Print Friendly and PDF

 

Dvije čarobne riječi
autor: Talidari

U ovom ulomku iz knjige "Čarobno drvo", autora Talidari,
saznajte koje su to dvije čarobne riječi koje otvaraju vrata
blagostanja, koje su ključ uspjeha i postizanja bogatstva.

Akcija
čarobno drvo
Čarobno drvo
Pozivamo vas da sudjelujete u akciji u kojoj svaki mjesec zajedno svladavamo pojedine vještine i usvajamo korisne vrline.
Opširnije »
Prava prekretnica u Magdinom životu zbila se ondje gdje je najmanje očekivala - u hodniku jednog hotela. No nije bitno mjesto, već susret koji će zauvijek ostaviti trag na nju.

  U ono doba u njezinoj su zemlji imali samo par televizijskih programa, pa je otkrivanje  stotinjak kanadskih bio pravi gušt. Dok je jednom tako šaltala po programima, poigravajući se najomiljenijom igračkom u to doba – daljinskim upravljačem, zaustavila se odgledati emisiju koja joj je upala u oči. Na ekranu se emitirala prekrasna jahta, uljuljkana na pučini nekog oceana, čija je prednja paluba bila okićena plavušama raskošnog poprsja i zamamnog tijela, koje su pijuckale šampanjac i zanosno se meškoljile, dok se sunce prolijevalo po njima. Cijeli taj prizor – glamur, ljepota, uživancija – izgledalo je ful primamljivo, na što je Magda reagirala čežnjom i pomišlju da je i njoj tamo mjesto.

   Potom se na sceni pojavio sredovječni klon Jackie Chana, komotno se ugnijezdivši među svim tim barbikama od krvi i mesa, te započeo svoju životnu priču o tome kako se obogatio bez škole i kapitala. Pritom su prikazali svu njegov raskoš, uglavnom nekretnine i pokretnine. Ispostavilo se da je ovim spotom dotični pozivao gledatelje da mu se pridruže na besplatnom uvodnom predavanju za njegov seminar sljedeći vikend, kada će, navodno, pojasniti kako je od siromaha postao milijunaš, bez faksa i nasljeđa, i ono najbitnije, kako i svi drugi mogu postići isto. 'Sad baš', kolebala se Magda, no onda je slijedilo ono pravo. Rekao je:
– Dođite i otkrit ću vam tri čarobne riječi koje će otvoriti vrata vašeg blagostanja – ili tako nešto.

   ‘Tri čarobne riječi, što bi to moglo biti?!’ zamislila se. ‘Da nije Sezame, otvori se’, nasmijala se toj pomisli, ‘neće ići, to su samo dvije riječi na engleskom, Sesame open’. Zaintrigirao ju je riječju ‘čarobna’ i time je podjario da se uputi tragom Ali Babe.

  Predvorje hotela već je bilo krcato nadobudnim posjetiteljima, kad je i sama tamo ušetala, taman u pravo vrijeme da ugrabi dobro mjesto u sali, jer su je upravo počeli popunjavati. Pojavilo se more ljudi, svi odreda skockani kao za posao, što se nije moglo reći za Magdu. ‘Pa nedjelja je’, opravdavala se samoj sebi za svoj ležeran izgled, jer se njezin obrambeni mehanizam pobudio. Ono što je pak imala zajedničko s cijelom tom ekipom bilo je to što su svi dijelili isti san o bogaćenju.

magic words  I tako, prezentacija je bila zanimljiva, radilo se o nekretninama – kako pronaći jeftino i prodati skupo, a da se ne mora uložiti vlastiti kapital, jer je postojala caka kako se može kupiti nekretnina bez novca, uz poček, pod uvjetom da se dovoljno brzo pronađe kupac. Barem je to tako razumjela. Na seminaru koji je slijedio, trebalo je u tančine biti objašnjeno kako je to točno izvedivo. Magda nije nikad čula da se netko time bavi u njezinoj domovini pa nije bila sigurna bi li uopće mogla primijeniti te kapitalističke metode u jednoj komunističkoj zemlji kao što je njezina. ‘Pitat ću ga kasnije’, pomisli. Gutala je svaku njegovu riječ i gotovo zaboravila da nije tamo došla zbog informacija o seminaru, već samo čuti koje su to tri čarobne riječi koje otvaraju vrata blagostanja. Kotizacija za seminar bila je izvan njezinih mogućnosti. I onda, tamo negdje pred sam kraj čula ga je kako govori:

– A sada, čarobne riječi – i u tom času zabljesnule su na panelu iza njega, gotovo da ih je mogla čuti i pomirisati - DON'T GIVE UP! U prijevodu: NE ODUSTAJ.

   'Aha, u tom grmu leži zec!' Sasvim obične riječi, no ipak su imale čudnovat učinak. 'Kužim, drugim riječima budi uporan ili izdrži do kraja. Mada, jel' to stvarno ključ uspjeha i postizanja bogatstva? Mora da je, kad o tome priča na sva zvona. Hm, ne odustati, ne odustati od čega?' Ja bih rekao od nastojanja. Ili od namjere da se ode na njegov skupi seminar?! Tip je podupro svoju obznanu primjedbom da je sva čarolija u indijanskom plesu kiše u pukoj činjenici da oni ne prestaju plesati sve dok ne počne kišiti, ma koliko god to trajalo. Koliko je to točno, moglo bi se raspravljati. No, po njemu, gubitnike i pobjednike dijeli u prvom redu upornost. Dodao je tu još nekoliko drugih, sličnih vrlina, kao što su odlučnost, nepokolebljivost, dosljednost, usredotočenost na cilj, izdržljivost i strpljivost. Sve u svemu, odustajanje nikako nije opcija za pobjednika, a po njemu, to je čarolija iza svih uspjeha.
 

O knjizi

carobno drvo knjigaSuvremena priča o djevojci koja putuje diljem svijeta kako bi pronašla
čarobno drvo koje ispunjava sve želje. U njoj se promiče intuicija, a ne razumnost.

Izabravši učenje kroz putovanje, studentica Magda odbija se dalje povinovati društveno nametnutim normama te prekida formalno obrazovanje kako bi ostvarila svoje snove po svome, slijedeći svoju intuiciju, a ne razum. Sudbonosni susret s imućnim Kinezom navodi je na misiju traženja čarobnog drveta, koje, kažu, omogućava postizanje dugotrajne sreće i prosperiteta. Dakle, čarobno drvo je alternativa formalnom obrazovanju, religiji i medicini. No postoji kvaka, budući da to drvo čuvaju zlodusi (utjelovljenja destruktivnih emocija i stavova) koje treba posebnim alatima (vrlinama) ukrotiti, a ne ubiti. Na svojem putovanju, koje se pretvara u duhovnu odiseju, Magda pokušava ispuniti svoje poslanje kroz stjecanje potrebnih alata i kroćenje zloduha u dalekim i egzotičnim krajevima, u susretima sa strancima, u neobičnim okolnostima, iznimnim okruženjima, u nebeskim sferama i mističnim pričama, sve dok je potraga ne odvede na mjesto gdje je sve moguće - u četvrtu dimenziju. Njezina desetogodišnja potraga za blagom odvija se u preko desetak zemalja širom svijeta. U svom se traganju Magda suočava sa svim vrstama zapreka, koje stavljaju na kušnju njezinu odlučnost. Pritom često pada u ruke zloduha i stalno se susreće s izazovima, ograničenjima i teškim situacijama koje od nje zahtijevaju snalažljivost i domišljatost u pronalaženju rješenja. Sve svoje teškoće uspijeva riješiti na finjaka, radije nego silom, što je, na neki način, počast ženstvenosti. Korištenjem svoje mašte, vjerujući da je sve moguće i obraćajući mnogo pozornosti na svijet oko sebe, pogotovo na znakove koji je vode prema njezinom cilju, mlada Magda postaje uspješna po svojim mjerilima, pretvorivši nepovoljne okolnosti u blagostanje.

Duži opis radnje - sinopsis »
Nabavi knjigu »

O autorima

TalidariTalidari je pseudonim za multimedijalni umjetnički par Natalija & Dariusz Domin.
Natalija Domin, rođena 1970. u Hrvatskoj, 20 godina putovala je svijetom, posjetivši više od 60 zemalja na 5 kontinenata. Radi kao  multimedijalna umjetnica - spisateljica, pjevačica/tekstopisac, dizajnerica. Idejni je začetnik Životne škole.
Dariusz Domin, rođen 1971. u Poljskoj, od svoje 16. godine živi u Njemačkoj, gdje je diplomirao kao socijalni pedagog. Posljednjih deset godina radi  u odjelu za kostimografiju u düsseldorfskoj Operi. Kao multimedijalni umjetnik svira didgeridoo i flautu, komponira, slika, dizajnira i piše poeziju.

Talidari tim također je vlasnik virtualne umjetničke ljekarne i predsjedava "Životnom školom".

Knjiga trenutno nije u slobodnoj prodaji na hrvatskom tržištu. Članovi Životne škole mogu je dobiti u elektroničkom formatu po promotivnoj cijeni, na zahtjev.

 Ostali ulomci iz ove knjige
Čarobno drvo
dva ulomka koji opisuju sve o Čarobnom drvetu.
Pročitaj
»

 
Intuicija
odabrani ulomci s doživljajima likova vezano uz temu intuicije   
Pročitaj »
Maštanje
priča o snazi imaginacije i domišljatosti.
Pročitaj
»

 
Majmunarije
Smiješna i poučna priča.
Naučimo snalažljivost od životinja.   Pročitaj »
Ljubavno pismo
koje govori o ljubavi koja je
iznad vremena i prostora.   
Pročitaj »
Mržnja na prvi pogled
dokaz kako nam ne treba mržnja, jer imamo pomoć "odozgo"
Pročitaj »
Kad si u Londonu, ponašaj se poput Londonca
odabrani ulomci vezani uz autentičnost
Pročitaj »
Oporavak
o čemu ovisi oporavak, bilo od zdravstvenih, međuljudskih ili financijskih problema  
 Pročitaj »
Poniznost na visini
priča iz Japana o tome kakav super efekt ima poniznost u svakodnevnom životu
Pročitaj »
Vjera u poslu
ulomci o učinkovitosti vjere na posao i život općenito.
Pročitaj »
Ostali ulomci
Pročitaj »
Talidari citati »
Nabavi knjigu »
 
 
Home | Uvjeti korištenja | Zaštita podataka | Sitemap
Copyright © 2009 by Talidari :: Designed by Talidari