Print Friendly and PDF

Kad si u Londonu, ponašaj se poput Londonca
autor: Talidari
Vezano uz članak: "Autentičnost"

odabrani ulomci iz romana "Čarobno drvo", autora Talidari na temu autentičnosti i izreke "Kad si u Rimu, ponašaj se poput Rimljanina" - alternativa je "Kad si u Londonu, ponašaj se poput Londonca." Drugim riječima, ne nastoj se uklopiti, nego budi svoj i pusti druge da budu svoji, jer nas autentičnost i raznolikost obogaćuju.

Jednog jutra Magda ga je zatražila da je odveze do nekog vidovnjaka kako bi ga pitali za izgubljenu putovnicu. Nevoljko je pristao jer nije vjerovao u te stvari, no nije imao srca odbiti je. A kako je zapela za to, ne bi je ni mogao odgovoriti. Čuo je za nekog hodžu koji je bio poznat po nalaženju izgubljenih predmeta i osoba pa je predložio da svrate do njega. Živio je skroz s druge strane Bospora, u dijelu grada u koji Magda još nikad nije zakoračila. Trebalo im je puna dva sata da se dovezu do tamo zbog prometne gužve i traženja mjesta.

   Po dolasku, ugledali su nekoliko starijih žena kako sjede na trijemu, sve do jedne prekrivene od glave do pete. Izašli su iz auta i potom ih je Muzaffer upitao je li hodža slobodan da ih primi. Žene su se na to uzvikale, lamatajući rukama amo-tamo, tjerajući ga od sebe kao da ima neku zaraznu bolest ili nešto slično. Nečim ih je jako uvrijedio i nije bilo govora da ga saslušaju. Objasnio je Magdi da ih ne puštaju do hodže zbog toga što je ona bila razotkrivena, a tradicionalnim ženama kao što su one, to je itekako smetalo. Jedna od njih je bila hodžina žena. Ne bi li im se smilila, Magda je skinula svoj šal s vrata i obavila ga oko glave, ali to nije mijenjalo na stvari. Bili su tu još minica i kratki rukavi. Kako može nešto što je prikladno na jednom kraju grada, biti neprikladno na drugom!?

Akcija
čarobno drvo
Čarobno drvo
Pozivamo vas da sudjelujete u akciji u kojoj svaki mjesec zajedno svladavamo pojedine vještine i usvajamo korisne vrline.
Opširnije »
   Kad bi te iste žene došle na Zapad, nema šanse da bi ih tamo mještani odbili uslužiti zbog toga jer su drugačije ili odjevene neprimjereno sredini. Strancima se ne zamjera njihov stil odijevanja. A u manjim sredinama kao što je ova, strancima se obično pokazuje naročita gostoljubivost a ne ovakva neljubaznost.  Što bi te žene učinile kad bi došle u posjetu nekome na Zapadu - bi li obukle minice ili neku drugu zapadnjačku odjeću, ili bi zadržale svoj ​​stil? Ako one žele zadržati svoj ​​stil oblačenja kada putuju, onda bi trebale tolerirati raznovrsne običaje i stilove turista koji posjećuju njihovu zemlju, umjesto da ih tretiraju s ovakvim nepoštovanjem kao što su tretirale Magdu i njezinu pratnju. Njihova netolerancija je proizlazila iz uskogrudnosti, više nego iz ičega drugog. Čak i ako su se tako ponijele jer izrazito drže do doličnosti, ipak ne drži se do doličnosti nedoličnim ponašanjem. Umjesto da su se nedolično ponijele, mogle su Magdi ljubazno ponuditi neki ogrtač da se pokrije, ova bi to ponizno prihvatila i sve bi bilo u redu.

    Tkogod da je skovao izreku: ''Kad si u Rimu, ponašaj se poput Rimljanina'', pojma nije imao da, kamo god krenemo, zadržavajući svoju osebujnost i individualnost umjesto da se nastojimo uklopiti u tuđe okvire ili okolinu, pomažemo tamošnjim mještanima da kroz naše autentično djelovanje nauče nešto o drugim kulturama te prošire svoje horizonte ali i razvijaju prihvaćanje različitosti i toleranciju. Zašto bismo se trebali uklopiti i pretvarati da smo nešto što nismo? Čemu to služi? Kome to stvarno treba? Zašto ne dopustiti svakome da bude ono što jest? Zato da bi i nama bilo dopušteno da budemo ono što jesmo. Svatko tko se u ime tuđih očekivanja odriče svoje kulture i svoje autentičnosti, time se odriče i dijela svoje duše, što ne može nikome koristiti. Prema tome, evo nove izreke: ''Kad si u Rimu, ne ponašaj se poput Rimljanina, već budi svoj.'' Treba biti svoj, bez obzira na sve! Istina, to nam neće uvijek donijeti sve što želimo, kao što se ovdje pokazalo, ali će nas zato barem staviti na pravi put. O tom potom.

(slijedi ulomak koji opisuje posjet drugom hodži u blizini koji je osim vijesti o putovnici ukazao na nešto važno i posebno, što prvi hodža najvjerojatnije ne bi.)

   S obzirom na značajnu ulogu koju je ovaj hodža odigrao u njezinoj odluci da se oprosti od svega i kako ju je podsjetio na njezinu pravu misiju, Magda je sad nakon svega bila zahvalna na tome što su je one žene kod prvog hodže otkantale. Nešto što je sat vremena ranije doživjela kao nesreću, sada je osjećala kao sretnu okolnost. Dobro da je došla u autentičnom izdanju jer, iako su se one žene ružno ponijele prema njoj, njezin autentični stil odijevanja odveo ju je od krivog i doveo do pravog hodže te je stavio na pravi put.


   "Proputovala sam mnoge zemlje i gotovo uvijek su mi se strana mjesta nekako više svidjela od moje domovine. Vjerojatno zato što volim nove stvari. Ne znam kako bi to bilo, da sam na tim mjestima ostala duže godina. Iako sam bila očarana njihovim znamenitostima i kulturama, uvijek sam duboko u sebi osjećala da ne pripadam na ta mjesta, iako mi je tamo bilo vrlo ugodno. Bez obzira koliko sam se dobro uklopila, lokalna zajednica se uvijek prema meni odnosila kao prema strankinji. I što sam se više trudila uklopiti, to sam više osjećala kako gubim vlastiti identitet i postajem netko tko nisam. Kao da sam na svim tim mjestima rasipala djeliće svog duha. U stranim zemljama, žitelji uvijek očekuje da se prilagodiš njihovoj kulturi, uče te svemu i ti se tome prikloniš. Po onoj, kad si u Rimu, ponašaj se poput Rimljanina. Ali, nakon nekog vremena, nakon svih iskustva s mnogobrojnim različitim kulturama i pokušavanja da se uklopim, nekako sam izgubila s vidika svoju vlastitu kulturu, izgubila sebe. Na neki je način dobro biti prilagodljiv, do neke granice, ali  na kraju krajeva, ipak si u pravu, trebala bih biti  usredištenija ili prizemljenija, i biti svjesnija svojih korijena i crpiti snagu iz njih.”
 


   Uvidjevši koliko je kozmopolitski bio nastrojen London i koliko su Britanci bili otvoreni za sve kulture svijeta i bez potrebe za prisiljavanjem drugih da se uklope u njihovu kulturu, njihove okvire, Magdi se tu sve više i više sviđalo. Metropola je bujala od prigrljenih raznolikosti. Svoj je procvat dugovala svojoj glavnoj osobini – raznolikosti. To je ono od čega su sazdani veličanstveni gradovi. Mještani su imali svu raznolikost neobičnih kulturnih običaja upravo pred svojim vratima i to je obogatilo njihove živote mnogo više nego da su zauzdali te raznolikosti i preoblikovali ih prema okvirima svoje kulture. Nije ni čudo što je izmislila bolju verziju moje unaprijeđene izreke: „Čak kad si i u Rimu, budi svoj.“ Njezina je glasila: „Kad si u Londonu, ponašaj se poput Londonca!“ Obje te izreke suprotne su poimanju kako bi se uvijek trebali uklopiti u okolinu. Slobodno izraziti svoju autentičnost gdje god da se nalazili, radije nego se samo uklopiti – to je ono pravo, zar ne?

 

bullet  Povezani članak Životne škole "Autentičnost"
bullet  Povezani post Talidarijeve kolumne "Druga strana Pariza"
bullet  Povezani post Talidarijeve kolumne "Zeka peka"

O knjizi

carobno drvo knjigaSuvremena priča o djevojci koja putuje diljem svijeta kako bi pronašla
čarobno drvo koje ispunjava sve želje. U njoj se promiče intuicija i autentičnost.

Izabravši učenje kroz putovanje, studentica Magda odbija se dalje povinovati društveno nametnutim normama te prekida svoje formalno obrazovanje kako bi ostvarila svoje snove po svome, slijedeći svoju intuiciju, a ne razum. Sudbonosni susret s imućnim Kinezom navodi je na misiju traženja čarobnog drveta, koje, kažu, omogućava postizanje dugotrajne sreće i prosperiteta. Dakle, čarobno drvo je alternativa formalnom obrazovanju, religiji i medicini. No postoji kvaka, budući da to drvo čuvaju zlodusi (utjelovljenja destruktivnih emocija i stavova) koje treba posebnim alatima (vrlinama) ukrotiti, a ne ubiti. Na svojem putovanju, koje se pretvara u duhovnu odiseju, Magda pokušava ispuniti svoje poslanje kroz stjecanje potrebnih alata i kroćenje zloduha u dalekim i egzotičnim krajevima, u susretima sa strancima, u neobičnim okolnostima, iznimnim okruženjima, u nebeskim sferama i mističnim pričama, sve dok je potraga ne odvede na mjesto gdje je sve moguće - u četvrtu dimenziju. Njezina desetogodišnja potraga za blagom odvija se u preko desetak zemalja širom svijeta. U svom se traganju Magda suočava sa svim vrstama zapreka, koje stavljaju na kušnju njezinu odlučnost. Pritom često pada u ruke zloduha i stalno se susreće s izazovima, ograničenjima i teškim situacijama koje od nje zahtijevaju snalažljivost i domišljatost u pronalaženju rješenja. Sve svoje teškoće uspijeva riješiti na finjaka, radije nego silom, što je, na neki način, počast ženstvenosti. Korištenjem svoje mašte, vjerujući da je sve moguće i obraćajući mnogo pozornosti na svijet oko sebe, pogotovo na znakove koji je vode prema njezinom cilju, mlada Magda postaje uspješna po svojim mjerilima, pretvorivši nepovoljne okolnosti u blagostanje.

Duži opis radnje - sinopsis
Nabavi knjigu »

O autoru

TalidariTalidari je pseudonim za multimedijalni umjetnički par Natalija & Dariusz Domin.
Natalija Domin, rođena 1970. u Hrvatskoj, 20 godina putovala je svijetom, posjetivši više od 60 zemalja na 5 kontinenata. Radi kao  multimedijalna umjetnica - spisateljica, pjevačica/tekstopisac, dizajnerica. Idejni je začetnik Životne škole.
Dariusz Domin, rođen 1971. u Poljskoj, od svoje 16. godine živi u Njemačkoj, gdje je diplomirao kao socijalni pedagog. Posljednjih deset godina radi  u odjelu za kostimografiju u düsseldorfskoj Operi. Kao multimedijalni umjetnik svira didgeridoo i flautu, komponira, slika, dizajnira i piše poeziju.

Talidari tim također je vlasnik virtualne umjetničke ljekarne i predsjedava "Životnom školom".

 
 Ostali ulomci iz ove knjige
Dvije čarobne riječi
Saznajte koje su to dvije čarobne riječi, koje su ključ uspjeha i postizanja blagostanja   Pročitaj »
Čarobno drvo
dva ulomka koji opisuju sve o Čarobnom drvetu.
Pročitaj
»

 
Maštanje
priča o snazi imaginacije i domišljatosti.
Pročitaj
»

 
Majmunarije
Smiješna i poučna priča.
Naučimo snalažljivost od životinja.   Pročitaj »
Ljubavno pismo
koje govori o ljubavi koja je
iznad vremena i prostora.   
Pročitaj »
Mržnja na prvi pogled
dokaz kako nam ne treba mržnja, jer imamo pomoć "odozgo"
Pročitaj »
Intuicija
odabrani ulomci s doživljajima likova vezano uz temu intuicije   
Pročitaj »
Oporavak
o čemu ovisi oporavak, bilo od zdravstvenih, međuljudskih ili financijskih problema   
Pročitaj »
Poniznost na visini
priča iz Japana o tome kakav super efekt ima poniznost u svakodnevnom životu
Pročitaj »
Vjera u poslu
ulomci o učinkovitosti vjere na posao i život općenito.
Pročitaj »
Ostali ulomci
Pročitaj »
Talidari citati »
 

 

Knjiga trenutno nije u slobodnoj prodaji na hrvatskom tržištu. Članovi Životne škole mogu je dobiti u elektroničkom formatu po promotivnoj cijeni, na zahtjev.

Home | Uvjeti korištenja | Zaštita podataka | Sitemap
Copyright © 2009 by Talidari :: Designed by Talidari