Ho'oponopono
autor: Talidari
 

Print Friendly and PDF

Postoji više vještina koje nam pomažu ostvariti bilo iscjeljenje, bilo želje, a jedna od njih je svakako vještina zvana ho'oponopono. Ako možeš učiniti samo jednu stvar kako bi promijenio/la svoj ​​život, izaberi ovu.

Ovo je naš najpopularniji članak na portalu i ne bez razloga! Komentari se mogu vidjeti na dnu stranice

Sadržaj:
(sve je na ovoj stranici)   

bullet  Nevjerojatno
bullet  Što je ho'oponopono
bullet  Moderna praksa
bullet  Korijeni tradicije
bullet  Videoprilozi

Jedinstvena ponuda!
Besplatno do VIP članstva
Dobit ćete dostup svim našim premium sadržajima, odnosno kompletnim modulima svih naših tečajeva, tj. cjelokupnog programa Životne škole ako prevedete samo jedan naš članak/modul na engleski ili njemački jezik! Amateri su dobrodošli, ali ne uvažavamo prijevode preko Google automatskog prevoditelja s minimalnim korekturama (to bismo mogli i sami) jer prijevod treba biti u duhu jezika a ne doslovan. Dobit ćete VIP članstvo sa svim pogodnostima - za prijevod samo jednog jedinog modula dobit ćete besplatno preko 40 premium, kvalitetnih, multimedijalnih modula, plus sve ove pogodnosti, uključujući i ove poklone! Ako ne znate sami prevoditi, možete zamoliti nekog tko to zna da vam učini uslugu i učini to umjesto vas.
Molimo da nas zainteresirani kontaktiraju »

Nevjerojatno!


Povezano

Ovaj članak je dio dvaju naših projekata:

e-Program "Blagostanje"
i
"Čarobno drvo" akcija »
 
Ovo morate čuti!!!
Jeste li čuli za havajskog liječnika koji je izliječio cijeli psihijatrijski odjel a da ni jednog pacijenta nije osobno upoznao, a kamoli tretirao?

To je postigao uz pomoć havajske prakse zvane ho'oponopono. Ona se naveliko prakticira na Havajima, a postala je svjetski hit nakon što je objavljeno da je pomoću te metode tamošnji liječnik Hew Len u jednoj mentalnoj instituciji izliječio sve psihički poremećene pacijente, a da uopće nije radio na njima nego na sebi.

Svi do jednog su izliječeni tako što je za svakog pojedinačno, gledajući u njihove povijesti bolesti slao Bogu četiri misli: "Žao mi je. Oprosti mi. Volim te. Hvala ti."

Učinkovitost ovog procesa je u preuzimanju potpune odgovornosti za svaku okolnost u kojoj se nalazimo, jer sve što se javlja u našim životima samo je projekcija naših unutarnjih "programa". Dr. Hew Len je preuzeo odgovornost (a ne krivnju) za stanje pacijenata bolnice u kojoj je radio jer su postali dio njegove stvarnosti (života). Za razliku od ostalih terapeuta, koji misle da je problem u pacijentima, on se vodi idejom da je problem ponajprije u njemu jer je  svaki vanjski problem u njegovom životu  projekcija nekog unutrašnjeg problema i karmičkog duga.

Drugim riječima, apsolutno sve oko nas, u našem osobnom svijetu i životu odraz je naših misli. Sve fizičke manifestacije koje doživljavamo samo su aktualizacija naših misli. Sve što doživljavamo, uključujući i ljude koji nas okružuju, reflektira naše misli pa ako imamo doživljaje i ljude oko sebe koji su negativni, to znači da imamo neke negativne misli koje trebamo očistiti. Ho'oponopono je jednostavna metoda za čišćenje. Postoje i druge, kao što je EFT. Ho'oponopono je metoda kojom preuzimamo stopostotnu odgovornost za sve u svom životu. Preuzimanje odgovornosti ne znači preuzimanje krivnje, niti priznavanje da smo griješnici, već je to spremnost da odgovorimo, tj. da se odazovemo svakoj prilici da očistimo negativne energije u nama i oko nas.

Ho'oponopono se vodi idejom da jedino liječenjem sebe liječimo druge, ili da čisteći energije u sebi, automatski činimo to i u drugima.
Polazeći od toga da je svatko sam odgovoran za sve što mu se događa u životu i za stanje svake osobe s kojom dolazi u doticaj, spomenuti liječnik je ovom molitvom ili mantrom (spomenute četiri misli) zatražio od Božanstva (na engleskom "Divinity") oprost i pružio ljubav. Pokajanjem je očistio "programe" ili energije u svojoj podsvijesti koji su bili odgovorni za pojavljivanje pacijenata u njegovom životu. Ti programi se odnose na sve umne i emocionalne memorije pohranjene u njemu, svjesno i nesvjesno.

Kada je pročitao povijesti bolesti pacijenata, nije se bavio određenom osobom nego emocijama i stavovima koje je on pritom doživljavao (odbojnost, strah, predrasude - vezano uz mentalne bolesnike). Kako je pokajanjem i izricanjem ljubavi čistio ono toksično što je bilo u njemu a što je imao zajedničko s pacijentima, tako su automatski i oni postajali čistiji i zdraviji. Izliječio ih je time da je pokajanjem odbacio sve predrasude i emocije koje je imao vezano uz mentalne bolesnike, a koje su ga ometale da osjeća ljubav, pa je tako pročišćen koristio ljubav kao sredstvo liječenja.

Bez ikakva znanja o tome, pacijenti su se potpuno oporavili i to odjeljenje bolnice je zatvoreno jer više nije bilo pacijenata. Nevjerojatno, ali istinito! Slična mnogobrojna "čuda" koja je potaknuo simpatični Dr. Hew Len opisana su u knjizi Dr. Joe Vitalea (poznat iz dokumentarca "Tajna") pod nazivom "Zero Limits", a dostupna je svima (prevedena je na naš jezik) koji pročitaju ovaj modul do kraja i riješe križaljku.

Zamisli, ako je to bilo moguće postići u jednoj mentalnoj instituciji s krajnje poremećenim osobama, kako je tek onda to moguće postići u bilo kojoj drugoj problematičnoj zajednici, kao što je školski razred, sportski tim i ured! Prema tome, ako si dio jedne takve zajednice, preuzmi odgovornost i pridonesi transformaciji prakticiranjem ove metode. Pritom uzmi u obzir, da dr. Hew Len to nije učinio sam - zamolio je djelatnike, pogotovo stručnu službu da i oni to učine i da se ubuduće odnose prema pacijentima s ljubavlju, uvijek imajući one četiri misli na pameti. Tako i ti predloži ovaj postupak svojoj stručnoj službi i rukovoditeljima - pošalji im link na ovaj članak.

Što je ho'oponopono

Ho'oponopono je drevni havajski način rješavanja problema preuzimanjem potpune odgovornosti za apsolutno sve što nam se događa i čišćenjem toksičnih programa u vlastitoj podsvijesti, a koji se koristi u različite svrhe, ponajviše za izlječenje i rješavanje konflikata. Ho'oponopono je proces oslobađanja od štetnih energija u podsvijesti kroz opraštanje, pokajanje i preobražaj.

Postoji tradicionalna, ali i modernizirana verzija, koju je preoblikovala Morrnah Nalamaku Simeona i koju ovdje obrazlažemo. Ta moderna verzija se preciznije naziva "Samo I-Dentitet Ho'oponopono" (SITH).

Cilj ove prakse je očistiti ili otpustiti sve destruktivne energije unutar naše podsvijesti koje uzrokuju poremećaje, bolesti i nevolje, tako da se pokajemo, zamolimo za oproštaj te iskažemo ljubav i zahvalnost. Na taj način se dovodimo u tzv. "nulto stanje", u kojem smo kao "prazna čaša" u koju Božansko može ulijevati svoje inspiracije pomoću kojih možemo s lakoćom ostvariti preobražaj i sve što želimo u životu. Bit je otkloniti sve zapreke u nama samima, kako bismo od Božanske inteligencije mogli slobodno i bez ometanja primati ideje i inspiracije za rješavanje problema i unapređenje života. Sastoji se u tome da prilikom svakog problema uputimo Bogu ove četiri misli:

bullet  Žao mi je.
bullet  Oprosti mi.
bullet  Volim te.
bullet  Hvala ti.
 

Hoo znači uzrok na havajskom a ponopono znači savršenstvo.
Ho'oponopono se definira kao "činiti ispravno, ispraviti pogrešno, staviti u red, popraviti, izmijeniti, revidirati, prilagoditi, dopuniti, pomiriti, regulirati, urediti, pretvoriti, pročistiti, učiniti prikladnim..."
Do savršenstva, uključujući zdravlje, dolazimo tako da ispravimo ili očistimo sve nesavršene energije u nama. Sve što je nesavršeno i destruktivno u nama, sve naše mane, slabosti i grijesi, odraz su našeg neznanja tj. nesvjesnosti naše veze s Bogom, naše izvorne sličnosti s Izvorom, sa Stvoriteljem. Sve se svodi na to da tražimo oprost za to što gajimo misli kojima poimamo odvojenost od naše Jednosti sa Svetim Duhom.

U Havajskom rječniku ova se vještina definirana kao mentalno čišćenje.
Ho'o
označava glagolski oblik riječi koja slijedi. Pono se definira kao: "dobrota, poštenje, moral, moralne kvalitete, ispravan postupak, izvrsnost, blagostanje, prosperitet, dobrobit, stvarno stanje ili prava priroda, dužnost, moralno, pogodno, pravilno, pravedno, ispravno, čestito, pošteno, korisno, uspješno, u savršenom redu, točno, olakšano, olakšanje, potrebno, nužno..."

Ovo je drevna tehnika proizašla iz drevne religije HUNA. Havajci su ovu praksu dolaskom kršćanskih misionara malo preoblikovali. Kako znamo, kršćanski nauk zagovara ispovijed i pokoru (pokajanje), i poruka ljubavi je osnovna Isusova poruka. Ho'oponopono pojednostavljuje ovaj kompleksni nauk i pruža praktični proces prilikom svake situacije u kojoj je čovjeku potrebna pomoć.

Ho'oponopono potpomaže da se uspostavi ravnoteža najprije kod pojedinca, a zatim u cijeloj kreaciji, uključujući ravnotežu između sukobljenih strana.

Leptir efekt - male promjene na
jednom mjestu mogu dokazano
uzrokovati velike promjene na
drugom. (npr. lepet krila
leptira može prouzročiti olujno
nevrijeme na drugom kontinentu)

Ho'oponopono polazi od toga da je sve u svijetu povezano i dio jednine (koja ima svoj izvor u Ljubavi), iako se čini isključivo kao množina, kao da smo svi jedinke za sebe. S obzirom na to jedinstvo svega i svih, ništa nam se ne može dogoditi bez da se odrazi i na druge, na svijet oko nas. Sve što se događa u našoj stvarnosti je odjek ili odraz događaja koji se odvijaju u nama. Ovo svojstvo sutitranja se očituje kao pozitivnost kad se odlučimo za suosjećanje, a kao negativnost kad se predamo iritaciji. Često nam najviše smetaju oni ljudi koji u sebi nose nešto što mi kod sebe negiramo ili nastojimo prikriti, no poricanje i prikrivanje, svjesno ili nesvjesno, ne pomažu, pa ako kroz to neželjeno iskustvo dopustimo ljubavi da u nama pobudi suosjećanje, doživjet ćemo pozitivni preobražaj u životu.

Vanjske probleme možemo riješiti samo ako ispravimo rezonanciju/vibraciju unutar sebe, jer što doživljavamo u vanjskom svijetu samo odražava ono što se događa u našem unutarnjem svijetu, bili mi toga svjesni ili ne. Kad u sebi vibriramo frekvencijom ljubavi, svijet ćemo doživljavati s više ljubavi i ta ljubav će se manifestirati svuda oko nas - bit ćemo okruženi s još više ljubavi. Naravno, isto tako je i s mržnjom, strahom, velikodušnošću i svim ostalim.

Kad mislimo da smo drugačiji i bolji od nekih (koji nam se ne sviđaju ili su bolesni ili nešto treće) i da s njima nemamo nikakve veze, takav pogled na svijet nas udaljuje od stvarnosti, izvora i ljubavi, remeti harmoniju i dovodi do toga da smo ograničeni u onome što možemo postići. Odvojenost od Izvora, Jedinstva i Ljubavi uzrokuje razne bolesti i nevolje. Sve i svatko tko se pojavljuje u našoj stvarnosti je odraz nekog programa u nama, pa ako je u našu stvarnost ušlo nešto nepovoljno, to znači da je u nama neki program koji je nepovoljan i koji bismo kroz to iskustvo trebali kod sebe ispraviti kako bi se onda vanjske okolnosti ispravile. Najbolje to ispravljamo kroz ho'oponopono, ali postoje i mnoge druge dobre metode

Ho'oponopono ne vidi probleme kao božje kazne, već kao prilike za čišćenje i time povezivanje s Bogom. Problemi se pojavljuju samo da bi nam dali još jednu priliku da gledamo očima ljubavi i da djelujemo iz duhovne inspiracije. Da bismo prakticirali Ho'oponopono, ne moramo znati u čemu je stvarni problem ili pogreška. Sve što trebaš učiniti je prvo uočiti tekući problem s kojim se suočavaš fizički, mentalno ili emocionalno. Kad ga uočiš, tvoja je odgovornost da odmah počneš s čišćenjem energija, time da se pokaješ Bogu: "Žao mi je, molim te oprosti mi."

Dakle, prava zadaća intelekta nije rješavanje problema, već traženje oprosta. Sve se svodi na to da zapravo tražimo oprost za to što gajimo misli koje ne odražavaju Božje misli, tj. tražimo oprost za to što su naše misli nečiste umjesto čiste i što mislimo da nismo Jedno sa Svetim Duhom, da nismo stvoreni na sliku i priliku Stvoritelja - zato nam i jesu misli nečiste jer umišljamo odvojenost i dualnost. Sve što nije božansko, tj. čisto, znači da je grešno i nečisto. Ako se u svojim mislima razlikujemo ili odvajamo od svog čistog Izvora i Stvoritelja, time prljamo svoje misli i uzrokujemo sebi i drugima patnju. Kada tražimo da se oslobodimo ili očistimo od tih razdornih misli unutar nas, vraćamo se u naše izvorno stanje Jednote. Gubimo osjećaj odvojenosti od Boga i svih drugih Božjih stvorenja jer uviđamo da su i svi drugi ljudi Jedno s Bogom.

Cijela svrha ho'oponoponoa je ponovno uspostaviti svoj prirodni ritam sa Božanskom inteligencijom kako bi od nje mogli dobivati inspiracije i snagu za poduzimanje svega onoga što pridonosi našem blagostanju.

Stoga, nastoj što češće svjesno prizivati čiste i pročišćavajuće misli kao što su: "Žao mi je. Oprosti mi. Volim te. Hvala ti." Recimo, stvori naviku da prilikom kontakta sa svakom novom osobom uputiš Bogu te misli. Kad god si u prilici, imaj te misli - radije misli to nego nešto bezveze. Recimo, kad si u čekaonici ili u javnom prijevozu, tim mislima i blagoslovima počisti energiju za ljude oko sebe. Zatim, kad god se pojavi neki problem, bilo tvoj ili nečiji tuđi, stvori naviku da prizoveš te pročišćavajuće misli. Tim čišćenjem energija odstranjivat ćeš toksičnu, destruktivnu energiju, raskrčivati put, otklanjati opasnosti i poteškoće te rješavati probleme.

Da ne zaboraviš, asociraj (kao Pavlovi psi) nešto što stalno imaš na sebi kao što je vjenčani prsten ili vidljivi madež s ovim pa će te pogled na to podsjetiti da često pročistiš energiju. Možeš si, recimo, u mislima asocirati prsten s prekidačem za svjetlo i tako ga kondicionirati da osvijetliš ili pročistiš svoje misli kad god ga dotakneš.

Kome upućujemo ove četiri misli
Ho'oponopono je vještina kojom rješavamo probleme na duhovnoj razini kako bi se očitovali na materijalnoj. To činimo tako što ispravljamo svoje greške iz prošlosti time da očistimo energije povezane uz problem na mentalnoj (podsvijest) i duhovnoj (nadsvijest) razini - pokajemo se, zamolimo za oproštaj i potvrdimo svoju odgovornost, ljubav i zahvalnost. To ne činimo izričito prema nekoj osobi s kojom imamo konflikt ili neugodno iskustvo, već to rješavamo na višoj, duhovnoj razini, stoga te četiri misli upućujemo nadsvijesti, onome Božanskom u nama i svima, Bogu, tj. Izvoru svega koji naše grešne misli transmutira u ljubav i svjetlost.

To radimo radi sebe i onoga kome želimo pomoći pa nije toliko bitno kome upućujemo ove misli, već da pomoću njih čistimo programe u svojoj podsvijesti, da se pokajemo i da se stavimo na vibraciju ljubavi. Glavno da ih mislimo. Nije ih potrebno uputiti nekoj konkretnoj osobi, već je bitno da u kontekstu te osobe, za tu osobu, a ne toj osobi, u sebi ponavljamo ove četiri misli dok god problem ne nestane.

Ovo je bitno znati, jer mnogi imaju problema prilikom korištenja ove metode prema osobi koja ih je povrijedila, koja je navodno nešto skrivila. Ako nas je netko povrijedio, ne možemo se dobro osjećati pri pomisli da se mi toj osobi moramo ispričati, kad bi se zapravo ona trebala nama ispričati. Stoga je važno shvatiti da ove četiri misli ne upućujemo toj osobi, već Bogu ili kako god nazivali Višu Silu, izvor svega što postoji. Dobro je znati da konflikti ne padaju s neba, da pljuska pljusku traži, da je svatko tko nas povrijedi samo instrument prirodnog zakona kauzaliteta. Tuđe povrijede doživljavamo jedino ako smo i mi nekome uzrokovali povredu (u ovom ili prošlom životu, direktno ili indirektno, na ovaj ili onaj način, svjesno ili nesvjesno). Stoga je potrebno preuzeti svoj dio odgovornosti (ne krivnje), ispričati se i pokajati Stvoritelju za sve što smo u prošlosti loše učinili, koje nas je dovelo u situaciju u kojoj jesmo. Time čistimo svoju karmu i rješavamo se negativne energije - nešto kao ispovijed u crkvi.

Nakon čišćenja energije pokajanjem, preobražaj omogućujemo mišlju ili riječju "Volim te". Ljubav je energija koja omogućuje iscjeljenje ili rješenje. Ona se u ovom slučaju upućuje Bogu, ne drugima. Mnogi imaju teškoće s ovim procesom ako krivo shvate da za razrješenje problema moraju bezuvjetno voljeti svoje neprijatelje, što jednostavno ne mogu. Zato je važno naglasiti da u procesu ho'oponopono nije potrebno slati riječi i misli ljubavi nekome s kime imamo sukob, već se ove riječi i misli ljubavi šalju Božanstvu koje pomoću te ljubavi transformira toksične energije u svim uključenim osobama, pa i šire. Točnije rečeno po Havajcima Bog je zapravo Ljubav (između ostalog), pa projicirajući ljubav, povezujemo se s Bogom koji je Ljubav. Na taj način omogućujemo ovoj Svevišnjoj energiji da preobrazi bilo koji problem koji nas tišti te da nas ispuni inspiracijom i idejama potrebnim za ostvarenje blagostanja.

Ljubav je ta koja svojom mističnom energijom preobražava sve memorije u podsvijesti, sve ono u nama što nije u skladu s ljubavlju, s tim vrhovnim principom koji ima moć da stvara i transformira. Ljubav vraća harmoniju u naš sistem, neutralizira sve nepravilne misli i emocije koje su dovele do nevolje ili poremećaja koji doživljavamo. Ljubav ih prvo neutralizira, a zatim uklanja, pa na mjesto starih, uklonjenih energija ispunjava nas svjetlošću i inspiracijom.

Primjenom ho'oponopono procesa u svakodnevnom životu uspostavljamo vezu sa svojom nadsviješću i s Božanskom sviješću. To nam omogućava primanje uvida pomoću kojih možemo u svakoj prilici znati ispravno djelovati.

Vještina ho'oponopono je iznimno korisna za ostvarenje vlastitog blagostanja, jer donosi iscjeljenje i oslobođenje od zloduha koji blokiraju ostvarenje sreće i uspjeha kroz pokajanje. Ono što blokira našu dobrobit nije ništa drugo nego nedostatak ljubavi. Opraštanje otvara vrata njezinu povratku. Glavni cilj ho'oponopono metode je dolaženje u nulto stanje, gdje imamo nula dugova pa tako i nula ograničenja, u stanje u kojem je sve moguće ostvariti. Nulto stanje je stanje u kojem nemamo nikakve programe u podsvijesti koji bi nas kočili u ostvarenju blagostanja. Nulto stanje je, dakle, stanje u kojem nemamo više nikakve predrasude, predodžbe, uvjerenja, očekivanja, karmičke dugove i slično. Da bismo došli u ovo stanje trebamo redovito, a posebice prilikom svakog sukoba i svake neugodne situacije, iskreno u mislima, svojoj duši i Bogu uputiti ove četiri misli: "Žao mi je. Oprosti mi. Volim te. Hvala."

Učinkovitost ove prakse temelji se na principu preuzimanja stopostotne odgovornosti za sve radnje, ne samo za vlastite. Ako želimo preuzeti potpunu odgovornost za svoj život, onda je sve što vidimo, čujemo, okusimo, dodirnemo, ili na bilo koji način doživimo, na neki način naša odgovornost jer je u našem životu.

"Potpuna odgovornost znači potpuno prihvaćanje svega – čak i ljudi koji se pojave u vašem
životu i njihovih problema, jer su njihovi problemi i vaši problemi. Oni su u vašem životu, pa ako preuzimate potpunu odgovornost za svoj život, tada trebate preuzeti potpunu odgovornost također i za ono što oni doživljavaju."- Dr. Hew Len

"Preuzimanje odgovornosti ne znači preuzimanje krivnje, ili pretpostavljanje da smo u krivu. To je spremnost da odgovaramo za svoje postupke, da budemo odgovorni za aktualnu memoriju (program) koja se odvija u nama." - Mary Koehler

Problem u kojem smo se našli u vanjskoj stvarnosti zapravo imamo sami sa sobom, jer nismo nešto u sebi raščistili. Recimo, ako nas drugi često kritiziraju, to je zato što i mi sami imamo običaj kritizirati, pa nam se to kao bumerang vraća. Ne vraća nam se uvijek od iste osobe, ali nam se po zakonima uzročnosti i recipročnosti uvijek nekako vraća. Da bismo promijenili svoju stvarnost, trebamo promijeniti sebe. Potpuna odgovornost podrazumijeva ideju da je sve što postoji u našem životu projekcija iz našeg unutrašnjeg svijeta.

Dr. Hew Len je rekao:
Izvor: knjiga "Nulto stanje", Joe Vitale

Ho'oponopono je zbilja veoma jednostavan. Za drevne Havajce svi problemi nastaju kao misao. Ali imati misao nije problem. Što je onda problem? Problem je u tome da su sve naše misli natopljene bolnim sjećanjima – sjećanjima na osobe, mjesta ili stvari. Sam intelekt nije u stanju riješiti ove probleme, zato što intelekt samo upravlja. Upravljanje stvarima nije način da se riješe problemi. Vi ih se želite riješiti! Kad prakticirate Ho'oponopono, ono što se događa je da Božanstvo ("Divinity") preuzima bolne misli i neutralizira ih, ili ih pročisti. Vi ne pročišćavate osobu, mjesto ili stvar. Vi neutralizirate energiju koju povezujete s osobom, mjestom ili stvarima. Dakle, prvi stupanj Ho'oponopono-a je pročišćavanje te energije. Tada se događa nešto divno. Ne neutralizira se samo energija; ona se također otpušta, oslobađa, tako da nastaje potpuno novo čisto stanje. Budisti to nazivaju Prazninom. Posljednji korak je dopustiti Božanstvu da dođe i popuni tu prazninu svjetlošću.

"Odgovorni smo ne samo za ono što činimo, već i za ono što ne činimo."
- Lao Tse
 

Kad smo žrtve neke nevolje (bolesti, rata, potresa, siromaštva, prevare), obično mislimo da mi sami nismo krivi, ne uviđamo kako smo mogli pridonijeti tome, stoga i dalje živimo životom žrtve i patimo. No, onog trenutka kad preuzmemo svoju odgovornost i uvidimo da ograničenim umom nije moguće sve spoznati te da naša odgovornost ne leži samo u našim postupcima nego i u našim mislima, kao i u onome što nismo učinili a mogli smo (i trebali smo), tada je moguće preobraziti nepovoljne životne okolnosti pomoću četiriju spomenutih misli.

Trebamo shvatiti da smo sve što dolazi u naš život (dobro i loše), na neki način sami kreirali ili privukli, svjesno ili nesvjesno. Prema tome, preuzimanje potpune odgovornosti je nužno. To ne znači kriviti sebe nego preuzeti odgovornost za rješavanje problema raščišćavanjem uzroka kroz pokajanje i ljubav, a ho'oponopono nam tu najbolje pomaže.
 

Rubrike

Kutak za

Ostalo

Pokrovitelji

Pridruži nam se

Naša top ponuda!
vertikalni baner
E-tečaj
Životna škola za mlade
Inovativni, multimedijalni online tečaj za mlade za ostvarenje sreće i uspjeha u životu. Želite svojoj djeci omogućiti bolje uvjete za život? Pošaljite ih u virtualnu Životnu školu, gdje će osnažiti svoje vrline, svladati mnoge vještine, usvojiti zdrave navike i razviti svoju financijsku i emocionalnu inteligenciju.  Opširnije »
Akcija
čarobno drvo
Čarobno drvo
Pozivamo te da sudjeluješ u ovoj akciji u kojoj svaki mjesec zajedno jačamo razne vrline, svladavamo pojedine mane i usvajamo korisne vještine.
Opširnije »

 


Postanite kum(a)
ove vještine »

Pomozite održavanje ovog članka kako bi mnogi imali priliku saznati za ho'oponopono!


Nulto stanje
je stanje u kojem imamo nula programa u svojoj podsvijesti i time nula ograničenja, što znači da nam je u njemu sve moguće. To je stanje ljubavi. To stanje je već tu. Ali ti nisi tu. Izražavanjem „Volim te, žao mi je, molim te oprosti mi, hvala ti,“ čistiš programe u sebi koji te sprječavaju da budeš ovo čisto stanje: čista ljubav.

 

Iz knjige
"Nulte granice"
Dr. Ihaleakala H. Len:

"Nije hrana to što je opasno. Opasno je to što misliš o hrani.
Prije nego što pojedem bilo što, ja u svojoj glavi kažem hrani, ’Volim te! Volim te! Ako ja u ovu situaciju unosim išta što bi moglo dovesti do toga da se osjećam bolesnim dok te jedem, to nisi ti! To čak nisam ni ja! To je nešto što me potiče da budem voljan biti odgovoran za to!' Tada nastavim uživati u jelu, jer je sada čisto."

 

 

"Nisam tu da bih bilo koga ispravio ili stavio u red. Svi su već savršeni. Svi su stvoreni na sliku i priliku Boga. Nesavršeno u meni su one informacije koje nisu od Boga.
Problem nastaje jedino u Sebi i nikad izvan. Ja pročišćujem (nesvjesne) podatke moje percepcije drugih."

"Došli ste u život savršeni, samo su vaši podatci ili informacije nesavršeni."
Dr. Ihaleakala H. Len:

 

 

Iz knjige
"Nulte granice"
Dr. Ihaleakala H. Len:

"Terapeuti misle da su tu da pomognu ljudima, ili da spase ljude. Ali u stvarnosti njihov posao je da izliječe sebe od programa koje vide u klijentima. Onako kako te memorije nestaju kod terapeuta, tako će nestajati i kod klijenata."

"Nije važno što ti ili tvoji treneri govorite ili radite, sve dok volite osobu sa kojom ste. Upamti, osoba koju gledaš je tvoje ogledalo. Ono što oni doživljavaju, to dijele sa tobom. Očisti taj program koji dijelite, i oboje ćete biti dobro."

Kako pomoći drugima
"Što bi terapeut trebao učiniti kad ga posjeti klijent?“ pitao sam, želeći da istražim specifične načine liječenja ljudi.
Samo da ih voli,“ Dr. Hew Len je odgovorio. „Ono što je važno je da voliš osobu jer je dio tebe, i tvoja ljubav će joj pomoći da obriše i očisti program aktiviran u njenom životu."
"Posredstvom ljubavi dobivamo Božansku inspiraciju za to što nam je činiti u pojedinom slučaju."
- Iz knjige "Nulte granice" 
Ho'oponopono naučava da je jedini način kako možemo pomoći drugima koji su u nevolji taj da pročistimo sebe, svoje unutrašnje, nesvjesne, štetne energije koje su zapravo i odgovorne za problem, htjeli mi to priznati ili ne. Kad netko u našoj okolini iima neki problem, uobičajeno mišljenje je da mi osobno s time nemamo veze, odnosno da ga mi nismo uzrokovali niti smo za njega odgovorni. Ho'oponopono ukazuje na suprotno i poučava da smo, budući da je nečiji problem dio naše osobne stvarnosti koju mi također proživljavamo, mi na neki način odgovorni za to. Ne samo da smo odgovorni za uzrok nego i za razrješenje. Preuzimanje odgovornosti je samo početak; okrivljavanje sebe nije smisao ovog procesa (treba razlikovati preuzimanje odgovornosti od preuzimanja krivice). Razrješenje je smisao primjene Ho'oponoponoa, a do njega se dolazi preuzimanjem odgovornosti i za razrješenje. Kako smo mogli nešto skriviti, tako možemo to i ispraviti. Prema tome, pojedinac može izliječiti i transformirati čitavu svoju obitelj i širu zajednicu, ali samo uz pomoć Božanske inspiracije. Da bismo tu inspiraciju mogli primiti, potrebno je pročistiti svoje unutrašnje energije, sve svoje "smeće" koje se tijekom godina nakupilo u memoriji, u podsvijesti, a to je moguće uz gore spomenute četri svete misli - kroz pokajanje i ljubav.

Dokaz da pozitivnim utjecanjem na sebe automatski pozitivno utječemo na druge pružila je znanost (fizika) i taj efekt nazvala kvantno sprezanje (engl. entanglement - video). Sprezanje dolazi od riječi spregnuti što znači djelovati zajedno, povezano. Kvantno sprezanje je efekt kojim se jedan predmet povezuje s drugim na način da će se nekakav utjecaj na jedan od njih odraziti na drugom, unatoč tome što ih dijele velike udaljenosti. Konkretno, to znači da ako želiš nekome pomoći da se izliječi ili da se popravi, najbolje ćeš to učiniti tako da sebe popraviš - da povisiš svoju vibraciju kultiviranjem vrlina, tj. visokofrekventnih emocija mira, radosti i ljubavi. O frekvencijama pojedinih emocija i stanja svijesti je podrobnije opisano u Uvodu u blagostanje našeg e-programa "Blagostanje" »

Ova ideja da pojedinac ima sposobnost pridonijeti cijeloj zajednici također je poznata kao teorija "Učinak stotog majmuna" - fenomen u kojem se naučeno ponašanje širi istog trenutka iz jedne grupe majmuna na sve druge majmune čim je postignut kritičan broj majmuna koji su to usvojili. Preneseno, to znači da se neka ideja ili sposobnost automatski, paranormalno širi na ostatak populacije čim je određeni broj ljudi čuo za novu ideju ili naučio novu sposobnost.

Ho'oponopono vještina pretpostavlja izražavanje ključnih ljudskih vrlina: odgovornost, ljubav, zahvalnost i poniznost (za traženje oprosta).

 

Iz knjige
"Nulte granice"
Dr. Joe Vitale:

"Misliti nije toliko važno kao ne misliti. Pokušavao sam im objasniti nulto stanje bez granica, gdje dozvoljavamo Božanskoj inteligenciji da nas izliječi, ne da se mi sami liječimo."

 

Iz knjige
"Nulte granice"
Dr. Ihaleakala H. Len:

"Jedna žena mi je u toku pauze seminara rekla da je njezin unuk obolio od raka i da se molila za njega, tražeći Boga da ne umre, ali ipak je umro. Pitala me kako to? Odgovorio sam joj da se je molila za pogrešnu osobu. Bolje je bilo da se je molila za sebe, tražeći oproštaj za to što se odvijalo u njoj, ma što to bilo, a koje je iskusila dok je njezin unuk bio bolestan. Ljudi ne vide sebe kao izvor svojih iskustava."

 

Iz knjige
"Nulte granice"
Dr. Joe Vitale:

"Na jednom seminaru u Poljskoj me je netko pitao zašto njihove molitve nisu pomogle, i u čemu se razlikuje ta havajska?
Odgovorio sam da ljudi ne dobivaju to što govore nego ono što osjećaju. Mnogi ljudi koji se mole ne vjeruju da će ih itko čuti ili da će dobiti pomoć. Većina ljudi se mole iz očaja, što znači da će privući više toga što osjećaju: više očaja."

 

 

Iz knjige
"Nulte granice"
Dr. Joe Vitale:

"U prijašnjim sam knjigama veličao moć namjere. Sad sam naučio da je namjera igrarija, igračka ega, i da je pravi izvor moći inspiracija. Također, sada znam da je velika tajna za sreću slaganje sa životom, a ne kontroliranje života. Previše je ljudi, uključujući mene, vizualiziralo i koristilo afirmacije u cilju manipuliranja svog svijeta. Sada znam da to nije nužno. Bolje je da slijedite tok, dok stalno mentalno čistite sve što se pojavljuje u životu."

Moderna praksa

Domino efekt ili Bumerang efekt
Sve se vraća, sve se plaća.

Moderni provoditelji ho'oponopono procesa opisuju životne probleme kao posljedice negativne karme, ukazujući na to da kad-tad "moramo sami doživjeti ono što smo učinili drugima" i da smo sami kreatori svojih životnih okolnosti prema svemu onome što mislimo, izgovaramo i činimo.

Budući da u životu prevladava zakon uzroka i posljedica, svrha ho'oponopono prakse je uglavnom "oslobađanje od nesretnih, negativnih iskustava iz prošlih vremena i reinkarnacija, te rješavanje i uklanjanje trauma iz podsvijesti." Karmički dugovi ometaju evoluciju uma i općenito osobe, tako da je (karmičko) čišćenje uvjet za širenje svijesti.

Primjenjujući ho'oponopono, na duhovnoj razini pročišćavamo sebe i svoj osobni doprinos u matrici naše stvarnosti. Svjesno ili nesvjesno, mi pridonosimo stvaranju okolnosti u našem životu. Često je uzrok naših nevolja nešto što smo prije loše učinili, rekli ili mislili, a ponekad je problem nastao zato što nismo ništa učinili, a mogli smo.

Kad nastane neki konflikt, normalno je pomisliti da nismo mi krivi. Uvijek je kriv netko drugi. Čak i da je stvarno tako, ipak smo mi to stanje unijeli u svoj život, pa makar i time što nismo ništa poduzeli da se takvo što ne dogodi. Mnoge stvari smo mogli spriječiti nekim svojim mislima, riječima ili djelovanjem. Bez obzira na to što u nekoj situaciji nismo ništa ružno rekli ili učinili, vjerojatno smo nekako isprovocirali drugu osobu ili smo nekim svojim crnim mislima doveli do loših vibracija u odnosu ili smo doveli do problema jer nismo ništa učinili. Nije bitno kako smo prouzrokovali neki nepovoljan događaj, nego je bitno riješiti se tih veza iz prošlosti, očistiti se od loših energija, ispraviti svoje greške pokajanjem, zahvaljivanjem i ljubavlju.

Ponekad nije dovoljno samo se pokajati i zračiti ljubav, već je potrebno i potom poduzeti sve ono što nam Božanska inteligencija daje kao rješenje kroz inspiraciju i intuiciju.

Osim upućivanja ovih četiriju misli Božanstvu, kreatorica moderne ho'oponopono verzije Morrnah Simeona je u svojoj praksi koristila jednu molitvenu liturgiju koju bi izgovarala kad bi pomagala ljudima, neovisno o tome vidi li ih ili ne. Ona glasi:

Božanski stvoritelju, oče, majko, sine u jednom ... ako smo ja, moja obitelj, rođaci i naši predci uvrijedili tebe i tvoja stvorenja našim mislima, riječima, ponašanjima i djelima otpočetka do danas, molimo te za oprost ... Dopusti da se očiste, pročiste, otpuste i uklone sve negativne memorije, blokade, energije i vibracije te da se transformiraju sve te neželjene energije u čistu svjetlost... I to je učinjeno!

Kako bi od Božanske inteligencije dobio inspiracije za ispravne postupke, bilo da se radi o njegovom problemu ili problemu nekoga tko je ušao u njegov život, uz spomenute četiri misli dr. Ihaleakala Hew Len često koristi zamolbu kao što je ova:

Šta se to događa u meni što me je dovelo do ovoga problema (npr. toga da me netko određen nervira ili izazvalo bolest u nekoj određenoj osobi), i kako mogu taj problem u meni ispraviti?

Ho'oponopono u praksi

Kad ti se dogodi da ti netko poznat ili nepoznat pošalje ružan e-mail, kaže nešto ružno ili učini nažao, bez obzira što ti znaš da nisi kriv(a), pošalji ove 4 ho'oponopono misli Božanstvu vezano za tu osobu kako bi iskrenim pokajanjem ispravio/la neke svoje prijašnje greške, grijehe ili propuste koji su nekako doveli do toga da budeš žrtva. Iako često nismo krivi, ipak smo odgovorni. Mislima ljubavi transformiraj svoje, pa time i stanje druge osobe. To će ukloniti problem.

Svaki put kad se u tvom životu pojavi neka neugodna okolnost, recimo svjedok si nekog nemilog slučaja, rata ili katastrofe, trebaš osvijestiti ono što se događa u tebi i shvatiti da je ta negativnost postala dio tvoje stvarnosti, tvog iskustva. Ako to raščistiš i otpustiš pomoću ovih četiriju misli, situacija će se razriješiti ne samo u tvom životu nego i u životima svih uključenih.

Dakle, neka ti prijeđe u naviku da svaki put kada ti netko nečim naudi, ali i kad se nađeš u okolnostima gdje si osobno svjedok nečije teške situacije, uputiš ove četiri misli Bogu kako bi se ta osoba oporavila ili 'ohladila', a time i ti:
"Volim te, žao mi je, oprosti mi, hvala."
Šaljući misli ljubavi (umjesto onih negativnih) drugima, mijenjaš vibraciju i svoju okolinu nabolje, a time i svoj život. Jednostavno evociraj duh ljubavi da ozdravi ono u tebi što je kreiralo okolnosti u kojima se nalaziš - bilo da je neka konfliktna situacija, bolest, financijski pritisak ili nešto drugo.

Prilikom pojave nekog problema, pogledaj unutar sebe kako bi vidio/vidjela što je to u tebi što dijeli ovo iskustvo s onim što vidiš izvan sebe. Pitaj se što je to u tebi što te dovelo do ovog problema (vlastitog ili tuđeg), i kako možeš taj problem u sebi ispraviti? Nakon što se pročistiš onim četirima mislima, dobit ćeš odgovor na svoje pitanje, dobit ćeš inspiraciju, ideje i snagu "odozgo" za rješenje tog problema. Osim onoga što ćeš inspiriran(a) sam(a) poduzeti, najveći dio razrješenja će se odviti na duhovnoj razini uz posredstvo Božanske inteligencije.

U situaciji kad se u tvom životu pojavi nečiji tuđi problem, nemoj se baviti tom osobom, nego emocijama koje sam(a) tom prilikom doživljavaš. Ponekad osobu koja ima neki problem osuđujemo, osjećamo odbojnost ili neku drugu emociju ili stav. Sve to treba očistiti iz svijesti i podsvijesti, riješiti se svega toga. Kako čistiš ono što je u tebi, tako drugi postaju čistiji i zdraviji.

U poslovnom životu možemo ostvariti najbolje rezultate ako na svome radnome mjestu, za sve s kojima dolazimo u kontakt, pošaljemo Božanskoj inteligenciji ove četiri misli pokajanja, zahvale i ljubavi.
U knjizi "Nulte granice" spominje se mnogo primjera ljudi koji su, primjenjujući ho'oponopono, ostvarili izvanredne poslovne rezultate i time se obogatili. Jedan od primjera je Marvin, momak s Filipina široka osmijeha, koji prodaje luksuzne automobile u vrijednosti od 150 milijuna dolara na godinu, a da uopće ne pokušava bilo što prodati bilo komu. Sve što čini je čišćenje svojih energija ovim četirima mislima. Kako sam kaže, sve što radi je to da u mislima govori "volim te" po cijeli dan. Za svakog klijenta koji uđe u poslovnicu odašilje Bogu ove četiri misli. Uopće nema nikakve namjere prodati auto, zaraditi na klijentima i slično. Dapače, sve svoje namjere, očekivanja i predodžbe čisti iz svoje podsvijesti i tako omogućava Božju volju. Kaže, njegov posao nije da prodaje, nego da čisti svoje energije. Tako pročišćen stvara uvjete da klijenti koji su imali namjeru kupiti neki auto, to stvarno i učine. Često su prodavači i ne znajući zapreka kupnji jer znaju iritirati svojom energijom, riječima ili nametljivim načinom ophođenja. Ovako, zračenjem ljubavi i prepuštanjem Božanskoj inteligenciji da ga inspirira i vodi svojim tokom, omogućava da se auti prodaju sami od sebe.


Iz knjige
"Nulte granice"
Dr. Joe Vitale:

"Naš jedini izbor u životu jest hoćemo li čistiti ili ne svoje programe.
Uvijek ljudima govorim da imaju izbor da djeluju iz inspiracije ili ne. To je slobodna volja. Božanstvo šalje poruku i ti možeš djelovati na osnovi nje ili ne. Ako tako činiš, sve je dobro. A ako ne, mogao bi imati probleme."
Kako kaže i sam dr. Hew Len, svaka individua ima svoju svijest, podsvijest i nadsvijest (koja je dio Božanske svijesti, kao što je kapljica dio oceana). Iako smo uglavnom svjesni, većina naših ponašanja nisu plod svjesnog nauma, nego činimo stvari nesvjesno, većinom iz podsvijesti a ponekad iz nadsvijesti. Podsvijest sadrži svu memoriju naših prošlih iskustava, a nadsvijest ima uvid i u sve ono što nismo iskusili a možemo. Ako djelujemo iz podsvijesti, to znači da djelujemo iz memorije iskustava. Ako djelujemo iz nadsvijesti, to znači da primamo inspiraciju direktno iz Više svijesti, od Boga. Kad mislimo i djelujemo prema memoriji (sakupljena iskustva koja su se formirala u uvjerenja, predodžbe, navike i slično), ograničeni smo vlastitim iskustvima. No, kad djelujemo na osnovi inspiracije koju dobivamo iz nadsvijesti, tj. od Božanske Inteligencije, onda su naše mogućnosti neograničene, sve nam je moguće. Poruke "odozgo" možemo bolje primati ako spriječimo one "odozdo" koje pomućuju naš um. Zato je potrebno redovito pročišćavati svoju podsvijest, dovesti se u nulto stanje, biti kao tabula rasa kako bismo bez ometanja mogli primati Božansku inspiraciju. Teško možemo čuti ili osjetiti inspiracije i ideje "odozgo" ako smo puni programa ili memorija (predrasude, uvjerenja, predodžbe, navike, očekivanja i slično). Zato ih se trebamo redovito rješavati, svakodnevno ih čistiti spomenutim četirima mislima.

Naša svijest je ograničenog kapaciteta i ne može registrirati ni upamtiti sve podatke koje tijekom dana primamo, no podsvijest to može i čini. S obzirom na svoj ograničeni kapacitet, naš svjesni um nema pojma što se sve događa u našoj stvarnosti pa stoga ne može donositi optimalne sudove, odluke i slično. Tor Norretranders je napisao: “Činjenica je da svake sekunde milijuni djelića informacija preplavljuju naša čula. Ali naša svijest obrađuje možda samo oko četrdeset djelića informacija u sekundi – najviše.“ Prema tome ne možemo se osloniti na naš svjesni niti podsvjesni um, već se trebamo povezati sa svojom nadsviješću i s Božanskom inteligencijom kako bismo umjeli dovesti sebe u stanje blagostanja.

Dr. Hew Len često ističe da svjesni um može registrirati oko 15 informacija u jednoj sekundi, dok se 15 milijuna informacija dogodi u svakom trenutku. Nema šanse da shvatimo sve elemente koji se odigravaju u našem životu. Prema tome, moramo otpustiti svoje zamisli, ideje, predodžbe, uvjerenja i slično. Umjesto toga, trebamo vjerovati u ono što primamo intuicijom od nadsvijesti ili Više svijesti.

 

"Svaki tretman je oblik manipulacije... Manipulacija se događa kad terapeut polazi od ideje da je netko bolestan, pa ga treba liječiti/tretirati. Nije manipulacija ako terapeut shvati da onaj koji je došao k njemu mu u stvari pruža priliku da uoči što se događa unutar njega samog. U tome je velika razlika."
Dr. Ihaleakala H. Len:

 

 

Korijeni tradicije

U polinezijskim kulturama smatra se da pogreške ili grijesi osobe uzrokuju bolesti. Tamošnji ljudi su uvjerenja da je svaka bolest uzrokovana kršenjem nekog duhovnog zakona, i da je se ne može izliječiti dok se bolesnik ne pokaje za svoj prijestup ili grešku. Oni vjeruju da je bolest uzrokovana stresom, ljutnjom, krivnjom, optuživanjem i neopraštanjem.

Ho'oponopono ispravlja, obnavlja i održava dobre međuljudske odnose ali i odnos s Bogom time što se djeluje na uzrok i izvor problema.

Krajem 20. stoljeća, sudovi na Havajima otpočeli su praksu dodjeljivanja provođenja ho'oponopono procesa obiteljima prijestupnika, kao oblik alternativnog rješavanja sporova. Ho'oponopono se provodi na tradicionalan način, bez uplitanja suda, s osobom koju obitelj sama odabere s popisa uslužitelja koje je odobrio sud. Premisa ove sudske prakse je ta da mnogi zakonski prijestupi kriju izvor u obiteljskim konfliktima, pa ako se oni riješe i ako dođe do pokajanja, ne samo da je to dovoljno za oprost, nego ovom transformacijom prijestupnik neće biti primoran na daljnje prijestupe. Po njima je pokajanje i rješavanje korijenskog problema bolje od zatvorske kazne.

Osim toga, od davnina se na Havajima i u ostalim polinezijskim kulturama običavaju rješavati obiteljski problemi kolektivno, umjesto da se prepusti posvađanima da sami to riješe između sebe. Na taj način ostali članovi obitelji preuzimaju i svoju odgovornost za nastalu situaciju, iako možda nisu izravno sudjelovali u sukobu. Ako braća i sestre dolaze u sukobe, dio odgovornosti je i na roditeljima na kojima je bilo da ih odgoje tako da se međusobno vole i poštuju.

Predlažemo svim roditeljima da preuzmu ovu praksu kako bi se očuvao mir u obitelji i spriječili nepotrebni sukobi i daljnje netrpeljivosti. U protivnom, nesređeni odnosi u obitelji mogu uzrokovati mnoge druge nepotrebne probleme.

Proces se sastoji od sljedećih postupaka:

 1. odredi se starija osoba koja vodi ovaj proces iscjeljenja
 2. obavlja se molitva
 3. definira se problem
 4. razgovara se o prijestupu
 5. fokusira se na rješavanje problema, a ne na držanje svoje strane
 6. odvajaju se trenuci tišine za refleksiju i razmišljanje
 7. pridaje se važnost osjećajima svih uključenih u problem
 8. otpuštaju se prošli događaji kroz ispovijed, pokajanje i opraštenje
 9. upriliči se gozba na kojoj se proslavi rješenje konflikata (otpuštanje)
Ako ti se sviđa ovaj članak, molimo, potvrdi to klikom: 

Thank You Comments Pictures

 

Izvor:
100 % Responsibility - Cat Saunders
Dr. Ihaleakala H. Len:

"For example, the other day I got a call from the daughter of a woman who is 92. She said, "My mother's had these severe hip pains for several weeks." While she's talking to me, I'm asking this question of the Divinity, "What is going on in me that I have caused that woman's pain?" And then I ask, "How is it that I can rectify that problem with in me?" The answers to these questions come, and I do whatever I'm told."

So if someone like you comes to me, I say to the Divinity, "Please, whatever is going on in me that I have caused this pain in Cat, tell me how I can rectify it." And I will apply whatever information I'm given indefinitely, until your pain is gone or until you ask me to stop.

Ukratko u slobodnom prijevodu: kad ga netko pita za pomoć kod izliječenja nekog i njemu nepoznatog, on postavi ova pitanja Božanstvu: "Što god se događa u meni da sam prouzročio toj ženi bol,kako mogu ispraviti taj problem u meni?" Odgovori na ova pitanja mi dođu i učinim sve što mi se kaže.

Dalje u istom članku doktor Len kaže:
Ljudi poput nas su u profesiji lijecenja jer smo izazvali puno boli.
(misli se na karmu iz prethodnih života)

 

Videoprilozi

Na rubu znanosti: Ho'oponopono sa Mabel Katz

 

 

Video vježbe - 3 lekcije na engleskom jeziku »
Ako nemaš puno vremena, pogledaj barem treći video/lekciju.
Video footage of Dr. Ihaleakala Hew Len and Joe Vitale teaching Ho'oponopono. Discover how to use Ho'oponopono to clean your mind of old, negative programming — so you can finally live a life of abundance + how to achieve the "Zero State" so Divine Inspiration can shine through you and be a blessing to others + simple exercises that will help you master Ho'oponpono and make it a part of your daily routine – so that you're continuously cleaning old "data" on autopilot — without consciously thinking about it.
Lesson 1 - http://www.zerolimitsonline.com/lesson-one
Lesson 2 - http://www.zerolimitsonline.com/lesson-two
Lesson 3 - www.zerolimitsonline.com/lesson-3-automatic-cleaning

 

Intervju s Dr. Ihaleakala Hew Len - 1. dio
Prijevod na hrvatski se može vidjeti i ovdje »

 

 

 

 

 

Interview with Dr. Ihaleakala Hew Len Part 2
Prijevod na hrvatski se može vidjeti i ovdje »

 

 

 

 

 

Dr. Ihaleakala Hew Len - Radionica s vježbama

 

Razgovor sa dr. Ihaleakalom Hew Lenom (srpski prevod)
Razni prevedeni razgovori s dr. Hew Lenom

Thank You Comments Pictures
MyNiceProfile.com

Videolinks (engl.)

 

Prijava  
Članstvo
Prijavi se na našu mailing-listu primatelja besplatnog e-magazina Životne škole kako bi povremeno dobivao/la najnovije korisne sadržaje i poklone! Nećeš požaliti. Pogledaj sve pogodnosti prijavljenih korisnika »

ocjene

Besplatni e-magazin

E-mail adresa:

 
arrow  upis
Pridruži nam se!
Postani naš član!
Svojim učlanjenjem pridonosiš jačanju vrlina u društvu i dobivaš mnoge fantastične pogodnosti koje su opisane na stranici s prijavnicom i ostalim detaljima:
Opširnije »

Nagradna e-knjiga:


Ova knjiga odlično opisuje sve
što treba znati o procesu Ho'oponopono i kako ga točno koristiti u praksi.
Napisao ju je Dr. Joe Vitale, poznat iz filma "Tajna",
zajedno s dr. Hew Lenom.
Prevedena je na naš jezik.


Osvoji e-knjigu "Nulte granice"!

Nagradu dobivaju svi oni koji su ovaj članak pročitali s razumijevanjem, što će se vidjeti kroz ovu križaljku

 1. Što se preuzima u procesu Ho'oponopono?
 2. Što se rješava procesom Ho'oponopono?
 3. Što ispravljamo u procesu Ho'oponopono?
 4. Što se čisti i neutralizira procesom Ho'oponopono?
 5. Energija koje vrline omogućuje iscjeljenje? (napisati u nominativu a ne genitivu)
 6. Što otvara vrata ljubavi?

Napomena: slova kao što su lj i nj zauzimaju jedno polje.

1.
2.
3.
4.
5.
6.

 

Popuni križaljku i onda narančasta slova ubaci umjesto ikseva u ovaj link
(prvo slovo u prvoj riječi, drugo u drugoj, treće u trećej itd.)
:
https://www.zivotna-skola.eu/nagrada/xxxxxx.html
kopiraj link - s malim slovima iz narančastih polja križaljke umjesto ikseva - u internet preglednik
pa ćeš dospjeti na internet stranicu na kojoj je nagrada
- e-knjiga "Nulte granice" na našem i na engleskom jeziku.
Pitanja i odgovori u vezi s nagradnom igrom »

Alternativa: ako želiš nagradu, a ne želiš ili ne znaš ispuniti križaljku, možeš poslati e-mailom link na ovaj članak (uz nekoliko toplih riječi preporuke) istodobno trima osobama i nama i time ćeš zaslužiti ovu nagradu.
Ili, ako staviš naš link na svoj blog ili web stranicu ili bilo gdje drugdje.

Thank You Comments Pictures

 

 

 

Odgovara autor članka Talidari: Svima koji su nam se zahvalili, odgovaramo: nema na čemu, drago nam je ako možemo nekako pomoći. Hvala i vama! Volimo vas!

10/01/2018
Aloha:
Tako jednostavno a tako moćno ćišćenje našeg i đubreta naših predaka...

20/10/2015
Kristina 34 Skrad:
Danas sam naučila nešto novo. HVALA! VOLIM VAS!

30/01/2015
Olivera,48.Veliko Gradiste:
Ovo je divno...hvala sto sam se nasla na ovoj stranici...znam da to nije slucajno...

08/08/2014
Maja, Ljubljana:
Hvala na članku, odličan je :) danas sam počela hopsati i vjerujem da če sve doči na svoje mjesto :)

16/05/2014
Brana:
Odlican clanak!Sve pohvale!Sto se tice nagradne igre,popunila sam krizaljku,uradila sve kako je navedeno,ali link me nije odveo nigde!Molim za odgovor,stvarno bih zelela doci do ove knjige! VEliko hvala
Odgovara autor članka Talidari: Hvala na komplimentu. Link Vas nije odveo nigdje jer niste točno odgovorili na neko pitanje pa niste unijeli točan kod u link. Nadam se da niste jedna od onih, a ima ih puno takvih, koji ne shvaćaju pa misle da će dobiti nagradu ako unesu onaj link s iksevima. Ako stvarno želite doći do knjige zašto onda ne napravite ono što Vam nudimo kao alternativni način dobivanja knjige? Ne očekujete valjda da Vam ovdje damo odgovore i link pa da svi to vide - onda nagradna igra nema smisla. Ako ste naš član, možete nam poslati na email kod koji ste stavili u link i ako je 80 % točan poslat ćemo Vam link za preuzimanje nagrade. Ovakve posebne usluge činimo samo onima koji nas podržavaju, našim članovima i donatorima.

02/03/2014
Tanja,56 let, Domžale/Slovenija:

Lepo pozdravljeni,
vaša spletna stran mi je zelo všeč, še posebno pa moram pohvaliti članek o ho'oponopono, v katerem ste res zelo široko razložili to tehniko. Super ste in želim vam veliko uspehov pri vašem nadaljnem delu.
Hvala vam za te izčrpne informacije!
Lep pozdrav
Tanja


18/01/2014
ruža68:
Pozdrav prije godinu dana sam saznala za ovu tehniku,i otad je u mom životu. Puno se toga promijenilo nabolje mada ne i brzinom kojom bi ja htjela. Na početku je bilo prekrasno i osjećala sam se kao dijete sve mi je bilo novo i bila sam presretna a onda se pojavio strah jer ja sam katolik i sve je palo u vodu nastupila je depresija i patnja. Počela sam istraživati probala neke druge stvari ali nisam daleko odmakla, bez obzira nasve ovo HO je konstantno u mom životu ali nedostaje mi onaj osjećaj da letim. Moje pitanje je ? KAKO DA POLETIM PONOVO
Odgovara autor članka Talidari: Oslobodite se straha pa će biti kao prije straha. Niste napisali o kakvom se strahu radu no argumentirali ste time što ste katolik pa pretpostavljam da Vas je strah od toga da radite nešto što se protivi katoličkoj vjeri. Ako je tako, onda podsjećam na onaj dio teksta ovog članka u kojem piše o vezi ho'oponoponoa i katoličkih misionara, što dokazuje i činjenica da se ovdje radi o traženju oprosta, ljubavi i zahvalnosti što je dio katoličkog nauka.
Drugi prijedlog je da se podsjetite i ponovno pročitate ovaj članak kao i knjigu "Zero Limits".

13/01/2014
vajar:
Već godinama unazad pokušavam naći način ( formu rada na sebi ) koja bi me držala OVDE I SADA. Vodeći se osećajem za ono što meni godi prošao sam sijset tehnika zaključno sa EFT. Svaka od njih mi jeste ponešto dala i promenila me nabolje, no ništa me nije uspelo dugo držati ovde i sada jer je leva polovica mozga uvek prije ili kasnije počinjala raditi svoje blokbastere ( svoju priču ). Od prije svega 7 dana, počeo sam hopsati (opaska: misli se na korištenje ho'oponoponoa). Malo vremena ALI i ponešto lepih i vrlo značajnih promena. Nikada do sad ovako dugo dubok unutarnji mir i koncentracija tokom čitavoga dana. Od meni svojstvenog HAJDE DA PROBAM - ŠTO DA NE, dodjoh do onoga što zaista funkcioniše OVDE I SADA. Mogao bih izvlačiti paralele izmedju tehnika koje sam prošao (neke od njih i godinama) i hopsanja i već nakon ovog početnog perioda mogu reći samo ovo:
JUČE VEĆ JE PROŠLO,
SUTRA MOŽDA I NE DODJE,
A DOK SVE TO SHVATIŠ
I DANAS TI PRODJE.
Hvala, Volim vas
ps. odoh hopsati (opaska: misli se na korištenje ho'oponoponoa)

14/10/2013
R.:
Prakticiram Ho`oponopono nešto više od mjesec dana i moram reći da se događaju promjene u mom životu i što se tiče odnosa sa ljudima, odnosa sa suprugom, financija koje su nam bile u jako lošem stanju... probudilo me i zahvaljuem na tome.. svaki dan pijem Plavu solarnu vodu.. stvarno sam sretna da sam privukla Ho`oponopono u život :)
Hvala, hvala , hvala..

11/07/2013
Tamara,22 god:
Predivno! Odusevljana sam ovom praksom, hvala vam i volim vas!

03/07/2013
Branka Kosic rod 1964:
Savrseno ,kao sto smo i mi bez nasih misli i programa koje nas ogranicavaju <3 Puno vam hvala sto ste tu ,divni ste i volim vas <3

19/06/2013
Nada, 61 god:
Prvi put o ovoj metodi čitam, mada sam intinuitivno slala ovkve i slične poruke ponekad u nekim situacijama. Drago mi je da sam našla u tekstu objašnjenja i potporu. Hvala, volim te. Nada

10/05/2013
koprivnica:
Evo radim taj čudesni niz rečenica, i dešavaju se velike promjene u mom životu naprosto nevjerojatne.Hvala!

03/05/2013
star:
prekrasno...potpuno sam se našla u tome...i djeluje u potpunosti.....oprosti mi molim te, žao mi je , hvala , volim te...

15/04/2013
26, Zagreb:
Pozdrav,
ovaj članak mi je zanimljiv i puno stvari ima smisla. Također, mislim da nisu dovoljne samo spomenute riječi da bi bili sretni. Potrebne jesu ali ne i dovoljne, da netko krivo ne shvati. Uvijek treba biti aktivan u životu, preispitivati stvari oko sebe, kritički razmišljati i reagirati na nepravdu koju vidimo kod drugih. Tako će i biti manje povrijeđenih, nesretnih i mentalno bolesnih. To je moje iskustvo.
Zanima me još da li nagradna igra još traje? Kada kopiram link piše mi da stranica nije pronađena.
Hvala unaprijed na odgovoru.
Ugodan dan!
Odgovara autor članka Talidari: Zahvaljujemo na komentaru. Dali ste svoje mišljenje, ali treba uzeti u obzir da misliti nije isto što i znati. Neke stvari nemaju smisla našem umu, jer je ograničen, ali tek kad kroz iskustvo prakticiramo ovu metodu, možemo znati je li stvarno učinkovita. Obično joj nalaze manu oni koji je nisu ni probali. U članku nismo niti napisali da je dovoljno spominjati određene riječi. Najvažnije su emocije tj. energija koja se pritom širi. Netko tko samo vergla ove riječi neće imati ništa od toga kao što ni verglanje krunice ne stvara čuda.
Nagradna igra naravno traje, inače ne bi bila objavljena. Morate slijediti upute nagradne igre, a ne kopirati link - u link se treba ubaciti, umjesto brojeva, slova iz narančastih polja križaljke. Kome nije to uspjelo, znači da nije točno odgovorio na pitanja iz križaljke.
Mnogima je uspjelo, što znači da funkcionira kako treba. Našim članovima (onima koji nas podržavaju u našoj misiji) dajemo mogućnost da nam pošalju link koji su oni dobili, pa ako je većina slova točna, e-mailom im šaljemo nagradu. Svatko je slobodan učlaniti se. Drugi mogu dobiti nagradu tako da učine ono što piše pod alternativom.

11/03/2013
bez imena:
hvala ti,volim te :)

03/03/2013
Vesna 34,Vrsac:
popunila sam ukrstenicu,ali ne mogu rezultate nigde da prosledim kako bij dobila knjigu na poklon,ili bar kod mene nesto ne radi kako treba.Tekst je veoma zanimljiv .Ja sam i pre ovog saznanja vrsila neki vid ove terapije na svoj nacin,jer sam shvatila da samo ako oprostim i pruzam bezuslovnu ljubav,dobro cu se osecati i ziveti.<pozdrav!
Odgovara autor članka Talidari: Rezultati se nigdje ne prosljeđuju nego treba jednostavno slijediti upute ispod križaljke. Usto, kako niste upisali naslov ili temu članka tj. upisali ste "moderna praksa" (što nema smisla) ne znamo uopće na koji se članak odnosi Vaš komentar. Molimo ubuduće slijedite upute bilo za nagradnu igru bilo za komentare (piše da upišete naslov članka). Usput, ekskluzivna informacija: svima koji se do Uskrsa registriraju za naš besplatni mjesečni e-magazina poklonit ćemo ovu knjigu "Zero Limits" tj. "Nulte granice" za Uskrs pa ako ne možete doći do nagradne knjige regularnim putem (slijeđenjem uputa ispod križaljke), preporučujemo da se prijavite na našu mailing-listu za primanje e-magazina pa ćete je tako dobiti putem e-maila za Uskrs. Prijava je iznad križaljke.

03/01/2013
35:
super je članak več dugo prakticiram ho oponopono ali nisam točno ukucala slova za knjigu na žalost. ipak hvala.
Odgovara autor članka Talidari: Drago nam je da Vam se sviđa.
Što se tiče nagradne igre, naši članovi nam mogu poslati kod (slova iz narančastih polja) pa ako su većina slova točni, znat ćemo da ste pročitali članak pa ćemo Vam poslati link za dostup nagradi.
Ostali koji se ne žele učlaniti, kao alternativa, ako žele nagradu mogu poslati e-mailom link na ovaj članak (uz nekoliko toplih riječi preporuke) barem trima osobama + nama i time dobivaju ovu nagradu.

30/11/2012
spomenka, zagreb:
Izliječio je cijeli jedan psihijatrijski odjel.
Uvjerena sam u to. Ali, na koje vrijeme?
Nakon nekog (isuviše kratkog) vremena sigurno su se svi vratili u još težem stanju. Bilo je takvih slučajeva i prije, opisanih u literaturi.
Koja bolnica? Koji odjel? Što je s tim pacijentima bilo za mjesec dana ili za šest mjeseci ili nakon 2 godine?
O tome se ne piše, naravno.
Treba na brzinu pokupiti pare, proširiti tehniku po svijetu.
Već toliko puta viđeno.
Žalosno...
Odgovara autor članka Talidari: Odgovori na sva Vaša pitanja su u knjizi "Nulte granice" koju smo Vam besplatno ponudili za čitanje, kao i u dodatnim linkovima i videima koje smo priložili za daljnje informiranje. Nema potrebe a i nije lijepo "pljuvati" po drugima, pogotovo ako se ne potrudite pročitati sve informacije i produbiti svoje znanje o temi koju kritizirate. U psihologiji ima jedna izreka koja kaže "Kad govorimo o drugima, ustvari govorimo o sebi." Otkud Vam pravo da tvrdite: "sigurno su se svi vratili u još težem stanju." Ako ne vjerujete u moć ljubavi, praštanja i pokajanja tj. u moć vrlina to je žalosno i možemo Vam samo poželjeti da jednog dana pronađete način da vodite svoj život tako da druge volite i budete im zahvalni umjesto da ih kritizirate i predbacujete im. Oni kojima predbacujete i koje kritizirate su pomogli na stotine tisuća ljudi, a koliko ste ljudi Vi pomogli? Najlakše je druge kritizirati, a najteže vidjeti svoje vlastite mane i slabosti. Ne znam o kojim parama govorite, nitko nije "brzo pokupio pare". Sve ste informacije dobili besplatno, i nije lijepo poklonjenom konju gledati u zube.
Ovaj članak je najčitaniji na našem portalu, i nije bez razloga.

24/11/2012
Just Me:
Hvala na prekrasnom i detaljnom članku o Ho'oponopono tehnici.
Hvala na knjizi Zero limits! Thank You!!!!!

09/11/2012
Split:
Vidim da je Joe Vitale i njegov Zero limits opisan ovdje. Pročitao sam više puta to njegovo djelo a audio verzija je dostupna i na internetu. Možda ne treba vjerovati sve što je napisano i čini se da je autor rekao drugačije a ne baš ''on se vodio idejom da je problem u njemu'', već po mome sudu da je on mijenjajući sebe promijenio i njih ali nema dokaza za to. Molim da i ovo objavite, zahvaljujem, inače sve je izvrsno i opširno napisano.
Odgovara autor članka Talidari: ''on se vodio idejom da je problem u njemu'' - koliko sam shvatila, ne samo iz knjige nego i iz silnih videopriloga, pod tim se misli da privlačimo u svoj život bolesne ljude ako nismo sami nešto kod sebe ozdravili i ako smo drugima nešto dužni tj. nekako im naudili. Ovo je povezano uz vjerovanje u reinkarnaciju, pa po tome principu, ljudi koji su u prošlom životu naštetili zdravlju mnogih ljudi, rađaju se u ovom životu s težnjom da budu liječnici, jer u dubini duše žele izravnati račune tj. ispraviti grešku iz prošlog života i liječiti ljude kojima su u prošlom životu naškodili. Pod tim se ne misli da je on kriv za to što se netko razbolio (u ovom životu) nego da je dio problema u njemu što dotični nisu ozdravili, jer im se nije odužio, jer im je prije (u prijašnjem životu) nekako naudio i nije to ispravio.

17/10/2012
Lilika, Novi Sad:
Volim te,Zao mi je,Oprosti mi,Hvala ti!

16/09/2012
Banjaluka:
Fascinirana sam sa tekstom kao i sa tako jednostavnim a tako mocnim tehnikama koje znace zivit, tako sam odusevljena kao da sam pronasla nesto sto sam
dragocjeno izgubila,
Hvala Vam sto postojite.....Volim te,Zao mi je,Oprosti mi,Hvala ti<3<3<3

28/06/2012
lukica , 38 , zg:
Prakticirao sam HAGIOTERAPIJSKU metodu inačicu ho'oponopona koju sam naučio od prof. Tomislava Ivančića:
-oporosti mi
-opraštam ja tebi
-volim te kako nas svemogući stvoritelj sve voli
-hvala ti Bože na "toj i toj osobi" u mom životu

..pokazalo mi se da "radi" i da se svemir/odnosi mijenjaju također sam uvjeren da i Simeonin ho'oponopono radi...sada nakon čitanja knjige Nulte granice prakticiram obje metode.


23/06/2012
anonimno:
Prakticiram Hooponopono desetak dana i jedino što mogu komentirati je da mi je došlo u pravo vrijeme (a vjerojatno je uvijek pravo vrijeme). Za sada mi pomaže, ali stvarno pomaže u oslobođenju negativnih misli. Kada se nađem u frustraciji, očaju, krivnji drugih, ljutnji na cijeli svijet, samosažaljenju, tuzi, blokadi, .... jednostavno izgovaram HVALA,VOLIM TE; ŽAO MI JE; OPROSTI ! osjećam se resetirano (baš kao komp) i mogu dalje oslobođena nepotrebnog tereta negativnih misli.

 

Poruka za  
urednike
  Životna škola ima ekskluzivno pravo na ovaj članak, prema tome drugima nije dopušteno njegovo objavljivanje.
  Imamo mnogo drugih članaka koje možete objaviti pod uvjetom da navedete izvor i link - pogledajte na dnu poruku za
  urednike. -
Top članci.
Home | Uvjeti korištenja | Zaštita podataka | Sitemap
Copyright © 2009 by Talidari :: Designed by Talidari