Kvocijent intuicije
autor: Talidari

 

Print Friendly and PDF

Pitaš se što razlikuje sretne i uspješne od onih koji to nisu? Na prvom mjestu je to što se uspješni služe svojom intuicijom pri donošenju važnih životnih odluka! Ovaj članak je jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji na našem portalu. Bez ove vještine nemoguće je postići i održati blagostanje, zato čitaj pažljivo i ojačaj svoju intuiciju.

Intuicija je govor duše, Više svijesti ili nadsvijesti, a centar joj je u trbuhu.

Sadržaj:
(sve je na ovoj stranici)
bullet  Što je intuicija
bullet  Moderna znanost o intuiciji
bullet  Intuitivni izričaji
bullet  Trbuh - drugi mozak
bullet  Glas ni od kuda
bullet  Zašto nam je intuicija potrebna
bullet  Kako razviti intuiciju
bullet  Kako prepoznati intuiciju
bullet  Videoprilozi

Osvoji komplet e-knjiga ako pročitaš ovaj modul do kraja!!!

Nagradu možeš osvojiti na jedan od dva načina:
bullet  Na kraju ovog članka je križaljka s pitanjima vezanim uz ovaj članak. Ispuni je i dobivaš ovu nagradu!
bullet  Pošalji e-mailom link na ovaj članak (uz nekoliko toplih riječi preporuke) trima osobama + nama i šaljemo ti ovu nagradu.
 

 

Odluke


Povezano

Ovaj članak je dio dvaju naših projekata:

e-Program "Blagostanje"
i
"Čarobno drvo" akcija »
 
Donosimo ih sto tisuća puta dnevno. Svjesno i nesvjesno. Od toga što ćemo ujutro odjenuti do toga što ćemo navečer pogledati na TV-u. Odluke. Male i velike. O njima nam život ovisi. Većinu njih donosimo spontano, bez razmišljanja, iz navike i uvjetovanosti. Čak i one koje mislimo da donosimo svjesno, često nisu plod slobodne, nego kolektivne volje. Mediji nas također programiraju. Tijekom donošenja odluka, neke odluke donosimo glavom, neke srcem, a neke...trbuhom.
Ovdje smo da te uvjerimo i inspiriramo da važne životne odluke donosiš prema porukama koje dobivaš iz trbuha, a ne glave ili srca - drugim riječima, da se služiš intuicijom. Ona nam pruža uvide i inspiracije iz nadsvijesti ili više svijesti.

Što je intuicija

Rječničke definicije intuicije su: sposobnost predviđanja i shvaćanja prije naknadnih saznanja i procesa mišljenja b. saznanje stečeno na takav način; čin ili sposobnost znanja ili osjećanja bez uporabe racionalnog procesa; neposredna spoznaja.
(lat. intueor spoznam, zamijetim, intuitio) 1. fil. neposredno zamjećivanje, neposredno uviđanje, duhovno promatranje, neposredno stečena spoznaja, tj. ona do koje se nije došlo putem iskustva ih razmišljanja (refleksije), neposredno doživljavanje stvarnosti, "otkriće koje se razvija iz ljudske duše" (Goethe); 2. naslućivanje, predosjećaj, slutnja

Nazivaju je raznim imenima - šesto čulo, predosjećaj, slutnja, instinkt, vibra, dojam, uvid, inspiracija...
U neku ruku, intuicija je unutarnji GPS prijamnik - instrument za navigaciju.

"Intuicija je optimalan navigacijski instrument, koji kad uključimo i koristimo, pokazuje smjer za život iz snova, ispunjen blagodatima i smislom. To je zlatni kompas koji pokazuje istinu." - Aine Belton

Život nam predstavlja mnogobrojne izazove. Bez obzira na sve, svaki problem ima rješenje! Intuicija je portal za rješenja; ona pruža smjernice koje transformiraju naš život na neočekivan način.

Nitko ne može sa sigurnošću reći što je točno intuicija, ali mnogi sa sigurnošću tvrde kako je ona najbolje pomagalo pri donošenju odluka i pronalaženju rješenja.

Postoje dvije znanstvene struje koje pokušavaju rastumačiti odakle dolazi intuicija. Jedna kaže iz mozga, a druga iz trbuha. Izvan znanstvenih krugova postoje i druga, duhovnija tumačenja:

 • Jedni znanstvenici povezuju intuiciju s podsviješću i njezinom "bankom podataka" iz koje nesvjesno izvlačimo ponajbolje rješenje u datom trenutku i to u sekundi. Ostaje pitanje što je uopće podsvijest i gdje ona to uskladištava podatke. Znanstvenici ove struje kažu da je intuicija smještena u desnoj polutki mozga, zajedno s većinom centara odgovornih za emotivnost i kreativnost, no to ne mogu sa sigurnošću tvrditi.  Neuroznanstvenici do dana današnjeg nisu uspjeli pronaći dio mozga u kojem "stanuje" podsvijest.
 • Drugi znanstvenici povezuju intuiciju s osjećajima u trbuhu - osjećaje koje na engleskom nazivaju gut feelings, na njemačkom Bauchgefühl, na japanskom Haragei. Da se razumijemo, ne radi se o kruljenju u trbuhu ili osjećajima gladi, već o osjećaju nelagode ili ugode koji dolazi iz utrobe. Ovi stručnjaci tvrde da trbuh ima svoju inteligenciju, kao što mozak ima svoju. Za njih je podsvijest u trbuhu, samo što je nazivaju "nesvjesno".
 • Mnogi drugi povezuju intuiciju s dušom koja je izvan granica tjelesnog ili materijalnog, zato je se ni ne može znanstveno prikazati ni dokazati. Budući da je sjedište duše u predjelu solarnog pleksusa, naša duša ili naše Više Ja s nama komunicira iz predjela trbuha. Duša ili Više Ja se još naziva Viša svijest ili nadsvijest.
 • Ima i onih koji argumentirano tvrde da je intuicija zapravo Božji glas, glas anđela čuvara ili nekih drugih nevidljivih bića koja nas upozoravaju i ukazuju na neke važne stvari.

Ovdje nismo da spekuliramo što je intuicija ni odakle dolazi. Imamo svoje mišljenje koje možeš prihvatiti ili ne, no ono do čega nam je najviše stalo jest da te uvjerimo i inspiriramo da iznad svega koristiš intuiciju u svom životu, pogotovo za donošenje važnih životnih odluka i pronalaženje rješenja.

"Intuicija je duhovna sposobnost pa ne objašnjava, već jednostavno pokazuje put."
- Florence Scovel Shinn
 

Mi zagovaramo Goetheov stav da je intuicija govor duše (našeg Višeg Ja, Više svijesti ili nadsvijesti), koja je produžena ruka Boga.

Nakon dugoročnog proučavanja relevantne literature, vlastitog iskustva i intuicije, došli smo do zaključka da intuicija dolazi iz trbuha, a ne glave. Glavni razlog zašto intuicija ne može doći iz glave ili podsvijesti je taj što se najčešće poruke koje ona daje odnose na stvari koji se još nisu dogodile, stoga ni mozak ni podsvijest nemaju podatke u svojoj bazi iz kojih bi mogli izvući ispravnu opciju.

Recimo, kad zazvoni telefon i imamo predosjećaj da nas to zove neka osoba za koju jako dugo nismo čuli i stvarno se to pokaže istinitim, nema te baze podataka u podsvijesti koja bi mogla dokučiti ovaj predosjećaj. Od tisuće ljudi koje poznajemo mogao bi biti bilo tko.

U drugom primjeru, kad sretnemo neku novu osobu i imamo intuitivan osjećaj da s njom nešto nije u redu, to mozak ili podsvijest ne može dokučiti, jer nikad prije nismo sreli tu osobu. Kad se poslije pokaže da je osoba došla da nam naudi, svjesni smo toga da nam ta informacija u obliku nelagode nije došla iz predjela glave, nego trbuha.

U primjerima kad se nađemo pred nekom odlukom, intuicija nam često govori suprotno od razuma, i često su te odluke o nečemu što se ne može povezati s prošlim iskustvima, tako da nam naša sjećanja iz podsvijesti ne mogu pomoći. Recimo, tijekom života svi svjesno i nesvjesno primamo poruke o tome da je iznimno važno i dobro završiti faks, tako da nečija intuitivna odluka da napusti faks, koja se pokaže ispravnom, nije nikako mogla doći iz njegove/njezine podsvijesti, iz nesvjesne "banke podataka".

Bez obzira na to koje mišljenje imamo o definiciji i porijeklu intuicije, svatko od nas može svoju intuiciju iskoristiti do maksimuma. Isto kao što možemo bez problema gledati televiziju i surfati njezinim programima, a da ne poznajemo njezinu tehničku konstrukciju, odakle i kako točno dolaze razni programi u TV prijamnik, tako ne moramo ni o intuiciji znati sve kako bismo je znali vješto koristiti za donošenje ispravnih odluka i pronalaženje rješenja. 


Trbuh mi kaže da se sprema skandal u vječnici. A moj trbuh nikad ne griješi.                   Ili nikad nije pun.

Akcija
čarobno drvo
Čarobno drvo
Pozivamo te da sudjeluješ u ovoj akciji u kojoj svaki mjesec zajedno jačamo razne vrline, svladavamo pojedine mane i usvajamo korisne vještine.
Opširnije »


Postanite kum(a) ove vještine »
Pomozite održavanje ovog članka kako bi mnogi imali priliku
uvjeriti se u intuicije!

 

"Jedino što vrijedi je intuicija."
"Intuicija je sveti dar, a racionalni um je vjerni sluga. Mi smo stvorili društvo koje poštuje slugu a zaboravilo je na dar."

- Albert Einstein
 
"Uvijek se s uzbuđenjem budim jutrom, pitajući se što će mi moja intuicija dobaciti taj dan, kao darove iz mora. Ja surađujem s njom i oslanjam se na nju. Ona je moj partner."
- Dr. Jonas Salk, 1914-1995, virolog, otkrio je prvo cjepivo protiv poliomijelitisa

 

Moderna znanost o intuiciji

Ako te ne zanima znanstvena podloga za intuiciju, preskoči ovaj segment i idi direktno do drugog dijela:

"Ja smatram da je intuicija osnovna psihološka funkcija koja nesvjesno pruža percepciju. Intuicija nam omogućava da proreknemo mogućnosti u nekoj situaciji." 
- Carl Jung

bullet  intuitivni izričaji
  zašto nam je intuicija potrebna
  kako razviti intuiciju

Pratiš li najnovija istraživanja na polju ljudskog razvoja? U novija vremena izašlo je jako puno znanstveno-popularnih knjiga koje dokazuju prevlast intuicije nad razumom te zagovaraju intuiciju pri odlučivanju.

Stoljećima vlada racionalizam, pri kojem se najviša važnost daje razumu, intelektu i naučenom znanju. Povodom toga, intelektualci su važili  i još uvijek važe kao najveće uzdanice našeg društva, društveni sloj koji se stavlja na najviši rang društvene ljestvice. No, kako izgleda stvarnost intelektualaca, jesu li uistinu postigli svoje blagostanje, pomaže li im njihov visoko razvijeni razum u ostvarivanju snova?

Iz perspektive društvenih i gospodarskih postignuća, možemo reći da su akademski stručnjaci zakazali. Istina, izumili su mnoge farmaceutske proizvode koji liječe razne bolesti, izgradili nuklearne centrale koje nam donose struju, klonirali životinje i čak doveli čovjeka na Mjesec, no pitanje je koliko nam je sve to bilo potrebno i je li se sve to moglo na drugi, bolji način kojim se ne ugrožavaju priroda ni čovjekov duh.

Bez obzira na sav tehnološki napredak, stvarni ljudski problemi nisu riješeni i čak su novi proizišli. Koliki su samo umrli zbog koktela lijekova, nemara visokoobrazovanih liječnika, kvara nuklearne centrale, automobilske i avionske nesreće itd! Razni tehnološki izumi su doveli do toga da se prosječan čovjek služi više uređajima nego svojom intuicijom. Nastala je otuđenost među ljudima i institucija obitelji je izgubila na vrijednosti. Poremećene vrijednosti su dovele do raznih drugih poremećaja, od zdravstvenih do gospodarskih.

No, to se sve da ispraviti jednim potezom - povratkom izvornim vrijednostima. Drugim riječima, čim se okrenemo svojoj duši, svom izvoru i svojoj intuiciji, vraćamo moć u svoje ruke. U tom slučaju možemo naprednu tehnologiju proizvoditi i upotrijebiti tako da je u skladu ne samo s materijalnim, nego i duhovnim potrebama čovjeka.

Znanstveno gledište

"Kroz znanost dokazujemo, a kroz intuiciju otkrivamo."
-Jules H. Poincare
 

Znanstvenici iz instituta za ljudski razvoj Max Planck u Berlinu istražili su prema kojim načelima se odvijaju intutitivni poticaji. Prema profesoru Gerdu Gigerenzeru, ravnatelju ovog instituta, iza onog što nazivamo šesto čulo skriva se u stvari nesvjesno pamćenje ili podsvijest, čije poruke osjećamo u trbuhu. Tijekom života nesvjesno  skupljamo razna iskustva koja se pohranjuju u našoj podsvijesti, a kojih nismo svjesni. Ništa što smo prošli u životu nije zaboravljeno, sve je pohranjeno u podsvijesti. Sve informacije koje tijekom života primamo, uskladištene su u pamćenju, svjesnom ili nesvjesnom (podsvjesnom).

U Wikipediji piše da se pojam "podsvijest" uglavnom ima običaj izbjegavati u akademskim i znanstvenim krugovima a umjesto pojma "podsvjesno" koristi se "nesvjesno". Nesvjesno se u psihologiji (psihoanalizi) odnosi na sve procese uma koji nisu dostupni svjesno razumom. No, novija istraživanja pokazuju da nesvjesno nije u umu nego trbuhu. Osim toga, nesvjesno može biti i nadsvjesno, nešto o čemu znanstvenici još uvijek ne znaju ništa.

Nažalost, znanstvenici još uvijek ne znaju dovoljno o podsvijesti i gdje se ona nalazi. Za jedne je ona u glavi, za druge u trbuhu. Dok se znanstvenici dogovaraju oko toga, stručnjaci u duhovnim krugovima zagovaraju ideju da intuicija nije govor podsvjesnog uma, nego nadsvjesnog - duše, čiji je centar u predjelu trbuha, koje se još naziva solarni pleksus i solarna ili pupčana čakra (energetski čvor koji prati rad probavnog sustava, želuca, jetre i slezene). Taj centar je u stvari kao prijemnik, a ne skladište ili spremište.

Baš kao i podsvijest, tako je i naša nadsvijest, naša duša prikupila mnoge informacije i iskustva kojih razum i tijelo nisu uopće svjesni. Prema tome, ono što neki nazivaju nesvjesnim ili podsvjesnim, mi nazivamo duševnim, s time da duša nije ograničena samo na sjećanja, svjesna i nesvjesna, već ima pristup informacijama koje se još nisu dogodile i koje se nisu nama osobno dogodile. Podsvijest se može reprogramirati autosugestijama, afirmacijama, vizualizacijama, hipnozom i sličnim, no dušu se ne može reprogramirati, jer je ona superiornija od uma - ona programira um, a ne um nju - mi smo duše pa ne možemo sebe programirati, ali možemo svoj um, svoje emocije i tijelo. Duša zna bolje od uma što je za osobu bolje, jer je um ograničen, pristran i pun predrasuda, a duša je savršena, neograničena, stvorena na sliku i priliku svog Stvoritelja.


Pristup e-knjizi na engleskom jeziku možeš dobiti kad pročitaš članak do kraja i ispuniš križaljku ili ko preporučiš ovaj članak drugima - uputa na početku stranice.
Profesor Gerd Gigerenzer, višestruko nagrađivan istraživač bihevioralne intuicije, čija su istraživanja upotrijebljena u svjetskom bestseleru "Treptaj" Malcolma Gladwella, napisao je znanstveno-popularnu knjigu pod nazivom "Gut Feelings: The Intelligence of the Unsconscious" koja je u nas prevedena kao "Snaga intuicije: inteligencija nesvjesnoga", pri čemu treba naglasiti da su "gut feelings" osjećaji u trbuhu. Gladwell nam je pokazao kako odluke donesene u trenu, intuitivne odluke,  mogu polučiti bolje rezultate nego pažljive analize i promišljanja. Gigerenzer nas u svojoj knjizi vodi korak dalje i objašnjava zašto je naša intuicija iz trbuha moćno sredstvo kod donošenja odluka. Temeljeći svoje tvrdnje na desetljeću istraživanja berlinskog Instituta Max Planck za ljudski razvoj, Gigerenzer, koji je ujedno njegov ravnatelj, pokazuje nam kako su naši trbušni osjećaji (engl. gut feelings) zapravo rezultat nesvjesnog mentalnog procesa – procesa koji primjenjuje popularno provizorno pravilo koje smo naučili iz naše okoline i prijašnjih iskustava. To pravilo se na engleskom zove Rule of thumb (pravilo procjene koje se temelji na praksi, umjesto na znanosti ili točnom izračunavanju).  Vrijednost ovakvih nesvjesnih pravila leži upravo u njihovoj različitosti od racionalne analize.

Kroz znanstvena istraživanja pokazalo se da kod donošenja ispravnih odluka nije trik u gomilanju informacija, već u njihovom odbacivanju: trik je znati intuitivno ono što ne treba znati.
Sad stani malo, i zamisli se nad svim ovim. Do sada su nas akademici uvjeravali da moramo biti razumni, a sad su otkrili da nije uvijek dobro biti razuman, nego treba biti intuitivan. To je ključ pomoću kojeg svi mogu napokon otvoriti vrata blagostanja: kod donošenja važnih odluka ne slušati svoj ograničeni i prevrtljivi razum, već slušati osjećaje iz trbuha, svoju intuiciju.

Gigerenzer i njegov tim nas oslobađaju od napornih pro-i-kontra lista. Prema rezultatima njegova instituta, takve analize su ne samo nepotrebne, nego nas vode u krivom smjeru, uzrokuju donošenje krivih odluka koje donose loše rezultate. Umjesto toga, on sugerira da usavršimo svoju intuiciju, svoje trbušne osjećaje (engl. gut feelings).

Nobelovac Herbert Simon je ovo Gigerenzerovo istraživanje prozvao revolucijom u kognitivnoj znanosti, koja zadaje veliki udarac zdravom razumu u pristupu ljudskoj racionalnosti.

Pitanje je sad: želiš li slijediti konzervativno gledište o vrijednosti razuma koje je naš svijet dovelo do krize globalnih razmjera, ili želiš vjerovati najnovijim znanstvenim istraživanjima koji daju prevlast intuiciji nad razumom?

 


Klinki na knjigu za čitanje
ulomka iz knjige.
Pristup cijeloj e-knjizi možeš dobiti kad pročitaš članak do kraja i ispuniš križaljku.

Izdvajamo razne odlomke iz Gigerenzerove knjige "Snaga intuicije":
Izvor: http://www.algoritam.hr/download/poglavlja/124951.pdf

Knjige o racionalnom postupanju i odlučivanju, kao i brojne konzultantske tvrtke, desetljećima su popovale kako “treba reći hop prije nego skočimo” ili kako treba “analizirati prije nego li djelujemo”. Pazite! Razmišljajte, budite svjesni i analitični! Proučite alternative, popišite sve elemente “za” i “protiv”, pažljivo izračunajte vjerojatnosti i odvagnite koristi, po mogućnosti pomoću nekog sjajnog statističkog softvera!

Zakoni stvarnoga svijeta zagonetno su različiti od zakona logičnog, idealiziranog svijeta. Više informacija, čak i više razmišljanja, nije uvijek bolje, a manje može biti više!

Dopustite da budem posve jasan i da kažem što je “osjećaj iz trbuha”. Ja upotrebljavam izraze intuicija, slutnja i “osjećaj iz trbuha” za istu stvar, i time označavam sud:

 1. koji se u svijesti pojavljuje brzo,
 2. čijih razloga nismo potpuno svjesni, i
 3. koji je dovoljno jak da na temelju njega djelujemo.

Ali smijemo li vjerovati našim intuicijama i slutnjama?
...mnogi suvremeni psiholozi intuiciju napadaju kao sistematično pogrešnu jer zanemaruje informacije, krši zakone logike i postaje izvor mnogih ljudskih katastrofa. U skladu s tim negativističkim duhom, naš obrazovni sustav cijeni sve samo ne umijeće intuicije. S druge strane, obični ljudi vrlo su često skloni oslanjati se na intuicije, a popularne knjige slave čuda trenutačnog shvaćanja. Prema tom optimističnom stajalištu, ljudi obično znaju što treba raditi, premda ne znaju zašto. Optimisti i pesimisti završavaju obično slaganjem da su slutnje često dobre – osim kada su loše... Stoga pravo pitanje nije treba li imati povjerenja u slutnje, već kada se na njih možemo osloniti. Kako bismo na to pitanje odgovorili, najprije moramo shvatiti kako uopće djeluju naše intuicije...

Mogu li znanstvenici razmaknuti koprenu i razotkriti tajnu? Ili ostaje istina da intuicija nadilazi ljudsko razmišljanje – da je to Božji glas, slučajan sretan pogodak, ili šesto čulo koje nadilazi granice znanstvenog razumijevanja? U ovoj knjizi ja tvrdim da je intuicija više od čistog impulsa ili hira, te da ima svoj razlog postojanja...

Kada su eksperimenti poput studije s posterima pokazali da intencionalno razmišljanje dovodi do slabijih rezultata od intuitivnoga, postavilo se veliko pitanje: kako je moguće da Franklinova bilanca razloga, sveta knjiga teorije odlučivanja, ne funkcionira? Umjesto da kritički razmotre taj sveti autoritet, istraživači su zaključili kako intuicija zasigurno automatski izvodi knjigovodstvo razloga, pazi na sve informacije i optimalno ih ponderira, dok istodobno svjesno mišljenje istu stvar ne izvodi pravilno.

Zašto vjerujem u slutnje i intuicije? Njihov se razlog postojanja sastoji od dvije komponente:

 1. jednostavnih provizornih pravila, koja iskorištavaju - provizorno pravilo posve je različito od knjigovodstva razloga “za” i “protiv”; ono pokušava pogoditi najvažniju informaciju, i zanemaruje sve ostalo...Ta provizorna pravila omogućuju brzu reakciju.
 2. evoluirane sposobnosti mozga - izraz “evoluiran” ne odnosi se samo na vještinu koju smo stekli prirodno ili odgojem. Priroda je ljudima dala predispoziciju, a stalna praksa predispoziciju pretvara u sposobnost.

Logika i srodni intencionalni sustavi isuviše su dugo monopolizirali zapadnjačku filozofiju uma. Ali logika je tek jedno od mnogih korisnih oruđa koje umu stoje na raspolaganju.

(Cijelu e-knjigu mogu dobiti svi koji do kraja pročitaju članak i ispune točno križaljku na kraju.)

 

 

Intuitivni izričaji

Kako
Intuicija komunicira svoje poruke slikama, riječima, osjećajima i 'znanjima' ("ne znam zašto i kako, ali jednostavno to znam"). Može se pojaviti u obliku slutnje, predosjećaja, vizije, ukazanja, inspiracije, misterioznog bljeska informacije, neverbalne informacije, nerazumne svjesnosti, bljeska uvida, "aha" momenta, neočekivane spoznaje, osjećaja da nam se upalila žaruljica, nagona, poticaja, nečujnog poziva, poruke i glasa, inspiracije, telepatije, empatije, osjećaja nelagode ili ugode u trbuhu, leptirića u trbuhu, sinkroniciteta, znakova u okolini, slučajnosti, sna, mirisa, okusa itd.

Teško ju je opisati, ali u suštini intuiciju doživljavamo kao ugodan ili neugodan osjećaj. On nam ukazuje trebamo li ili ne nešto vjerovati, dopustiti, poduzeti i slično. Općenito, potvrdni odgovori se osjete kao suptilno širenje, udoban blagi osjećaj oslobođenja ili otpuštanja. Negativni odgovor, s druge strane, osjećamo kao stezanje, kontrakciju, grč ili neopuštenost.
Može se manifestirati i kao bol i štrecanje u tijelu, a ponekad i kao poziv za buđenje u obliku neke krize.
Bolesti i svi ostali problemi su pozivi za buđenje. Što se čovjek više odvoji od svog autentičnog sebe, svoje duše, to je snažniji poziv za buđenje kako bi ga vratio natrag u njegov ​​centar. Problemi nam ne padaju s neba, sami smo ih kreirali svojom neautentičnošću - nikako nismo žrtve. Oni nisu kazne. To se naša duša pokušava izvući iz kandži ega. Te izazove i krize možemo doživjeti kao nešto neugodno ili bolno, ali u stvari nam oni pomažu vratiti se pravoj istini, ljubavi i slobodi.

Kad se odlučimo za duhovni rast, za povezivanje sa svojim srcem i dušom, tad nježna šaputanja i poticaji našeg intuitivnog usmjeravanja ne trebaju postati zaglušujući krici kako bi nam pomogli u tome da budemo vjerni sebi i svojoj svrsi.

Intuicija je najčešće spontana i suptilna u svojoj komunikaciji. Zna potrajati neko vrijeme prije nego što čovjek nauči razumjeti jezik svoje intuicije, dekodirati njezine poruke i značenja, a pritom pomaže ne tražiti razumne argumente za ono što nam intuicija odašilje, nego prihvatiti da je naš um ograničen i ne može sve odlučujuće faktore znati ni povezati.

Kada
Intuicija nam dolazi najčešće kad smo opušteni i otvoreni, kad naš svjesni um nije pretjerano aktivan. To je razlog zašto nam  bljeskovi inspiracije često dolaze kada činimo jednolične ili rutinske radnje, kao što je tuširanje, pranje posuđa, peglanje, pletenje, vožnja, tjelovježba, i tako dalje. Tijekom takvih radnji obično ne mozgamo previše, pa se naša svijest oslobađa, seli u nadsvijest, u druge sfere i proširuje, a naš um pušta duši da se izrazi.
 

 

“Misli trbuhom.”
- bosanska izreka

Trbuh - drugi mozak

Nadovezujući se na znanstvenu podlogu iza tvrdnje da je intuicija superiornija od razuma, ovdje želimo položiti znanstvene dokaze da je trbuh "instrument" intuicije. Naime, mnogi su skloni zanemariti osjećaje u trbuhu i više se ravnati prema osjećajima u srcu i mislima u glavi, pa je potrebno upoznati se malo bolje s ovim neobičnim dijelom našeg tijela koji je jednako tako značajan, ako ne i značajniji, za ostvarenje vlastitog blagostanja.

"Ako ste u potrazi za poslovnim uspjehom, počnite pridavati pažnju onome što vam govori vaš trbuh."
- Brian Tracy

Ono što mnogi ne znaju, a iznimno je važno, jest to da je u novije vrijeme u znanstvenim krugovima trbuh poznat kao "drugi mozak". Ovaj nadimak je 1996. godine trbuhu pripisao neurogastroenterolog, Michael Gershon, zahvaljujući biološkoj sličnosti živčanih sistema tih dvaju organa i autonomnoj funkciji trbuha. Za razliku od drugih organa, trbuh može funkcionirati neovisno o mozgu - upravljati probavnim enzimima, regulirati pH razinu i izbaciti iz sistema ono dva tjedna staro uskršnje jaje koje smo pojeli ne slušajući svoj "prvi mozak".

Trbuh je toliko samostalan i pametan da može donositi odluke bez "konzultacija" s mozgom. Ne samo to, trbuh i osjeća i sjeća se. Njegov živčani sustav obavlja mnogo više od nadgledanja probavnog procesa. On je i izvor neurotransmitera kao što su serotonin i dopamin, koji utječu na čovjekovo raspoloženje. Tu se proizvode tvari koje imaju smirujuće djelovanje na mozak i čitav organizam. Pokazalo se da trbuh više djeluje na mozak nego obrnuto.

U području prednjeg moždanog režnja postoji područje na kojem se očituje trenutačno stanje organizma, svojevrsni detektor svega što se odvija od glave naniže, pogotovo u trbuhu. Taj tjelesni "monitor" prati sve poticaje i obilježava ih kao ugodne ili neugodne. Takvi somatski markeri predstavljaju osnovu za donošenje odluka, pomažu u razmišljanju i navode odluke u određenom smjeru. Ako je to područje mozga oštećeno, ljudi unatoč visokoj inteligenciji nisu sposobni donositi odluke.

Potencijal i funkcija trbuha su još nedovoljno istraženi ali već su danas svi stručnjaci za neurogastroenterologiju uvjereni da znaju odgovor na jedno: u trbuhu postoji mudrost. Odakle trbuhu mudrost, na koji način prosuđuje je li nešto neugodno ili nije, ispravno ili neispravno, što ga navodi da na neke vanjske doživljaje reagira grčevima, a na druge "leptirićima", pitanja su na koja znanstvenici još nemaju odgovor. U duhovnim krugovima, još od davnina se tvrdi da je trbuh (solarni pleksus) sjedište čovjekove duše, više svijesti, i da ona komunicira putem signala u trbuhu, koje još nazivamo i intuicijom.

Opširnije o ovoj temi možete saznati u prijevodu članka Geo časopisa - Drugi mozak- trbuh »

 

Glas niotkuda

Ponekad čujemo glas bez zvuka, koji nazivamo još i glas iznutra. Pritom ne mislimo na glas razuma niti srca. Otkuda zapravo on dolazi, zašto nam služi i kako ga možemo iskoristiti za postizanje blagostanja, tema je ovog članka.

Što to znači, kad kažemo da nam je neki glas iznutra rekao da pripazimo ili nešto drugo? Pritom ne mislimo da naši unutrašnji organi pričaju, zar ne? Otkud onda taj glas čujemo? Ne čujemo ga ušima, ali ga ipak čujemo. Čime ga to čujemo? Šestim čulom? Što je uopće šesto čulo? Sve su to pitanja koje si prosječan čovjek uopće ne postavlja, a čiji su odgovori toliko bitni da određuju hoće li netko živjeti u blagostanju ili ne. Neki ljudi su naslijedili sklonost i odgajani su da se služe svojom intuicijom, tako da mogu ostvariti uspjehe a da si ne moraju postavljati ova pitanja. Njima je to normalno i spontano kao pranje zubi.

Svi poznajemo takozvane "aha" momente - iskustva kad odjednom shvatimo nešto, često bez razmišljanja, kad nam se poslože kockice ili upali "žarulja" u glavi. Ovakve spoznaje ne dolaze iz mozga, njih nije proizveo razum. To znamo, jer se takve spoznaje događaju u najnerazumnijim okolnostima - kad sjedimo na WC-u, kad smo pod tušem, pri brijanju, dok stojimo naglavačke, u snovima, kad nas pogodi neka bolest ili jabuka u glavu u Newtonovom slučaju, kad sjedimo pod drvetom i divimo se prirodi, kad gulimo krumpire, peglamo ili šetamo psa.

U slučajevima kad se radi o spoznajama koje se tiču nečega na čemu smo dugo radili i razmišljali, logično je zaključiti da je ova spoznaja samo plod prijašnjih umnih aktivnosti, no kad se malo dublje pogleda, iznenađuje kako takva spoznaja nema logičke veze ni s čim o čemu smo prethodno razmišljali. Da se razumijemo, ne govorimo o onim spoznajama koje čovjek donosi analitičkim razmišljanjem, već o spontanim spoznajama, koje nisu plod razmišljanja, ali su prethodna razmišljanja dovela do toga da imamo vibraciju koja je plodna za primanje spontanih spoznaja iz drugih sfera (nadsvijesti), neograničenih ljudskim umom. Naše tumačenje je da nam u trenutcima kad činimo nešto za svoju dušu, a ne za svoj um, naša duša ili naše Više Ja daje odgovore na naše tekuće probleme. O tome se može raspravljati, ali nemojmo se zadržavati na tome otkuda dolazi rješenje, nego se radije usredotočimo na ono najvažnije: koliko je intuicija vjerodostojna i kako je možemo ojačati i iskoristiti za ostvarenje svoje sreće i uspjeha.

 

"Snaga intuicije će vas štititi od zla do kraja života."
- Lao Tse

 

"Jedino što vrijedi je intuicija."
- Albert Einstein

 


"Slijedite svoju intuiciju. Tu se očitava prava mudrost."
"Što bolje možemo prodrijeti u našu intuiciju, bolje nam je u životu. Ja vjerujem da je to način na koji nam Bog govori."
- Oprah Winfrey
(O Magazine, kolovoz 2011)

 

 

Ulomak iz knjige "Razgovori s Bogom" - Neale Donald Walsch
Bog mu se obraća:
Najuobičajeniji vid Moje komunikacije je putem osjećanja. Osjećanja su govor duše. Ako želite saznati što je istina o nečemu, promatrajte što osjećate o tome. Osjećanja je ponekad teško otkriti – i češće još teže prepoznati. Ali skrivena u vašim najdubljim osjećanjima je vaša najviša istina.

Zašto vjerovati intuiciji i služiti se njome

Zato što nas u to uvjeravaju mnogi slavni, ispunjeni velikani kao što su Lao Tse, Einstein, Oprah, Bill Gates i drugi i zato što ju je znanost validirala.

Istraživanja koja je provelo sveučilište u Texasu pokazala su da, od preko 3.000 proučavanih rukovoditelja iz javnog, privatnog i neprofitabilnog sektora, što je rukovoditelj iskusniji u korištenju intuicije u odlukama, stoji više na karijernoj ljestvici, što ukazuje na iznimnu vezu između intuicije i napredovanja u karijeri. Dakle, intuicijom se trebamo služiti ako želimo karijerno napredovati.

"Kvocijent intuicije, a ne inteligencije mjeriloje za uspjeh."
- Talidari
 

Razlika između uspješnih i neuspješnih nije u količini znanja kojim barataju ni u kvocijentu inteligencije. Ono što promiče jedne u zvijezde a druge u kolotečinu je kvocijent intuicije. Taj je mistični poticaj odgovoran za većinu, ako ne i za sva velika djela. To je onaj X faktor koji dijeli one koji žive u blagostanju od onih koji preživljavaju. Dakle, intuicijom se trebamo služiti ako želimo stvarati velika djela i od života uzeti ono najbolje.


"Ja se oslanjam daleko više na intuiciju nego na podrobno istraživanje ogromne količine statistike."
- Richard Branson
 

Zašto nam je intuicija važna, otkrivaju razne znanstvene studije i knjige, koje možemo sažeti u jedno: nema boljeg alata za donošenje ispravnih odluka i pronalaženje rješenja. Intuicija pomaže za prelaženje zapreka, rješavanje problema i izazova, i pronalaženje pouka u nevoljama, sreće u nesreći. Ona nudi neprocjenjive uvide u rješenja na duhovnoj razini i pruža neprocjenjive smjernice i potporu. Time jačamo našu sposobnost i potencijal za manifestiranjem vlastitih misli, osjećaja, vizija i želja u kreiranju vlastite stvarnosti. Intuicija je naš najveći saveznik, jer nam pruža pristup mudrosti i vodstvo Višeg Ja, koje je naš najbolji osobni resurs. Uz takvog saveznika ne možemo nikad promašiti ni krivo odlučiti.

"Ako molitvom razgovaraš s Bogom, onda intuicijom Bog razgovara s tobom."
- Dr. Wayne Dyer 

Poznato je da je ljudski mozak ograničen u svojoj sposobnosti obrade informacija. Mi možemo procesuirati samo ograničenu količinu informacija u svojim radnim memorijama u svakom pojedinom trenutku (magični broj je "sedam, plus ili minus dvije" jedinice informacija). S obzirom na ograničenost kognitivne procjene, potreban nam je bezgraničan, beskonačan izvor informacija, koji nam je nadohvat ruke kroz intuiciju.

Intuicija nam je neophodna za postizanje mudrosti i genijalnosti. Intuicijom primamo znanje “iz prve ruke”, izravne spoznaje od kozmičke svijesti. Pomoću intuicije postajemo autentični.

"Kad oklijevam i razmišljam, gotovo uvijek izgubim."
- Garry Kasparov, šahovski majstor
 

Na intuiciju se oslanjaju najuspješniji i najslavniji ljudi na planetu, živući i oni drugi. Od  Lao Tse-a preko Einsteina do Bill Gatesa, Oprah i nebrojenih drugih velikana. Ako oni vjeruju u intuiciju i njome se služe, onda je to dobar uzor i za sve nas druge. Pomoću intuicije ostvaruje se novi način življenja, stvaranja i doživljavanja svijeta oko sebe; način koji je daleko iznad vidika i sposobnosti uvjetovanog i ograničenog uma i pet osjetila.

Od kapetana Kirka do Indiane Jonesa, Ramba, Tonyja Soprana i nebrojenih drugih junaka, fasciniraju nas likovi koji slijede svoje predosjećaje, svoju intuiciju i time pobjeđuju izazove.

"Imaj hrabrosti slijediti svoje srce i intuiciju. Sve ostalo je sporedno."
- Steve Jobs
 

Najslavniji heroji kapitalizma su Steve Jobs, Richard Branson, Jack Welch i tipovi poput njih podsmjehuju se onome što sveznalice i eksperti govore i slijede svoju intuiciju pri ostvarenju remek djela. Čak i korporativne velike zvjerke znaju da nas privlače više oni koji prkose izgledima (engl. odds) i pravilima, nego oni koji ih slijede. Je li najuspješniji menadžer 20. stoljeća, legendarni direktor General Motorsa Jack Welch nazvao svoju autobiografiju "Pamet u glavu"? Ne. On ju je nazvao "Jack: Straight From the Gut", po tome kako je donosio životne i poslovne odluke. Naši su to drugačije naslovili, doslovni prijevod naslova je "Jack: ravno iz trbuha".

 David Icke:

"Do informacija sam došao slijedeći intuiciju koja me je vodila putem nevjerojatnih podudarnosti do ljudi, knjiga, iskaza i iskustava koji su mi pokazali što se događa. Kad ljudi slijede svoju intuiciju, tada otkriju kako su im životi ispunjeni 'podudarnostima'. Tok Više svijesti ih vodi do svega što je potrebno kako bi ispunili svoju 'sudbinu' ili 'san'."

"Jednom prilikom 1991., nisam poslušao svoju intuiciju vezano za jednu investiciju pa sam izgubio dosta novca. Tad sam si obećao da više nikad neću sumnjati u svoju intuiciju i stvarno nisam.""Često se moraš osloniti na intuiciju."
- Bill Gates
 
"Uz intuiciju, možeš usmjeriti jedra prema novom i čarobnom životu, životu koji je usklađen s najuzvišenijom svrhom, s tvojom veličanstvenošću, koja odražava više o tome tko si ti uistinu; životu punom milosti, povjerenja i lakoće, prepunim divljenja, prilika i ostvarenih snova. Otkrivanjem intuicije otvaraju nam se vrata za pravi uspjeh: uspjeh koji odražava najdublje želje, vlastite jedinstvene darove, talente i potencijale i put duše. Uspjeh koji je prožet ljubavlju, strašću, svrhom i smislom. Njome dobivamo pristup potpuno novim vidicima svjesnosti, proširujemo svoje horizonte, razumijevanje i donošenje odluka, nudeći nove i svjetlije mogućnosti i prilike koje bismo inače vjerojatno previdjeli." - Aine Belton
 

 

Loša iskustva s intuicijom?

Mnogi ljudi ne vjeruju u intuiciju jer kažu da su se opekli. To je zato što miješaju intuiciju s nečim drugim kao što su glas razuma ili neka emocija. Intuicija je vrlo suptilna i zato ju je lako zamijeniti s ostalim suptilnim doživljajima, pa nam se događa da mislimo da je nešto intuicija, a zapravo je neka emocija kao npr. strah ili neka misao iz podsvijesti. Nije isto osjetiti nešto srcem i trbuhom. Nije isto nešto emotivno i intuitivno osjetiti. Emocije su varljive i ne vode do blagostanja, a intuicija prenosi istinu i time vodi do blagostanja.

Kako mnogi miješaju osjećaje iz srca i trbuha, evo da to pojasnimo:

Emocije vs. osjećaji
Emocije imaju svoj pozitivan i svoj negativan pol, pa tako možemo nešto voljeti ili mrziti, biti zadovoljni ili tužni itd. Emocije osjećamo, ali osjećaji nisu ograničeni na emocije. Možemo osjetiti nešto a da pritom nemamo neku emociju za to.  Recimo, ponekad osjećamo da nas neko iza leđa promatra, a da pri tome nemamo neku emociju. Ponekad osjećamo kao da je netko tko je nedavno preminuo još uvijek s nama, osjećamo njegovu/njezinu prisutnost. Neki ljudi koji su supersenzibilni mogu osjetiti druge ljude, imaju osjećaj za druge - pritom ne mislimo da imaju neke određene emocije, nego jednostavno osjećaj za njihove potrebe. Svi ovi osjećaji dolaze iz trbuha, a emocije dolaze iz srca. Budući da emocije mogu biti i destruktivne (npr. ljutnja, mržnja, osvetoljubivost, apatija, frustriranost i slično), događa se ponekad da kad slijedimo svoje srce, da nas ono ne povede u pravom pravcu, pa završimo u nevolji. Takva razočarenja su mnoge dovela do toga da ne slušaju svoje srce i kad treba i kad ne treba.

Osjećaj može biti ugodan ili neugodan, a da pritom ne vežemo uz to neku pozitivnu ili negativnu emociju. Kad smo već kod toga, iako je normalno da da uz pozitivan osjećaj imamo pozitivnu emociju, čest je i obrnut slučaj da neki ljudi uz neugodu vežu pozitivnu, a uz ugodu negativnu emociju. Tako mnogi vole gledati horor filmove i voziti se na roller coaster-u, a neki pak ne vole kad ih se hvali ili mazi ili nešto slično ugodno.

Imamo i osjećaje koji ne dolaze ni iz srca niti trbuha, nego drugih organa kao što su koža, želudac i slično. Npr. možemo osjetiti nečiji dodir, a da tome ne pridajemo neku emociju. Ili, kad nešto pojedemo imamo dvije vrste osjećaja - osjećamo se siti, ali često osjećamo i neku emociju - volimo ili ne volimo to što smo upravo pojeli. Jedno je osjećaj, drugo emocija.

Još jedan primjer razlike između emocije (iz srca) i osjećaja (iz trbuha):
Je li ti se ikad dogodilo da osjetiš neugodan osjećaj u trbuhu vezano za osobu koju voliš? Ovo se događa kad intuitivno osjetimo da nam osoba koju volimo laže, da nešto skriva ili da joj se nešto loše sprema, neki loši predosjećaj. Emocija ljubavi je ugodna, ali u trbuhu osjećaš nešto neugodno. To je razlika između emocije i osjećaja.

Razliku između osjećaja i emocija možemo prepoznati i kroz način izražavanja dotičnih. Dolje navedeni osjećaji nisu emocije, ali se pritom mogu osjećati različite emocije:

- osjećaj manje vrijednosti
- osjećaj krivnje
- osjećaj ugroženosti
- osjećaj bezvrijednosti
- lažni osjećaj bespomoćnosti
- osjećaj neželjenosti
- osjećaj umora i iscrpljenosti
- osjećaj odbojnosti
- osjećaji srama
- izgubiti osjećaj za nečije potrebe
- osjećaj da nemamo dovoljno
- osjećaj superiornosti
- osjećaj pripadnosti
- osjećaj zahvalnosti
- pruža osjećaj zadovoljstva
- izražen osjećaj za humor
- po svom osjećaju
- imati osjećaj za nešto
- unutrašnji osjećaj
- pobuditi osjećaje kod drugih

Emocija  je često povezana s nekim mentalnim stavovima i idejama, pa tako volimo i emotivno smo vezani uz sve što um odobrava. Naravno, ima i slučajeva kad volimo nekoga, a da s time čist razum nema nikakve veze. Za razliku od emocija, osjećaji nemaju nikad veze s umom, nešto osjećaš ili ne osjećaš. Neovisno o umu, ponekad osjećaš da ti je hladno, da si sit(a), nečiju prisutnost, ugodu ili neugodu pri nekom novom susretu itd.

Kad slijedimo svoje srce, obično pod tim mislimo da slijedimo ono što volimo. To ne mora biti isto što nam govori osjećaj u trbuhu. Možemo nešto voljeti a da to nije dobro za nas. Ponekad mislimo da nešto volimo, a zapravo se radi o ovisnosti, kojom nesvjesno nastojimo nadoknaditi nešto što nam nedostaje (smisao, svrhu, ljubav, samopouzdanje i slično). Slijediti srce, nije isto što i intuiciju, kao u primjeru:

Možemo voljeti putovati i od srca željeti skočiti idući vikend na more. Um se tome može protiviti mislima kao što su: to će te previše koštati, imaš previše posla doma, trebaš ostati obaviti nešto za nekoga itd. I unatoč razumu koji te koči u tvom naumu, recimo da ipak odeš na more, jer odlučiš slijediti svoje srce. I što se dogodi? Recimo da doživiš neku nesreću ili da je cijelo vrijeme bila kiša i oblačno ili da ti se dogodi nešto drugo neugodno, na kraju pomisliš: vidiš vraga, slijedio/la sam svoje srce, a sve je ispalo krivo, bolje da sam slušao/la svoj razum i ostao/la doma. U to ne ulazimo. Tko zna, možda bi doma doživio/doživjela još više neugodnosti. Nije bitno. Ono što je bitno jest da se ovdje ne radi o intuitivnoj odluci nego o emotivnoj odluci. Da si bio/bila prijemčiviji za intuiciju i osjećaje iz trbuha, osjetio/la bi koja od tih opcija je bila bolja za tebe. Ovisno od osobe do osobe, netko bi osjetio ugodu ili neugodu u trbuhu, netko bi čuo unutrašnji glas, netko viziju, netko slutnju, predosjećaj ili slično.

Osim što imamo običaj miješati intuiciju s emocijama, miješamo je i s proizvodima uma - često mislimo da se radi o predosjećaju ili slutnji, a u stvari se radi o porivu, egu, razumu, strahu, priželjkivanjima, optimizmu ili pesimizmu, paranojama ili nakupljenim predrasudama...
Kako razlikovati intuiciju od ostalog » objašnjeno je u nastavku.

Dakle, ako si se ikad razočarao/la u intuiciju, promisli još jednom i uvjeri se da se nije radilo o intuiciji, o osjećaju iz trbuha, nego o nekom porivu iz glave ili srca.

Dobar primjer o razlikovanju intuicije od drugih poriva pročitaj u ulomku iz našeg romana Čarobno drvo »

 

ZAŠTO TO NAPLAĆUJEMO
Kvalitetna izrada svakog modula zahtijeva mjesec-dva intenzivnog rada i truda nekoliko ljudi koji onda radeći ovo ne mogu na drugi način prihodovati svojoj obitelji, stoga trebaju biti plaćeni, pogotovo jer se radi o ljudima čiji je talent na visokoj cijeni.
Kao što vi svoj posao ne želite raditi besplatno, tako nemojte očekivati da drugi to čine. Ako želite da čitav sadržaj našeg portala bude besplatan, podržite nas u našoj misiji - uplatite članarinu i/ili volontirajte s nama, angažirajte se na bilo koji način. Što god činili, molimo vas, nemojte očekivati nešto za ništa, tj. samo primati, a ništa davati jer takav odnos prema životu garantira neuspjeh, patnju i siromaštvo, između ostalog. Što sijemo, to žanjemo. Davanjem dobivamo!

 

 

 

Kako razviti intuiciju

Nastavak ovog modula, koji je najvažniji i najbolji dio jer u njemu otkrivamo konkretne načine kako razviti intuiciju, rezerviran je samo za sudionike nekog od naših online tečajeva, za VIP članove kao i za one koji nam se revanširaju.

Da biste mogli dalje čitati ovaj modul i dobiti konkretne savjete, molimo učinite po izboru:
- prijavite se na naš e-tečaj (provjerite nastavni plan da vidite kad je u planu) ili
- učlanite se kod nas kao VIP član ili
- kompenzirajte - umjesto plaćanja novcem, "platite" nečim drugim - kontaktirajte nas s ponudom
- volontirajte - umjesto plaćanja novcem, odradite nešto u protuvrijednosti
- prevedite članak/modul na engleski ili njemački jezik i dobit ćete ga besplatno - kontakt

Jedinstvena ponuda!
Besplatno do ovog i svih drugih cjelokupnih modula
Dobit ćete dostup svim našim premium sadržajima, odnosno kompletnim modulima svih naših tečajeva, tj. cjelokupnog programa Životne škole (u vrijednosti od preko 1.000 €) ako prevedete samo jedan naš članak/modul na engleski ili njemački jezik! Amateri su dobrodošli, ali ne uvažavamo prijevode preko Google automatskog prevoditelja s minimalnim korekturama (to bismo mogli i sami) jer prijevod treba biti u duhu jezika a ne doslovan. Dobit ćete VIP članstvo sa svim pogodnostima - za prijevod samo jednog jedinog modula (25 A4 stranica) dobit ćete besplatno preko 40 premium, kvalitetnih, multimedijalnih modula, plus sve ove pogodnosti, uključujući i ove poklone! Ako ne znate sami prevoditi, možete zamoliti nekog tko to zna da vam učini uslugu i učini to umjesto vas.
Molimo da nas zainteresirani kontaktiraju »

U nastavku:

 • Kako stvoriti uvjete za pojavu intuicije
 • Načini za jačanje intuicije
 • Kako prepoznati intuiciju
 • Inspirativne priče
 • + ostali videoprilozi (8) na temu holograma i inteligentne emocionalnosti
   
  Povezani sadržaj  
  Modul/članak Životne škole:
  Modul/članak Životne škole:
  Ulomci iz našeg romana "Čarobno drvo" na temu:
  Intervju s intuitivnom savjetnicom Erin Pavlina:
  Prijava  
Članstvo
 
Prijavi se na našu mailing-listu primatelja besplatnog e-magazina Životne škole kako bi povremeno dobivao/la najnovije korisne sadržaje i poklone! Nećeš požaliti. Pogledaj sve pogodnosti prijavljenih korisnika »

ocjene

Besplatni e-magazin

E-mail adresa:

 
arrow  upis
Pridruži nam se!
Postani naš član!
Svojim učlanjenjem pridonosiš jačanju vrlina u društvu i dobivaš mnoge fantastične pogodnosti koje su opisane na stranici s prijavnicom i ostalim detaljima:
Opširnije »

Nagradne e-knjige:

 

  

 


Osvoji komplet e-knjiga!!!

Nagradu dobivaju svi oni koji su ovaj članak pročitali s razumijevanjem, što će se vidjeti kroz ovu križaljku.
Moguće je da se neka pitanja odnose na tekst koji je u ekskluzivnom dijelu.
Alternativa je poslati e-mailom link na ovaj članak (uz par rečenica srdačne preporuke) istodobno trima osobama i nama. (molimo ne slati sebi, jer to provjeravamo i nećemo uvažiti)

 1. Što trebamo donositi uz pomoć intuicije?
 2. Što možemo pronaći uz pomoć intuicije?
 3. Koji dio ljudskog tijela se još naziva "drugi mozak"?
 4. Intuicija komunicira s nama spontano i kako još?
 5. Koji organ trebamo isključiti, deaktivirati da bismo lakše mogli osjetiti poruke iz trbuha/intuiciju?
 6. Kad kroz intuiciju s nama komunicira naša duša, odnosi li se to na podsvijest ili nadsvijest?
1.
2.
3.
4.
5.
6.

 

Popuni križaljku i onda narančasta slova ubaci umjesto ikseva u ovaj link
(ako neka slova koja upišeš nisu narančasta, pogledaj to u drugom browseru/pregledniku kao što je Firefox):
https://www.zivotna-skola.eu/nagrada/xxxxxx.html
kopiraj link - s malim slovima iz narančastih polja križaljke umjesto ikseva - u internet preglednik
pa ćeš dospjeti na internet stranicu na kojoj je nagrada
- komplet knjiga s temama vezanim uz intuiciju.
Pitanja i odgovori u vezi s nagradnom igrom »


 

 

 

Ovo su komentari ljudi koji su pročitali ovaj modul u potpunosti, uključujući i ekskluzivni segment o tome kako konkretno razvijati i koristiti intuiciju:
01/06/2016 
Ivan, 20, Beograd:
Ja uvek slušam intuiciju jer joj verujem. Moji vršnjaci koji imaju isto 20 godina i više ne znaju šta je too. Ja sam sanjar, RIBA u horoskopu, intuicija mi daje signale preko snova i kad malo bolje uđem u to ispadne tacna. Koristim svakodnevno tu moć i masku postavljanja. :)
01/08/2013 
Emily, Zagreb:
Najzanimljiviji dio mi je razvijanje intuicije, prepoznavanje tog impusla i djelovanje po njemu. Često nas misli odvedu u krivom smjeru odnosno raznim interpretacijama viđenog ili onog što osjećamo udaljujemo se od intuitivnosti.
Naletjela sam i na jedan zabavan i koristan site na tu temu: http://www.i-synchro-u.com/.
Inače, članci su vam jako inspirativni i puni informacija:). 
27/10/2012
Dijana, 32, Strmec Samoborski:
Hvala na podrobnim objašnjenjima. Uvijek me zanimala ova tematika. Miješala sam emotivne osjećaje s intuicijom i mislila kako me to treba voditi. Hvala na informacija koje su me malo osvijestile po tom pitanju.
13/08/2012
marijan:
Vrhunska škola hvala. Sada bolje razumijem sebe i ljude oko sebe. ako može i neki praktične video vježbe. još jedno veliko hvala.

 

Poruka za  
urednike
  Životna škola ima ekskluzivno pravo na ovaj članak, prema tome drugima nije dopušteno njegovo objavljivanje.
  Imamo mnogo drugih članaka koje možete objaviti pod uvjetom da navedete izvor i link - pogledajte na dnu poruku za
  urednike. -
Top članci.
Home | Uvjeti korištenja | Zaštita podataka | Sitemap
Copyright © 2009 by Talidari :: Designed by Talidari