Talidari, osnivačiJasmina Škoda
, lektorica


i drugi

Volontiranje

Što je volontiranje
i zašto volontirati
opisano je na
kraju ove stranice
zahvaljujemo na interesu za volonterski rad u našem virtualnom edukativnom centru, čija je glavna misija promocija vrlina za ostvarenje blagostanja. Raduje nas što nam želiš pomoći, a sigurno će se radovati i naši korisnici.

Dobrodošli su volonteri iz svih krajeva svijeta jer se većina aktivnosti obavlja online u toplini vlastitog doma.

Naglašavamo da su sve naše volonterske aktivnosti online i da po potrebi izdajemo potvrdu o volontiranju s ukupnim brojem odrađenih sati i opisom aktivnosti.

Ako nisi student, molim skoči dolje na ovaj dio »

Poruka za studente koji namjeravaju volontirati u okviru svog kolegija

Volontiranje je posao koji se odrađuje bez naknade, no svejedno, mi se nastojimo svojim volonterima revanširati pa im svaki tjedan šaljemo poklone (primjer), koji su najčešće renomirani časopisi i knjige, a ako imamo sponzore, onda i poklone sponzora (recimo, u Zagrebu smo dobivali karte za kazališne predstave i koncerte).
Osim toga, revanširamo se u vidu davanja pristupa sadržajima našeg programa, pomoću kojih volonteri mogu lakše ostvariti sve svoje ciljeve i blagostanje.
Za potrebe kolegija, izdajemo potvrde - na početku opis volonterskih zadataka i na kraju potvrdu o broju odrađenih sati. Imamo već službene potvrde, a možemo i ispuniti potrebne formulare, ako treba.

Što se tiče zadataka, možeš birati što želiš u okviru aktualnih potreba naše organizacije. U principu, želimo da svaki volonter radi ono što najviše voli i što ih raduje jer smo svjesni da se uložena energija odražava na zadovoljstvo naših korisnika.
Trenutno imamo najveću potrebu za volontere na projektu Vrlinologije u kojem sav sadržaj tog programa moderniziramo tako što ga prebacujemo u video format za što na služe PowerPoint predlošci.
Zadaci volontera na tom projektu kao i drugim projektima se mogu birati:

 1. Kreiranje kreativnih PowerPoint prezentacija uz PP predložak i prebacivanje teksta iz Word dokumenta u njega – za to služi naš PP predložak, međutim taj predložak ima stotinjak slajdova pa je zadatak volontera da za svaki pasus teksta odabere odgovarajući slajd prema našim uputama i po potrebi svaki slajd doradi. Taj je posao kreativan pa odgovara onim volonterima koji su kreativni.
  Primjeri koje smo dosad napravili uz pomoć volontera

 2. Zamjena tekstova u PowerPointu s tekstom na drugom jeziku (iz Word dokumenta) – ovdje se radi o već odrađenim prezentacijama na jednom jeziku pa bi taj tekst trebalo zamijeniti tekstom drugog jezika. Trenutno se radi o engleskom jeziku pa je ovo opcija za volontere koji donekle znaju engleski jezik ili ga studiraju, no nije potrebno odlično poznavanje jezika već samo prepoznati pravi prevedeni tekst, da ne bi bilo da se dogodi da se nadomjeste krive rečenice, budući da prijevodi nisu doslovni pa, recimo, ono što je u našem jeziku izraženo jednom rečenicom, moguće je da se u englesko izrazi dvjema, i obrnuto. Naravno, prijevod ide po redu pa je sve prilično lako. Imamo prezentacije na oba jezika pa je u nekim slučajevima potrebno hrvatsku verziju prebaciti u englesku, a drugim slučajevima obrnuto.

 3. Šale/Humor - izmišljanje šalai drugih humorističnih opaski koje pašu u naše tekstove. Ovo je za volontere koji su duhoviti, imaju smisla za humor ili su voljni istraživati šale i integrirati ih u naš sadržaj. Posao se sastoji u tome da ti damo tekst, a na tebi je da u njega ubaciš nešto duhovito, što podupire tekst. Za svaku šalu koju odobrimo, uvažavamo 1h pa ako trebaš odraditi kvotu od 80 volonterskih sati, onda očekujemo 80 šala za razne tekstove, a ako ne iznađeš dovoljno prigodnih šala, možeš uvijek kombinirati uz neki drugi poslić s ove liste

 4. Voditelj volontera – posao se sastoji od regrutiranja grupice volontera (recimo među svojim kolegama, prijateljima i/ili familiji) i nadgledavanja onog što oni odrade, prema našim uputama. Ovaj posao je za one volontere koji uživaju u liderstvu. Svi volonteri griješe pa je potrebno da ih netko nadgleda i ispravlja neke greške ili im ukazuje na greške da ih sami isprave. Osim toga, neki projekti su timski pa su potrebni volonteri koji su voditelji tima (npr. za osmišljavanje online lekcija za djecu, što je ponajviše za pedagoge ili studente pedagogije)

 5. images/prevodilac

  Prevođenje  s hrvatskog na engleski ili njemački jezik – ovo je za volontere koji znaju neki navedeni strani jezik kao materinji jezik

 6. Lektoriranje naših tekstova – trenutno imamo jednu lektoricu za hrvatske tekstove, a trebali bismo i nekoga tko je stručan i za lektoriranje tekstova na engleskom i njemačkom jeziku

 7. Online marketing – ovo je za volontere koje imaju iskustva u marketingu ili za one koji rado provode vrijeme na društvenim mrežama na kojima bi mogli promicati naše projekte, prema našim uputama

 8. Web design u Wordpressuza volontere koji dobro poznaju, tj. imaju bogato iskustvo u radu s Wordpressom

 9. Preoblikovanje naših sadržaja za potrebe djece i mladih – ovo je pogodno za studente pedagogije. Recimo, trebalo bi naše module na temu raznih vrlina predizajnirati za potrebe djece i mladih. Naprimjer, ovaj modul o ljubavi je napisan za odrasle, pa bi ga trebalo preformulirati tako da ga djeca i mladi ne samo razumiju, nego i da ga rado čitaju ili gledaju (u video formatu) ili u njemu sudjeluju (u vidu nekog projekta, igre ili sl.)

 10. Pokretanje vlastitog projekta u okviru naše organizacije, koji se poklapaju s našom misijom – ovo je za volontere koji su aktivistički nastrojeni pa imaju ideje za vlastite projekte. Trebalo bi svoj projekt nam predstaviti pa bismo ga mi onda odobrili ili ne te potom poduprijeli. Recimo, jedna je studentica preko nas pokrenula projekt „Zagrli drvo“, druga je osnovala kod na TEEN klub i na našem portalu pisala članke za tinejđere. Recimo, osmišljavanje online lekcija za djecu (u timu ili samostalno)

Ako ne pronađeš ništa zanimljivo na ovoj listi, to ne znači da nemamo zanimljivih poslova jer ih nismo sve ovdje naveli. U tom slučaju u prijavnici napiši pod "Other" koja vrsta posla te zanima pa ćemo vidjeti možemo li te za to angažirati.

Naravno, poslovi se mogu kombinirati pa svaki volonter može sam(a) odabrati što i koliko želi nešto raditi. Sve u svemu, želimo da svi uživaju u svom poslu i da od toga imaju koristi i blagodati. Naime, udubljivanje u teme našeg programa će ti pomoći povisiti tvoju svijest, čime će se povisiti i tvoji životni rezultati (prema teoremu svijesti: stupanj svijesti = stupanj blagostanja)

Što se tiče određivanja uloženih sati u rad, svi se poslovi odvijaju privatno pa je teško odrediti tko je koliko vremena uložio u koji posao. Međutim, iz iskustva znamo za neke poslove koliko vremena zahtijevaju pa smo za njih odredili okvirnu satnicu, dok za druge procjenjujemo i dogovaramo se sa samim volonterima i često ostavljamo njima da rade po savjesti i sami nam kažu koliko im je vremena trebalo za što. S time nemamo nikad nikakvih problema jer se s nama sve može dogovoriti i u principu smo vrlo fleksibilni što se satnice tiče (ali ne i kvalitete rada).
Recimo, za prva dva gore spomenuta zadatka, iz iskustva znamo koliko je dosadašnjim volonterima trebalo da jednu A4 stranicu prebace u PowerPoint. Naravno, nekima treba više, a nekima manje, no utvrdili smo da je prosjek za prvi zadatak 1h po stanici, a za drugi 1h po dvije stranice (za to treba duplo manje vremena od prvog zadatka). Oni kojima treba više vremena mogu nam to reći pa se možemo dogovoriti da im upišemo više vremena ili im dati drugi zadatak (ako im je taj zadatak pretežak pa zato zahtijeva više vremena). Naravno, uzimamo u obzir i fazu uhodavanja u kojoj u početku volonter treba više vremena da obavi nešto što će im ubuduće trebati puno manje vremena kad se uhodaju). Stoga, početnicima koji za potrebe studija ili nečeg drugoga trebaju odraditi, npr. kvotu od 80h, od njih očekujemo da odrade barem 60 stranica, ako odaberu prvi zadatak, a pošto drugi zadatak nije zahtjevan pa se ne treba uhodavati, onda za njega treba 150 stranica ubaciti u PowerPoint.

Ako ti odgovara da se angažiraš kod nas, molili bismo da nam kažeš nešto o sebi u prijavnici.
Zanimalo bi nas:

 1. Uz ime, otkud si i gdje živiš, te dob
 2. Što i gdje studiraš te na kojoj si godini
 3. Koliko sati namjeravaš volontirati i do kada trebaš odraditi tu kvotu sati
 4. Koliko bi otprilike sati tjedno mogao/la volontirati i kad bi mogao/la početi
 5. Koje su tvoje kompetencije (npr. poznavanje jezika i rada na kompjuteru – npr. PowerPoint i/ili Wordpress, online marketing…)
 6. Koji od zadataka bi te najviše zanimao ili zanimali
 7. Kako (ili preko koga) si saznao/la za nas
 8. Zašto si se odlučio/la obratiti se baš nama
 9. Slobodno nam napiši o sebi što god želiš
ili

Nije uvjet, no sve zainteresirane volontere koji nisu studenti, molimo da nam na e-mail pošalju svoj životopis ili popis svojih vještina i interesnih sfera kako bismo znali procijeniti koje od njih bismo mogli najbolje iskoristiti za potrebe korisnika naših usluga.
Svakako ispunite prijavnicu za volontiranje:

ili

Od svih volontera očekujemo da se prijave na našu mailing listu za primanje našeg besplatnog e-magazina, pa te molimo da to učiniš, ako nisi, no nije nužno ni uvjet. Što time dobivaš, opisano je na tom linku za prijavu.

Iznimno nam je važno da svaki volonter uživa u svom radu s nama jer će tako posao biti obavljen kako treba i s puno pozitivne energije koju želimo prenijeti na naše korisnike. Stoga se nemojte nikada osjećati pod pritiskom i slobodno artikulirajte što Vam treba s naše strane da biste održali bezuvjetnu radost
Usto, ako imate ideju za neki projekt, možete našu udrugu i portal iskoristiti kao platformu i podršku za to.

Najbolje kako nam svaki volonter može pomoći je da pridonosi ostvarenju misije Životne škole promicanjem vrlina. To znači da kad god ti je prilika da:

 • kultiviraš vrline – recimo da se raduješ i voliš, po mogućnosti bezuvjetno, ali ne samo teoretski nego da stvarno provodiš vrijeme u kultiviranju tih emocija i vrlina. Time ćeš kao svjetionik širiti svijetlo na druge, koje će im osvijetliti put kojim trebaju koračati da bi ostvarili blagostanje – put vrlina;
 • nenametljivo potičeš ljude da aktiviraju i kultiviraju svoje vrline, umjesto mana – ovisno o situaciji u društvu primjenjivati ono što si naučio/la ili saznao/la od nas;
 • promoviraš Životnu školu ili pojedini sadržaj ŽŠ – putem emaila, Facebooka (na svakom članku ispod naslova imamo FB ikonu), Twittera, usmene preporuke itd.

Za nezaposlene, koji svojim volontiranjem žele namaknuti bodove za članarinu (100 bodova), upisali smo broj bodova pored svake aktivnosti ili u daljnjem opisu (priložena poveznica).

Aktivnosti

Trenutno su otvorena nekoliko područja u kojima nam je pomoć volontera najpotrebnija i za koje smo se voljni revanširati svim pogodnostima koje pruža članstvo:

 • Kreiranje kreativnih Power Point prezentacija za pretvaranje naših pisanih edukativnih modula u video format – dajemo predložak u koji bi trebalo dodavati naše tekstove. Primjeri koje smo dosad napravili uz pomoć volontera »
 • Prevođenje naših modula na njemački ili engleski jezik

Ostale aktivnosti

* sa zvjezdicom su označene aktivnosti koje dolazi u obzir za odrađivanje iznosa za članarinu, upisninu i školarinu

Bezuvjetna ljubav - najbolja podrška koju nam jedan volonter može pružiti je bezuvjetno voljeti. Širenjem vibracija ljubavi ostvaruje se naša misija! Jedna
               osoba koja voli mijenja tisuće ljudi nabolje.

 

Online marketing - promocija portala na internetu – na raznim forumima, blogovima, društvenim mrežama i platformama spomenuti portal.
Pružamo opširne upute i listu resursa.

Lektoriranje članaka „Životne škole“ i web stranica
Ovisno o veličini članka, lektura članaka donosi 30-50 bodova.
Popis članaka koji čekaju lekturu na upit.

 

E-mail marketing – pisanje i slanje promotivnih e-mail poruka osobnim prijateljima, poznanicima i rodbini s informacijama o Životnoj školi.
100 osoba - 100 bodova.

* Web design - pomoć pri dizajniranju web stranica našeg Wordpress portala.
Poduka našeg web dizajnera amatera u nekim segmentima web dizajna.
Jedna aplikacija donosi 100 bodova.

 

Prezentacija - samostalno prezentirati program "Životne škole" uz pomoć naše kratke Power Point prezentacije.
Koliko prisutnih, toliko bodova.
Zainteresirani neka nam se jave-kontakt

* Izrada crteža, slika ili stripova koje bi mogli iskoristiti kao dodatak tekstualnom sadržaju internet stranica, e-magazina i online lekcija programa "Životne škole".
Svaka objavljena slika donosi 10 bodova.

 

* Fundraising -kontaktiranje potencijalnih sponzora i sastavljanje projektne dokumentacije za natječaje, uz punu podršku voditelja.
Pružamo opširne upute i resurse.

Izrada fotografija koje bi mogli iskoristiti kao dodatak tekstualnom sadržaju internet stranica, e-magazina i online lekcija programa "Životne škole".
Svaka objavljena fotka donosi 10 bodova

 

Osmišljavanje online lekcija za djecu (u timu ili samostalno) - multimedijalnog sadržaja vezano uz teme navedene u našem programu (Program za mlade »)

Online istraživanje i sakupljanje materijala za izradu multimedijalnih članaka, koje piše netko drugi
Materijal za jedan članak - 100 bodova
Pružamo opširne upute i listu resursa.

 

Odgovaranje na upite - svakodnevno dobivamo razne upite pa nam treba osoblje koje bi odgovaralo na njih. Ovo je samo za one koji su kompetentni za to - dobro upoznati s našim programom.

Osmisliti svoj projekt koji se slaže s misijom i ciljevima našeg portala. Pružamo podršku i platformu za izvođenje hvalevrijednih projekata.
Vođenje jednog projekta - 100 bodova

 

images/prevodilac* Prevođenje članaka „Životne škole“ na engleski, njemački i jezike s prostora
bivše Jugoslavije.


Volonterstvo

Traži se lektor(ica)
za volontersko lektoriranje knjige "Čarobno drvo" (ulomci)
Molim da nas zainteresirani lektori kontaktiraju »


 
Jedinstvena ponuda!

Molimo da nas zainteresirani
kontaktiraju »

Besplatno do VIP članstva
Dobit ćete na godinu dana dostup svim našim premium sadržajima, odnosno kompletnim modulima svih naših tečajeva, tj. cjelokupnog programa Životne škole, kao i sve druge pogodnosti članstva (u vrijednosti od preko 1.000 €) ako
prevedete samo jedan naš članak/modul na engleski ili njemački jezik
Amateri su dobrodošli, ali ne uvažavamo prijevode preko Google automatskog prevoditelja s minimalnim korekturama (to bismo mogli i sami) jer prijevod treba biti u duhu jezika, a ne doslovan. Ako ne znate sami prevoditi, možete zamoliti nekog tko to zna da vam učini uslugu i učini to umjesto vas. Za prijevod samo jednog jedinog modula (25 A4 stranica) dobit ćete besplatno preko 40 premium, kvalitetnih, multimedijalnih modula, plus sve ove pogodnosti, uključujući i ove poklone!

Besplatno do članstva
napišite esej na temu "Gospodarstvo temeljeno na vrlinama umjesto na znanju"
- članstvo sa svim pogodnostima dobivaju oni čije eseje objavimo na ovom portalu. Ne natječete se ni sa kime nego samo sa sobom. Opširnije upute o tome ovdje »

Mogućnost za dobivanje besplatnog članstva,
bilo standardnog, bilo VIP članstva

Poslati iskrenu video izjavu kojom pohvaljujete naš program
Budući da nastojimo financirati rad portala prihodima za koje se nadamo da ćemo ih ostvariti lansiranjem e-learning programa Virtuology na svjetsko tržište, za ostvarivanje tog cilja potrebni su nam testimonials/praises postojećih korisnika.
Dosad smo dobili oko tisuću pohvala koje su nam poslali dosadašnji korisnici (neke su objavljene ovdje, neke su pod komentarima ispod pojedinih modula, neke su pod komentarima korisnika koji su kupili naš tečaj preko TripleClicksa, a mnoge u e-mail i usmenom formatu nismo ni objavili nigdje), no sve one nisu u formatu koji može zadovoljiti zahtjevne svjetske korisnike koji su postali sumnjičavi na pisane pohvale (testimonials), budući da one mogu lako biti izmišljene, tj. falsificirane.
Zato, da bismo uklonili tu trust issues blokadu koju bi ljudi mogli imati prilikom odlučivanja za Virtuology online tečaja, voljeli bismo prikupiti što više testimonials/praises u video formatu ili barem tekstualno sa fotografijom, imenom i zanimanjem, kako bismo neodlučne ljude potakli da nam se pridruže.
Sve pohvale koje smo dosad dobivali su pisane, ali bez fotografija, često bez punog imena i zvanja i nijedna nije u video formatu, a kako nemamo zabilježene email adrese tih korisnika, ne možemo ih kontaktirati da nam dostave što nam nedostaje za vjerodostojnost, pa nam zato trebaju nove vjerodostojne izjave i to na engleskom jeziku, po mogućnosti.
Oni koji su nam već prije poslali pohvale koje smo objavili ovdje, lijepo molimo da nam pošalju fotografiju svoje glave (poželjno link na fotku), puno ime i zanimanje - za nagradu ćete dobiti članstvo s pogodnostima.

Uvjet za dobivanje besplatnog članstva: poslati nam iskreni testimonial/praise na engleskom jeziku u video formatu koji bismo mogli iskoristiti za potrebe promoviranja Virtuology programa.
Ukoliko to želite, snimite se kako pohvaljujete Virtuology program i kažete kako se to odrazilo na vaš život – javite se pa ćemo vam dati kratke naputke za to.
Izjava ne mora biti duža od 2 rečenice, tako da je to čas posla.
Krajnji rok za testimonials/praises je 30.04.2016., no naravno, što prije, to bolje jer ćemo prve tri osobe s izjavom koja zadovoljava sve naše kritirije nagraditi VIP članstvom (vrijednost više od 2000kn), a sve ostale, čije ćemo izjave iskoristiti za potrebe promocije, nagradit ćemo standardnim članstvom sa svim pogodnostima.

Kontakt

Opširnije o svim volonterskim zadacima objavljujemo na upit.

Sve gore navedene aktivnosti obavljaju se uz našu punu online podršku, a obavljaju se u udobnosti vlastitog doma, u vrijeme kad volonteru najviše odgovara.
 

Povlastice

Bez obzira na to što je volonterski rad u principu humanitarni rad bez naknade, naši volonteri dobivaju razne povlastice za svoj angažman i velikodušnost. Osim dobivenog osjećaja zadovoljstva radi pomaganja drugima, u povlastice spadaju:

Članarina za skupljenih 100 bodova (samo za studente i nezaposlene)

 

Potvrda za volonterstvo koja se može priložiti uz životopis i povećati izglede za zapošljavanjem.

Besplatne karte za kazališta u Zagrebu (Gavella, Kerempuh, ZKM) za aktivne članove koji to žele.

 

Pokloni sponzora (uskoro) +
Pokloni » + svaki vikend (osim u srpnju i kolovozu) šaljemo aktivnim volonterima poklon časopise (renomirane) i knjige

E-knjige i e-časopise - pristup visokovrijednoj, privatnoj online knjižnici u kojoj se mogu dobiti vrijedne e-knjige na poklon.

 

Plaćeni angažman moguć nakon određenog iskustva onim volonterima koji se posebno iskažu.

Gore navedene povlastice nisu naknade, već nagrade za volonterski angažman koje ne jamčimo, već nastojimo osigurati svim aktivnim članovima i volonterima.
 

Što je volontiranje i zašto volontirati

Zakon o volonterstvu Republike Hrvatske definira volontiranje kao „dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit, a obavljaju ih osobe na način predviđen ovim Zakonom, bez postojanja uvjeta isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi za obavljeno volontiranje, ako ovim Zakonom nije drukčije određeno.“

Zakon prepoznaje i promiče volontiranje kao aktivnost ili uslugu od interesa za Republiku Hrvatsku koja dovodi do poboljšanja kvalitete života, izgradnje socijalnog kapitala, osobnog razvoja, do aktivnog uključivanja osoba u društvena zbivanja te do razvoja humanijega i ravnopravnijega demokratskog društva.

Volontiranjem se pridonosi društvenom razvoju, građanskom sudjelovanju, socijalnoj koheziji i socijalnom uključivanju te se stječu iskustva i razvijaju kompetencije potrebne i korisne za aktivno sudjelovanje u društvu, osobni razvoj i osobnu dobrobit.

Volonterima je omogućeno da „... rade za zajednicu istovremeno razvijajući svoje vještine i učeći nove, primjenljive u tržišnom sustavu. Dakle, kroz dobrovoljni rad imamo priliku naučiti nešto novo što će nam pomoći do dobijemo, možda jednom i bolji posao.“

Volonterima zakon daje prava kojima ih se nastoji zaštititi od iskorištavanja, ali im propisuje i nekoliko pratećih obveza kojima se nastoji osigurati dobrobit organizatora i korisnika volontiranja. Više o njima možete doznati na orijentacijskoj radionici za volontere, u uredu VCZ-a ili na besplatnom volonterskom telefonu: 0800 400 005.

Volonterske aktivnosti otvaraju ti nove mogućnosti primjene tvog znanja i usvajanja novih vrlina i vještina. Istodobno ti omogućavaju ispoljavanja vlastite kreativnosti i ideja u snažnom duhu dobre volje i napretka za društvo. Nesebičnim doprinosom zajednici u kojoj živiš pridonosiš njezinom razvoju i boljitku, što će se odraziti i na tvoj vlastiti život.

Nije sve u novcu, pa tako naši volonteri mogu pronaći ogromnu zadovoljštinu u pronalaženju smisla svog života, koji se sastoji u nekom od vida pomaganja drugima. Tek kad vidimo koliko naš doprinos ima smisla i značaja za ljude oko nas, možemo uočiti koliko naš vlastiti život ima smisla.

Predlažemo svakom volonteru da prepozna svrhu svog života i u tom okviru bira volonterske aktivnosti za sebe. Kroz volontiranje u našoj organizaciji svaki volonter može biti siguran da pripomaže jačanju vrlina u našem društvu jer je naša misija promicanje vrlina u svrhu ostvarenja blagostanja, osobnog i kolektivnog.

Prepoznavanjem potreba društva u kojem danas živimo i motiviranošću za aktivnim uključivanjem unaprijeđujemo svoju zajednicu da brže i kvalitetnije riješi razne izazove i potrebe.

Percepcija volonterskog rada u našem društvu nije na onoj visini na kojoj je to u razvijenim zemljama, stoga ne čudi da, kao članovi tog društva, mnogi naši ljudi ne prihvaćaju volontiranje kao životni stil i svakodnevicu, već na to gledaju samo kao na žrtvu i obavezu koja je podređena svim plaćenim aktivnostima i svemu drugom. Ako niste uvjereni u značaj volontiranja za vlastiti život i cijelu zajednicu, slobodno se uvjerite i informirajte/educirajte o tome čitanjem ovog dokumenta: www.vcz.hr: PERCEPCIJA i BUDUĆNOST VOLONTIRANJA

Tu ćete saznati zašto uopće percipirati volontiranje, kao dio svakodnevnog života.
Osim toga, saznat ćete sve dobrobiti volontiranja, kojih moguće niste svjesni ako nigdje ne volontirate. Osim što volontiranjem čovjek pridonosi svojoj zajednici i razvoju civilnog društva, kao i rješavanju konkretnih problema zajednice (preko lokalnih ili globalnih volonterskih akcija), kroz dobrovoljni rad imamo priliku pridonijeti osobnom razvoju –  učenje novih vještina, otkrivanje i razvijanje vlastitih potencijala, razvoj samodiscipline, prihvaćanje odgovornosti, otkrivanje unutarnje motivacije, postizanje osjećaja korisnosti i potrebnosti, razvoj vlastitih vrijednosti i vrlina, stjecanje radnog iskustva, prihvaćanje različitosti, stjecanje novih prijateljstava…
Usto, dobrom karmom, odnosno dobrim sijanjem osiguravamo sebi dobru žetvu.
Usto, naši volonteri dobivaju razne pogodnosti i poklone, recimo knjige, kazališne i koncertne karte...

Unatoč svim blagodatima volontiranja, mnogi ljudi, nažalost, nisu dovoljno osviješteni da bi volontiranje integrirali u svakodnevni život. Problem su poremećene vrijednosti. Problem je kapitalizam koji se toliko utkao u svakodnevni život da je mnogim ljudima jednostavno nepojmljivo to da netko nešto radi, a da nije plaćen za to. Problem je to da ljudi često zaboravljaju na dobru volju, slobodnu volju. Problem je što se ljudski altruizam često gubi jer ga zamijeni egoizam. Problem je ubrzani svijet u kojem danas živimo, potrošačko društvo koje nas gura naprijed da se radije ili isključivo bavimo onime što nam nosi zaradu. No, problemi postoje upravo zato da bismo ih riješili. Kako!? Tako da jednom altruistu pokažemo njegovu nesebičnost, društvu razotkrijemo i druge dobiti volonterskog/neplaćenog rada, tako da zaustavimo ubrzanog pojedinca unoseći u njegov život dobru volju i dopuštajući mu da postavi svoje prave vrijednosti i preuredi svoju listu prioriteta prema sustavu svojih vrijednosti. Tek onda kada uspijemo doprijeti do svijesti pojedinaca i većina bude dobru volju percipirala kao dio volontiranja, onda će i samo volontiranje postati dio njihova svakodnevnog života.

Pojava organiziranog volontiranja i dobrovoljnog rada veže se uz nauk kršćanske religije gdje je jedna od glavnih vrijednosti „pomoć bližnjem“. Kasniji razvoj volonterskog rada veže se s razvojem civilnog društva i građanskih inicijativa  jer se svi ti sektori u svojim principima oslanjaju na načelo supsidijarnosti i solidarnosti. Revolucionarne promjene koje je volontiranje uvelo u društvo vezane su uz principe funkcioniranja koji su do kraja 20. stoljeća postali temelji same civilizacije.

Volontiranje nije nešto što mi organizatori volontiranja propagiramo u svoje svrhe, nego to svojim rezolucijama promiču, između ostalih,  najviši organi vlasti svih civilnih država. Neki od njih su: Europski Parlament - „Rezolucija o volontiranju“ koja prepoznaje opću korisnost volonterskog rada, UN - „Rezolucija 40/212“ koja proglašava 5. prosinac „Međunarodnim danom volontera“, a Vijeće Europe i Europska Komisija ne samo da promiču volontiranje nego se i sami angažiraju u volonterskim programima i poticanju mobilnosti volontera.

Volontiranje - lijek za kronični nedostatak vremena

U današnje doba ljudi su izrazito preokupirani na sve strane, navodno ništa ne stignu i prezauzetost je postao najveći izgovor za sve, čak i za nedovoljno druženje s prijateljima a kamoli za volontiranje.

Postoji jedna zen izreka: “Trebali biste sjediti u meditaciji dvadeset minuta svaki dan - ukoliko niste previše zauzeti. U protivnom biste trebali meditirati jedan sat.”
Time se želi naglasiti da upravo ono za što mislimo da nemamo vremena, omogućuje nam dobiti na vremenu. Čovjekov je razum preograničen da bi mogao apsorbirati i pojmiti sve pojave i zakonitosti u višedimenzionalnoj stvarnosti pa zbog toga dobiva dojam da mnoge stvari nisu logične i nemaju smisla, što nije tako.

Isto tako postoji izreka da što sijemo, to žanjemo, pa u tom smislu ako želimo nešto dobiti, trebamo to prvo dati. Zato investitori i donatori najviše zarađuju (oni koji to čine iz ljubavi i vjere, a ne iz straha ili pohlepe). Isto je s vremenom: što ga više dajemo, to ćemo ga više dobiti, bez obzira kako to nelogično zvučalo. No, nije samo vrijeme to što se dobiva nego puno toga drugog, a između ostalog i mudrost kojom naučimo bolje raspolagati vremenom.

Kaže se da tko ima volje - traži načina, tko nema - traži izgovore. Izgovori su obično odraz poremećenih vrijednosti, po kojima čovjek pretpostavlja plaćene aktivnosti neplaćenima, misleći da više vrijedi ono što se (više) plaća. Volontiranje je, prije svega, način i stil života, usko vezan uz čovjekov sustav vrijednosti. Volontiranje ima ključnu ulogu za razvoj civilnog društva, a svjesni volonteri osobno preuzimaju odgovornost za to.
Za volontiranje se izdvaja vrijeme, a ne žrtvuje  jer njime imamo priliku izražavati svoje vrline u kontekstu šire zajednice i pridonijeti nekom višem cilju.

Jedna od najvećih zapreka koje ljude sprječava je vrijeme, kojeg ljudi imaju manje od novca. No vrijeme se izdvaja za hvalevrijedne inicijative i projekte uz pomoć aktivnih vrlina kao što su odgovornost, nesebičnost, altruizam, ljubav, poduzetnost, samoinicijativnost i druge.
Vezano za tematiku organiziranja vremena, trenutačno nemamo modul ni članak o tome, no imamo nešto drugo.
Imamo, recimo, prilog o izgovoritisu »
Gotovo svi ljudi koji ne žive u blagostanju, boluju od izgovoritisa pa sami zaključite je li to slučaj i s vama.

Ako ste kao većina ljudi, vjerojatno imate dobra opravdanja, tj. izgovore zašto ste spriječeni volontirati. Iako su to sve legitimni izgovori, ipak su izgovori. Tko ima volje, traži načina, tko nema, traži izgovore. Kao što smo već rekli, izgovori su odraz poremećenih vrijednosti, po kojima čovjek pretpostavlja plaćene aktivnosti neplaćenima, misleći da više vrijedi ono što se (više) plaća.

Vezano za tematiku organiziranja vremena, osim priloga o izgovoritisu, predlažemo da pročitate i prilog o svaštarenju jer svaštarenje stvara probleme u organizaciji vremena.
Ako ste kao većina ljudi, vjerojatno ste preokupirani svim i svačim pa bi bilo dobro da to pročitate i shodno tome poduzmete mjere. U tom je prilogu objašnjeno sve na tu temu, no samo ukratko da znate da smo i sami zagovornici koncepta „multiple streams of income“, stoga molimo da nas krivo ne shvatite jer svaštarenje je jedno, a višestruki izvori prihoda drugo.
 

Što očekujemo od volontera

Od svakog pojedinog volontera se očekuje da su odgovorni i pouzdani. To znači da obave ono za što su preuzeli odgovornost ili rekli da će obaviti. Svaki posao ima svoju vrijednost, a volonterski nije iznimka. Mi iznimno cijenimo svaki volonterski angažman i nadamo se da, isto tako, svaki volonter drži do svog angažmana.

Svaki volonter sam odabire aktivnost i vremenski period za obavljenje - sve što se očekuje je poštivanje dogovora.

Etički kodeks volontera (pdf) »
Zakon o volonterstvu Hrvatskog Sabora (NN 58/2007) - pdf »

VCZ Zagreb
Više o pravima i obvezama volontera te procedurama vezanim uz volontiranje možete pročitati i na internetskoj stranici www.volontiram.info

 

Iskustva nekih naših volontera

Natalija Domin

Prije nego što sam počela volontirati za Životnu školu, volontirala sam za mnogobrojne druge organizacije, uključujući UNICEF, Amnesty International, Humana People to People itd. Uvijek sam primijetila da mi je volontiranje omogućilo neočekivane blagodati, koje nisu imale veze s mojim djelovanjem unutar same organizacije za koju sam volontirala. Naravno, sam angažman također mi je omogućio razne blagodate kao što su upoznavanje zanimljivih ljudi, s tematikom koju dotična organizacija zastupa, širenje veduta, no mislim da su mi dobar osjećaj i dobra karma donijele deseterostruko više u nevezanim aspektima života.

Poučena višestrukim blagodatima koje volonterstvo donosi, osnovala sam ovaj virtualni edukacijski centar sa svojim suprugom, kako bih svoje volonterstvo uskladila sa svojom životnom misijom. Otada volonterski radim puno radno vrijeme, i iako nisam ni jednu jedinu kunu stavila u svoj džep od prihoda koje ostvaruje portal, nego sam čak iz svog džepa puno dala za potrebe portala, živim u blagostanju, materijalnom i duhovnom.

Svatko bi pomislio da, kad volonterski radimo puno radno vrijeme negdje, onda ne možemo raditi negdje drugdje i ostvarivati prihode, pa kako onda čovjek može uopće doći do ostvarenja istih? Tom logikom se vode svi koji se ustručavaju volontirati, misleći da će time izgubiti dragocjeno vrijeme i priliku za zarađivanjem negdje drugdje, no kako smo se mogli uvjeriti, ne živimo u sasvim logičnom svijetu. U stvari živimo, ali je svijet nelogičan čovjekovom ograničenom razumu. Postoje razni odnosi i dimenzije stvarnosti koji su nepojmljivi umu.

Po zakonu prirode, što sijemo, to žanjemo, stoga što više dajemo, to više dobivamo. Ako dajemo novce, dobivat ćemo novce. Ako dajemo vrijeme, dobit ćemo vrijeme - a vrijeme je u današnje doba vrednije od novca, jer većina ljudi ima manje vremena nego novca - svi se žale kako nemaju vremena, više nego što se žale da nemaju novca. Koliko god to nelogično zvučalo, volontiranjem dobivamo na vremenu, između ostalog.

Sve u svemu, preporučujem svima da volontiraju ako se želite dobro osjećati, dobiti na vremenu i činiti dobru karmu, što će vam doprinijeti ostvarenju blagostanja u svakom smislu.


Jasmina Škoda:

Priča o mom volontiranju započela je „slučajno“. Dogodi se da nam u životu ne ide baš uvijek onako kako smo zamislili, planirali ili očekivali, da imamo sliku stvari kakve bi trebale biti, a ono što živimo odudara od toga. Onda nam je glava puna pitanja (zašto, kako, što sad, što dalje...) i krenemo tako tražiti odgovore, znakove, nešto što nam može razbistriti pogled na svijet, na ono što nam se događa, na sebe. Tražimo izlaz, olakšanje, razjašnjenje... Tako je bilo i sa mnom. Krenula sam u svoju potragu za odgovorima ili bar nekim pomagalom koje bi me dovelo do odgovora. Između ostalog, čitala sam različite knjige, članke i ine tekstove. Više se i ne sjećam koje je uopće bilo moje pitanje, ali „slučaj“ me doveo i na stranice Životne škole. Pročitala sam jedan članak, pa drugi, pa treći... A onda mi je za oko zapelo „Volontiranje“. Pisalo je da su im potrebni  i lektori. Misao koja mi je proletjela glavom bila je da nemam što izgubiti ako se probam prijaviti... Ubrzo je stigao odgovor i srdačna dobrodošlica. Ta srdačnost, po mom dojmu i inače jako prisutna u komunikaciji i međusobnim odnosima, ugodno me iznenadila i dala mi veliko ohrabrenje, ne samo mom volontiranju nego i mnogim drugim mojim životnim aspektima u kojima mi je bilo poljuljano samopouzdanje. No tu nije bio kraj priče. Svaki članak koji sam dobivala uvijek me na ovaj ili onaj način dotaknuo. Taman kada bi mi neka tema u životu bila aktualna, „slučajno“ bih dobila članak koji govori baš o toj temi – moglo bi se reći sinkronicitet ili Božja volja na djelu. Kako bih radila na člancima, stizali su mi odgovori, poticaji, inspiracija... Drago mi je zbog svake minute uloženog vremena i truda jer, priznajem, „plaća“ koju sam dobila nadmašila je sva moja očekivanja. Ono što sam dobila volontiranjem bilo je daleko više od uobičajenog osjećaja zadovoljstva koji je posljedica rada utrošenog u nešto lijepo i korisno. 
 

Lucija Špiljak:

Godine 2015. počela sam u novoj akademskoj godini s volontiranjem za dvije udruge i za dva internetska portala. Za mene je to bio tek početak ulaska u svijet volontiranja; nisam znala kako funkcionira, kuda će me odvesti i, iskreno, prva misao i ideja bila je iskustvo. Naravno, to većina ljudi prvo želi kada počinje s volontiranjem, a s vremenom osoba shvati kako nije u pitanju samo neka vrsta radnog iskustva, naprotiv - u pitanju je mnogo više.

Svojim udijelom dajete snagu organizaciji za koju volontirate, uključeni ste u projekte usmjerene na opće dobro, čime povećavate i svoj doprinos zajednici. Postajete dio društva čiji je cilj proaktivno iniciranje (pozitivnih) promjena u društvu, što je i cilj svakog volonterskog posla, kakve god on prirode bio. Ovaj neprofitan, neplaćen i slobodno izabran način djelovanja javlja se u različitim oblicima, dobrovoljno ulažete osobno vrijeme, a još više svoj trud, znanje, vještine, ali i dosadašnje iskustvo koje možete dalje razviti i primijeniti, ujedno i naučiti druge, kako i oni vas mnogotomu mogu naučiti. Uključeni ste u širok raspon aktivnosti, birate one aktivnosti koje vas zanimaju i koje vam odgovaraju.

Volontiranje u vama može probuditi možda dotad skrivenog pacifista i filantropa, a smanjiti možda nesvjesno prisutnog egoista. Svi želimo najbolje za sebe i u ljudskoj je prirodi da osoba radi ono što i njoj donosi korist. No volontiranjem učimo koliko je važno fokusirati se na druge jer smo bića kojima su potrebni drugi da nas vode, da ih volimo i da nas vole nazad, da zajedno gledamo u istome smjeru. Čineći dobro našoj zajednici mi počinjemo rasti kao osobe, emocionalno se razvijamo, ali i stvaramo radne navike, učimo nešto potpuno novo, počinjemo gledati svijet iz različitih, boljih kuteva, postajemo više svjesni svijeta, događaja i ljudi oko nas.
Volontiranje je prije svega vaša osobna volja. Ovime možete razviti nove vještine, ali i steknuti samopoštovanje, određenu dozu hrabrosti i tolerancije. Na nama je svijet počeo i ostao, mi smo potencijal za razvoj društva i zajedno možemo stvoriti veliku količinu duštvene energije koja je usmjerena na dobro.

Imate mogućnost razviti kreativnost, stvoriti sebi i drugima bolju kvalitetu življenja. Razvijate empatiju i veliku količinu razumijevanja, učite o socijalnim vještinama, novim znanjima, stvarate nova poznanstva, osjećate se korisno i korisno provodite slobodno vrijeme, osjećate da pripadate!

Čak i ako vas možda i ne dotakne emocionalni rast kroz volontiranje, budite svjesni kako je volonterski angažman zbilja priznat i vrednovan kod nas, ali i u inozemstvu, posebice s dobrim preporukama.
Shvatite ovo kao jednu plemenitu igru koja služi i vama i svima oko vas! Pročitat ćete mnogo tekstova, angažirati se oko mnogočega, a time ujedno naučiti nešto i o sebi, shvatiti mnogo stvari, dobiti odgovore na pitanja i polako postajati osoba koja želite.

Prihvatite izazov, nađite vremena jer ćete, tek kad će možda biti kasno, shvatiti da ste ga imali dovoljno, ali ga niste znali iskoristiti. Pružite sebi užitak da se kraju dana osjećate spokojno, sretno, ispunjeno i korisno, da možete prije spavanja sa sigurnošću reći: "Ovo je bio dobar dan."

No stvorite i dobar život svojoj zajednici i prije svega - sebi! :)

Konkretno iskustvo volontiranja u Životnoj školi:

Moj korak započeo je, naravno, komunikacijom preko maila kad mi je voditeljica Životne škole potvrdno odgovorila mailom na moj upit trebaju li trenutačno volontere, što me zbilja razveselilo jer želiš da tvoje znanje bude društveno korisno, ali da time i ti sam razvijaš ono što već znaš i nastaviš učiti dalje. Tada sam postala dio njihova tima!

Također, za portal sam počela volontirati u jednom osobno težem razdoblju tijekom kojeg sam htjela biti dio čim više tog što bi mi dobro došlo, možda pomoglo jer sam bila vrlo izgubljena, bez konkretnih ciljeva, puna neodlučnosti. I tako je i bilo. :)

Moja uloga je uloga lektorice tekstova. Svi koji pratite stranicu i rad portala znate kako su njihove teme i tekstovi uvijek usmjerene ka općem dobru, pojašnjenjima, kvalitetnim i inspirativnim sadržajima. Tako je moj prvi zadatak bio lektorirati tekstove vezane za temu bezuvjetne ljubavi. Nije to bio površan tekst koji objašnjava ono "izlizano, kratko i suhoparno" što često nalazimo na mnogim stranicama portalima koji se, bez iskustva, pokušavaju uporno dotaknuti te teme. Portal je u tekstu o bezuvjetnoj ljubavi krenuo dublje, dodirnuo se točaka koji muče svakog pojedinca, dodirnuo se također i znanstvenog dijela, ali i viših sila, objašnjavajući detaljno svaki dio. Puno stvari ja sama ne bih znala izraziti, verbalno ili neverbalno, a ovdje je svaka emocija bila spomenuta i objašnjena; uživala sam u svakoj novoj rečenici koja je slijedila dalje - kao da čitate knjigu koja vas osvoji na samom početku.

Iako nisam dugo dio Životne škole, osjećam se kao da jesam.  Članovi su vrlo korektni, dragi, pristupačni, pozitivni i svakome daju dovoljno prostora i vremena. I iako se moj rad ovdje tek razvija i tek sam na početku, svaki me tekst naučio nečem novom, pozitivno utjecao na moja stajališta i način gledanja na stvari, ljude, a ponajviše osjećaje. Radi toga sam sretna što mi je onog dana stigao potvrdan odgovor i što sam od onda dio ovog tima s kojim se razvijam kao još nedovoljno zrela osoba koja se traži.
Vjerujem da se kao i ja osjeća svatko tko je dio Životne škole, ali i svatko tko će to tek postati. A i ne zove se ovaj portal tako bez razloga, to vam jamčim. ;)

 

   Tajništvo

Molimo, ne zamjerite što na e-mail poruke odgovaramo anonimno.

Kad odgovaramo na upite, zamolbe i ostale vrste e-mail komunikacije, obično se potpisujemo kao tajništvo jer se iz pravnih razloga naši volonteri odriču pravne odgovornosti. Nastojimo uvijek odgovoriti najbolje što umijemo, no nekima to nije dovoljno. Volonteri odgovaraju u ime cijele organizacije, a ne u svoje ime, niti na svoju odgovornost, ponajviše jer to čine zbog dobre volje, a ne zbog naknade.

Naša je organizacije podijeljena u timove koji se između sebe dogovaraju tko kad preuzima odgovornost odgovaranja na e-mail poruke. Odgovori su uvijek u ime cijelog tima, a ne u ime određenog volontera pa ni nema potrebe da u potpisu stavljamo svoje ime. Bez obzira stoji li u potpisu nečije ime ili ne, znajte da iza svake poruke stoji cijeli tim, koji se međusobno dogovara. Ponekad neku poruku piše više ljudi, ako se tiče više područja unutar organizacije.

Zbog toga što je naša organizacije neprofitna pa se volonteri angažiraju u slobodno vrijeme, moguće je da vam na jednu poruku odgovori jedna osoba iz tima, a na drugu poruku sasvim druga osoba iz tima, no to neće naštetiti komunikaciji jer je svaki volonter upućen u sve što treba preko sistema profiliranja koji koristimo.

 

Home | Uvjeti korištenja | Zaštita podataka | Sitemap
Copyright © 2009 by Talidari :: Designed by Talidari