Roman "Čarobno drvo"
autor: Talidari

Ovdje pročitajte:
  o knjizi
  sinopsis - opis radnje romana
  ulomci iz knjige
  o autorima

Nabavi knjigu »
na engleskom jeziku

 

O knjizi

carobno drvo knjigaKNJIŽEVNI ŽANR:
(Ženska/Suvremena) Književnost / Roman / Avantura / Obrazovni / Inspirativni / Metafizika / Literarni putopis

KRATKI OPIS SADRŽAJA:

Suvremena priča o modernoj djevojci koja putuje diljem svijeta kako bi pronašla čarobno drvo pod kojim se ispunjavaju sve želje.
U njoj se promiču vrline a ne znanje i intuicija, a ne razumnost.

Izabravši učenje kroz putovanje, studentica Magda odbija se dalje povinovati društveno nametnutim normama te prekida svoje formalno obrazovanje kako bi ostvarila svoje snove po svome, slijedeći svoju intuiciju, a ne razum. Sudbonosni susret s imućnim Kinezom navodi je na misiju traženja čarobnog drveta, koje, kažu, omogućava postizanje dugotrajne sreće i prosperiteta. Dakle, čarobno drvo je alternativa formalnom obrazovanju, religiji i medicini. No postoji kvaka, budući da to drvo čuvaju zlodusi (utjelovljenja destruktivnih emocija i stavova) koje treba posebnim alatima (vrlinama) ukrotiti, a ne ubiti. Na svojem putovanju, koje se pretvara u duhovnu odiseju, Magda pokušava ispuniti svoje poslanje kroz stjecanje potrebnih alata i kroćenje zloduha u dalekim i egzotičnim krajevima, u susretima sa strancima, u neobičnim okolnostima, iznimnim okruženjima, u nebeskim sferama i mističnim pričama, sve dok je potraga ne odvede na mjesto gdje je sve moguće - u četvrtu dimenziju. Njezina desetogodišnja potraga za blagom odvija se u preko desetak zemalja širom svijeta. U svom se traganju Magda suočava sa svim vrstama zapreka, koje stavljaju na kušnju njezinu odlučnost. Pritom često pada u ruke zloduha i stalno se susreće s izazovima, ograničenjima i teškim situacijama koje od nje zahtijevaju snalažljivost i domišljatost u pronalaženju rješenja. Sve svoje teškoće uspijeva riješiti na finjaka, radije nego silom, što je, na neki način, počast ženstvenosti. Korištenjem svoje mašte, vjerujući da je sve moguće i obraćajući mnogo pozornosti na svijet oko sebe, pogotovo na znakove koji je vode prema njezinom cilju, mlada Magda postaje uspješna po svojim mjerilima, pretvorivši nepovoljne okolnosti u blagostanje.

Na dnu videa desno klikni na ikonu [ ] - Full Screen za gledanje preko cijelog ekrana
Nabavi knjigu » (zasada samo na engleskom jeziku)

Kompletan opis radnje - sinopsis (u nastavku) »

O KNJIZI:
Jezici: Knjiga je izvorno napisana na engleskom jeziku. Roman se trenutno prevodi na hrvatski i njemački jezik.
Dužina: cca. 155 000 riječi, cca. 850 000 znakova s razmacima, cca. 333 str. (engleska verzija)
Ciljana publika: široka javnost, prije svega studenti, djevojke i ljubitelji putovanja
Ciljna tržišta: namijenjen je istom tržištu kao ono Paolo Coelho-a i James Redfield-a. Definitivno će se svidjeti ljubiteljima "Alkemičara", "Celestinskog proročanstva", "Eat, Pray, Love" ...
Potencijal: priča nikad ne završava, tako da ima potencijala za seriju knjiga.
Namjera: unijeti više radosti u živote čitatelja te promicati intuiciju, kultiviranje vrlina i učenje kroz putovanje ("znanje kroz putovanje").

Atrakcija: Priča ima univerzalni appeal koji nadilazi sve kulturne barijere. Može se sa sigurnošću reći da je to vrsta knjige koju se može čitati uvijek iznova s novim uvidima i svježim razumijevanjem. Priča ima šarm, dramsku napetost i psihološki intenzitet bajke, ali je isto tako puna nekonvencionalne mudrosti, samoosnaživanja, i uvjerenja da je sve moguće.

Čitateljima su dana prednja sjedala u susretu sa silama koje oblikuju naš život, i potiče ih se da gledaju van okvira vlastite kulture, pa ih se vodi na fantastične lokacije, gdje društva prkose olakim pretpostavkama, i često ih se izaziva da preispitaju svoje stavove o rasi, spolu, toleranciji i sl. Posebice će se svidjeti mladima, koji ne vole učiti, jer knjiga predstavlja mladu osobu u borbi protiv društveno nametnutih normi koja slijedi svoje snove po svome, bez visokog obrazovanja. Roman će se osobito svidjeti djevojkama i mladim ženama, jer je glavni lik upravo jedna od njih. Također će se svidjeti svim onima koji vole putovanja, jer je ova priča neka vrsta putopisa pri kojem se ostvaruje samorealizacija.

Ono što ovaj roman čini jedinstvenim je, između ostalog, pristup obrazovanju i ulozi znanja u ispunjavanju naših snova. Učili su nas da je obrazovanje ključ uspjeha, ali s ovom knjigom autori predlažu da su vrline ključ uspjeha i sreće. Mnogi ljudi koji su visokoobrazovani su bez posla i previše pate, dok su s druge strane, mnogi drugi koji nisu visokoobrazovani postigli blagostanje. To nam govori da obrazovanje ipak nije ključ već su to osobine, točnije rečeno - vrline. Stoga, ovom knjigom promiču se vrline i nastoji se mlade inspirirati da se drže što više svojih vrlina na putu do ostvarenja uspjeha i sreće. Posebno je ova knjiga korisna svim onim napaćenim mladima koji imaju teškoća sa učenjem, jer im nudi alternativu, kako mogu postići uspjeh i sreću u životu, unatoč lošim ocjenama i nedostatku visokog obrazovanja. Obično se takvi okrenu kriminalu ili drugim neprimjerenim načinima postizanja svojih ciljeva, pa je ovaj roman, u neku ruku, i sredstvo za uklanjanje kriminala i drugih nedjela, jer takvima nudi bolji, lakši i legalni put do ostvarenja blagostanja.

Naravno, pravo obrazovanje i pravo znanje su iznimno vrijedni, ali nisu dovoljni niti presudni. Ovom knjigom se naglašava važnost vrlina, kada se radi o ispunjavanju vlastitih snova, nešto što nije dovoljno naglašeno kroz formalno obrazovanje. Budući da većina drži da je obrazovanje najvažnije, propozicija autora ovog romana da su vrline puno važnije i da su upravo one temelj uspjeha & sreće je kontroverzna, pogotovo jer se time omalovažava vrijednost obrazovanja, koje se drži gotovo svetim u našem društvu.

Protagonisti (upozorenje - ne čitaj ovo ako ne želiš znati dio kraja): ispostavlja se da su glavna junakinja Magda, njezina najbolja frendica Lena i muški pripovjedač Alen jedna te ista osoba, koja se kao podijeljena ličnost izražava kroz različite osobnosti. Lena je sve ono što Magda potajno želi biti, njezin alter ego. Alen je njena muška strana koja nakon svih godina potiskivanja dolazi do punog izražaja u vrijeme stvaranja karijere.

Sinopsis - opis radnje

Priča započinje neobičnim pitanjem što je to u ptičjem cvrkutanju, što čovjeka usrećuje i raspoloži. Ta djetinjasta znatiželja će studenticu Magdu odvesti u brojne avanture, tijekom kojih će tražiti odgovore na sva ona pitanja koja su ostala neodgovorena kroz formalni odgoj i obrazovanje. Napušta faks, želeći skupljati znanje kroz putovanje, a ne kroz studiranje.

   Njezina potraga, isprva nas vodi u Kanadu, gdje radeći kao bejbi-siterica usavršava svoje znanje engleskoga jezika. Ovdje upoznaje Lenu, svoj alter ego, koja je potom prati tijekom cijele priče. Do prave prekretnice dolazi nakon susreta sa vrlo bogatim Kinezom, koji joj otkriva tajnu uspjeha i sreće. On joj je rekao da svoje bogatstvo nije naslijedio, niti zaradio zahvaljujući svojoj diplomi, već mu je sve to palo sa čarobnog drveta. Kažu da ovo tajno drvo ispunjava sve želje, i pruža odgovore na sva pitanja. Čineći upravo suprotno od onoga što bi svatko pri zdravoj pameti učinio, povjerovala je ovome liku te svoju potragu usmjerava upravo na pronalaženje tog čarobnog drveta. Ispočetka je prekršila  tajni kod, i tako razbila čaroliju magije drevnoga drveta, ali ne zadugo. Vjetrovi sudbine pred nju dovode još jedan zanimljiv lik, koji je vraća na pravi put. On joj objašnjava cijeli postupak pronalaženja drveta, koji podrazumijeva ovladavanje oruđima i kroćenje demona. Stablo čuvaju strašni zlodusi, koji  sprječavaju njegovo otkrivanje. Ti zlodusi su utjelovljenja destruktivnih emocija i stavova, poput straha, neznanja, zablude, ljutnje, mržnje, brige, zavisti, pohlepe, vezanosti, sumnjivosti, predrasuda, oholosti, osvetoljubivosti, nestrpljivosti, taštine, lijenosti itd. Na svome putu pronalaženja čarobnog drveta, treba naučiti kako ih svladati i pripitomiti, korištenjem odgovarajućih oruđa poput suosjećanja, ljubavi, tolerancije, strpljenja, praštanja, razumijevanja, vjere, poštenja, skromnosti, velikodušnosti, odvojenosti, poniznosti, hrabrosti, mašte, pozitivnog stava i slično.

  Njezina inkognito mapa s blagom, otkriva joj Tursku, kao njezinu sljedeću destinaciju. Radeći kao plesačica u noćnom klubu, među prostitutkama i drugim likovima koji krše društvena pravila, susreće svoje prve zloduhe – ljubomoru, predrasude i vezanost. Naučivši kako ih pobijediti dolazi bliže pronalasku čarobnog drveta. U Istanbulu uočava drugu stranu prostitucije, i zaviruje u odaje trbušne plesačice koja joj udijeli sočne priče poput Šeherezadinih. Ovdje se uči toleriranciji te uči se odučiti i ponovno naučiti. Muslimanski svećenik (hodža) pokazuje joj put dalje.

   Magda se potom odvažuje na turneju Italijom, angažirana kao pomoćnica mađioničara. Tamo pronalazi mnoge nove avanture, i jednu romantičnu, no ne za dugo, jer joj je odlučnost da stoji iza svog muškarca donosi otkaz, i vodi na put do novog fijaska u pokušaju da se okuša u modnoj industriji.
   Tužna i bez para, Magda završi natrag na mjestu kojeg više nije mogla zvati svojim domom, i propituje vjerodostojnost intuicije. Hrvatska joj ništa ne može ponuditi tijekom tih ratnih godina, tako da se uputi dalje u njezinim potragu pronalaženja čarobnog stabla u dalekim krajevima.

   Put je vodi preko Sredozemnog i Karipskoga mora, dok ploveći na krstarećem brodu radi kao konobarica. Magda naravno zna da stabla ne rastu u moru ili na brodovima, tako da je ona tu da traži oruđe. Ruku na srce, ona je tu najviše radi love. Sve uzalud, jer završava praznih ruku. Posao joj ne donosi priželjkivano zadovoljštinu, pa se upušta u osvetnički pohod protiv svojih nadređenih, jer se grozno ophode sa svima. Njezina nova uloga osvetnice, odvodi je u špijunsku vratolomiju punu opasnosti i uzbuđenja. Na koncu je svladavaju zlodusi osvete, mržnje, brige i sumnje te završava svoje pomorske avanture potpuno slomljena.

   Bio je potreban još jedan lik, u ulozi proricatelja, da je vrati natrag na pravi put. Prosvijetljuje se uvidom u djelovanje načela reciprociteta, koje joj pomaže naoštriti oruđe razumijevanja, tolerancije i praštanja. To je preokrenulo sreću našoj junakinji i ubrzo je opet na putu, ovoga puta na Dalekom Istoku, u potrazi za blagom. U Japanu nailazi na sve vrste kulturnih razlika. Doznaje nešto više o budizmu, ekstravagantnosti kabukija i noh teatra, okusima lokalnih delikatesa, holističkom pristupu pripremanju čaja, mističnim hramovima i svetištima, idiličnim zen vrtovima, zagonetnim gejšama itd. Također se sprijateljuje s lokalnim gangsterima. Japan joj pruža gotovo sva materijalna blaga koje je sanjala, da bi na kraju shvatila kako je sve krhko i prolazno. Kroz posao hostese u  karaoke klubu ostvaruju joj se mnoge želje, ali ispada da to nisu bile one prave. Ništa od svega toga nije joj od pomoći kad se nalazi iza rešetaka, zbog rada na crno. Tamo se dodatno prosvijetljuje uvidom u istinske povlastice u životu te svladavanjem uporabe oruđa kao što su skromnost, poniznost, nevezanost, strpljenje i razumijevanje karmičkog zakona. I tako u zatvoru pronalazi slobodu. To dokazuje kako nije svako zlo za zlo. Intuitivno sljedeći kamufliranu kartu do blaga, Magdu put vodi na drugo egzotično mjesto, mistićnu Indiju, gdje posjećuje duhovnog gurua i ostaje u njegovom ašramu par mjeseci. Tu dobiva uvid u prirodu stvarnosti, kao i u prirodu snova. Preispitujući ulogu svoje vjere, pronalazi odgovore u drugoj vjeri - hinduizmu. U ashramu gurua joj se događa nešto iznimno. Poput groma iz vedra neba, doživljava Bogojavljenje – sam Bog joj se ukazuje u snu. Zatim upoznaje još jednu fantastičnu osobu, koja joj daje ključ za razumijevanje važnosti tradicije.

   Engleska postaje njezina baza sljedećih nekoliko godina. Magda isprva zarađuje za život radeći opet kao hostesa u karaoke klubu. Upoznaje se s teozofijom volontirajući u teozofskoj knjižnici i susrećući se sa svakojakim duhovnim izazovima. Kroz umijeće meditacije  ukroćuje neman zvan nestrpljivost i miri se s vremenom. Još jednom nailazi na nemanske predrasude, ali naoružana razumijevanjem i hrabrošću, uspješno ih ukroćuje.

   Magda zatim uzima predah od Londona i seli se na neko vrijeme u Njemačku, gdje otkriva svoju umjetničku stranu  prodavajući slike za umjetničku galeriju. Otkriva i svoj talent za prodaju dok prodaje priče prije nego platna. Balansiranje između umjetnosti i trgovanja donosi joj u život nove pustolovine i izazove, iz kojih će ponešto naučiti, posebice kako naći istinu u lažima. Zaljubljivanje je odvodi na još jedno putovanje - u daleki Hong Kong. Krijumčarenje dijamanata i dragocjenih artefakata u pratnji svoga dečka obećava joj bolji život, ali je vradžbina vraća u Evropu, samu.

   Vjetrovi sudbine nose je natrag u London, gdje postaje profesionalni igrač pokera. Zalazi u svijet igara na sreću, koje sa srećom nemaju veze. Nevjerojatno, ali otkriva tajnu dobitka u kockarnicama. Koliko god to čudno zvučalo, igranje pokera jača njezinu dušu, uči je kako ukrotiti zloduhe straha, pohlepe i taštine. Pravilno igranje čini je ne samo bogatijom nego i mudrijom. Međutim, ovaj novi pothvat joj donosi neke neočekivane komplikacije, koje je skreću s puta, gdje je čekaju zlodusi u zasjedi. Ljubav zamjenjuje bogatstvo, budući da gubi sav novac, a dobiva novog dečka.

   Ljubav kao i sve ostalo ima rok trajanja, pa se Magda ponovno seli, ali ne predaleko. U Yorkshireu se upisuje u humanitarni program specijalnog koleđa koji vodi zainteresirane u Afriku da rade kao volonteri. Tu ostaje pola godine učeći o projektima, ali i najviše o tome kako se integrirati u grupu, umjesto raditi stvari po svome. Mnogo je izazova s kojima se suočava razvijajući duh zajedništva, kao što je nošenje s ponosom kao zloduhom. Ispostavlja se da ga je lakše svladati s malo prijateljske pomoći.

   Dolaskom u Angolu upušta se u novu intrigantnu pustolovinu. Živeći s jednim plemenom u malom ribarskom seocetu i radeći kao volonter na projektu Pomoć djeci, upoznaje se s djelovanjem crne magije, i ujedno sa zanimljivim likovima, kao što su lokalni šamani, od kojih uči mnogo o vračanju i iscjeliteljskim metodama. Međutim, najbolju lekciju Magda dobiva od onih koje je došla poučiti. shvaća da pravu radost i mudrost ne čini posjedovanje stvari nego sposobnosti da se otvorimo, potpuno volimo i budemo slobodni, pogotovo od vlastitih demona. Izazvana je boriti se s demonom arogancijom, ali uporabom odgovarajučeg oruđa brzo to svladava. Tu Magda prolazi kroz još jedno neobično iskustvo - u okultnoj ceremoniji inicirana je u Božjeg sljedbenika, pri čemu joj je Sveti Duh spušten na ruke pa tako postaje izcijeljitelj. Od tada pa nadalje seljani je štuju kao božanstvo i dolaze joj kad im treba pomoć. U to vrijeme upoznaje svoju novu ljubav, lokalnog gospodarstvenika, a istodobno i neman u obliku diskriminacije, posebice rasizma.

   Nakon desetljeća proputovanja svijetom, Magda se vraća svojim korijenima ne bi li pronašla stalno utočište i uporište, stoga se konačno nastanjuje u svom rodnom kraju, Hrvatskoj. Usprkos svim očekivanjima pronalazi sjajan posao u ratom razorenoj zemlji. Penjući se korporativnom ljestvicom od financijskog savjetnika do direktorice osvaja priznanja i kod kuće i u inozemstvu. Zanimljiv detalj ovdje je taj što pripovjedač u ovom trenutku postaje značajan lik priče, pomažući junakinji u poslovnoj areni, kad joj zatrebaju muške karakterne osobine kako bi dalje napredovala. Po običaju Magda nailazi na svakojake zapreke koje je više jačaju i kao vođu i kao osobu. Na težak način uči što znači biti žena u poslovnom svijetu i što sve treba da bi se stiglo na sam vrh - biti nemilosrdna i spavati sa šefom. Ne želeći kompromitirati svoje vrednote i obeščastiti svoju dušu, Magda promišljeno namjerno staje na loptu. Ali ne ostavlja sve prije nego što saznaje alkemijsku formulu koja pretvara neuspjeh u uspjeh.

   Ovdje postaje očito za čitatelje da su Magda, Lena i Alen (pripovjedač) zapravo sve jedna te ista osoba, koja se izražava kroz različite osobnosti. Magdalenini interesi se vraćaju ka razvijanju svojih iscjeljujućih sposobnost te tako kroz Reiki dobiva svoju novu inicijaciju. No, ovog puta se usredotočuje na mentalno iscjeljivanje. Magdalena nastavlja istraživati svoje obzore i razvijati svoju svjesnost kroz kontinuirano samousavršavanje te tako shvaća mnoge stvari koje je propitkivala kada je bila mlađa. Njezin stari prezir prema formalnom obrazovanju, religiji, tradiciji i ostalom sada odbacuje jer ih vidi iz sasvim druge perspektive.

   Nakon svega otkriva da je njeno životno poslanje više vezano uz druge nego za nju samu ili za čarobno drvo. Njezin pravi poslanje postaje oplemenjivanje sebe kroz oplemenjivanje svijeta. Pisanje inspirirajuće knjige postaje njezin put do čarobnog drva, budući da spoznaje svoj pravi poziv - spisateljica.  Na kraju balade Magda draže cijeni lov nego lovi dragocjenosti. Postaje očito da ono što je postala kroz prevladavanje zapreka pri potrazi je ono što joj pruža dugoročnu sreću i važnije je nego sam predmet njene potrage, važnije nego čarobno drvo.

   Kroz cijelu priču nailazimo na mnogo nagovještaja za moguće značenje pjeva ptica koje je pokrenulo čitavu priču, no lajtmotiv ostaje čarobno drvo. Magda uočava da je cijeli smisao zapravo u eteričnoj domeni četvrte dimenzije, u zadivljenosti, interpretaciji i inspiraciji koje proizlaze iz mašte. Bilo da je njezin cilj čarobno drvo ili nešto drugo, istinska vrijednost objekta potrage je u tome što služi kao sredstvo usredotočivanja pažnje i namjere u pravom smjeru. Sljedeći svoje snove i prolazeći kroz sam proces njihova ostvarenja, Magda doživljava duhovni rast. Samoostvarenje se pokazuje kao preduvjet za sva ostala ostvarenja, uključujući ostvarenje snova.


 
Ulomci iz romana "Čarobno drvo"
Čarobno drvo
dva ulomka koji opisuju sve o Čarobnom drvetu.
Pročitaj
»
 
Dvije čarobne riječi
Saznajte dvije čarobne riječi, koje su ključ uspjeha i postizanja blagostanja    Pročitaj »
Maštanje
Priča o snazi imaginacije i domišljatosti
Pročitaj
»

 
Majmunarije
Smiješna i poučna priča.
Naučimo snalažljivost od životinja.   Pročitaj »
Ljubavno pismo
koje govori o ljubavi koja je iznad vremena i prostora.
Pročitaj
»
Mržnja na prvi pogled
dokaz kako nam ne treba mržnja, jer imamo pomoć "odozgo"
Pročitaj »
Oporavak
o čemu ovisi oporavak, bilo od zdravstvenih, međuljudskih ili financ. problema   Pročitaj »
Intuicija
odabrani ulomci s doživljajima likova vezano uz temu intuicije   Pročitaj »
Kad si u Londonu, ponašaj se poput Londonca
odabrani ulomci vezani uz autentičnost  Pročitaj »
Poniznost na visini
priča iz Japana o tome kakav super efekt ima poniznost u svakodnevnom životu
Pročitaj »
Vjera u poslu
ulomci o učinkovitosti vjere na posao i život općenito.
Pročitaj »
Ostali ulomci

Pročitaj »

Talidari citati »
Nabavi knjigu »

O autorima

TalidariTalidari je pseudonim za multimedijalni umjetnički par Natalija & Dariusz Domin.
Natalija Domin, rođena 1970. u Hrvatskoj, 20 godina putovala je svijetom, posjetivši više od 60 zemalja na 5 kontinenata. Radi kao  multimedijalna umjetnica - spisateljica, pjevačica/tekstopisac, dizajnerica. Idejni je začetnik Životne škole.
Dariusz Domin, rođen 1971. u Poljskoj, od svoje 16. godine živi u Njemačkoj, gdje je diplomirao kao socijalni pedagog. Posljednjih deset godina radi  u odjelu za kostimografiju u düsseldorfskoj Operi. Kao multimedijalni umjetnik svira didgeridoo i flautu, komponira, slika, dizajnira i piše poeziju.

Talidari tim također je vlasnik virtualne umjetničke ljekarne i predsjedava "Životnom školom".

Knjiga trenutno nije u slobodnoj prodaji na hrvatskom tržištu. Članovi Životne škole mogu je dobiti u elektroničkom formatu po promotivnoj cijeni, na zahtjev.

 

Akcija
čarobno drvo
Čarobno drvo
Pozivamo vas da sudjelujete u akciji u kojoj svaki mjesec zajedno svladavamo pojedine vještine i usvajamo korisne vrline.
Opširnije »
 
Home | Uvjeti korištenja | Zaštita podataka | Sitemap
Copyright © 2009 by Talidari :: Designed by Talidari