Majmunska posla
autor: Talidari

U ovom ulomku iz knjige "Čarobno drvo" autora Talidari
pročitajte smiješnu priču o majmunu i mangupima.

[ ulomak iz Londona, a priča se odvija u Indiji ]

Tip je prešao šezdesete i radio je kao čuvar parka u kojem su imali sreću stanovati. Tijekom vremena dok je živjela s njim osjećala je sve veću naklonost prema njemu, ponajviše zbog njegove duhovitosti. Slagali su se savršeno. John je imao fantastičan smisao za humor, tipično engleski, a bio je osobito zabavan prilikom pričanja neobičnih priča iz svoje prošlosti. U svakom slučaju, volio je malo začiniti te priče. Obzirom da je veći dio svoje mladosti proveo u Tanzaniji, podijelio je s njom pregršt anegdota iz tog vremena, prepričavajući događaje na najduhovitiji mogući način. Kad bolje razmislim, bilo je nešto skroz čudesno u načinu na koji je pričao te dogodovštine. Priče su bile pune humora i pouka, ali ih nije pripovjedao kao priče, nego više kao šale. Bio je vrlo uglađen, i nije volio ogovaranje ili kreveljenje. Priče je prepričavao ležerno, onako kako ih se prisjećao, a ne onako kako su se odista dogodile.

   Ima jedna posebna priča koju je Magda najviše voljela, s njegovog posjeta Indiji. Kad je jednom tako imao let za neku destinaciju, imao je viška vremena u zračnoj luci u New Delhiju, pa je švrljao naokolo, ne bi li se nekako zabavio.

Akcija
čarobno drvo
Čarobno drvo
Pozivamo vas da sudjelujete u akciji u kojoj svaki mjesec zajedno svladavamo pojedine vještine i usvajamo korisne vrline.
Opširnije »

  Niže u čekaonici, primijetio je kavez sa slatkim malim majmunom, pa je pošao prema njemu. Jadna čimpanza, vjerojatno su je transportirali u neki drugi kavez, samo veći, no nije izgledala uopće tužno. Onda su došla neka djeca i počela zadirkivati jadnu životinjicu. Ubrzo je zadirkivanje prešlo u bezobrazluk, pošto su djeca sa svojim isplaženim jezicima nastojala preplašiti to jadno stvorenje. Nisu se prestajali kreveljiti i grubo gestikulirati. Majmunče se bjesomučno razbježalo po kavezu, jer se činilo da ne može ništa učiniti da otjera ova neotesana derišta, budući da je bilo zaključano. To je bilo skroz zabavno za klince, jer su bili slobodni i znali da se čimpanza ne može obraniti. Ali su bili u krivu.

  Sad dolazi smiješni dio. Ono što je majmun učinio bilo je tako dovitljivo da se vjerojatno niti jedan čovjek ne bi mogao dosjetiti boljeg načina da odbije protivnika u takvim okolnostima. Ispostavilo se da je njegov izbor streljiva bio ništa drugo nego vlastita fekalija, bolje poznata kao 'drek'. Majmun je stavio svoje šape ispod guze i počeo da prostite srati u njih. Tada je iskoristio kakicu kao granate kako bi se osvetio mangupima. Te bombe od govana su, naravno, pogodile dječake i uskoro je njihova plačljiva dreka ispunila hodnike duž i popreko, okrećući svačiju pažnju na njih. Aerodromsko osiguranje je dotrčalo u pomoć i okrivili su nikoga drugog nego majmuna jer se ponašao kao majmun. Oni, očito, nisu ništa znali o izazivačima koji su dobili što su i tražili, budući da su se ponašali gore od samog majmuna. Nikada nam nije drago prepoznati životinjske osobine u ljudskom ponašanju, iako su životinje često humanije nego što smo mi sami, zar ne?

bullet  Povezani članak Životne škole "Moć smijeha"

O knjizi

carobno drvo knjigaSuvremena priča o djevojci koja putuje diljem svijeta kako bi pronašla
čarobno drvo koje ispunjava sve želje. U njoj se promiče intuicija, a ne razumnost.

Izabravši učenje kroz putovanje, studentica Magda odbija se dalje povinovati društveno nametnutim normama te prekida formalno obrazovanje kako bi ostvarila svoje snove po svome, slijedeći svoju intuiciju, a ne razum. Sudbonosni susret s imućnim Kinezom navodi je na misiju traženja čarobnog drveta, koje, kažu, omogućava postizanje dugotrajne sreće i prosperiteta. Dakle, čarobno drvo je alternativa formalnom obrazovanju, religiji i medicini. No postoji kvaka, budući da to drvo čuvaju zlodusi (utjelovljenja destruktivnih emocija i stavova) koje treba posebnim alatima (vrlinama) ukrotiti, a ne ubiti. Na svojem putovanju, koje se pretvara u duhovnu odiseju, Magda pokušava ispuniti svoje poslanje kroz stjecanje potrebnih alata i kroćenje zloduha u dalekim i egzotičnim krajevima, u susretima sa strancima, u neobičnim okolnostima, iznimnim okruženjima, u nebeskim sferama i mističnim pričama, sve dok je potraga ne odvede na mjesto gdje je sve moguće - u četvrtu dimenziju. Njezina desetogodišnja potraga za blagom odvija se u preko desetak zemalja širom svijeta. U svom se traganju Magda suočava sa svim vrstama zapreka, koje stavljaju na kušnju njezinu odlučnost. Pritom često pada u ruke zloduha i stalno se susreće s izazovima, ograničenjima i teškim situacijama koje od nje zahtijevaju snalažljivost i domišljatost u pronalaženju rješenja. Sve svoje teškoće uspijeva riješiti na finjaka, radije nego silom, što je, na neki način, počast ženstvenosti. Korištenjem svoje mašte, vjerujući da je sve moguće i obraćajući mnogo pozornosti na svijet oko sebe, pogotovo na znakove koji je vode prema njezinom cilju, mlada Magda postaje uspješna po svojim mjerilima, pretvorivši nepovoljne okolnosti u blagostanje.

Duži opis radnje - sinopsis »
Nabavi knjigu »

O autoru

TalidariTalidari je pseudonim za multimedijalni umjetnički par Natalija & Dariusz Domin.
Natalija Domin, rođena 1970. u Hrvatskoj, 20 godina putovala je svijetom, posjetivši više od 60 zemalja na 5 kontinenata. Radi kao  multimedijalna umjetnica - spisateljica, pjevačica/tekstopisac, dizajnerica. Idejni je začetnik Životne škole.
Dariusz Domin, rođen 1971. u Poljskoj, od svoje 16. godine živi u Njemačkoj, gdje je diplomirao kao socijalni pedagog. Posljednjih deset godina radi  u odjelu za kostimografiju u düsseldorfskoj Operi. Kao multimedijalni umjetnik svira didgeridoo i flautu, komponira, slika, dizajnira i piše poeziju.

Talidari tim također je vlasnik virtualne umjetničke ljekarne i predsjedava "Životnom školom".

 Ostali ulomci iz ove knjige
Dvije čarobne riječi
Saznajte koje su to dvije čarobne riječi, koje su ključ uspjeha i postizanja blagostanja   Pročitaj »
Čarobno drvo
dva ulomka koji opisuju sve o Čarobnom drvetu.
Pročitaj
»

 
Maštanje
priča o snazi imaginacije i domišljatosti.
Pročitaj
»

 
Ljubavno pismo
koje govori o ljubavi koja je iznad vremena i prostora
Pročitaj »
Mržnja na prvi pogled
dokaz kako nam ne treba mržnja, jer imamo pomoć "odozgo"
Pročitaj »
Intuicija
odabrani ulomci s doživljajima likova vezano uz temu intuicije   Pročitaj »
Kad si u Londonu, ponašaj se poput Londonca
odabrani ulomci vezani uz autentičnost
Pročitaj »
Oporavak
o čemu ovisi oporavak, bilo od zdravstvenih, međuljudskih ili financijskih problema  
 Pročitaj »
Poniznost na visini
priča iz Japana o tome kakav super efekt ima poniznost u svakodnevnom životu
Pročitaj »
Vjera u poslu
ulomci o učinkovitosti vjere na posao i život općenito.
Pročitaj »
Ostali ulomci
Pročitaj »
Talidari citati »
Nabavi knjigu »
 

 

Knjiga trenutno nije u slobodnoj prodaji na hrvatskom tržištu. Članovi Životne škole mogu je dobiti u elektroničkom formatu po promotivnoj cijeni, na zahtjev.

Home | Uvjeti korištenja | Zaštita podataka | Sitemap
Copyright © 2009 by Talidari :: Designed by Talidari