SMIJEH
Najmoćnija vještina na svijetu
autor: Talidari


 
 
Print Friendly and PDF

Za njega kažu da je najbolji lijek i najbolje sredstvo protiv problema u životu.
Besplatan je, dostupan svima, uvijek i svugdje.
Saznajte ovdje kako postići da smijeh ne bude samo odraz raspoloženja nego visoko učinkovit lijek i sredstvo za ostvarenje vlastite sreće i uspjeha.

Mi se ne smijemo jer smo sretni.
Mi smo sretni jer se smijemo.

Tko se zadnji smije, smije se prekasno!
Svi se smiju na istom jeziku!

Sadržaj:
(sve je na ovoj stranici)   

bullet  Predefiniranje smijeha
bullet  Razlozi za smijeh
   bullet  Zdravlje
   bullet  Ljepota
   bullet  Međuljudski odnosi
   bullet  Bogatstvo
bullet  Kako se smijati
   bullet  Izmamivači (o)smijeha
bullet  Smiješni videoprilozi 

Predefiniranje smijeha


Povezano

Ovaj članak o smijehu je dio dvaju naših projekata:

e-Program "Blagostanje"
i
"Čarobno drvo" akcija »
 
Svi dobro znamo što je smijeh, no ne znamo svi za što je sve smijeh sposoban.
Uobičajeno je da na smijeh gledamo samo kao na odraz raspoloženja, oblik ponašanja i instinktivnu aktivnost, no mi smo ovdje da bismo vas ovim multimedijalnim člankom uvjerili da je smijeh puno, puno više od toga te da bismo vam pokazali kako možete izmamiti i iskoristiti smijeh kako biste postigli sreću i uspjeh u životu.

Smijeh spada pod vještine jer umijeće je smijati se i u situacijama koje nisu smiješne, a baš to nam je potrebno za trajno blagostanje.
 
bullet  Smijeh je vještina koju se može uvježbati, a služi za ostvarenje
   zdravlja, dobrih međuljudskih odnosa, blagostanja, ljepote itd.
bullet  Smijeh je umijeće.
bullet  Smijeh je najmoćnija navika na svijetu.
bullet  Smijeh je lijek.
bullet  Smijeh je sredstvo protiv nedaća.
bullet  Smijeh je običaj, praksa, vježba.
bullet  Smijeh je ispušni ili sigurnosni ventil naše duše.
bullet  Smijeh je stvar odluke.
Zdravlje
čarobno drvoLijek za sve
Ovaj članak o smijehu otkriva jedan od sastojaka lijeka za sve, "Dominol". Ostale sastojke možeš dobiti  ovdje »

Smijeh izražava mnoge vrline: entuzijazam, strast, optimizam, nadu, dobročinstvo, ljubaznost, velikodušnost, darežljivost, nesebičnost, plemenitost, altruizam, suosjećanje, empatiju, pristojnost, ljupkost, radost, dobitak, zadovoljstvo, sreću... Opširnije dolje »

Smijeh razvija vještine: za upravljanje emocijama, upravljanje stresom, komunikacije. Opširnije dolje »

Smijeh otklanja mnoge probleme kao što su: usamljenost, otuđenost, svađe. Opširnije dolje »

"Mi se ne smijemo jer imamo razloga za smijanje, mi se smijemo jer smo mi sami
razlog za smijanje.  Razlika je
u biti umjesto imati."

- Talidari

Kaže se da je dan u kojem se nismo nasmijali promašen dan. I to je blago rečeno, jer stvarna istina je da su osmijesi i smijeh najbolje sredstvo za liječenje, oporavak, prevenciju, postignuća, privlačenje suprotnog spola i prijatelja, za prosperitet, uljepšavanje ... za uspjeh u bilo čemu.

Slavni Ralph Waldo Emerson je rekao: "Ako želite vladati svijetom, morate ga zabavljati". A najlakše je zabaviti druge nasmijavanjem.
Mi na to dodajemo: ako želite izliječiti svijet, morate  ga zabavljati. Za to postoji umjetnost, u bilo kojem obliku - slikarstvo, filmovi, glazba,  književnost, stripovi... Za umjetnost se zna da inspirira, uljepšava, liječi i donosi osmijehe i zabavu u naše živote. To je razlog zašto savjetujemo da koristite umjetnost u svojim naporima da budete nasmijaniji, a time i uspješniji i sretniji. 

"Ponekad je radost izvor osmijeha, no ponekad osmijeh može biti izvor radosti." 
- Thich Nhat
 

Kad god se borimo s bolešću ili imamo teškoće u životu, većina nas se ne može smijati ili  smiješiti. Ovo zvuči normalno i logično, ali to nije ni mudro ni prirodno. Smijeh ne bi trebao biti samo posljedica, nego i uzrok. Drugim riječima, ne bismo se trebali smijati samo kad smo sretni i zdravi, nego da bismo bili sretni i zdravi. William James nije mogao to bolje izreći  kada je rekao da se ne smijemo jer smo sretni, već smo sretni jer se smijemo. Smijeh je lijek, koji nam je  po prirodi dan.  U našoj naravi je da se smijemo; pogledajte samo bebe i sebe kad ste bili mali. Smijanje nam je bilo prirodno kao dobar dan. Mogli smo se puno smijati kao djeca, možemo i sada. Smijanje je stvar odluke. Ne možemo se smijati jedino kada nismo u skladu sa svojom istinskom prirodom, kad zapostavljamo svoju dušu. Bez obzira na životne okolnosti, čim nahranimo svoju dušu i povežemo se s prirodom (svojom unutarnjom i vanjskom), smijeh i smijanje dolaze sami od sebe. A potom i sve ostale prirodne posljedice kao što su sreća i uspjeh.

U prosjeku, malo se dijete nasmije gotovo dvjesto puta dnevno, a odrasle osobe samo dvanaest, kažu stručnjaci.
Jesi li ispod prosjeka?
Ako jesi, poduzmi nešto jer o tome ovisi tvoj život, tvoj uspjeh i sreća.
Zašto se mališani mogu toliko smijati? Možda se smiju nama, ali najvjerojatnije se smiju zato što još nisu opterećeni ni ograničeni razumom. Očito, smijeh nije plod razuma nego srca.

Nikako nije prirodno kemikalijama (lijekovima) rješavati probleme. Najprirodnije je ismijati vlastite nevolje. Čudno, ali to pomaže da nestanu. "Ako se mogu tome smijati, mogu to i prebroditi", rekao je Bill Cosby. Ako možemo baciti svjetlo na neku mračnu situaciju, pronaći duhovitu stranu u naizgled neduhovitom, tada nam ta situacija više nije prijetnja. Humor nam daje drugu perspektivu na naše probleme, koja je otvorenija ka pronalaženju rješenja.

Ako si kao većina ljudi, treba ti razlog za osmijeh i za smijanje. Nitko te ne krivi. Pa tako, ako si poput većine ljudi, taj razlog treba imati nekakve veze s humorom ili zabavom, zar ne?

Ovdje smo da ti otkrijemo mnoge druge razloge za smijeh, od kojih neki donose novac u tvoj džep, ljubav u tvoj život, otklanjaju svaku bol i uljepšavaju tvoje lice.

Evo nekih od njih:

RAZLOZI ZA (O)SMIJEH

Nemaš razloga za smijanje?
Pa nisi ti gori/gora od djece! Nauči
ovdje od beba kako se smijati jednostavnim stvarima u životu - Laughing Babies →

Razlozi za osmijeh nisu ograničeni na zabavni faktor.


Slijede razlozi vezani za ove aspekte života:

   bullet  Zdravlje
   bullet  Ljepota
   bullet  Međuljudski odnosi
   bullet  Bogatstvo
   bullet  (Ne)ovisnost
   bullet  Sreća i uspjeh


Postanite kum(a)
ove vještine »

Pomozite održavanje ovog članka kako bi mnogi imali priliku uvjeriti se u moć smijeha!

Razlozi za smijeh →

 

 

Ne voliš uzimati lijekove?
Osim smijanja postoji još nekoliko sastojaka prirodnog
lijeka za sve »

 

"Samo zato što ste jadni, ne znači da se ne možete smijati."
- Talidari

 

 

 

 

 

"Tko se smije,
dulje živi."

- znanstvenici

 

Zdravlje

Smij se jer te osmijeh čini otpornijim na bolesti.

Mnoge zdravstvene klinike prepoznaju pozitivan učinak koji terapija smijehom ima na bolesnike te je i primjenjuju. Naprimjer, cirkus «The Big Apple Circus» iz New Yorka šalje klaunove u bolnice od 1986. g., većinom na dječje odjele. U SAD-u postoji Američko udruženje za terapijski humor koje čine liječnici, medicinske sestre, psihijatri i ostali, a udruženje se bavi promocijom ovog oblika liječenja.
Primjer korištenja smijeha u svrhu liječenja može se pogledati u filmu "Patch Adams" gdje glavnu ulogu doktora igra Robin Williams.

klaunŠto se više smiješ, to ćeš manje obolijevati. Smijanje izlučuje hormone koji nas čuvaju od štetnih nametnika u organizmu. Smijanje jača naš imunitet/obrambeni sustav tijela, pa kad nas napadnu vanjski štetni utjecaji kao što su virusi, bakterije, klimatske nepogode i slično, otporniji smo na njih i možemo se uspješno prirodno obraniti.

Moraš ismijati svaku svoju bolest, jer tvoj oporavak ovisi o tome.

Jedan od najpoznatijih američkih komičara, Groucho Marx, rekao je:
"Klaun je poput aspirina, samo što je duplo brži."

Popis svih zdravstvenih prednosti smijanja je tako dugačak, da ga ovdje ne možemo u cijelosti objaviti. Spomenut ćemo samo neke:

 • Smijanje je instantni "prekidač" za stres.  Kad se smijemo, naše tijelo oslobađa hormone za dobro osjećanje, dok je izlučivanje hormona stresa, kortizola, smanjeno.
 • Smijeh unosi više kisika u organizam, poboljšava cirkulaciju, smanjuje krvni tlak, odlična je vježba za srce, jača imunosni i probavni sustav.
 • Nekoliko istraživanja pokazalo je da je gledanje samo 30 ili 60 minuta video komedija  dovoljno da poveća razine imunoglobulina A u slini i krvi. Imunoglobulin A je dio imunosnog sustava koji nas štiti od bakterijske infekcije i problema gornjeg dišnog sustava, poput prehlade i gripe.
 • Smijeh također povećava razinu tvari koja se na engleskom zove Complement 3, a koja pomaže antitijelima proći kroz oštećene ili inficirane stanice, kako bi ih uništili.
 • Smijeh ublažava bronhitis i astmu - poboljšava kapacitet pluća i razinu kisika u krvi.
 • Smijeh je unutarnji jogging  - stimulira unutarnje organe pojačavajući dotok krvi i povećavajući njihovu učinkovitost. To je naročito dobro za pravilnu pokretljivost utrobe/crijeva.
 • Deset minuta pravog trbušnog smijanja ima anestetski učinak.
 • Dobar smijeh opušta napete mišiće i povećava lučenje endorfina u mozgu, što su dva tjelesna prirodna otklanjivača boli. U svojoj knjizi 'Anatomija bolesti', Norman Cousins privukao je pažnju medicinske zajednice na moć koju humor ima kada je riječ o smanjivanju boli. Njega je bolest kičme dovela u stanje gotovo konstantne boli, ali ubrzo je otkrio da mu glasno smijanje (belly laughter) pri gledanju humorističnih filmova uklanja ili umanjuje bol. U svojoj posljednjoj knjizi, "Head First: The Biology of Hope", istaknuo je da bi mu 10 minuta trbušnog smijanja donijelo dva sata bezbolnog spavanja. U više stotina studija dokumentirano je da humor ima moć umanjiti bol kod velikog broja pacijenata.
 • "Smijeh je moj
  omiljeni sport."
  -
  Talidari
   
  Ne voliš vježbati ni trenirati? Nema problema. Smij se umjesto toga!
  Tijekom smijanja aktiviraju se brojne mišićne skupine: dijafragma, trbušni, međurebreni, pomoćni dišni, mišići lica, a povremeno i mišići ruku, nogu i leđa. Smijeh stimulira srce i cirkulaciju krvi te je ekvivalent bilo koje druge standardne aerobne tjelovježbe.
  Jeste li znali, da smijanje od srca 100 puta dnevno daje iste rezultate kao 20 minuta kardio vježbi!
  Jedna minuta smijanja ima isti učinak kao 10 minuta vježbanja na spravi za veslanje ili 15 minuta na sobnom biciklu.
  Smijanje vježba trbušne mišiće i pomaže u poboljšanju tonusa mišića.
 • Smijeh potiče i rast jer djeluje na lučenje hormona rasta, pa je dobro djecu što više nasmijavati i pustiti da se izludiraju od smijeha.
 • Namirnicama hranimo svoje tijelo, a smijehom hranimo svoju dušu - samo ona duša koja je "uhranjena" može potpuno upravljati svojim životom. Zna se da su većina bolesti psihosomatske. Smijanjem utječemo ne samo na fiziološke nego i na psihosomatske promjene, koje sprječavaju bolesti i pridonose ozdravljenju.
     

Liječnik Otto Warburg, koji je ne jednom nego dva puta osvojio Nobelovu nagradu, šokirao je svijet kada je otkrio da je većina bolesti uzrokovana nedovoljnom količinom kisika u tijelu. Ustvari, njegova su istraživanja pokazala da ako stanici tijela uskratimo 35% potrebne razine kisika, ona će za 48 sati vrlo vjerojatno  postati kancerogenom. Smijanjem i pravilnim disanjem unosimo više kisika u naš organizam.

Razlozi za smijeh→
 

Kako ne bi zaboravio/la najvrjedniji ukrasni dodatak, prikači si na vrh ogledala natpis:
'Nisi do kraja odjeven(a) sve dok ne staviš na sebe osmijeh.'

- Talidari

Ljepota

"Smijeh je kočnica
protiv starenja."

- Zvonimir Balog

Nasmijanost nas čini ljepšima.

Osim što smijeh čini lice ljepšim od ozbiljnog ili namrštenog, smijeh je i sredstvo protiv starenja, njeguje kožu i daje joj sjaj.

"Smijeh je ukras lica."
- Talidari

Smijeh zateže mišiće na licu - prirodni face-lift.

Jeste li ikada vidjeli nasmijano lice koje nije bilo lijepo?

"Smij se, smij! To ti dobro stoji.

Nasmiješi se - to povećava vrijednost tvome licu!
 

Razlozi za smijeh →

 

"Nikada se ne prestaj smijati, čak ni kada si tužan, jer nikada ne znaš kada će se netko zaljubiti u tvoj osmijeh."
- Gabriel Garciá Márquez

 

 

 

 

"Zaslužuje raj onaj, koji dovodi svoje drugove do smijeha."
- Kuran

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Međuljudski odnosi

"Smijeh nije loš početak za prijateljstvo, a daleko je najbolji završetak prijateljstva."
- Oscar Wilde

"Najbolji način da neprijatelju pokažete zube jest da mu se nasmiješite."
- Bosanska poslovica
 

Ono što čini (o)smijeh toliko popularnim i željenim je njegova moć
da spaja ljude.

Osim toga, smijeh je ono što nas razlikuje od životinja i drugih živih bića, koja se ne mogu smijati. To je ono što nas čini nadmoćnijima, između ostalog. Smijanje pokazuje ljudskost. To je značajka rezervirana samo za čovječanstvo. Oni koji se ne smiju dovoljno ne iskorištavaju svoj puni potencijal kao ljudi.
Kad se smiješ, pokazuješ svoju humanost.

Sigmund Freud, utemeljitelj psihoanalize, također je prepoznao oslobađajući učinak koji ima humor kad je znanstveno dokazao da smijeh oslobađa od agresije, stvara osjećaj ugode, dobre volje, vedrine, optimističnosti i zdravog raspoloženja.

MAJČIN OSMIJEH

Jedan je dječak gledao u tužnu majku sa suzama u očima i rekao joj:

"Ti si druga najljepša žena na svijetu..."

Ona ga je pogledala i pitala: "A koja je prva?"

"Isto ti, samo kad se smiješ!"
 

Osmijeh je sredstvo koje poboljšava odnose s drugima, jer osnažuje vrline i otklanja mane:

Alati - vrline Zlodusi - mane
entuzijazam, strast
Osmijehom pokazujemo svoj entuzijazam, pa je tako smijeh posljedica entuzijazma, no može biti i uzrok ako je popraćen djelovanjem.
apatija
Lijek za svako apatično stanje je, između ostalog, unijeti više smijeha (izmamivači smijeha) u život i primijetiti njegovo zarazno djelovanje što znači promjenu raspoloženja.
optimizam
Osmijeh i optimizam ne idu jedno bez drugoga. Što se više smijemo, tim više dobivamo uvide u pozitivnu stranu svake situacije, što nam daje razloga za optimizam. I obrnuto, što smo optimističniji, to se više osmjehujemo i smijemo.
pesimizam
Pesimistične osobe nemaju razloga za smijanje. Za takve smijeh nije razlog nego lijek ili protuotrov. Smijanjem ublažavamo svaku gorku situaciju i uviđamo njezine dobre strane a ne samo loše, jer vedrina daje vedru perspektivu.
nada
Smijeh nam pruža zadovoljstvo, a time i nadu u mogućnost trajnog zadovoljstva usprkos okolnostima.
zabrinutost, očaj
Kroz smijeh otklanjamo suze. Smijanje nam pomaže da zaboravimo i čak otklonimo misli koje nam stvaraju tugu, brige i očaj.
samopouzdanje
Nošenje osmijeha na licu jača razinu samopouzdanja. A samopouzdanje je seksi i privlačno. Osobe s puno samopouzdanja su osobe ozarena lica. Stavljanjem smiješka na svoje lice ostavljamo dojam samopouzdanja, a s vremenom uz često smijanje (i neke druge faktore), taj dojam prerasta u naviku i karakternu osobinu.
nesigurnost u sebe
Nismo sigurni u sebe kad nismo svjesni svojih vrlina i kad smo svjesni svojih mana i obeshrabreni njima. Velik broj vrlina se može usvojiti, a mane otkloniti uz pomoć smijanja i osmijeha na licu. Drugima ćemo se više svidjeti ako se više smijemo umjesto da smo ozbiljni ili obješena lica.
povjerenje
Osmijeh pruža povjerenje. Ljudi su skloniji imati više povjerenja u onoga koji se smije nego u onoga koji se mršti ili je ozbiljan.
nepovjerenje
Ako si osoba od nepovjerenja, bilo da drugi nemaju povjerenja u tebe ili da ti nemaš povjerenja u druge, posluži se iskrenim osmijehom kao mjerilom i pomagalom.
velikodušnost, nesebičnost, darežljivost
Ponekad se osjećaš kao da nemaš ništa više za dati ili pružiti. No, svi mi uvijek imamo nešto za dati. To nešto je jednostavan ali vrijedan osmijeh. Poklanjaj osmijeh gdje god stigneš i vidjet ćeš kako svijet postaje bolji, dajući ti tim više razloga za osmijehe i smijanje.
pohlepa, sebičnost, škrtost, lakomost
Sebični i škrti ljudi se rijetko smiju - tako ih se može prepoznati. Ako želimo u sebi otkloniti ove osobine, dobar je početak unijeti više smijeha u život. Nov, vedar duh otvorit će novu perspektivu prema svijetu, pri čemu ćeš uvidjeti kako je lijepo s drugima dijeliti.
dobročinstvo, ljubaznost, susretljivost, privlačnost
Osmijehom pružamo ljubaznost i ostavljamo dobar dojam. Nasmiješeni ljudi su pristupačniji i privlačniji. Osmijeh ima moć da razvedri i oraspoloži prisutne, što ih čini susretljivijima. Osmijeh je pokazatelj dobrodošlice kao otvorena vrata. To je ono što čini ljude pristupačnima. Osobe sa širokim osmijesima zrače toplinom koja odmah privlači druge.
zavist, ljubomora
Kad smo zavidni ili ljubomorni, ne možemo se smijati - to nam već pokazuje kako su to negativne osobine. Možemo ih pretvoriti u pozitivne tako da unesemo više smijeha u život. Onda neka drugi nama zavide. Jer, što je ljepše: imati više smijeha, ili više briga u životu? Dok se god više smijemo od drugih, nemamo razloga zavidjeti im ili biti na njih ljubomorni.
suosjećanje, ljubav
Kad se blago osmjehnemo (a ne smijemo mu se) nekome u nevolji, pokazujemo suosjećanje. Ljubav mami osmijehe.
mržnja
Mržnja je uvijek popraćena smrknutim licem, pa ako ne želimo biti mrgudi, započnimo transformaciju s osmijehom a zatim smijehom.
praštanje, milosrđe
Pravi oprost uvijek ide uz osmijeh. Milostivi ljudi, kao što znamo, nose osmijeh na licu.
osvetoljubivost, okrivljavanje, kritičnost, prigovaranje
Umjesto odašiljanja negativne energije prema drugima, a ujedno i prema sebi, smijehom i osmijesima to ispravljamo.
dostojanstvo, čast
Očuvati čast i dostojanstvo i u najtežim okolnostima puno je lakše uz dozu humora i osmijeha. Kad nam je poljuljano dostojanstvo, umjesto da ga grčevito pokušamo održati, bolje će nam pomoći smiješak na licu.
sram
Kad smo učinili nešto čega se sramimo, brže i lakše ćemo otkloniti nepovoljne efekte našeg ponašanja kod drugih ako imamo dar da se našalimo na svoj račun i pritom nasmijemo i sebe i druge.
pristojnost, ljupkost
Pristojno je, a kod cura i ljupko osmjehivati se u mnogim situacijama, kao što je upoznavanje, usluživanje, ugošćivanje...
nepristojnost
Nju se može uvijek otkloniti uz smiješak.
radost, dobitak
Ljudi se više vole družiti s onima koji, između ostalog, svojim ozarenim licem isijavaju veselje, radost, zadovoljstvo, sreću, jer takvi ljudi su očito dobitnici. Svatko više voli pobjednike nego gubitnike, prvi se smiju, a drugi se mršte.
žalost, gubitak
Kad smo žalosni, normalno je da plačemo, a zdravo je da se smijemo. Na nama je da izaberemo hoćemo li vladati svojim emocijama ili pustiti da one vladaju nama.
zadovoljstvo, sreća
Osmijehom imamo moć da razvedrimo/oraspoložimo /odobrovoljimo prisutne ali i samog sebe. Mnogi krivo misle da se mogu smijati tek kad su sretni, no tajna je da je i obrnuto moguće - što se više smijemo (pa i na gluposti, i bez posebnog razloga) to ćemo biti sretniji i zadovoljniji.
frustracija, nezadovoljstvo, tuga
Razloga za frustracije uvijek ima dovoljno, no možemo ih otkloniti tako da pokušamo (i uspjemo) uvidjeti i smiješnu stranu onoga što nas frustrira. Sve ima svoje dobre i loše strane. Kad smo otvoreni prema duhovitosti i u negativnostima, imamo manje razloga za frustraciju i tugu.

Kako stručnjaci tvrde, humor je karakterna osobina uravnoteženih, samosvjesnih, fleksibilnih i tolerantnih osoba. To je unutarnja vrijednost, duboko ukorijenjen pogled na svijet - pozitivan stav.

Ako želimo nekoga razveseliti, možemo to postići ne samo vještinama nego i vrlinama. Tužnog nećeš razveseliti time što mu se smiješ u brk, pričaš viceve ili zbijaš šale. To ga može još više deprimirati. Izmamiti osmijeh osobi koja je neraspoložena može vedar, veseo i dobrohotan čovjek koji zrači srećom i humorom.

U nekim situacijama je neprimjereno smijati se naglas, no uvijek se možemo smijati u sebi.
 


Ako se ne znaš smijati na
svoj račun, učinit ću to ja umjesto tebe.

 

 

"Stvar je jednostavna – ne možete se ljutiti na nekoga tko vas nasmijava."
- Jay Leno

 

Smijeh je sredstvo koje poboljšava odnose s drugima jer razvija mnoge vještine:

 • Upravljanje emocijama:
  • Menadžment bijesa/upravljanje ljutitim stanjem
  • Suočavanje s bolom i nervozama
  • Suočavanje s bolom zbog gubitaka, zlostavljanja, trauma
 • Upravljanje stresom:
  • Pozitivno razmišljanje
  • Tehnike relaksacije
 • Komunikacija
 • Snalažljivost

 

Osim što osnažuje naše vrline i vještine, osmijeh ima moć da otkloni probleme kao što su:

"Smijeh je najkraći put između dvoje ljudi."
- Victor Borge
 

Usamljenost - apsolutno je istinita ona "smij se i cijeli svijet će se smijati s tobom". Smijeh povezuje ljude i omogućava drugima da nam priđu. S osmijehom na licu privlačimo druge. Osmijehom se probija led.
Osmijeh je poput širom otvorenih vrata koja pozivaju druge da uđu

Otuđenost, koja je sve više prisutna u životu modernog čovjeka, uz pomoć smijeha i osmijeha nestaje, pa makar samo nakratko. Smijeh je univerzalni jezik koji nas sve povezuje i odstranjuje lažni osjećaj odvojenosti i različitosti.

"Najbolji način da neprijatelju pokažete zube jest da mu se nasmiješite."
- Bosanska poslovica

Svađe - smijeh premošćuje svaki jaz među ljudima, a posvađane zbližava. Sredstvo je smanjivanja napetosti među ljudima.
 

Razlozi za smijeh →

 

 

 

 

 

 

 

 

"Nitko nije tako bogat ili slavan da bi se mogao odreći smijeha, niti toliko siromašan da ga ne bi mogao dati."
– Edward Reiler
 

 Bogatstvo:

Smij se jer smijanje donosi novac.

"Smijeh stavlja čovjeku novac u džep, jer smanjuje troškove liječenja."
- 'Tom Sawyer', Mark Twain 

Osoba koja obavlja svoje dužnosti s osmijehom na licu ima puno veće šanse da dobije unapređenje na poslu ili da proda više od svojih nenasmiješenih kolega.  A to podrazumijeva veće šanse za ostvarivanje profita.

Ima jedna Kineska poslovica koja kaže da osoba koja se ne može smijati ne bi trebala otvoriti svoj dućan. Protiv toga se nema što reći.  Voliš li kupovati od trgovca koji drži osmijeh za sebe, a tebi se mršti?

U posljednjih desetak godina ekonomisti su počeli koristiti sreću, a ne samo bruto nacionalni proizvod kao mjerilo uspjeha gospodarstva. Tko zna, kako čovječanstvo napreduje, moglo bi uskoro doći do toga da se uspjeh gospodarstva mjeri količinom smijeha uz visinu BNP-a, budući da je sreću teško izmjeriti nečim drugim. Ono što pričinja sreću jednoj kulturi ne mora drugoj, ali u svima je nedvojbeno barem smijeh sigurni pokazatelj sreće.

Osmijeh privlači kupce, jer ne samo da razbija barijere između dvije osobe, već također pokazuje povjerenje prodavača u sebe i svoje proizvode. Da bismo uspjeli u bilo kojem pothvatu koji ima veze s odnosima s javnošću i usluživanjem, trebamo se naučiti osmjehivati, i osmijeh bi trebao biti autentičan baš kao i proizvod koji nudimo.

Smijeh ima sposobnost umiriti živce i energizirati um te pomaže da olakšano jedrimo kroz poslovne turbulencije. Kroz humor um postaje neograničen za velike misli i djela. Smijeh smanjuje napetost i stvara pozitivan mentalni sklop koji omogućava da dosegnemo ponajbolja rješenja problema a da nismo zavedeni lažnim strahovima i neutemeljenim sumnjama.

Humor poboljšava: team building, komunikacijske vještine, upravljanja konfliktima, upravljanje stresom, produktivnost, moral, zadovoljstvo poslom, kreativnost, rješavanje problema, otpornost, povjerenje ...

Humor povećava prodaju - humor pomaže razbiti bilo koje početne primjedbe potencijalnih kupaca stvaranjem pozitivnog raspoloženja - i prema nasmiješenom i duhovitom prodavaču, i samom proizvodu (ili usluzi). Duhovitost također održava pozornost kupca.

Humor energizira zaposlenike - osjećaj izmoždenosti i i stresa je uobičajen među radnicima. Većina zaposlenika se osjeća sagorjelo. A to je upravo razlog zašto je liderima u mnogim tvrtkama prioritet pronaći načine da ožive svoje zaposlenike kroz zabavu koja podrazumijeva puno smijanja.

Osmijeh je najučinkovitiji poslovni alat. Uz njegovu pomoć možeš prodati sve što poželiš. Neki poslovni ljudi mogu upitati: "Kako se možemo smijati ili smiješiti kada smo pod stresom - suočavamo se svakodnevno s brojnim teškoćama i žestokom konkurencijom ". No, oni zaboravljaju da je osmijeh taj koji je sposoban da opusti njihove napetosti i energizira njihove umove kako bi mogli donijeti ispravne odluke i igrati veću ulogu u poslovnom svijetu.

"Humor je oružje duše u borbi
za samoodržanjem."

- V. Frankl

Djecu i mlade bi trebalo poučiti od malena da uočavaju smiješne stvari kao i smiješnu stranu naoko "nesmiješnih" stvari te da se nauče šaliti na svoj račun. Takav pogled na svijet će im donijeti mnoge pozitivnosti i blagostanje. Najveći smisao za humor imaju oni koji su sposobni i spremni smijati se na svoj račun. Tako su mnogi humoristi postali slavni i bogati, jer su svoje prirodne nedostatke i nedaće iskoristili kao sredstvo za nasmijavanje drugih (velik nos, ćelavost, pretjerana debljina, apsurdnosti, nesreće, krize…). Dok drugi zbog tih stvari brinu i tuguju, oni pronalaze ono smiješno u svemu tome i na tome lijepo zarađuju.

Smijeh je vredniji od novca. Novac nas sam po sebi, onako u obliku novčanica, ne može usrećiti. Ono što nas usrećuje su stvari koje novcem možemo kupiti. A te stvari želimo kako bismo bili sretniji i imali više razloga za smijeh u životu. Stoga možemo preskočiti težnju za bogatstvom ako uspijemo postići zadovoljstvo i smijeh bez toga. Smijeh je lakše pridobiti nego novac ili bogatstvo, koje ionako želimo samo zato da bismo se mogli više smijati. Smijati se možemo i bez toga, čim ovladamo vještinom smijanja.

Ne možeš si priuštiti da se ne smiješ, jer nesmijanje vodi nemanju.

Budi milijunaš osmijesima!

Razlozi za smijeh →

 

(Ne)ovisnost

Ima istine u uzrečici 'smijeh je droga'. Neuroznanstvenici tvrde da humoristični strip stimulira isti centar u mozgu kao i doza kokaina, novac ili lijepo lice. Osiguraj si dovoljnu dozu smijanja u danu, pa nećeš nikad više žudjeti za bilo čim drugim. Oni kojima nedostaje smijeha i radosti u životu, nastoje to kompenzirati drogama, novcem, seksom i sličnim stvarima.

Znaš li nekoga tko se drogira ili je ovisnik o nečemu?
Umjesto da ih osuđuješ i kritiziraš, učini nešto puno učinkovitije - pomozi im da se što više smiju. Sigurno im nedostaje više smijeha u životu, zato ih uputi na izmamivače (o)smijeha i na ovaj članak - proslijedi im link/poveznicu na ovu stranicu.
 

Razlozi za smijeh →

 

 

 

 

"Kakvo je to umijeće smijati se kad smo veseli? Pravo umijeće je smijati se usred nedaća."
- Talidari

 

 

 

 

 

 

 

 

"Gdje siješ osmijehe, izraste radost."
- Talidari

Sreća i uspjeh

Dakle, to su bili neki od mnogih razloga za osmijeh i smijeh. Oni ti ukazuju zašto bi se trebao/la više smijati ili barem smiješiti, i zašto bi osmijeh ili smijeh trebao biti uzrok, a ne samo posljedica tvoje radosti i sreće.

Još jedan važan razlog za smijanje je taj što svladavanjem vještine upravljanja vlastitim smijehom ne samo da preuzimamo odgovornost a time i moć nad svojim smijehom, nego i nad svojim životom. Onaj tko može utjecati na svoju mogućnost smijanja, može utjecati i na sve druge mogućnosti u životu koje vode do sreće i uspjeha.

Ljudi se muče u životu zato što u većini slučajeva žive tako da:

 • uglavnom reagiraju na ono što se događa oko njih, umjesto da događaje sami uzrokuju;
 • su radije promatrači nego igrači na pozornici svog života;
 • su radije objekti umjesto subjekti;
 • se radije usredotočuju na učinke i posljedice, umjesto na uzroke.

Ako živimo životom u kojem preuzimamo više ulogu žrtve nego poduzimatelja, onda ćemo uvijek patiti. No ako preuzmemo sudbinu u svoje ruke i prihvatimo svoju odgovornost, onda ćemo i živjeti prema onome što poduzimamo. A to uključuje i smijanje da bismo bili radosni, ne samo smijanje zato što smo radosni. Smijanje je uzrok a ne posljedica.

Put do života bez (ili s puno manje) patnje podrazumijeva podizanje svijesti izvan svijeta posljedica na područje uzroka ili izvora. Kako bismo uspjeli i bili sretni u životu, trebali bismo:
bullet prijeći iz svijeta reakcija u svijet akcija
bullet od stvorenja okolnosti postati stvaratelj okolnosti.

podizanje
svijesti
strelica
preuzimanje
odgovornosti
strelica
stvaranje
okolnosti
         
 Osvijesti da smijanjem pozitivno utječeš na sve svoje životne okolnosti.   Preuzmi odgovornost za količinu smijeha u svom životu, a time i za sve drugo.   Kao stvaratelj svojih životnih okolnosti, utječeš na sretne ishode u svom životu.

Po (karmičkom) principu "što sijemo, to i žanjemo", onom koji daje bit će dano (višestruko). Stoga, ako želiš više smijeha u životu, pruži više smijeha.

Uz smijeh vežu se osjećaji uzvišenosti, topline, radosti, uzbuđenja, pozitivnosti...
 

 

"Svaku istinu koja nije u pratnji barem jednog osmijeha trebali bismo nazvati lažju."
- Friedrich Nietzsche

Umijeće smijanja

Nekim ljudima ne treba puno da se nasmiju, dok druge možeš nasmijavati koliko hoćeš no nećeš izvući ni smiješak a kamoli osmijeh, a da o smijanju i ne govorimo. Zašto je to tako i što ih razlikuje?

Razum, sa svim svojim dobrim stranama, sprječava mnoge da se opuste i smiju glupostima.
"Što je tu smiješno?" pitaju se intelektualci kojima za smijanje treba razuman razlog. Oni spontaniji, koji si dozvole pustiti mozak na pašu i smijati se glupostima, imaju puno više zadovoljstva u životu nego oni koji u svemu traže samo razumni razlog.

Jeste li znali da se obrazovani i visokointelektualni ljudi osmjehuju i smiju mnogo manje od ostalih?

 • To je zato što imaju puno ozbiljniji stav prema životu, jer svoje odgovornosti shvaćaju vrlo ozbiljno. Nema ništa loše u tome, dokle god je ozbiljnost uravnotežena s neozbiljnošću ili smijanjem, s odgovarajućom dozom šale i zabave.
 • To je zato što bi se oni među nama koji su sofisticirani osjećali glupo kad bi si dopustili da se lako ometu razigranim aktivnostima umjesto da se bave ozbiljnim, važnim stvarima. Ali ako se usudimo biti više djetinjasti, naš smisao za humor će rasti, a sve što mislimo da je glupo nakon nekog vremena postat će smiješno.

Ozbiljnost ima svoju vrijednost samo kada je umjerena i kada pokazuje iskrenost. Za vlastito dobro, svi se trebamo s vremena na vrijeme opustiti, olabaviti - tada će svijet kao ogledalo odraziti  isti spokoj natrag prema nama - stresne situacije i ljudi će nestati ili se prorijediti. Nasmiješi se, i cijeli svijet će se tebi smiješiti.

Stoga predlažemo da izbaciš ili barem manje koristiš fraze tipa "Budi ozbiljan!", "Daj ne budi neozbiljan!"
 

"Smijeh nam služi kao zaštitni prsluk, štiti nas od ozljeda i šteta prouzrokovanih negativnim osjećajima koji bi mogli uzrokovati bolesti, konflikte i gubitke."
- Talidari
 

KAKO SE SMIJATI OVDJE I SADA

Što činiš kako bi se smijao/la?

Poduzimaš li dovoljno?
Svi znamo odgovor na to.

Smijeh sam po sebi neće riješiti tvoje probleme niti minimizirati njihov značaj, ali će svakako promijeniti tebe - način na koji se odnosiš prema problematičnim okolnostima, tako da se s njima možeš nositi iz realnije, pozitivnije perspektive.

Kad nas prekriju crni oblaci, bilo da je u pitanju zdravlje, ljubav ili financije, skroz smo obuzeti negativnim mislima koje tešku situaciju još više pogoršavaju. No ako unatoč svemu skupimo dovoljno hrabrosti i vjere u moć smijeha kako bismo otklonili predrasude tipa 'nije prikladno smijati se u ovakvim trenucima' i dopustili si korištenje smijeha kao lijeka ili sredstva za olakšanje boli, uvjerit ćemo se u slavnu moć koju smijeh ima - moć da kao čarobnim štapićem otkloni ili barem ublaži svaku bol. I ne samo to, nego da pridonese otvaranju novih, boljih mogućnosti. Jer smijeh je magnet za nove doživljaje vrijedne smijanja. Smijeh je zarazan, i ne samo da se prenosi na druge osobe, već i na životne okolnosti.

Suprotno uvriježenom razmišljanju, u većini slučajeva smijeh nije vezan uz humor, nego uz odnose. Evo dokaza:

Znanstveni dokaz:
Da bi saznali kada i zašto se ljudi smiju, Dr.sc. Robert Provine i nekoliko njegovih asistenata, dodiplomskih znanstvenika, obišli su američke shopping centre i gradske ulice snimajući što se točno dogodilo neposredno prije nego što bi se ljudi smijali. Tijekom deset godina proučavali su više od 2.000 slučajeva prirodne pojave smijeha. Otkrili su da smijeh većinom ne proizlazi iz viceva i duhovitih pošalica. Pokazalo se da se ljudi većinom smiju nakon raznih sasvim normalnih izjava, poput: "Hej Ivane, gdje si kompa?", "Evo dolazi Marija.", "Kako si prošao na testu?" i " Imaš li gumicu?". To očito nisu vicevi ni šale.

Primjer iz života:
U našem braku, primijetili smo da se svaki dan jako puno smijemo. Možda je i zato tako skladan, a mi tako sretni. No uočili smo da se uopće ne smijemo jer je netko od nas ispričao neki vic, zbio neku šalu ili se krevelji, mada povremeno ima i svega toga. Ispalo je da se uglavnom smijemo jedno drugome. Ne zato što smo smiješni ili duhoviti nego spontano, na različite reakcije. Smiješimo se na ljubaznosti, izraze ljubavi i pažnje, a smijemo se jedno drugome na gluposti, na neočekivano, na nešto neobično, na neku luckastu reakciju ili grešku...

Bezuvjetni smijeh

Svi smo čuli za bezuvjetnu ljubav i njezine blagodati, koja se obično prakticira u obitelji, a radi osobnog i sveopćeg blagostanja bi trebala prijeći u svakodnevnu praksu. Tako je i sa smijehom i osmijesima. Ne moramo uvijek imati razlog da se smijemo i osmjehujemo, jer od toga imamo najviše koristi mi sami. Ne trebaju nas drugi nasmijavati niti bilo što učiniti da bi "zaslužili" naš osmijeh, jer ne trebamo ovisiti o drugima kako bismo uživali sve blagodati koje donosi smijanje.
Srodno: bezuvjetna radost »

 

 

 

 

 

 

 

 


Elemental - "Osmijehom"

 

 

 

 

 

Toše Proeski & Antonija Šola - "Volim osmijeh tvoj"

 

Orkut Scraps - Funny

 

Osho: "Život, ljubav, smijeh"
Tema: Smijeh od 44. str.

 

 

 

 

Vic
UČITELJ: Ivica, tvoj sastav na temu "Moj pas" je skroz isti kao i sastav tvog brata. Jesi li prepisao njegov?
IVICA: Ne, učitelju, imamo istog psa.

 

Izmamivači (o)smijeha

 • Budi otvoren(a) za smiješne stvari, onda ih nećeš propustiti kada se pojave
 • Smijeh je povezan s igrom, stoga se igraj što više - društvene igre, sportska događanja, performansi.
 • Gledaj što možeš više komedije, satire i humoristične serije na televiziji te smiješne filmiće na YouTube-u - smij se do suza i onda kad nije pretjerano smiješno.
 • Čitaj humoristične pripovijetke, humoreske, komične stripove, knjige viceva i rubrike s vicevima u časopisima.
 • Nazovi lokalni vicomat.
 • Ako si škakljiv(a), neka te netko škaklja svaki dan.
 • Kad god možeš, pretvori osmijeh u smijeh - probaj sad!
 • Kada ti se pojavi bilo kakva prijetnja, samo je ismij. Znaj da nije vrijedna toga da se zbog nje uznemiriš ili čak razboliš - izaberi smijanje i ismijavanje kao svoj put iz stresnih situacija. Ako si u društvu i neugodno ti je smijati se bez veze, a želiš se smijati kako bi otklonio/la neku prijetnju ili stres, pretvaraj se da razgovaraš na mobitel i smiješ se kvazi-sugovorniku baš kao ovdje »
 • Mark Twain je napisao da je najbolji način da se razveselimo taj da pokušamo razveseliti nekog drugog. Kad nasmijemo druge, i sami se smijemo. Postani izmamivač osmijeha. Zašto ne? Bit će ti uzvraćeno, na ovaj ili onaj način. Napravi fotografije koje izazivaju osmijeh, ili video, strip, priče, šale ili anegdote te ih emitiraj - bilo da ih objaviš na blogu, web stranici ili nekom portalu, pošalješ svima e-mailom ili ih isporučiš kolegama na poslu, susjedima i slično. Budi netko tko druge uveseljava - ne samo da ćeš ujedno i sebe uveseliti i nasmijati, nego ćeš i postati omiljen(a).
 • Neka to bude tvoja misija za ovaj mjesec: osmjehni se petero nepoznatih ljudi dnevno u narednih 30 dana, i vidi kako to mijenja tvoj život, a da ne spominjemo živote onih kojima poklanjaš svoj osmijeh. Potom ćeš najvjerojatnije, uvidjevši razliku, produžiti ovu misiju unedogled. Neka ti to postane hobi - izmamivač osmijeha.
 • Nisu svi za to, no kako bi bilo da igraš klauna na dječjim rođendanima i sličnim proslavama? Ne mislim profesionalno, nego kad god ti je prilika.
 • Zbrajaj koliko puta tijekom dana daješ i dobivaš osmijehe. Pukim činom zbrajanja bit ćeš inspiriran(a) da češće nosiš osmijeh . Predloži to svojoj djeci kao igru, tko dobije više osmijeha u danu.
 • Druži se s nasmijanim osobama. Izbjegavaj pod svaku cijenu one koji se većinom mršte i kukaju.
 • Igraj se s djecom - ona će te sigurno nasmijati. Pusti neka te zaraze svojim smijehom. Nema te bebe koja neće izmamiti osmijeh na naša lica. Pogledaj videa s dječjim smijehom.
 • Nabavi štene ili mačića - štenci i mačići si ne mogu pomoći, naprosto tjeraju na smijeh. Ako je to neizvedivo, igraj se s tuđim psima ili macama, još bolje - budi babysitter nečijem psiću ako možeš.
 • Smij se samom/samoj sebi - kad napraviš neku glupost, ne psuj i ne okreći očima, nego se grohotno nasmij.
 • Zadrži smisao za humor. To ne znači da moraš pričati okolo viceve i zbijati šale. Ako ne možeš smisliti ništa bolje, a mojih si godina, kad si sam(a) skini se do kraja i hodaj ispred ogledala. Sigurno ćeš se dobro nasmijati.
 • Usidrenje - psihološka tehnika poput Pavlovljeva refleksa - nađi odgovarajuću amajliju ili melodiju koja će ti poslužiti kao osobni podsjetnik za osmijeh. To može biti privjesak, narukvica, prsten, zvonce - nešto što ti je uvijek pri ruci, i kad god to poslušaš ili na to pogledaš (slučajno ili ne), podsjetit ćeš se da nabaciš osmijeh.
 • Hvatač osmijeha - nešto kao Dream-catcher - zakači ili objesi smiješne slike u blizini svog radnog stola ili bilo gdje želiš. Ako ne možeš pronaći smiješnu fotku ili sliku, objesi sliku smajlija.
 • Zarazi se (o)smijehom - Smijeh ne mora biti izvoran da bi bio učinkovit. Svaki put kad čuješ da se netko smije, pusti neka te zarazi smijehom, čak i ako to nije tako smiješno, čak i ako se radi o nekom nepoznatom i ne znaš čemu se smije. Nije važno, glavno da se smiješ. Opusti se, prepusti se, zaslužio/la si smijeh.
 • Upotrijebi moć mašte i izvedi 'unutarnji smijeh' - zatvori oči i zamisli da se tvoje uši smiju, da se tvoj vrat smije i da su pluća nasmijana, zatim bubrezi i mokraćni mjehur i crijeva, koljena pa stopala - sav/sva se smiješ iznutra. To je jedna jednostavna vježba preuzeta iz modela progresivne relaksacije, usmjerena na upoznavanje osjećaja za unutrašnje smijanje.
 • Provokativna terapija - to djeluje tako što se ukazuje na apsurdnu stranu tekućeg problema. Ako u sebi naglašavaš apsurdnost svojih problema i započneš s prigrljivanjem svojih slabosti, krenut ćeš u suprotnom smjeru - od padanja prema usponu. Čim se počneš smijati nekom problemu, on gubi moć nad tobom. Probaj gledati na neki problem iz raznih kuteva, tuđih perspektiva - izaberi one poglede koji te navode na smijeh koliko su apsurdni. Recimo, kako bi na to kroz što prolaziš, a u tebi uzrokuje bijes, gledao netko sa strane tko te ne razumije, npr. neki Afganistanac ili vanzemaljac koji te gleda i misli, što je ovoj/ovom, da mi ga/je samo vidjeti na mom mjestu i slično. Apsurdnost se može postići i tako što se problematična situacija koja je daleko od smijanja vrti u glavi unatrag ili ubrzanim tempom kao što je to moguće na filmu, sve dok ne bude toliko smiješna da ti izbaci kakav-takav osmijeh na lice.
 • Postavi humorističnu oglasnu ploču (HOP) na odgovarajućem zidu ureda ili doma i oglasi svima da svatko može objesiti nešto smiješno, bilo sliku ili tekst. Neki će zagristi udicu samo da bi se pokazali smiješnima, neka, glavno da se imate čemu novom smijati svaki dan. Tijekom dana kad naiđu na nešto smiješno, sjetit će se: "E. to bi bilo dobro za HOP!"
 • Kreiraj 'Humoristični fajl'- datoteku poput spomenara sa svim stvarima koje te tjeraju na smijeh - slike nasmijanih ljudi i djece, zaigrane životinjice u punom elementu ili u nekoj slatkoj pozi, neki humoristični strip, karikature, smiješne priče, duhovite anegdote, vicevi. Prođi kroz taj fajl obavezno svaki dan, uvijek nešto dodaj ili izbaci ako je izgubilo čar. Neka ti postane navika da se time baviš ili pozabaviš na redovnoj bazi. Kad nekome nije do smijeha posudi mu svoj 'Humoristični fajl' da ga oraspoložiš i nasmiješ. Bit će ti zahvalan.
 • Dnevnik smijeha - ovo je posebno učinkovito za djecu, pa predlažemo roditeljima da razvijaju naviku pronalaženja smiješnih strana života kod svoje djece tako da ih nagrađuju za vođenje dnevnika smijeha. Nabavite svakom djetetu zgodan blok i dajte im poticaj (u obliku nagrađivanja) da u njega redovito svaki dan zapisuju što im se sve smiješno dogodilo tog dana i kako su nekoga nasmijali. Dogovorite se za nagradu tipa: ako do kraja mjeseca uspiju upisati barem 30 zgoda prilikom kojih su se nasmijali, dobit će nešto - zasluženi džeparac ili nešto što ih posebno raduje - može to biti i nešto što biste im ionako kupili ili omogućili, no ovako su to zaslužili. Nastojte da nikad ne prestanu voditi ovaj dnevnik i da ga uvijek imaju uz sebe kako bi mogli redovito zapisivati ono smiješno u životu i tako zadržati fokus na dobrim stvarima, umjesto na onim lošima. I kad su bolesni ili tužni, potaknite ih da pročitaju dijelove svog dnevnika smijeha, što će ih sigurno potaknuti na smijeh i odvratiti pažnju s tekućeg problema. Tako ovaj dnevnik ima dvostruku funkciju - ohrabrivanje smijanja, i nasmijavanje u tužnim trenucima.
 • Postani ekspert u smijanju povećanjem svijesti o tome kako je korisno smijati se i prolaziti kroz život nasmiješena lica.
 • Potrudi se tražiti široke osmijehe u svojoj okolini  u svom svakodnevnom životu - čim uvidiš ljepotu tuđih osmijeha, to će te motivirati da se i sam(a) više smiješ i smiješiš.
 • klub smijehaPridruži se klubu smijača ili osnuj jedan takav - po uzoru na raširene klubove širom svijeta gdje se ljudi nalaze samo da bi se smijali, a smiju se bez veze uz pomoć gestikulacija i zaraznog efekta - čim se jedan počne smijati, zarazi druge, pa se svi počnu smijati -Posjetite Klub smijeha"ViBiDa" (i na Facebooku)
 • Pronalazi stvari koje potiču tvoj smisao za humor i uživaj u njima - to često donosi nagrade koje ne možeš ni zamisliti. Nitko od nas ne može živjeti s drugim ljudima, a da ne otkrije zabavu i duhovitost u očekivanim i neočekivanim situacijama.
 • Idi u cirkus ili ga gledaj na ekranu ili na YouTube-u- klaunovi su tamo da te nasmiju.
 • Boravak u prirodi - pogledom na neki pejzaž koji oduzima dah, čak i nesvjesno poklanjamo osmijeh prirodi. Prizori koji čovjeku oduzimaju dah imaju dodatnu čar da izmame osmijeh na lice.
 • Okruži se ljepotom ili posjećuj mjesta s lijepim stvarima - čim ugledamo nešto prelijepo, usne nam se prirodno razvuku u smiješak, ako ne u osmijeh pa i smijeh.

Lažiranje smijeha ima iste korisne učinke kao pravi smijeh, pa ako ne možeš naći razloge za smijeh, simuliraj sve dok ti ne uspije - "fake it 'til you make it"', kako bi Ameri rekli. Smij se češće. Ako se ne možeš od srca nasmijati, nasmij se od lica. Odglumi smijeh ako treba. Isto djeluje. Smijanje će ti uskoro postati navika. Onda se nećeš morati više pretvarati. U slučaju da se nemaš vremena smijati, onda zaposli nasmijane osobe ili se okruži njima. Neka smijeh spontano prijeđe na tebe.

Tako, zašto si ne učiniš uslugu ovaj čas? Zabaci glavu unatrag i smij za apsolutno bez ikakvog razloga. Tri-četiri-sad!
 

 

 

 

"Najbolji način da neprijatelju pokažete zube jest da mu se nasmiješite."
- Bosanska poslovica
 

"Komično i tragično su nerazdvojivo blizu, poput svjetla i sjene."

- Sokrat

Kako se smijati kad smo tužni?

"Ono što slomi školjku, ne šteti biseru."
- Mevlana Rumi

Tako da shvatimo sljedeće:

 • smijeh nije suprotnost tuzi, nego lijek za tugu
 • za smijanje ne trebamo razlog i ne trebamo biti sretni i veseli
 • razlog za smijanje ne tražimo samo u veselju, nego možemo naći razlog za veselje u smijanju
 • smijeh je prevencija a ne samo simptom
 • smijeh je uzrok a ne samo posljedica
 • svaki razlog za tugu ima i svoju pozitivnu stranu - mnogi koji su recimo  nešto i/ili nekoga izgubili, poslije su uvidjeli da im je to donijelo i mnoge pozitivne promjene u životu, a ne samo negativne
 • kada srce plače za onim što je izgubilo, duh se smije zbog onog što je pronašao
 • smijeh se koristi u mnogim klinikama kao sredstvo za olakšanje tegoba ali i sve više kao pravi lijek.

“Smijeh je prilika da zaboravimo na probleme jer svaka situacija ima svoju smiješnu stranu. Prestala sam misliti i na bol u leđima zahvaljujući smijehu” - Ksenija Rožman iz Centra mladih Ribnjak

Priča o trojici kineskih mistika
Nitko nije znao njihova imena. Bili su poznati samo pod imenom "Tri nasmijana sveca" jer nisu ništa drugo radili već su se samo smijali. Oni su išli iz grada u grad i smijali se ... stali bi negdje na trgu i smijali se iz punih pluća... Sav narod s trga bi se okupio oko njih. Svi bi došli, prodavaonice bi se zatvorile a kupci bi zaboravili zašto su tu. Ova tri čovjeka su bila stvarno divna - smijali bi se a trbusi bi im se talasali.
Tada bi se smijeh proširio poput zaraze i sve više i više ljudi bi se počelo smijati, dok se ne bi smijao cijeli trg. Sada se smijao sav trg. Oni bi tako promijenili atmosferu na trgu. I ako bi im netko rekao: "Kažite nam nešto mudro!" oni bi samo odmahnuli: "Mi nemamo što za reći. Mi se samo smijemo i tako vam pomažemo."
A svega nekoliko trenutaka ranije, to je bilo dosta tužno mjesto gdje je svijet samo mislio o novcu - jurili svuda za njim, pohlepni; novac je bio jedina preokupacija. Iznenada, ta tri luckasta čovjeka su došla i počela su se smijati mijenjajući kvalitetu življenja čitavog grada.
Nitko više nije mario za novac. Oni su se samo smijali, plesali oko te trojice luđaka. Nakon par trenutaka smijanja, ukazao im se novi svijet .
Tri nasmijana sveca su putovala uzduž Kine, iz mjesta u mjesto, iz sela u selo, samo pomažući ljudima da se smiju. Tužni ljudi, ljutiti, pohlepni ljudi, ljubomorni ljudi: svi su se počeli smijati s njima. Mnogi su našli ključ - tako se mogu prebroditi nevolje.

No, u jednom selu se dogodilo da je jedan od njih umro. Seljani su se okupili i rekli:
"Sada će biti nevolje. Sada ćemo vidjeti kako će se smijati. Njihov prijatelj je umro: oni
bi morali naricati." Ali kada su došli, ona dvojica su plesali, smijali se i slavili smrt. Tada su
seljani rekli: "Ovo je stvarno previše. Ovo je neučtivo. Kada čovjek umre, neumjesno je smijati se i plesati."

Na to su im oni odgovorili: "Vi ne znate što se dogodilo. Sva trojica smo se pitali tko će prvi umrijeti. Ovaj čovjek je pobijedio; mi smo izgubili. Čitav život smo se smijali s njime. Sada mu mi šaljemo posljednji pozdrav - a može li to biti nešto drugo osim smijeha? Mi se trebamo smijati, veseliti, mi trebamo slaviti. Ovo je jedini oproštaj od čovjeka koji se čitavog života smijao. I ako se mi ne bismo smijali, tada bi se on smijao nama i rekao: "Vi, budale, opet ste upali u zamku!" Mi i ne vidimo da je on mrtav. Kako može smijeh zamrijeti, kako život može umrijeti?"
 

 

 

 

Smiješni videoprilozi

La Nouba klaun, Divlji Zapad, Cirque du Soleil

 

 

 

 

Cirque du Soleil - Klaun - São Paulo

 

 

 

 

 

 

 

Klub smijeha - Joga smijeha:

Ostali video zapisi klubova smijeha »

 

Mr. Bean video kanal »

Ako znate za još neke inspirativne sadržaje koji potiču smijeh slobodno javite!
Možda neki film ili knjigu, bilo što.
 

Povezani sadržaj    
Članstvo
Smiješna i poučna priča.
Ulomak iz knjige "Čarobno drvo". 
Nauči snalažljivost od životinja.
 
arrow upis
Pridruži nam se!
Postani naš član!
Svojim učlanjenjem kod nas dobivaš mnoge pogodnosti koje su opisane na stranici s prijavnicom i ostalim detaljima:
Opširnije »
Projekt/poklon Životne škole:
   
 
Prijava

Prijavite se na našu mailing-listu
primatelja e-magazina Životne škole kako biste svaki mjesec dobivali najnovije korisne sadržaje, članke i poklone! Nećete požaliti. Pridružite nam se!
Pogledajte sve Pogodnosti prijavljenih korisnika »
Besplatni e-magazin

E-mail adresa:

ocjene

strelica

 

Poznaješ li nekoga kome smijeh nije jača strana?
Pošalji im e-mailom link na ovaj članak! Time ćeš učiniti veliku uslugu i nama i njima.
Još jedno dobro djelo za danas :-)


 

 
Reference:
bullet  http://www.vasezdravlje.com/
bullet  http://www.medicina.hr/
bullet  Narodni zdravstveni list:
    bullet  Smijehom do zdravlja i sreće
    bullet  Lijek bolji od tableta
    bullet  Osmijeh je besplatan, a pruža tako mnogo
    bullet  Dječji osmijeh - traje trenutak, a danima nas čini sretnima
 
 

 

25/09/2013
Zabok:
Ovi sadržaji će mi odlično koristiti u radu sa klincima-učiteljica sam,a li i u životu.jako mi je drago da sam Vas proguglala.
30/03/2013
anonimno:
Prosto savrseno....
30/01/2013
anonimno:
odlični ste, puno ste mi pomogli, hvala! :D
05/10/2012
Učiteljica Nina, 25 godina, Slavonski Brod:
Super Vam je stranica!!! Oduševljena sam.. ovdje mogu pronaći mnoštvo korisnih tema kojima se bavim na satima razrednika... samo tako nastavite...odlični steee !!!! :)
10/09/2012
Sead Dokic, Danska:
Veoma poucan tekst, hvala vam lijepa sto uticete pozitivno i insprirajuce na nas.
odgovara autor Talidari: Nema na čemu, hvala i Vama na podršci pohvalama! Drago nam je da možemo pomoći.
03/09/2012
Jelena, Novi Sad, 32 g. :
Divna stranica, divni clanci. Hvala vam do neba :)
odgovara autor Talidari: Nema na čemu, hvala i Vama na podršci pohvalama!
07/08/2012
ana,32 g., Rijeka:
super ste! hvala vam!
odgovara autor Talidari: Nema na čemu, hvala i Vama na podršci!
28/01/2012
Erna:
Postovanje,
Upravo samo procitala masu interesantnih i poucnih clanaka na vasem sajtu,
Moram vas pohvaliti, da imate jeko kvalitetan sadrzaj i sto je najbitnije, uliva nadu!
Trenutno se nalazim u jednom razdoblju gdje mi posao zadaju puno briga i stresa, 
A ovdje sam nasla neke dobre tehnike za popravaljanje raspolozenja, pri tome mislim 
prvenstveno na SMIJEH. 
Hvala vam na tome, nadam se da cete i ubuduce pisati i nastaviti objavljivati 
zanimljivosti i savjete za zdravlje.
Lijep pozdrav,
odgovara autor Talidari: Nema na čemu, hvala i Vama na podršci pohvalama!
17/10/2011
Danijela, 41 g. , Zagreb:
Zahvaljujem da ste nas spomenuli u ovom vrlo lijepom i nadahnutom članku:)
Lijepi pozdrav
klub smijeha "Vi-Bi-Da"
10/01/2011
Ria, Zagreb, 29 g.:
Smijeh je vrlo važan za zdravlje.Uvjek se smij ...hahahahahhahahahahahahaha:):):):):):):)

 

Poruka za  
urednike
  Životna škola ima ekskluzivno pravo na ovaj članak, prema tome drugima nije dopušteno njegovo objavljivanje.
  Imamo mnogo drugih članaka koje možete objaviti pod uvjetom da navedete izvor i link - pogledajte na dnu poruku za
  urednike. -
Top članci.
Home | Uvjeti korištenja | Zaštita podataka | Sitemap
Copyright © 2009 by Talidari :: Designed by Talidari