nešto za ostvarenje blagostanja u svom životu. Najbolje je započeti shvaćanjem da naš život ima neku svrhu. Kao što je smisao života naći sreću, tako je i sreća naći smisao u životu. Kužiš? No, oni koji traže isključivo sreću, neće je nikada pronaći. Jer sreća podrazumijeva dobro i loše u jednakoj mjeri.

   Ne treba biti nuklearni fizičar da se shvatilo kako se sreća ne može ostvariti ako smo bolesni ili se borimo sa životom. Kada duša pati, tijelo vapi. Stoga bi nam prioritet u životu trebao biti da hranimo dušu jednako kao i tijelo kako bi mogli biti uravnoteženi, u skladu s okolinom, i time zdravi i sretni.

   Svi smo mi konstantno rastrgani između svojih želja koje narušavaju naš mir i zadovoljstvo. Sve se te želje svode na to da želimo manje patiti, a više uživati. Tako bol i užitak postaju lutkari koji povlače naše konce. Izbjegavanje jednog (boli) i stremljenje ka drugom (užitku) je nažalost, na što se uglavnom naši životi svode, jer prilikom donošenja životnih odluka kao na vazi važemo moguće ugodnosti i neugodnosti te mjerimo sreću prema omjeru tih stremljenja: više ugode - više sreće, više boli - manje sreće.
Slobodni smo voditi svoj život težeći za užitkom i izbjegavajući boli, ali ako umjesto toga odlučimo prigrliti naše temeljne, unutarnje vrijednosti i na njima graditi svoj život, iskusit ćemo preporod i takvu sreću za koju nismo ni znali da je moguća, kad naše materijalne i duhovne mogućnosti više nisu žrtve hira vanjskih utjecaja. Kroz iskustva znamo da smo upravo kroz životne izazove, koliko god oni bolni bili, iskusili važne uvide i doživjeli preporode. S druge strane smo isto tako često uvidjeli da oni užici za kojima smo toliko stremili kad smo ih ostvarili nisu nam donijeli dugotrajnu sreću. Kad se više ne bojimo boli i neugode i ne stremimo isključivo površnim užicima, tada možemo biti slobodni da iskusimo trajnu i istinsku sreću.

 

bullet  Povezani članak Životne škole "Lijek za sve"

O knjizi

carobno drvo knjigaSuvremena priča o djevojci koja putuje diljem svijeta kako bi pronašla
čarobno drvo koje ispunjava sve želje. U njoj se promiče intuicija, a ne razumnost.

Izabravši učenje kroz putovanje, studentica Magda odbija se dalje povinovati društveno nametnutim normama te prekida svoje formalno obrazovanje kako bi ostvarila svoje snove po svome, slijedeći svoju intuiciju, a ne razum. Sudbonosni susret s imućnim Kinezom navodi je na misiju traženja čarobnog drveta, koje, kažu, omogućava postizanje dugotrajne sreće i prosperiteta. Dakle, čarobno drvo je alternativa formalnom obrazovanju, religiji i medicini. No postoji kvaka, budući da to drvo čuvaju zlodusi (utjelovljenja destruktivnih emocija i stavova) koje treba posebnim alatima (vrlinama) ukrotiti, a ne ubiti. Na svojem putovanju, koje se pretvara u duhovnu odiseju, Magda pokušava ispuniti svoje poslanje kroz stjecanje potrebnih alata i kroćenje zloduha u dalekim i egzotičnim krajevima, u susretima sa strancima, u neobičnim okolnostima, iznimnim okruženjima, u nebeskim sferama i mističnim pričama, sve dok je potraga ne odvede na mjesto gdje je sve moguće - u četvrtu dimenziju. Njezina desetogodišnja potraga za blagom odvija se u preko desetak zemalja širom svijeta. U svom se traganju Magda suočava sa svim vrstama zapreka, koje stavljaju na kušnju njezinu odlučnost. Pritom često pada u ruke zloduha i stalno se susreće s izazovima, ograničenjima i teškim situacijama koje od nje zahtijevaju snalažljivost i domišljatost u pronalaženju rješenja. Sve svoje teškoće uspijeva riješiti na finjaka, radije nego silom, što je, na neki način, počast ženstvenosti. Korištenjem svoje mašte, vjerujući da je sve moguće i obraćajući mnogo pozornosti na svijet oko sebe, pogotovo na znakove koji je vode prema njezinom cilju, mlada Magda postaje uspješna po svojim mjerilima, pretvorivši nepovoljne okolnosti u blagostanje.

Duži opis radnje - sinopsis »
Nabavi knjigu »

O autoru

TalidariTalidari je pseudonim za multimedijalni umjetnički par Natalija & Dariusz Domin.
Natalija Domin, rođena 1970. u Hrvatskoj, 20 godina putovala je svijetom, posjetivši više od 60 zemalja na 5 kontinenata. Radi kao  multimedijalna umjetnica - spisateljica, pjevačica/tekstopisac, dizajnerica. Idejni je začetnik Životne škole.
Dariusz Domin, rođen 1971. u Poljskoj, od svoje 16. godine živi u Njemačkoj, gdje je diplomirao kao socijalni pedagog. Posljednjih deset godina radi  u odjelu za kostimografiju u düsseldorfskoj Operi. Kao multimedijalni umjetnik svira didgeridoo i flautu, komponira, slika, dizajnira i piše poeziju.

Talidari tim također je vlasnik virtualne umjetničke ljekarne i predsjedava "Životnom školom".

 Ostali ulomci iz ove knjige
Dvije čarobne riječi
Saznajte koje su to dvije čarobne riječi, koje su ključ uspjeha i postizanja blagostanja   Pročitaj »
Čarobno drvo
dva ulomka koji opisuju sve o Čarobnom drvetu.
Pročitaj
»

 
Maštanje
priča o snazi imaginacije i domišljatosti.
Pročitaj
»

 
Majmunarije
Smiješna i poučna priča.
Naučimo snalažljivost od životinja.   Pročitaj »
Ljubavno pismo
koje govori o ljubavi koja je
iznad vremena i prostora.   
Pročitaj »
Mržnja na prvi pogled
dokaz kako nam ne treba mržnja, jer imamo pomoć "odozgo"
Pročitaj »
Intuicija
odabrani ulomci s doživljajima likova vezano uz temu intuicije   
Pročitaj
»
Kad si u Londonu, ponašaj se poput Londonca
odabrani ulomci vezani uz autentičnost  
Pročitaj »
Poniznost na visini
priča iz Japana o tome kakav super efekt ima poniznost u svakodnevnom životu
Pročitaj »
Vjera u poslu
ulomci o učinkovitosti vjere na posao i život općenito.
Pročitaj »
Ostali ulomci
Pročitaj »
Talidari citati »
Nabavi knjigu »
 

 

Knjiga trenutno nije u slobodnoj prodaji na hrvatskom tržištu. Članovi Životne škole mogu je dobiti u elektroničkom formatu po promotivnoj cijeni, na zahtjev.

Home | Uvjeti korištenja | Zaštita podataka | Sitemap
Copyright © 2009 by Talidari :: Designed by Talidari