Biti sebičan???
Biti sebičan!!!

autor: Bruno Šimleša

U ovom odlomku iz autorove knjige "Škola života" saznajte
zašto je biti sebičan imperativ.
 

Akcija
čarobno drvo
Čarobno drvo
Pozivamo vas da sudjelujete u ovoj akciji u kojoj svaki mjesec zajedno jačamo razne vrline, svladavamo pojedine mane i usvajamo korisne vještine.
Opširnije »

Kao i brojni drugi pojmovi, i sebičnost se može raznovrsno doživjeti.
Možemo smatrati da biti sebičan znači brinuti se isključivo za sebe, ali ja neću govoriti o takvoj malodušnoj sebičnosti. Ako biti sebičan znači brinuti se prvenstveno (a ne isključivo) za sebe, onda takva sebičnost ima itekako smisla i zapravo je pokazatelj mudrosti.

Ako ste ikada letjeli avionom, vjerojatno su vam pokazali edukacijski video na kojem vas pripremaju za eventualni pad aviona. Iako nikad nisam shvaćao kako će mi stavljanje maske za disanje pomoći u preživljavanju pada s 10.000 metara, ipak sam prvih nekoliko letova s pažnjom pogledao taj video. Između raznih stvari koje možete iskoristiti kao izvrstan materijal za šale, jedan od doista korisnih naputaka tiče se roditelja koji putuju sa svojom malom djecom. Naime, savjetuje se da masku stavite prvo sebi, a onda svom nemoćnom djetetu, odnosno, savjetuje se da se najprije pobrinete za sebe. Siguran sam da biste isti princip trebali pratiti i u životu. Bilo da svoje vrijeme i energiju dajete prvo svojoj djeci, partnerima ili prijateljima, pravilo bi trebalo biti isto - prvo se pobrinite za sebe!!!

Jer iskreno, ako se ne pobrinete za sebe, što drugima zapravo imate za dati? Olupinu ili imitaciju sebe? Ako sebi niste na prvom mjestu, drugima ne možete dati ono najljepše od sebe. Drugi ljudi, nećete vjerovati, trebaju biti na drugome mjestu!!!
Vaše potrebe trebale bi biti prve na čije ćete ispunjavanje pomisliti.
Da, da, odmah da odgovorim i svim majkama i onih četvero očeva koji stavljaju potrebe svoje djece ispred svojih - to doista uključuje i vašu malodobnu djecu. Ako mislite da su njihove potrebe važnije od vaših, onda niste svjesni koja je vaša uloga i što je najdragocjenije što možete pružiti svojoj djeci. Dragi moji roditelji, najdragocjenije što možete pružiti svojoj djeci jest primjer sretnog, ispunjenog života. To će im više značiti od svih pripremljenih obroka, oprane odjeće i svih zajedničkih domaćih zadaća, a čak i svih razgovara koje vodite sa svojom djecom, ako vi svojim primjerom demantirate ono što im govorite. Kako će vaše dijete shvatiti vaš savjet da se zauzme za sebe ako vidi vas da to ne radite? Ono što je najzanimljivije - djeca to čak ne moraju ni vidjeti, ona će to osjetiti, dragi moji. Djeca će osjetiti nezadovoljstvo u vašem srcu, ona će osjetiti grč u vašem grlu ili želucu i to je ono što ćete im predati ako ne živite za sebe!!!
No, vratimo se mi pozitivnoj definiciji sebičnosti, tema roditeljstva će imati svoje poglavlje.
Ako sebičnost shvatimo na pravi način, onda je biti sebičan imperativ!
Takva sebičnost je nužan dio bogatog života.

Jer ako želite doista živjeti te sebi i drugima pružiti najbolje što možete, onda se trebate prvo pobrinuti za sebe. Trebate sebe napuniti da biste nekom mogli nešto dati. Trebate sebe napuniti ako želite osjetiti svoje bogatstvo. Jednostavno - trebate sebe napuniti ako želite uistinu živjeti, a ne samo preživljavati!

Pročitajte još jedan odlomak iz knjige "Škola života", koji govori o kompromisima i kompromitiranju »

 

O autoru

Bruno Šimleša rođen je u Bjelovaru 16.2.1979., a od svoje treće godine živi u Zagrebu. Diplomirao je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
Autor je knjiga Sudbina Duše, Hvala ti, ljubavi, Osluškujući podne, Savršenstvo Kreacije i Škola života. Radi kao urednik u izdavačkoj kući V.B.Z. i održava duhovne seminare.
 
bruno šimleša

O knjizi

Škola života

Posjeduje prakticnost "Tajne" i dubinu knjiga Echarta Tollea

Sreća je nadohvat vašeg srca i uma.
Raširite krila i prepoznajte zakone života
ispisane baš za vas!

stripovi heroji

Ova škola ima najambicioznije moguće gradivo i najuzvišeniji cilj – ona vas želi naučiti kako da živite sretno! Kako da doista živite, a ne samo preživljavate. U ovoj ćete školi naučiti kako da svoj život ne shvaćate kao generalnu probu, već da ga živite vrhunski punim plućima.

Od vas tražim samo jednu stvar. Kad već imate ove stranice pred sobom, poklonite im priliku da uđu u vaše umove i srca. Nećete uzeti najbolje od nje ako je samo čitate. Molim vas da ozbiljno shvatite savjete iz knjige, nemojte ih odbaciti prije nego što ih testirate, budite uporni i otkrit ćete da doista možete živjeti život svojih snova! Ako su vam suđene najviše visine, šteta je ne letjeti.

na Facebook-u »
VBZ knjižara »

Od istog autora do sada objavljeno u izdanju V.B.Z.-a: Savršenstvo Kreacije
Osluškujući podne
Sudbina duše
Hvala ti, ljubavi
Akcija
čarobno drvo
Čarobno drvo
Pozivamo vas da sudjelujete u ovoj akciji u kojoj svaki mjesec zajedno jačamo razne vrline, svladavamo pojedine mane i usvajamo korisne vještine.
Opširnije »

 

21/10/2011
Rade,1952,BiH:

Volim pročitati dobru knjigu.,Na desnoj strani gledam nedeljom u dva,na PC i poslije ove emisije postajete popularni i medju nama starijima,a na lijevoj strani čitam o vama istodobno na drugom PC,i kad bi mogli nekako da stavite svoje knjige u elektronskom obliku , jer mnogo je lakše i manje zamornije čitati ih
na kompjutoru,mislim da broj kupaca knjiga neće opasti,a dodatno ćete zaraditi preko interneta.

16/01/2012
anonimno:

Osobno , prihvaćam objašnjenje , pa i primjer... Sebičnost jest imperativ...ali samo u svrhu instikta...Sebično se družim, sebično živim.. Pojamu sbičnosti dali smo novu dimenziju.. a što je sa altruistima..

 

Home | Uvjeti korištenja | Zaštita podataka | Sitemap
Copyright © 2009 by Talidari :: Designed by Talidari