Mržnja na prvi pogled
autor: Talidari
"Kome treba mržnja"

U ovom ulomku iz knjige "Čarobno drvo" autora Talidari
pročitajte kako nam ne treba mržnja, jer imamo pomoć "odozgo".

[ulomak iz Turske, dijalog Magde i Lene]

Lenin liberalni duh, kao i naivno pouzdanje u ljude, znalo ju je s vremena na vrijeme baciti u burne vode - no ipak, više ju je bacalo među zvijezde. Magdu je fasciniralo Lenino umijeće da se uzdigne i ponovno zablista nakon svakog pada, da ispliva suhe glave svaki put kad potone. Zlokobni morski psi  su je non-stop vrebali i napadali pa je vrlo rano morala naučiti plivati s njima.
– Vjeruješ li u mržnju na prvi pogled?
– A da prijeđeš na stvar, Magda?
– Znam da ti je to još uvijek otvorena rana, Lena, ipak - zar ne misliš da bismo trebale nešto poduzeti protiv Husnua? Znaš, od prvog dana sam imala loš predosjećaj o njemu. Moglo bi se reći da je to bila „mržnja na prvi pogled“. – Vrag joj nije dao mira, morala je otvoriti tu temu.
– A što bih sad ja trebala? Nemam baš povjerenja u ovdašnji pravni sustav. Čula sam da u nekim muslimanskim zemljama čak osude žrtvu umjesto počinitelja –odvrati mirno Lena.
– Pa nećeš ga valjda pustiti da prođe nekažnjeno?
– Ajd' ne radi od muhe slona.
– Molim? Nego kaj!? Koga ti to zavaravaš? Tak' nešto ti može ostaviti trajne posljedice, si svjesna toga? Sigurno mora postojati neki način da ga se kazni!

Akcija
čarobno drvo
Čarobno drvo
Pozivamo vas da sudjelujete u akciji u kojoj svaki mjesec zajedno svladavamo pojedine vještine i usvajamo korisne vrline.
Opširnije »

– K'o da ne znam kamo sve to vodi. Zaboravi, samo bih se uvalila u još veća sranja. Znaš i sama da nemam ovdje nikakvih prava jer radim na crno. Zlu ne trebalo, još bih mogla zbog toga izgubiti i posao, i dečka, i biti deportirana iz zemlje. K'o da nije dovoljno loše ovako kako je. – Obično buntovna Lena zvučala je ovog puta iznenađujuće popustljivo i ponizno.
– Grozno mi je jer se radi o Muzafferovom frendu. Kak' bi bilo da mu ipak kažemo pa da se on s njim obračuna u tvoje ime. Ne mogu ga i dalje gledati kako Husnuju čini usluge. Kad bi samo znao!
– I šta bi time postigla? Znaš već kakav je, ubio bi Boga u njemu i samo si navalio probleme na vrat. Vatra se ne gasi vatrom. Dva zla ne čine dobro – Lena je bila vrlo razumna i zapanjujuće sabrana po tom pitanju. Magda je, s druge strane, bila uzrujanija od nje.
– Ma da, imaš pravo. Najvjerojatnije bi ga prebio na mrtvo ime. Valjda postoji nešto šta mi same možemo učiniti da mu zagorčamo život!
– Aj, ne mari za lanjski snijeg, šta je bilo, bilo je. Nije me ozlijedio jer se nisam preveć odupirala. Kako i bi, kad mi je držao razbijenu pivsku flašu pod vratom. 'Ko zna, možda sam si i sama kriva. Ne mogu a da ne pomislim da sam ustvari  dobila šta sam tražila. Znaš mene, vučem vraga za rep kad ne treba.
– Daj se zgasi. Lupaš koješta. Možda si trebala mućnuti glavom kad te pozvao u sobu onak' pod gasom, al' kak' si mogla znati da bi ti učinio takvo nešto, kaj ne?! Za Boga miloga, pa on je Muzafferov frend! 'Ko bi pomislio! Nemoj samo da te ponovno čujem da si predbacuješ! – Magdu je očigledno uzrujalo Lenino prihvaćanje odgovornosti.
– Ma dobro, kaj se pjeniš! Samo želim prihvatiti onu da svi žanjemo što smo posijali. Ma uopće i nema problema. Mi ljudi zapravo nemamo nikakve probleme; samo mislimo da ih imamo. Što više mislimo o nečemu, tim više vidimo u tome problem. Zato, ne želim razmišljati o tome jer znam da će to Viša sila najbolje riješiti. Nisam ti rekla, seronja me neku večer presreo u klubu i pitao je l' mi se svidjelo i predložio da to ponovimo! Tip je totalno šenuo! A i ja isto, kad ga nisam šupila.
– A 'ko ti brani? Oko za oko!
– Prepusti to meni. Za to se mora pričekati pravi trenutak. Ne brini, ima me na duši. Dobit će on svoje, ne boj se, kad-tad. Doć' će maca na vratanca, samo čekaj.
– Misliš, uzet ćeš pravdu u svoje ruke?
– Ma kakvi. Računam na pomoć odozgo.

   Što je tražila, to je i dobila. Došla maca na vratanca. Čak da je i probala, ne bi mu se mogla bolje osvetiti od onog što je tip na kraju dobio. Ništa se ne može mjeriti s pomoći odozgo. Naime, nedugo zatim završio je u zatvoru zbog pokušaja ubojstva, čime je dobio još veću kaznu nego što bi ikad dobio za silovanje.

   Kako se ispostavilo, Lena uopće nije bila ponizna prema ljudima nego prema Višoj sili. Mudro je znala da nema potrebe prljati ruke osvećujući se. Ovo je poučilo Magdu da je poniznost Višoj sili mnogo isplativija od osvete. Jer, na kraju svatko dobiva ono što zaslužuje i bez naše intervencije. Sve se vraća, sve se plaća. I tko pod drugim jamu kopa, sam u nju upada. Ne treba se miješati u prirodne i Božje zakone, ne treba se spuštati i prljati dušu osvetoljubivošću, kada se ionako sve posloži na svoje mjesto posredstvom Sile koja je jača od naše.

bullet  Povezani članci Životne škole "Kome treba mržnja" i Uzvišena poniznost

O knjizi

carobno drvo knjigaSuvremena priča o djevojci koja putuje diljem svijeta kako bi pronašla
čarobno drvo koje ispunjava sve želje. U njoj se promiče intuicija, a ne razumnost.

Izabravši učenje kroz putovanje, studentica Magda odbija se dalje povinovati društveno nametnutim normama te prekida svoje formalno obrazovanje kako bi ostvarila svoje snove po svome, slijedeći svoju intuiciju, a ne razum. Sudbonosni susret s imućnim Kinezom navodi je na misiju traženja čarobnog drveta, koje, kažu, omogućava postizanje dugotrajne sreće i prosperiteta. Dakle, čarobno drvo je alternativa formalnom obrazovanju, religiji i medicini. No postoji kvaka, budući da to drvo čuvaju zlodusi (utjelovljenja destruktivnih emocija i stavova) koje treba posebnim alatima (vrlinama) ukrotiti, a ne ubiti. Na svojem putovanju, koje se pretvara u duhovnu odiseju, Magda pokušava ispuniti svoje poslanje kroz stjecanje potrebnih alata i kroćenje zloduha u dalekim i egzotičnim krajevima, u susretima sa strancima, u neobičnim okolnostima, iznimnim okruženjima, u nebeskim sferama i mističnim pričama, sve dok je potraga ne odvede na mjesto gdje je sve moguće - u četvrtu dimenziju. Njezina desetogodišnja potraga za blagom odvija se u preko desetak zemalja širom svijeta. U svom se traganju Magda suočava sa svim vrstama zapreka, koje stavljaju na kušnju njezinu odlučnost. Pritom često pada u ruke zloduha i stalno se susreće s izazovima, ograničenjima i teškim situacijama koje od nje zahtijevaju snalažljivost i domišljatost u pronalaženju rješenja. Sve svoje teškoće uspijeva riješiti na finjaka, radije nego silom, što je, na neki način, počast ženstvenosti. Korištenjem svoje mašte, vjerujući da je sve moguće i obraćajući mnogo pozornosti na svijet oko sebe, pogotovo na znakove koji je vode prema njezinom cilju, mlada Magda postaje uspješna po svojim mjerilima, pretvorivši nepovoljne okolnosti u blagostanje.

Duži opis radnje - sinopsis »
Nabavi knjigu »

O autoru

TalidariTalidari je pseudonim za multimedijalni umjetnički par Natalija & Dariusz Domin.
Natalija Domin, rođena 1970. u Hrvatskoj, 20 godina putovala je svijetom, posjetivši više od 60 zemalja na 5 kontinenata. Radi kao  multimedijalna umjetnica - spisateljica, pjevačica/tekstopisac, dizajnerica. Idejni je začetnik Životne škole.
Dariusz Domin, rođen 1971. u Poljskoj, od svoje 16. godine živi u Njemačkoj, gdje je diplomirao kao socijalni pedagog. Posljednjih deset godina radi  u odjelu za kostimografiju u düsseldorfskoj Operi. Kao multimedijalni umjetnik svira didgeridoo i flautu, komponira, slika, dizajnira i piše poeziju.

Talidari tim također je vlasnik virtualne umjetničke ljekarne i predsjedava "Životnom školom".

 Ostali ulomci iz ove knjige
Dvije čarobne riječi
Saznajte koje su to dvije čarobne riječi, koje su ključ uspjeha i postizanja blagostanja   Pročitaj »
Čarobno drvo
dva ulomka koji opisuju sve o Čarobnom drvetu.
Pročitaj
»

 
Maštanje
priča o snazi imaginacije i domišljatosti.
Pročitaj
»

 
Majmunarije
Smiješna i poučna priča.
Naučimo snalažljivost od životinja.   Pročitaj »
Ljubavno pismo
koje govori o ljubavi koja je
iznad vremena i prostora.   
Pročitaj »
Intuicija
odabrani ulomci s doživljajima likova vezano uz temu intuicije   Pročitaj »
Kad si u Londonu, ponašaj se poput Londonca
odabrani ulomci vezani uz autentičnost
Pročitaj »
Oporavak
o čemu ovisi oporavak, bilo od zdravstvenih, međuljudskih ili financijskih problema
Pročitaj »
Poniznost na visini
priča iz Japana o tome kakav super efekt ima poniznost u svakodnevnom životu
Pročitaj »
Vjera u poslu
ulomci o učinkovitosti vjere na posao i život općenito.
Pročitaj »
Ostali ulomci
Pročitaj »
Talidari citati »
Nabavi knjigu »
 

 

Knjiga trenutno nije u slobodnoj prodaji na hrvatskom tržištu. Članovi Životne škole mogu je dobiti u elektroničkom formatu po promotivnoj cijeni, na zahtjev.

Home | Uvjeti korištenja | Zaštita podataka | Sitemap
Copyright © 2009 by Talidari :: Designed by Talidari