autor: Talidari
 
 

Print Friendly and PDF

SVIJEST

Sadržaj:
(sve je na ovoj stranici)
Za podizanje stupnja svog blagostanja nužno je podići stupanj svoje svijesti što više. No, što to uopće znači, kako to postići i što je uopće svijest, saznaj u ovom iznimno važnom modulu. Nikako ne propusti upoznati se ovdje sa svojom sviješću kako bi mogao/la napraviti skok svijesti koji je neophodan za značajan pomak u kvaliteti tvog života.
 
Moć širenja i podizanja svijesti
za ostvarenje svih ciljeva i blagostanja
bullet  Uvod
bullet  ŠTO je svijest
bullet  GDJE se nalazi svijest
bullet  Izmijenjena stanja svijesti
bullet  Snaga svijesti
bullet  Klasifikacija svijesti
bullet    Modaliteti svijesti
bullet    Stupanj svijesti
bullet  KAKO iskoristiti moć svijesti
bullet    Kalibriranje svijesti
bullet    Energija i svijest

Uvod


Povezano
Pogledaj ovaj prilog u video formatu:

VIDEO o SVIJESTI »

Ovaj se modul nadovezuje na module: "Duša" i "Uvod u blagostanje" (koji je dostupan svima koji se besplatno prijave na našu mailing listu)
 
Svijest je tema kojom se prosječan čovjek obično nikad ne bavi jer nije svjestan koliko je monumentalan njezin značaj za postizanje blagostanja. Teorem svijesti utvrđuje da je stopa sveopćeg blagostanja jednaka stupnju svijesti. Drugim riječima, razina našeg individualnog i kolektivnog uspjeha, prosperiteta, zdravlja i međuljudskih odnosa istovjetna razini naše svijesti. Što je to stupanj svijesti i kako ga povisiti te time povećati svoje blagostanje predmet je upravo ovog modula kao i vrlinologije općenito.

Važno je dobro se upoznati za svojom sviješću jer je tek tada možeš svjesno podići i iskoristiti njezinu moć za postizanje svih svojih ciljeva. Podizanje stupnja svoje svijesti ključan je preduvjet za podizanje stupnja svog blagostanja. Nizak stupanj svijesti uzrokuje nizak stupanj blagostanja, a viši stupanj svijesti dovodi do većeg stupnja blagostanja. Svaki značajan napredak ili prodor zahtijeva skok svijesti.

Svijest je više vezana za vrline nego za znanje i vještine s obzirom na to da su najviši modusi svijesti zapravo vrline (mudrost, ljubav, suosjećajnost, radost, unutarnji mir, itd.). Stoga se podizanje svijesti vrši kultiviranjem svojih vrlina, tj. procesom vrlinizacije, uz pomoć vrlinologije. Što se više vrliniziraš (implementiraš vrline u svoj svakodnevni život), to je stupanj tvoje svijesti veći, a samim tim i tvog blagostanja, što povećava i tvoju produktivnost i djelotvornost koji su nužni za progres i prosperitet.

Svijest se ne može ni podići niti spustiti (ni smanjiti ni povećati). Izraz "podizanje svijesti" obično označava podizanje svjesnosti o nečemu, što se odista može i treba podići. U Vrlinologiji taj izraz koristimo za označavanje podizanja modaliteta i stupnja svijesti ili vlastite frekvencije.

Za podizanje svijesti također koristimo alternativne izraze, kao što su kalibriranje svijesti i vrliniziranje. Izrazom "vrliniziranje" nastojimo naglasiti ulogu vrlina u podizanju svoje svijesti.
Definicija vrlinizacije jest: postupak aktiviranja i kultiviranja vlastitih urođenih vrlina.

Da ne bi bilo zabune, naglašavamo da kad govorimo o podizanju svijesti, ne mislimo na podizanje svjesnosti ili razine osviještenosti neke osobe ili grupe o nekoj situaciji (ili o političkom ili društvenom pitanju) koja se smatra neispravnom ili nepravednom s ciljem da se potakne aktivno sudjelovanje u promjeni toga; niti mislimo na podizanje svjesnosti ili osvještavanje o nečijim potrebama, ciljevima i problemima kako bi se ispunio nečiji potencijal kao osobe; niti mislimo na uviđanje ili spoznavanje pogrešnosti svoga stava, mišljenja, ideja i ponašanja; niti mislimo na proces osvještavanja potreba grupe kojoj netko pripada. U Vrlinologiji sve to nazivamo "podizanjem svjesnosti" ili "širenjem svijesti", a ne "podizanje svijesti".
Prema tome, još jednom, naglašavamo da ovdje govorimo o dizanju modaliteta i stupnja svijesti, što usput ne treba brkati s "izmijenjenim stanjima svijesti".

Objasnit ćemo razliku između stanja i modaliteta te stupnja svijesti, kao i razliku između podizanja, mijenjanja i širenja svijesti, ali prvo da razjasnimo što se podrazumijeva pod pojmom "svijest" u širem kao i u praktičnom smislu te kako se koncept svijesti uklapa u program Vrlinologije. Smisao Životne škole i Vrlinologije jest podizanje svijesti pomoću vrlina, tako da je svijest tu ključni pojam, zbog čega trebamo tu temu u startu obrazložiti.

Tu temu nije lako objasniti riječima, ali ju je lako dokučiti i, prije svega, neophodna je za trajno i potpuno blagostanje, zato izdrži s nama do kraja, čak i ako ti se ponekad bude činilo zamornim. Ne možeš proširiti i podići svoju svijest ako ne napneš barem malo svoj um, stoga upregni svoje moždane žile koliko treba jer će ti se sigurno isplatiti. Mozganje možda nije toliko zabavno, ali jedno je sigurno, dobici će biti puno veći od uloga energije u upoznavanje s ovom fascinirajućom temom.

Što je svijest

Svijest je fenomen. To je jedan od onih zagonetnih, suptilnih pojmova poput Boga, duše i duha, koji je teško ili nemoguće definirati zbog njegovih nesagledivih, neodređenih i opsežnih svojstava, što čini svijest jednim od najfascinantnijih aspekata ljudskih bića. Notorno dvosmislena, apstraktna imenica "svijest" neobjašnjivi je entitet jer je nemoguće protumačiti i precizirati što svijest jest u potpunosti i što sve ona čini.

Priča o svijesti jest misterija, kontroverza, i historija osobnih trijumfa, avantura i iskustava bliske smrti. Nitko ne može sagledati svijest jer gledamo kroz svijest. Očito, ne možemo nešto sagledati dok gledamo kroz to. Možeš li pregledavati svoje oči dok gledaš kroz njih? Možeš li razgledati dalekozor dok gledaš kroz njega? Možda možeš, ali samo djelomično; nikad u potpunosti i u suštini. U tom smislu, nitko nije u stanju potpuno spoznati svijest, točno je definirati ili odrediti njezina bitna svojstva, zbog čega je svijest zauvijek predmet duhovnih, filozofskih, psiholoških, znanstvenih, medicinskih i moralnih nagađanja, kao i sujeta i zabluda nekih pametnjakovića, koji tvrde da znaju što je svijest.

Cjelovitost i kompleksnost svijesti nikada se ne može u potpunosti pojmiti i artikulirati zbog ograničenosti ljudske percepcije i artikulacije te zbog imanentnog dispariteta između ograničene ljudske percepcije i neograničene svijesti. Još nismo upoznali prosvijetljenog, skromnog pojedinca koji bi umio cjelokupnost svijesti pretočiti u riječi. Iako neki tvrde da znaju od čega se sve svijest sastoji, trebamo imati na umu da je svijest više od zbroja njezinih sastavnih dijelova.

Što se tiče ograničene ljudske percepcije koja onemogućava spoznati neograničenu svijest, podsjetimo da čak i dok smo budni i svjesni svoje okoline, još uvijek nitko od nas nije svjestan većine događaja koji se odvijaju oko i unutar nas upravo zbog ograničenja ljudskog uma i percepcije. Ne opažamo sve mikroorganizme, predmete, zračenja, zvukove, mirise, osjećaje prisutnih osoba, itd. Također ne opažamo većinu stvari koje se zbivaju u nama samima, poput strujanja krvi, otkucaja srca, puls i aktivitete naših unutarnjih organa.

Ljudska percepcija prilično je ograničena, kao i podložna optičkim iluzijama, dok svijest to nije. Možemo biti svjesni stvari koje ne percipiramo osjetilima, ali ne i obrnuto. Budući da svijest i percepcija nisu jedno te isto, nemoguće je percipirati nešto bezgranično ograničenim sredstvom. Naša osjetila služe za svjesnost, ali ne toliko i za svijest.

Odgovor na pitanje što je svijest ovisi o tome koga pitaš. Znanstvenici, liječnici, akademici, svećenici, gurui, filozofi - svi oni imaju svoja sasvim različita razumijevanja i definicije svijesti. Mnogo je njih koji su dovoljno hrabri i skromni priznati da u stvari nemaju pravi odgovor na to što je svijest i gdje se ona točno nalazi.

Prebiva li svijest u mozgu, ili negdje drugdje, ili u svakoj stanici tijela, ili izvan ljudskog tijela, ili u eteru, ili svugdje odjednom te može li se svijest definirati, prepustit ćemo svakomu da odluči sam za sebe. No ono što je najbitnije, navest ćemo te da se uzdigneš iznad ograničenja svog uma i njegovih definicija, kako bi iskoristio/la moć viših modaliteta svijesti za ostvarenje trajnog i potpunog blagostanja.

 


Postani kum(a) Životne škole
Pomozite održavanje ovog članka kako bi mnogi imali priliku profitirati od brisanja granica!

 

 

 

 

   Što nije svijest

Usprkos stoljetnim analizama, definiranja, objašnjavanja i rasprava filozofa i znanstvenika, svijest ostaje i dalje zagonetan i kontroverzan pojam te predstavlja najmisteriozniji aspekt ljudskog života. Kao takav kompleksan, mističan, višeznačan i višedimenzionalan koncept koji izmiče bilo kojoj univerzalnoj definiciji, najprikladniji način da ga se objasni bilo bi elaborirati što svijest nije.

Da ne bude zabune, svijest nije isto što i savjest, koja je povezana s moralom i definirana kao osjećaj moralne odgovornosti pojedinca izrastao iz njegove sposobnosti da svoje postupke ocjenjuje kao dobre ili loše, što dovodi do osjećaja kajanja zbog učinjenog djela koje se kosi s moralom i vlastitim vrijednostima, kao i do osjećaja pristojnosti, dostojanstva, časti i poštenja kada su vlastita djela u skladu s tim normama.

Svijest nije puka svjesnost.
Većina rječnika definira svijest kao svjesnost (vlastitog postojanja, senzacija, misli, osjećaja, okoline, itd.), međutim to je samo jedan od mnogih mehanizama svijesti. Osim toga, naša svijest može biti u modalitetu kojeg mi uopće nismo svjesni, iako smo pri svijesti, budni i svjesni svog okruženja. Na primjer, možeš gledati vijesti i dovesti svoju svijest u modus suosjećanja sa žrtvama o kojima se izvještava, a da nisi svjestan/na da se zapravo suosjećaš s njima u tom trenu. Svjesnost je jedan od mehanizama ili komponenti ili aktivnosti svijesti, ali ne i sama svijest.

Tko god ti kaže da je svijest jedna vrsta svjesnosti, dotični samo kao papige repetiraju zastarjelu definiciju i očito nikada nisu dovoljno duboko istražili složeni predmet svijesti, a kamoli se upoznali s potpuno novim pronalascima vodeće znanosti, kao što ti to činiš ovdje (ako čitaš ovogodišnje izdanje ove knjige). Spomenimo otkrića moderne znanosti o svijesti kroz pomne studije onih koji su se probudili iz kome te onih koji su doživjeli iskustvo bliske smrti, kao i onih koji su doživjeli izvantjelesna iskustva pod utjecajem psihodeličnih sredstava.

Komatozne pacijente obilježava potpuna odsutnost budnosti i svjesnosti, ali nakon izlaska iz kome većina njih izvještava da su za vrijeme kome bili svjesni svoje okoline, svojih misli i emocija.
Osim toga, EEG i hi-tech skeniranje mogu detektirati znakove svijesti kod komatoznih pacijenata, kao i njihove signale na postavljena pitanja. Naime, njihove se misli mogu skenirati pa su samim razmišljanjem odgovarali mislima „da“ i „ne“.
Kako se ispostavilo, naizgled nesvjesni ljudi ipak su svjesni, što upućuje na to da se svijest nikada zapravo ne isključuje ili uključuje, nego samo prelazi u drugu dimenziju stvarnosti.
 

Suvremena kognitivna znanost ukazuje da je tradicionalan način prikazivanja nesvijesti kao stanja bez svijesti ili obrnutog od svijesti, pogrešan i suviše pojednostavljen. S novim je otkrićima teško prikazati evidentnu razliku između nesvjesnog i svjesnog uma, kao i između svjesnosti i nesvjesnosti. S neurofiziološkog stajališta, svijest kao svjesnost je ono što psihoanaliza tvrdi: samo „vrh mentalne ledene sante“. U svjetlu novih saznanja, primat svjesnosti nad nesvjesnosti može se opravdati samo jednostranom perspektivom.

Težina implikacija krivog definiranja svijesti kao svjesnosti posebno je vidljiva u liječenju pacijenata koji izgledaju da su bez svijesti, nesvjesni i da nisu budni. Pogrešno definiranje dovodi do pogrešnog dijagnosticiranja, pa čak i do odobravanja eutanazije. To što pacijenti ne pokazuju vidljive znakove svijesti ne znači da nisu pri svijesti i svjesni. Samo ponašanje nije dovoljno da se pravo utvrdi je li netko svjestan ili nije. Kako izvještavaju oživljeni komatozni pacijenti, njihovi su umovi bili aktivni, dok su njihova tijela ležala nepomična i ukočena.

Ovo otvara etička pitanja o tretmanu kome. Stoga se tzv. nesvjesni pacijenti ne bi smijali tretirati drugačije od svjesnih, a kamoli im isključiti aparat za održavanje života (slično pobačaju). Moglo bi biti bolno, štetno, opasno i čak kobno pristupati tzv. nesvjesnim pacijentima kao da nisu svjesni, zbog čega u potpunosti osporavamo taj pogrešni pristup. Jednostavno rečeno, kako nesvijest nije isto što i nesvjesnost, tako i svijest nije isto što i svjesnost.

Svijest nije ni sposobnost mišljenja i rasuđivanja o objektivnom svijetu u sveukupnom doživljavanju, kao što to neki rječnici definiraju, iz istih razloga koje smo prethodno spomenuli. Dok spavamo ili dok smo u komi, nismo sposobni razmišljati, promišljati i rasuđivati, iako naša svijest djeluje. Možemo biti svjesni vlastitih misli, ali u snu i komi ne iskazujemo sposobnost mišljenja, promišljanja i rasuđivanja.

Svijest nije puka inteligencija.
Inteligencija je samo jedan od mnogih mehanizama svijesti, koji mogu raditi u našu korist ili na štetu. Kao što znaš, postoji i nešto što nazivamo umjetnom inteligencijom (AI) što uopće nema svijest. Ne postoji uređaj koji može nadomjestiti svijest, što znači da je svijest biološki fenomen. Većina razočaranja robotike proizlazi iz činjenice da ne znamo kako napraviti svjesnog robota koji bi se usto mogao razmnožavati, kao što to mogu ljudi i druga živa bića. Nemoguće je upravo zato što inteligencija, ljudska ili umjetna, nije isto što i svijest.

Možemo imati inteligenciju bez svijesti (npr. AI), ali ne možemo imati svijest bez inteligencije. Nizak stupanj svijesti razlog je za nizak stupanj inteligencije i kreativnosti u osobi. Podizanjem svijesti podiže se inteligencija i kreativnost. Drugim riječima, vrliniziranjem sebe, postaješ inteligentniji/a i sposobniji/a konstruirati svoju stvarnost onako kako zamisliš. Činjenica da roboti nemaju svijest, savjest i ni moć razmnožavanja još je jedan u nizu argumenata da svijest ima više veze sa stvaranjem nego s običnom svjesnošću i inteligencijom.

Također je važno razumjeti da svijest nije čin; ona se izražava ne zato što nešto činiš, nego zato što ne činiš uobičajeno zanemarivanje svijesti - jednostavno puštaš svijesti da se izrazi. Svijest nije nešto što možeš ili ne možeš činiti; ne možeš je uključiti ili isključiti, ali možeš promijeniti njezina stanja kao i podići se ili spustiti na pojedine njezine modalitete te time povisiti ili sniziti svoj stupanj svijesti.

Svijest nije ni budnost.
To naglašavamo zbog onih rječnika koji svijest definiraju kao "stanje budnosti u kojem uočavamo, spoznajemo i doživljavamo unutarnji i vanjski svijet." Međutim, svijest se očituje i dok spavamo, u komi, kao i kod onih koji su klinički mrtvi, pa kako u takvim slučajevima ljudi nisu budni, onda ta definicija svijesti ne vrijedi.

Izvještaji ljudi koji su izašli iz kome otkrivaju nam da svijest nema nikakve veze s budnošću, baš kao što to potvrđuju i stručnjaci za tumačenje snova. Kad nismo budni, to ne znači da smo bez svijesti. U snovima, komi i izmijenjenim stanjima svijesti (hipnoza, trans itd.), naša se svijest samo premješta u drugu dimenziju stvarnosti.
 

Ljudi koji su se probudili iz kome izvijestili su da su, dok su bili u komi, bili svjesni svog okruženja, da su mogli čuti zvukove i glasove, pa čak i osjećati. Neki su to opisali kao da su bili zarobljeni u svom vlastitom umu ili u svom tijelu, dok su neki drugi to smatrali kao življenje u alternativnoj stvarnosti. To što su bili pod jakim sedativima sigurno je imalo utjecaja na njihovo razumijevanje onoga što im se događalo, zbog čega su njihova izvješća prije bila uzeta kao halucinacije, ali u svijetlu suvremenih istraživanja i tehnologija, ona sad poprimaju potpuno novo značenje. Ipak, današnji znanstvenici još uvijek prilično tapkaju u mraku kada je riječ o razumijevanju svijesti.

“Ne vidimo stvari onakvima kakve jesu, vidimo ih onakvima kakvi mi jesmo.”
- Anais Nin
 

 

 

   Teorije o svijesti

Ne postoji općeprihvaćena teorija svijesti. Za većinu filozofa riječ "svijest" označava odnos uma i svijeta, dok za duhovne ili religijske učenjake ona obično označava odnos uma i Boga. U svakom slučaju, ona se smatra odnosom koji se proteže izvan puke svjesnosti i izvan sposobnosti organa mozga.

Razvojni psiholozi svijest ne gledaju kao na jedinstven entitet, nego kao na razvojni proces. Po njima je neosnovana svaka pretpostavka da je svijest vezana za neko određeno fizičko tijelo ili um, ili da svijest ne može prijeći s jednog tijela ili uma ili duše na drugo. Bezbroj studija potvrđuje da se nečija svijest može promijeniti pukom prisutnošću nekoga drugog, što upućuje na to da se transformacija događa transportom svijesti, a ne samo učenjem ili bilo čime drugim. Kao što vjerojatno znaš, kada te neka plemenita i karizmatična osoba počasti svojom prisutnošću, osjećaš se automatski uzvišeno. Bez riječi, osvijetli sobu, da se tako izrazimo, i sve u njoj.

Socijalni psiholozi vide svijest kao proizvod kulturnog utjecaja, koji nema puno veze s pojedincem. Po njima je svijest vezana uz društvo ili mrežu, a ne uz osobu. Na primjer, različiti jezici, religije i reality-showovi različito formuliraju i prikazuju stvarnost, što dovodi do razlika u percepciji stvarnosti i u mentalitetu, a time i svijesti. Isti događaj različito percipiraju i tumače ne samo ljudi različitog kulturnog podrijetla nego i različiti demografski segmenti stanovništva (poput ljudi različitih dobi, spolova, ili prihoda), a pogotovo ljudi različitog stupnja svijesti.

Što god da se događa, nikad to ne percipiramo ni doživljavamo onako kako jest, nego onako kako mi jesmo, odnosno onako kako smo prekondicionirani to percipirati. Zamisli se malo nad time jer ako to učiniš kako treba, riješit ćeš se mnogih društvenih predrasuda i drugih zabluda zbog kojih često nepotrebno patiš kao i drugi.

Usto, to da je svijest više kolektivni nego individualni entitet, to je čini izdankom ujedinjenog polja, kako ga je Einstein nazvao, ili etera po Tesli, ili kolektivnog nesvjesnog po Carlu G. Jungu, ili akaških zapisa u hinduizmu. To ne znači da je formiraju samo vanjski podražaji nego da su i unutarnja i vanjska svijest podjednako i zajedno u igri te da je iskustvo manje vezano za objekte, a više za subjekte percepcije.

Nitko ne zna točno što je svijest, ali to nije spriječilo mnoge od nas da je pokušaju definirati. Prema Wikipediji, svijest je sposobnost razmišljanja i rasuđivanja, po jednoj definiciji, a po drugoj ona je sveukupnost psihičkog doživljavanja. Po nekim stručnjacima svijest obuhvaća sve ono što postoji u danom trenutku u psihi čovjeka uz doživljavanje sebe i okoline kao i svjesnost i spoznaja postojanja vlastite svijesti (ja). Međutim, ne ograničavajući se na nepotpune rječničke definicije koje reduciraju svijest na svjesnost, budnost, pozornost i slično, upoznaj se sa širim poimanjima svijesti:

 • Svijest je svojstvo doživljavanja (engl. the capacity to experience).
 • Svijest je sila koja stvara svu materiju.
 • Svijest je temeljni čimbenik stvaranja (engl. fundamental feature of creation) – PEAR studija Sveučilišta Princeton
  • Einsteinov kolega, poznati fizičar prof. John Wheeler sa Sveučilišta Princeton bio je zagovornik ideje da je svijest temeljna sila u svemiru.
 • "Svijest smatram temeljnom. Smatram materiju derivatom svijesti. Ne možemo izmaći svijesti." - Nobelovac Max Planck
  "Materija kao takva ne postoji. Sva materija nastaje i postoji samo zahvaljujući sili koja čestice atoma dovodi u vibraciju i drži ih u tom najsićušnijem sunčevom sustavu u svemiru na okupu. … moramo pretpostaviti da iza te sile postoji svjestan i inteligentan duh/um (orig. njem. Geist). Taj je duh/um prauzrok (orig. njem. Urgrund) sve materije." – Max Planck
 • "Svijest je Matrica* prostorno-vremenske stvarnosti." – Advaita Vedanta
* Merriam-Webster rječnik definira matricu kao nešto unutar čega ili iz čega nešto drugo potječe, razvija se ili poprima oblik. Također je definirana kao sredina u kojoj je nešto ugrađeno; okolni medij. U biologiji matrica je tvar između stanica ili u koju su ugrađene strukture.

Vjerojatno postoji onoliko definicija svijesti koliko i broja onih koji je proučavaju. U krugovima akademika oduvijek se lome koplja oko ovog mističnog entiteta jer svatko ima drugačije mišljenje i svatko misli da zna bolje od drugih. John Locke, filozof iz 17. stoljeća, definirao ju je kao ono što prolazi kroz čovjekov um. Svijest su također procijenili kao biološki fenomen poput fotosinteze, probave, mitoze i, s druge strane, kao transcendentalnu jezgru poput izdanka Boga ili Više svijesti. Nadalje, uspoređivana je sa strujom (struja svijesti) – neprekinuta i kontinuirana unatoč stalnim pomacima i promjenama.

Dok probireš kroz sve konkurentne tvrdnje, veća je vjerojatnost da ćeš se zbuniti i skrhati nego da ćeš doći do razumijevanja što zapravo svijest jest. Bez obzira na to što svijest stvarno znači, sve definicije nisu ništa drugo doli prst koji upire na Mjesec. Ne gledaj na prst jer ćeš propustiti stvarnu stvar. Ono što je jedino važno jest to što svijest znači tebi osobno i kako možeš iskoristiti moć njezinih konstruktivnih modaliteta (vrlina).

U svjetlu svega toga, ne namjeravamo svesti svijest na bilo koju definiciju. Najviše što možemo učiniti jest istaknuti ono što ona nije i da je ona mnogo više od puke svjesnosti, kao što se uobičajeno definira i shvaća, ili barem kada govorimo o svijesti u kontekstu vrlinologije, da ne mislimo na svjesnost.

Ono što mi nazivamo sviješću jest svemoćna matrica iz koje sve nastaje i proizlazi, zajedničko podrijetlo svega što postoji, koje se sastoji od visokofrekventnih polja energije,  neprikosnoven  sloj svega što postoji, suptilna dimenzija našeg bića koju, kao izvor svega stvorenog i sveg znanja, svi zajedno dijelimo, pa nam je tako svijest "ono" što nas sve spaja u jedno, pružajući nam osjećaj jedinstva.
A kad govorimo o podizanju tvoje svijesti, ne govorimo samo o podizanju tvoje svjesnosti, nego ponajviše o podizanju tvoje svijesti na sve više modalitete svijesti koje nazivamo vrlinama.

Da bi mogao/la iskoristiti moć svoje svijesti, ne trebaš znati njezinu definiciju i u potpunosti razumjeti kako ona djeluje i funkcionira, ali trebaš znati kako je upotrijebiti do neke mjere. Kao i kod televizora, računala ili mobitela, iako možda nemaš pojma o tome kako sve funkcionira, o svim funkcijama svih komponenti uređaja, poput matične ploče, procesora, upravljačkih programa i svih elektroda, žica itd., niti o tome kako TV kanali i internet uopće proizvode slike na ekranu, niti o svim efektima uređaja na okoliš i na ljude, ali sve dok imaš malo pojma kako ih koristiti, možeš se njima itekako okoristiti.
No, isto tako, ako ne znaš dovoljno o tome kako se njima koristiti, možeš sebi nanijeti veliku štetu, na primjer s virusima, gubitkom privatnosti, cyber-kriminalom, s preplavljenošću informacijama, lažnim vijestima, dezinformacijama itd.

Isto vrijedi i za svijest. Nije važno kako je definiramo, nego kako je koristimo, zbog čega je vrlinologija iznimno korisna jer ti pomaže aktivirati i kultivirati različite potentne modalitete svijesti. Drugim riječima, vrlinologija je tvoj priručnik za svijest. Daje ti upute kako se koristiti ili upravljati različitim modalitetima tvoje svijesti, poglavito vrlinama.

Iako ne trebaš znati definiciju svijesti i u potpunosti razumjeti kako ona funkcionira kako bi izvukao/la što više iz svoje svijesti, svejedno je trebaš poznavati u određenoj mjeri kako bi znao/la njome se pravilno koristiti. Ako nastaviš zanemarivati predmet svijesti ili dalje smatrati svijest pukom svjesnošću ili kao intelektualnom aktivnošću, nećeš moći pravo iskoristiti njezinu moć za oblikovanje svoje stvarnosti.

Uzevši sve u obzir, svijest se ne može svesti na puko individualno stanje svjesnosti ni budnosti, kao ni na samu biološku pojavu, a niti na moždanu aktivnost.Ako, prema svim spomenutim, provizornim definicijama, uzmemo da je svijest prauzrok, podrijetlo, matrica, sila i temeljni čimbenik ili izvor sveg stvaranja, ona se onda ne može svesti na ljudske moždane aktivnosti, kao što to mnogi čine, jer je mozak samo prijemnik i procesor.

 

 

 
Mozak ne stvara svijest, već je svijest stvorila mozak, najsloženiji fizički oblik na zemlji, da bi se mogla izraziti.”
- Eckhart Tolle
"Slavni duhovni majstori, pjesnici i čak znanstvenici
od davnina nam govore da svijest nije u mozgu...
Ona je dio kozmičkog uma
ili inteligencije."
- Erwin Laszlo

 
“Svijest nije u tijelu; tijelo je u svijesti.
A ti si ta svijest.”
- Dan Millman

   Gdje se nalazi svijest

Gdje se nalazi svijest, zagonetno je koliko i to što je svijest.

Još se uvijek službeno ne zna nalazi li se svijest ovdje, ondje ili posvuda, ali to ipak nije spriječilo mnoge ljude da iznose pretenciozne tvrdnje, poput one da se nalazi u mozgu.

Kako znanstvenici otkrivaju sve više i više o prirodi svijesti i svemira, dospjeli smo na križanje znanosti i vjere, na kojem se oba puta spajaju kao put do istine. Stare duhovne istine sve se više potvrđuju novim znanstvenim saznanjima. Jedna od takvih istina jest da se svijest ne nalazi u mozgu niti potječe odatle. Staro materijalističko poimanje tijela i mozga kao proizvođača ljudske svijesti, pobijeno je do te mjere da se više nikad ne može prihvatiti u krugovima naprednih znanstvenika.

Novom poimanju stvarnosti trebat će dugo da se ustali, jer kako to obično biva, uvijek treba vremena da i sveukupna javnost prihvati napretke, s obzirom na to da trome mase ne mogu držati korak s naprednim grupama pa su često sklone zadržavati status quo i tako radije opovrgavati bilo kakve progresivne ideje. Ali to se tebe ne bi trebalo ticati sada kada si upućen(a) i osviješten(a).

Nemoj gubiti vrijeme. Što prije prepoznaš svijest onakvom kakva ona jest, umjesto da živiš u zabludi, tim brže možeš početi podrediti svoj život tom uvidu i uživati ​​u žetvi. Dakle, usidri se u tom saznanju i otvori se novoj, ovdje objašnjenoj paradigmi koja će postaviti uvjete u tvom unutarnjem svijetu za proboj u vanjskom svijetu, uzdižući te na novu razinu postojanja gdje možeš uživati u lakoći postojanja, bezuvjetnoj radosti, ljubavi, miru i slobodi.

Kao što možeš pretpostaviti, i stvarnost i svijest previše su opsežni, složeni i misteriozni da bi ih ti i bilo tko drugi mogao ikad u cijelosti pojmiti, a kamoli iskoristiti. Ali najmanje što možemo učiniti jest pripisivati zaslugu tamo gdje zasluga i pripada, ili barem prekinuti pripisivati zaslugu tamo gdje zasluga ne pripada. Jedan od takvih pogrešno identificiranih "zaslužnika" jest njegovo veličanstvo mozak.

Stoljećima je mozgu pripisivana prevelika zasluga za stvaranje svega i svačega, što u stvarnosti ima vrlo malo veze s njim. To ne bi bilo tako loše, da time nisu pravom kreatoru umanjivane zasluge jer su ga mozgoljupci predugo marginalizirali i omalovažavali. Da se razumijemo, ni u kojem slučaju ne radi se ovdje o potkopavanju prave vrijednosti ljudskog mozga jer je nedvojbeno da ovaj remek-organ nema konkurenta na cijelom planetu.

Ako smatraš da ti je svejedno dolazi li tvoja svijest iz mozga ili od nekud drugdje, svejedno se upoznaj ovdje dalje s dokazima kako bi uspio/la napraviti pomak svijesti u pravom smjeru. Važno je da odbaciš defektnu paradigmu na kojoj svjesno i nesvjesno zasnivaš svoj život, odnosno svoja uvjerenja po kojima ravnaš svoja djelovanja.

Na osnovi te ustaljene paradigme obično tražiš rješenja razmišljanjem, odnosno uprezanjem mozga i brainstormingom, međutim kad shvatiš da svijest, a ne mozak ili um, sadrži prava rješenja, onda ćeš se otvoriti sasvim drugoj paradigmi života u kojoj uvijek smiriš ili utišaš um, slijediš manje konstrukcije svog mozga, a više neke druge o kojima će ovdje biti riječi.

Zasigurno si se već uvjerio/la u to da ti je često bolje kad slijediš svoje srce i intuiciju, a ovdje ćeš saznati što još ti može koristiti kao vodilja u životu. Stoga, ako ne želiš i dalje u životu biti zaveden(a) krivim smjernicama, tj. ako želiš uvijek donositi prave odluke, iznalaziti najbolja rješenja, pronaći najtočnije odgovore te dobivati najkorisnije ideje, onda čitaj dalje jer ćeš otkriti način za sve to, još jedan organ pored srca i trbuha (gut feeling - intuicija).

Glavni razlog zašto je svijest bila povezana s mozgom bila je činjenica da ljudi padaju u nesvijest kada se mozgu učini nešto određeno. Na primjer, kada se dio mozga zvan klaustrom električki stimulira, čovjek odmah padne u nesvijest. Međutim, to bi mogao biti samo prekidač svijesti, kao i anestetik. Jedno od dokaza da je to samo prekidač, a ne sjedište svijesti jest da to područje mozga ne kontrolira misli ni emocije.

Za većinu neuroznanstvenika glavna je funkcija mozga obrada informacija, dok je neki drugi vide kao obradu energije. U svakom slučaju, mozak je obrađivač, tj. procesor, a ne kreator. On ne stvara misli, sjećanja, informacije ili bilo što drugo takvo; samo ih obrađuje. Vrlo slično CPU-u (centralnoj procesorskoj jedinici) u računalima, za koji se obično kaže da je mozak svakog uređaja. Osnovni posao svakog procesora, uključujući i mozak, jest osigurati odgovarajući protok informacija. Prema odredbama operativnog sustava, CPU obrađuje osnovne operacije koje pokreću računalo i odgovoran je za interpretaciju većine naredbi računala. Ono što je operativni sustav kod CPU-a, to je kod mozga um, ponajviše podsvjesni um – programira mozak što da radi. Četiri glavne funkcije svakog procesora su dohvat, dekodiranje, izvršavanje i zapisivanje. Računala prave ljudi kako bi služili ljudima, zato i sliče ljudima. CPU je dizajniran tako da sliči funkcijama ljudskog mozga i, po mogućnosti, da ih premaši. Računala su brža i preciznija, dok ljudi imaju više kreativnosti, sposobnosti prioritetiziranja, kapaciteta za pohranu podataka i slojevitosti u pristupu memorijama. Usto, mozak je deset puta energetski učinkovitiji od računala. Potrebno mu je manje energije nego žarulji. Poanta je, baš kao CPU, ni mozak ne kreira informacije, ideje, rješenja ni sjećanja, nego ih samo procesuira.

Danas se raspoloživa umjetna inteligencija (AI) razvija većom brzinom od prosječnog ljudskog mozga, što je čini opasnom zbog toga što nema svijesti ni savjesti. Zato je nužno kombinirati tehnologiju i vrlinologiju.

Mozak može protumačiti doživljaje na više načina, umjesto onako kako u stvari jest. I obični se ljudi obično drže onog tumačenja koje ima najviše smisla njihovu mozgu, ili onog koje je za njih najpogodnije, a ne onog koje je stvarno istina.

Kao procesor, mozak sve filtrira kroz prizmu postojećih neuronskih putanja – uvjerenja, ideja i interesa, zbog čega je teško spoznati istinu i lako održavati iluzije. Mozak sam po sebi nije zainteresiran za istinu, nije ga briga za pravdu, prosvjetljenje, obrazovanje i slično, nego uglavnom za učvršćivanje i jačanje svojih postojećih neuronskih putanja (koje su stvorili prethodni neuroni, aktivirani repeticijom prethodnih misli i emocija), što ga čini manje relevantnim za tražitelje istine i inovatore.

Sam po sebi, mozak nema sposobnost razlikovati istinu od laži - ne postoji detektor laži u ljudskom mozgu. Za mozak je istina ono što već zna i sadrži. Sve novo što se suprotstavlja postojećim neuronskim putanjama, tj. informacijama, jednostavno nije istinito kemiji mozga jer se ne uklapa u moždane putanje. Do kraja ovog modula otkrit ćeš što djeluje kao detektor laži u tvom tijelu i time ćeš moći prepoznati istinu u svakom trenutku. Dakle, čitaj dalje i raduj se u iščekivanju toga. To je revolucionarno otkriće koje je životna prekretnica.

Nekadašnja znanstvena predodžba, koju još dan-danas mnogi neuki gaje, bila je da elektrokemijski procesi u mozgu proizvode svijest, da su sva naša stanja svijesti uzrokovana neurobiološkim procesima u mozgu. Međutim, ta veza između mozga i svijesti više ne drži vodu jer je opetovano dokazano da se ti moždani procesi ne nastavljaju nakon smrti, dok svijest da.

Sada nedvojbeno znamo da je mozak "samo" procesor, a ne i proizvođač misli, ideja, sjećanja, uma i svih ostalih derivata svijesti. To znanje je u jednakoj mjeri znanstveno i duhovno.


"My brain is only a receiver. In the Universe there is a core from which we obtain knowledge, strength, inspiration."

   Sveprisutnost svijesti

Izvješća o iskustvima nakon smrti i bliske smrti dovode u pitanje tradicionalne znanstvene ideje o prirodi svijesti. Gomilajući dokazi koje su medicinski istraživači do sada prikupili o reanimaciji razvrgnuli su staro nevaljano tumačenje iskustava bliske smrti (IBS) kao puke halucinacije, zablude ili maštarije i uspostavili novu znanstvenu teoriju da ljudska svijest ne umire nakon smrti i da svijest postoji čak i kad ljudi spavaju, kad su pod anestezijom, u komi, vegetativnom stanju i klinički su mrtvi, to jest kada nisu budni, svjesni ili čak živi (kad im mozak više ne funkcionira).

Oživljeni pacijenti nepobitno opisuju razgovore koje su za vrijeme njihove nesvijesti prisutni ljudi vodili, odjeću koju su nosili, događaje koji su se odvijali, pa čak i razgovore koje su oni sami vodili s bićima s druge strane, kao i cijeli život koji im je bljeskao pred očima te osjećaj blaženstva, iako je to cijelo vrijeme na monitoru linija bila ravna i mozak izmjeren kao neaktivan, tj. mrtav.
Ta brojna izvantjelesna iskustva, dijagnosticiranih moždanih smrti, govore nam nedvojbeno da svijest nije moždana aktivnost. Nema sumnje, svijest često stupa u interakciju s mozgom, ali on je definitivno ne producira.

Kao što dokazuju oživljeni pacijenti, uključujući  jednog neurokirurga, koji je i sam prešao prag smrti, izvještavanjem da su imali misli, dok tehnički nisu imali moždane funkcije, sasvim je jasno da moždane stanice ne produciraju misli. Zamisli se malo nad time! Ako mozak ne misli, što to onda u nama misli?! Kada je riječ o svijesti i mozgu, znanost može samo potvrditi povezanost, a ne i uzročnost. Svijest je očito autonomni entitet, nezavisan od mozga i njegovih aktivnosti kao što su svjesnost, pozornost i budnost.

"Moj je mozak samo prijemnik. U svemiru postoji neka jezgra iz koje mi crpimo znanje, snagu, inspiraciju. Nijesam prodro u tajne ove jezgre, ali znam da ona postoji."
- Nikola Tesla

Budući da svijest nije moždana aktivnost, jasno je da nije locirana u mozgu, a kad smo već kod toga, ni u bilo kojem drugom određenom organu našeg tijela, zbog čega se kaže da se svijest nalazi u zoni sumraka - konceptualnom području koje je rubno, nedefinirano, misteriozno ili mistično; nadrealna regija, u kojoj stvari koje inače nemaju smisla, tu to čine. Također se za svijest kaže da prožima svaki dio univerzuma. Međutim, njezina sveprisutnost ukazuje na nelokalnost svijesti.

Kako ćemo ubrzo iznijeti neke dokaze, svi mehanizmi svijesti, poput uma, stava, inteligencije, pamćenja, svjesnosti, percepcije, savjesti i ostalih, također se ne mogu naći u mozgu, ili barem ne u mozgu isključivo, što dodatno implicira da ni svijest nije smještena u mozgu. Ako ti se svijest zaglavila u glavi, imaš problema. To jest, ako reduciraš svoju svijest na sposobnosti svog mozga, time umanjuješ svoj potencijal te tako nećeš nikada iskoristiti njezinu stvarnu moć i uvijek ćeš biti vrlo ograničen(a) u manifestiranju priželjkivanog života.

Međa između tvoje mašte i tvoje stvarnosti nestat će samo kad izvučeš svijest iz okvira svoje glave i proširiš je izvan granica svog razumijevanja kojim upravlja tvoj mozak. Nema veze što tvoj mozak ne može svrstati svijest, što ne shvaćaš njezine funkcije, jer važno je samo da joj daš krila da te može odvesti u visine s kojih možeš imati bolji pogled na svijet i svoj život te tako bolje znati koji putevi gdje vode i kojim putem ti je najbolje kročiti da stigneš do cilja.

Sjećanje i svijest
Poput svjesnosti, i sjećanje je jedan od mehanizama ili komponenti svijesti. U modulu o podsvijesti iznosimo znanstvene dokaze o tome da se sjećanje ne nalazi u mozgu, nego u svim stanicama tijela (tj. u staničnoj memoriji) i šire, što ukazuje na sveprisutnost memorije i upućuje na njezinu nelokalnost. Baš kao što svaki tjelesni organ ima svoju inteligenciju koja upravlja njegovim funkcijama, što znači da inteligencija nije ograničena na sam mozak, tako ni pamćenje nije svojstvo mozga, što će reći, isto vrijedi i za svijest (jer pamćenje je komponenta svijesti).

Postoje procesi vrlinologije, poput vrliniziranja, pomoću kojih možeš pristupiti višoj inteligenciji, neukaljanoj sjećanjem. Uviđanje moći tvojih vrlina, a pogotovo kultiviranje pojedinih vrlina jednostavni su i moćni procesi kojima možeš pristupiti samom izvoru znanja i mudrosti u sebi.

Nekoć smo učili da se sjećanja nalaze u mozgu. Međutim, u međuvremenu su neurokirurzi uklonili svaki dio mozga kod različitih pacijenata i uočili da su sjećanja i misli uvijek ostali. Gubitak pamćenja zbog nekih oštećenja mozga uglavnom je samo privremen; pamćenje se vrati unatoč uništenom tkivu mozga. Istaknuti neuroznanstvenici došli su do zaključka da pamćenje uopće nije pohranjeno u korteksu. Objasnit ćemo staničnu memoriju u modulu o podsvijesti, ali kad je u pitanju lokaliziranje svijesti, možemo tvrditi da budući da pamćenje, misli i inteligencija nisu moždane aktivnosti jer se protežu na ostale organe i stanice, logično je da isto vrijedi i za svijest.

 

 


 

 

Steve Jobs: LSD Was One of The Best Things I've Done in My Life
 
 

Ujedinjeno polje
- Izvor svega

Upoznaj se s izvorom sveg znanja, svih mogućnosti i potencijala te svega što postoji, s uzrokom svih uzroka - s ujedinjenim poljem koje je temelj svega što postoji. Otkriće ujedinjenog polja označava najveće postignuće u povijesti razvoja prirodnih znanosti: Opširnije »

   Izmijenjena stanja svijesti

Osim izvještaja i studija iskustava bliske smrti, postoje i mnogi drugi fenomeni koji osporavaju tradicionalne znanstvene teorije, objašnjenja i definicije svijesti. Ti fenomeni uključuju izvanosjetilno opažanje ili ekstrasenzornu percepciju (ESP) i izmijenjena stanja svijesti bilo prouzrokovana alkoholom, drogama, delirijem i psihoaktivnim medikamentima ili potaknuta duhovnim tehnikama (npr. meditativnim), hipnozom, transom, snovima, mističkim iskustvima ili bilo čim drugim. Sve ove pojave pružaju svjedočanstva koja oslikavaju svijest sasvim drugačije od onoga što to čini konvencionalna znanost. Ona oblikuju naše dublje razumijevanje psihičkih sposobnosti i same svijesti. Ključno je da te fenomene proučavamo s težnjom za razumijevanjem svijesti.

Ono što moderna znanost i drevna saznanja govore o povezanosti duha i tijela te o ulozi svijesti kod fizičkog zdravlja i općeg blagostanja iznimno je važno. S novim znanstvenim spoznajama o tome kako naša svijest utječe i stvara naš fizički svijet, svijest je prešla iz puke pasivne "svjesnosti" u aktivnog, utjecajnog uzročnika i stvaratelja – ona je faktično sam izvor stvaranja. Ovo je enormna distinkcija u značenju svijesti, koja se ne smije olako shvatiti. To dokazuje da svijest znači puno više nego što su to prethodno držali znanstvenici i rječnici te da trebamo upregnuti moć svijesti kad god nastojimo nešto stvoriti u svojoj stvarnosti.

Činjenica da možemo upotrijebiti svoju svijest da svjesno mijenjamo moždane strukture i druge svoje fizičke aspekte posebno je značajna za one koji pate od neke povrede, gubitka ili oboljenja. Razne tehnike promjene stanja svijesti pokazale su se učinkovitima kod tretiranja raznih bolesti, posebice psihičkih poremećaja. Njihovom primjenom održava se visoka razina protočnosti bioenergije u organizmu, što je osnovni preduvjet zdravlja pojedinca. Tako se psihodelici, psihoaktivni medikamenti i duhovne prakse uklapaju u ovu novu paradigmu.

Kada je riječ o psihodelicima i psihoaktivnim medikamentima, u današnje doba svjedoci smo "psihodelične renesanse", za vrijeme koje njezini propagatori, psihonauti, bodro jedre na valu najnovijih znanstvenih otkrića o svijesti i njezinim mehanizmima. U nastojanju da čovječanstvo produbi svoje razumijevanje svijesti i premosti jaz između duhovnosti i znanosti, posljednjih su godina izvođena mnoga nova istraživanja psihodelika i psihoaktivnih supstanci, poput LSD-a i ayahuasce u odnosu na svijest, držeći se pritom znanstvene rigoroznosti.

Ono što su ustanovili svi ti istraživački napori jest da dotične supstance doista mijenjaju svijest te su predočili dokaze o transformacijama, posebno o izlječenjima. Kao rezultat toga, sve više liječnika i terapeuta prihvaća ideju povezanosti duha i tijela te priznaje da su i psihoaktivni lijekovi i duhovne prakse važan dio zdravstvene skrbi te da itekako postoji uzajamna veza između svijesti i bolesti kao i postupka oporavka. Ideja da su sve kronične bolesti psihosomatske i upotreba placeba u terapiji datira još ranije, ali se iz nekog razloga psihičke dimenzije kroničnih fizičkih poremećaja uglavnom zanemaruju u konkretnoj medicinskoj skrbi, na račun pacijenata i u korist farmaceutske industrije.

Psihodelici i psihoaktivni medikamenti nesumnjivo mogu proizvesti izmijenjena stanja svijesti i znatna izobličenja percepcije, uključujući halucinacije. Mnogi korisnici čak opisuju svoja iskustva izazvana tim narkoticima kao mistična ili duhovnih kvaliteta. Ovo su neki izrazi koje dotični koriste za opisivanje svojih izmijenjenih stanja svijesti: iskustvo jedinstva, duhovno iskustvo, blaženo stanje, pronicljivost, bestjelesnost, oslabljene kognitivne funkcije i kontrola, tjeskoba, kompleksni slikoviti prikazi, elementarni slikoviti prikazi, audio-vizualna sinestezija (miješanje ili povezivanje – npr. zvukovi imaju oblike i boje itd.) i promjena značenja svega što se percipira.

Svi mi možemo iskoristiti ove znanstvene spoznaje, a da ne pribjegavamo bilo kakvim supstancama za izmjenu svijesti koje mogu imati i štetne nuspojave, jer ono što donosi transformaciju nije toliko sredstvo koliko proces izmjene svijesti. Čemu pribjegavati umjetnim metodama kad su one prirodne puno bolje i bez napadnih i štetnih učinaka?!

Osim meditacije i autogenog treninga, jedan od najboljih prirodnih načina promjene svoje svijesti jest taj da je podigneš ili kalibriraš pomoću vrliniziranja – aktiviranjem i kultiviranjem određenih vrlina (viših modaliteta svijesti). Što god se nadaš dobiti uzimanjem narkotika i psihodelika, to isto možeš postići vrliniziranjem. Mnogi sveci, gurui, jogiji i drugi postigli su ta izmijenjena stanja svijesti podižući svoju svijest kultiviranjem određenih vrlina. Komu trebaju droge kad imamo vrline!

Kada je riječ o drugim fenomenima vezanim za alternativna značenja i vrijednosti svijesti, kao što su izvanosjetilno opažanje ili ekstrasenzorna percepcija (ESP) ili šesto čulo, imaj na umu da se veliki dio tih prijavljenih slučajeva dogodio dok su percipijenti bili u izmijenjenom obliku stanja svijesti. Kao što znaš, ESP je sposobnost zapažanja ili percipiranja nečeg ili primanja informacija osjetilima koja ne obuhvaćaju spektar normalnih ljudskih osjetila, dakle ne dobivaju se kroz pet tjelesnih osjetila, nego se osjete umom ili šestim čulom. Time se označavaju psihičke sposobnosti kao što su intuicija, telepatija, psihometrija, vidovitost, predviđanje, predznanje i retroznanje.

Gotovo svi ljudi razvijenih senzibiliteta za nadnaravno imaju ovu sposobnost u manjoj ili većoj mjeri. Većina njih upotrebljava izmijenjeno stanje svijesti kao sredstvo za dobivanje psihičkih informacija. Ta izmijenjena stanja svijesti variraju od pojava kao što su snovi, trans, hipnoze i stanja kreativne inspiracije do upotrebe posebne glazbe i upotrebe psihodeličnih opijata.
Međutim, istraživanja o izmijenjenim stanjima svijesti ukazuju i na druge varijable koje su u biti značajnije za razvoj ESP-a, kao što su odgovarajuća, podesna atmosfera i vrline.

Mnogi ljudi, naročito u znanstvenim krugovima, svrstavaju fenomen ESP-a u domenu ezoterike pa ga zato omalovažavaju ili naprosto zato što to ne razumiju. Nećemo ulaziti u tu tematiku nego samo naznačiti da se pritom radi o pristupu višoj, kolektivnoj, univerzalnoj svijesti unutar ujedinjenog polja, kako ga je Einstein nazvao, ili etera po Tesli, ili kolektivnog nesvjesnog po Carlu G. Jungu, ili Akaše u hinduizmu.

Vedska znanost izjednačava to polje sa sviješću tj. stanjem čiste svijesti;  u indijskoj duhovnosti to je poznato kao atman, što znači “čista svijest”. Indijska tradicija također govori o Akaši (legendarni Akaški zapisi) - polju nulte točke, temelju i memoriji svemira u dimenziji koja nadilazi naš koncept vremena i prostora s univerzalnom međusobnom povezanošću, gdje je zapisano sve što se dogodilo, događa i što će se dogoditi. Židovska Kabala ima za to  pojam Aina (ništavilo, negativno postojanje) iz čega sve potječe i čemu se sve vraća. Razna druga duhovna učenja opisuju to kao Stvoritelja dajući toj stvaralačkoj sili razna imena kao što su Bog, Božanstvo, Jahve, Jehova, Alah, Budina priroda, Ahura Mazda, Manitu, Viša sila, Apsolut, Ljubav, Svjetlost,  Izvor, Božanska matrica (engl. Divine Matrix) ili nekako drugačije.

Divota toga je ta da ujedinjeno polje čini svoj sadržaj dostupnim svakom pojedincu. To znači, čim se nešto značajno pojavi u svijesti jedne osobe, to se automatski pohranjuje u sveprisutnom ujedinjenom polju, kojem svi imamo pristup pa tako bilo tko drugi može doći do iste ideje, pogotovo ako je na istoj valnoj duljini (kompozitori su receptori tuđih kompozicija, znanstvenici tuđih znanstvenih ideja, itd.). Prema tome, ljudi razvijenih senzibiliteta za nadnaravno imaju pristup tom polju, tj. sposobnost izvanosjetilnog opažanja ili ekstrasenzorne percepcije (ESP) ili šesto čulo.


 

 

   Moć svijesti

Do sada smo ti pomogli proširiti pogled na svijest, od gledanja na nju kao na puku svjesnost do uviđanja da je ona izvor stvaranja i transformacije. Svijest nije puko svojstvo (npr. onoga koji je svjestan) jer je ona izvor svih svojstava i svega što postoji. Ona je izvor i suština sveg stvaralaštva, ostvarenja i stvorenja. Ona je izvor svega u tvojoj stvarnosti, svega što si stvorio/la. Ona je bit tvog postojanja, tvog života i svega u njemu.

Svijest, međutim, ne "čini" ništa, nego pruža kontekst iz kojeg se potencijali realiziraju (iz bezobličnog u oblike, iz neiskustva u iskustvo) i ideje materijaliziraju.

Svijest je i dalje prisutna bez obzira na to jesi li u svom tijelu ili izvan njega. Sve što je stvoreno dolazi iz svijesti kroz razne njezine mehanizme. Svijest je izvor ili korijen uma, stava, inteligencije, sjećanja, svjesnosti, percepcije, savjesti i drugih njezinih komponenti.

Dakle, nije da tvoje misli ili um imaju moć manifestirati stvarnost, kao što se to obično tvrdi, nego je ima svijest, koja njih tvori, što objašnjava zašto tvoj um i misli nemaju uvijek moć. Tvoja moć ne potječe iz tvog uma ili misli, nego iz tvoje svijesti. Tvoje misli i um nemaju moć stvaranja; svijest je ta koja to ima. Oni su samo mehanizmi svijesti. Možeš mijenjati svoja mišljenja i misli koliko ti je volja, možeš ih usmjeravati i upotrebljavati svoju inteligenciju cijeli bogovski dan svaki dan, ali sve ti je to uzalud ako izvor - tvoja svijest ne bude izmijenjena i podignuta.

Istina, umom i mislima možeš postići mnoge korisne, uglavnom kratkoročne promjene, ali ne i transformaciju. Promjena samo modificira staro, dok transformacija odbacuje staro da bi u potpunosti prihvatila ili stvorila nešto novo. Proboj i transformacija događaju se samo skokom svijesti, a ne pukim mislima ili naprezanjem uma. Temu transformacije obradili smo u zasebnom modulu.

Nije tajna zašto snaga uma ili snaga volje kao i većina knjiga o samopomoći, tečajeva i terapija dugoročno ili uopće ne djeluju: ne zadiru u pravi izvor problema. Sve što se bavi simptomima jest puko suočavanje s problemom, a ne efektivno liječenje ili rješavanje. Represija, obrana i suočavanje predstavljaju stres, a on je pak temeljni uzrok svih bolesti i poremećaja, stoga je takav pristup suprotno liječenju i rješavanju jer čak i ako guši neke simptome, kreira još veće probleme negdje drugdje.

Siromaštvo je također samo simptom – manjkavog mentaliteta, podaničkog mentaliteta, mentaliteta žrtve, ne preuzimanja odgovornosti za svoj život i ne(dovoljnog) prakticiranja velikodušnosti, da spomenemo samo neke (ovisi od osobe do osobe). Drugim riječima, siromaštvo je simptom destruktivnih modaliteta svijesti, kao što je slučaj sa svim drugim problemima. No, izvor svih dubinskih problema, kao i solucija, leži još i dublje, u podsvijesti ili staničnoj memoriji, što objašnjavamo u modulu na temu podsvijesti. Većina programa humanitarne pomoći i potpore samo su obrambeni mehanizmi, a ne rješenja.

Važno je razumjeti da izmijenjeno stanje svijesti i podizanje modaliteta svijesti nisu isto što i snaga uma jer svijest i um nisu jedno te isto. Izmijenjeno stanje svijesti i viši modaliteti svijesti mogu učiniti mnogo više od snage uma jer svijest ima puno veću moć od uma s obzirom na to da je um ograničen i da njime uglavnom upravlja naš sputan, nikad-zadovoljan, tj. mrgodan ego, dok je svijest neograničena i njome upravlja naša svemoćna, blistava duša.

Um je lažac, da znaš. Govori ti uglavnom laži koje proizlaze iz ograničene percepcije stvarnosti. Čista svijest, s druge strane, zna samo istinu. Svijest nije mehanizam uma, nego je um mehanizam svijesti, ili aspekt svijesti, po Wikipediji. Um je samo jedan od mnogih mehanizama svijesti. Svjesnost je plod uma, a svijest to nije, no kad je izmijenjena ili podignuta, svijest pročišćava i osnažuje um. Dok je naš um podložan dualnosti (konstruktivne ili destruktivne misli i vjerovanja), naša je svijest podložna ne-dualnosti.

Radi boljeg razumijevanja odnosa svijesti i uma, zapitaj se: što u tebi odlučuje hoćeš li u nekim slučajevima slušati svoj (raz)um ili svoje srce? To nešto je tvoja svijest.

Dakle, pokušati spoznati svijest intelektualno, svojim umom, to je poput jednog dijela koji pokušava shvatiti cijelu cjelinu, poput stijene koja pokušava sagledati cijelu planinu, ili kapljice koja nastoji apsorbirati čitav  ocean, ili mrve prašine koja želi obuhvatiti sav kozmos.

Naš ograničeni i često zabluđeni um nema sposobnost spoznati svijest pa će u svom svojstvu samo razlučivati, odnosno razlikovati i odvajati umjesto da spaja jer je naš intelekt poput skalpela, sjecka stvari na komade držeći se redukcionizma (svođenje na "bitno" odstranjivanjem onoga što smatra suvišnim) kao načina spoznaje, krivo vjerujući da istraživanjem ili razumijevanjem dijelova može razumjeti cjelinu ili izvor. Međutim, ta redukcionistička dekonstrukcija dovodi do nerazumijevanja cjeline svijesti jer je svaka cjelina mnogo više od zbroja njenih dijelova.

Kad tvoj intelekt analizirajući rastavi bilo što na fragmente, koliko god da si inteligentan/na, na kraju ćeš imati tzv. problem Humpty Dumpty, zavaravajući se pritom gajeći uvjerenje da uviđaš cjelinu kroz rastavljanje i dekonstrukciju njezinih dijelova. No to je samoobmana. Kao u engleskoj dječjoj pjesmici o jajetu Humptyju Dumptyju, čak ni svi kraljevi konji i vojnici ne mogu ponovno sastaviti Humptyja nakon što je razbijen na komade, tako da ni ti ne možeš sastaviti dijelove svijesti nakon što ih intelektualno raščlaniš.

Intelektualiziranjem čovjek je sklon gledati u različite dijelove nečega, prednosti i nedostatke te tako svaki pojedini komad odvojiti od konteksta i zanemariti njegove odnose s drugim dijelovima s kojima je složeno povezan. To, naravno, ne znači da nemaš apsolutno nikakvo razumijevanje kompletne cjeline. Oni koji tvrde da imaju potpuno razumijevanje nečega raščlanjujući to u dijelove i pokušavajući to onda ponovno sastaviti, trebali bi preispitati to svoje uvjerenje.

Jednota izvora, homogenost svijesti ne može se konzumirati s dualističkim umom, kao što se juha ne može jesti vilicom i nožem. Ne možeš popraviti ili konstruirati dijelove pomoću secirajućeg intelekta baš kao što ne možeš skalpelom zakrpati stvari. Za popravljanje i konstruiranje stvari potrebne su ti vrline; trebaš podići svoju svijest na modalitet neke vrline, kao što je ljubav, ili suosjećanje, ili hrabrost, ili vjera, ili unutarnji mir. Drugim riječima, vrlinologija je znanost brisanja granica, ukidanja razdvojnih linija.

Unatoč svemu, sam um je vrlo moćan mehanizam svijesti, posebno podsvjesni um. Zadužen je za naša vjerovanja i misli koje oblikuju naš pogled na svijet i stvarnost. Funkcija uma je stvaranje koherentnosti između naših uvjerenja i naše stvarnosti. Fizičke pojave odraz su programa uma – prvo ide program, a onda dolazi fizička pojava. Um nam može i pomoći i odmoći, ovisno o tome koliko dopuštamo svom egu da njime upravlja. Ego vodi u ponor kada djeluje kao naš vođa ili savjetnik, umjesto kao zaštitar. Upregnuvši svoju svijest, možeš osloboditi svoj um od služenja egu.

 

   Klasifikacija svijesti

U nastojanju da ti pomognemo razumjeti tvoju svijest i iskoristiti njezinu punu konstruktivnu snagu, sada ćemo nastaviti s objašnjenjem različitih klasifikacija svijesti kako bismo onda došli do kalibracije svijesti i vrlinizacije. To je važno jer, poput postupka kalibracije nekog instrumenta, to će te podržati i potaknuti da nastaviš ili podešavaš svoju svijest tako da možeš optimalno "igrati u svom ritmu" i biti adekvatno nagrađen(a).

Osim što imamo razne tzv. nivoe svijesti (podsvijest, svijest i nadsvijest) imamo i razna stanja svijesti (duboki san, san, budno stanje, pozornost, opreznost, transcendentalno, kozmičko, božansko, svijest jedinstva, kao i ona stanja koja nazivamo izmijenjenima, alfa, theta, konfuzno, depresivno, mjesečarenje, koma, delirij, dezorijentacija, poricanje...) i različite mehanizme svijesti (um, stav, inteligencija, sjećanje, svjesnost, percepcija, savjest ...), kao i različite modalitete i stupnjeve svijesti o kojima je ovdje riječ jer oni određuju stupanj blagostanja svake osobe.

Da ne bude zabune, što se tiče svijesti, stanja svijesti i njezini modaliteti nisu jedno te isto. Dakle, izmjena stanja svijesti nešto je sasvim drugo od podizanja svijesti na viši modalitet. Međutim, zajedničko je svim stanjima, modalitetima, nivoima i mehanizmima da su to naprosto frekvencije. Dakle, možeš izmijeniti stanje svijesti, podići njezin modalitet, prijeći na drugi nivo svijesti i razviti sve njezine mehanizme tako da se jednostavno podvrgneš frekvenciji koja je jednaka frekvenciji onoga što želiš.

Još jednom, u vrlinologiji razlikujemo četiri različite klasifikacije svijesti i pripadajuće procese:

 • prelaziš na drugi nivo svijesti (podsvijest, svijest i nadsvijest)
 • izmjenjuješ svoje stanje svijesti (duboki san, san, budno stanje, pozornost, opreznost, transcendentalno, kozmičko, božansko, svijest jedinstva, kao i ona stanja koja nazivamo izmijenjenima, alfa, theta, konfuzno, depresivno, mjesečarenje, koma, delirij, dezorijentacija, poricanje...)
 • razvijaš razne mehanizme svijesti (svjesnost, percepcija, um, stav, inteligencija, sjećanje, savjest ...)
 • podižeš svoj  modalitet svijesti (misli i emocije; vrline i mane)

Razumijevanje nekog koncepta sasvim je drugo od integriranja njega u svakodnevni život. To je zato što znati i biti nisu jedno te isto. Zašto primjena znanja u životu ne ide lako, to je zato što nama ne upravlja naš svjesni, nego naš podsvjesni um. Objašnjavamo kako najbolje iskoristiti podsvijest u modulu na tu temu, ali prije toga saznaj u sljedećem segmentu kako ti bolje razumijevanje svijesti pomaže iskoristiti njezinu moć za ostvarenje svojih ciljeva. Integriranje svijesti u svakodnevni život uglavnom se svodi na širenje svijesti i na podizanje njezinih modaliteta.


 

   Modaliteti svijesti

Modaliteti svijesti su modusi kroz koje tijekom dana prolaziš, a čine ih mentalna stanja i emocije, koji su bilo pozitivni ili negativni. Te dvije vrste modusa, mentalni i emocionalni, u kombinaciji s podudarajućim fizičkim radnjama, nazivamo vrlinama i manama. Prema tome, modaliteti svijesti su ustvari vrline i mane.

Budući da ti vrlinologija ne ukazuje samo na to što trebaš učiniti za postizanje blagostanja nego i kako to učiniti, stoga nudi specifično pomagalo – alat za podizanje svijesti na više modalitete koji zovemo skala svijesti. Tu skalu svijesti, koju smo dolje prezentirali, sastavili smo na osnovi kalibracija koje je izveo tim predvođen pionirskim istraživačem na polju svijesti, znanstvenikom, liječnikom i psihijatrom dr. Davidom R. Hawkinsom, pomoću kineziološke metode  (ispitivanje mišića) i na temelju bio polja, polja nulte točke i stanične memorije u mišićima. To je alat za kalibriranje svijesti ili vrliniziranje, koji pokazuje logaritamske vrijednosti pojedinih modaliteta svijesti i ukazuje na to koji modusi svijesti imaju konstruktivniju moć u kontekstu polja privlačenja.

Što je modalitet svijesti viši prema toj logaritamskoj skali od 1-1000, to je jače njegovo privlačno polje i moć privlačenja i manifestiranja pozitivnih životnih uvjeta. Konstruktivni modaliteti svijesti imaju konstruktivnu moć, a oni destruktivni imaju destruktivnu moć. Prema tome, kada je tvoja svijest na visokoj razini zahvalnosti, bezuvjetne ljubavi, radosti ili mira, onda možeš privući na sebe uvjete za blagostanje, za razliku od stupnjeva svijesti kao što su strah, brige, ljutnja i slične kojima privlačiš ekvivalentne, negativne uvjete. O tome kako koristiti ovaj alat za kalibriranje svoje svijesti bit će riječi u nastavku.

Skala svijesti
Razina svijesti Frekvencija Emocija Proces Pogled na život Viđenje Boga
prosvjetljenje 700-1000 neizrecivo čista svjesnost jest sebstvo
mir 600 blaženstvo iluminacija savršen sveprisutan
radost 540 spokoj preobraženje potpun jednota
ljubav 500 poštovanje otkrovenje dobroćudan pun ljubavi
razboritost 400 razumijevanje apstraktnost smislen mudar
prihvaćanje 350 praštanje transcendentnost harmoničan milostiv
dragovoljnost 310 optimizam namjera pun nade nadahnjuje
neutralnost 250 povjerenje otpuštanje zadovoljavajuć omogućava
hrabrost 200 potvrda osnaživanje izvodljiv, ostvariv dopušta
ponos 175 prezir napuhivanje zahtjevan ravnodušan
ljutnja 150 mržnja agresivnost antagonistički osvetoljubiv
čežnja 125 žudnja ropstvo razočaravajuć uskraćuje
strah 100 tjeskoba povlačenje zastrašujući kažnjava
tuga 75 kajanje potištenost tragičan ohol
apatija 50 očaj odricanje beznadan osuđuje
krivnja 30 okrivljavanje destrukcija zao osvetoljubiv
sramota 20 poniženje eliminacija mizeran prezire


Originalna tabela na engleskom jeziku »
Lista kalibriranih razina svijesti, događaja, ljudi, djela itd »

Vrline i mane gradirane prema moći privlačenja blagostanja


Napomena: ako znaš engleski, radi preciznosti pogledaj pojmove u originalu (tamo klikni na sliku da se uveča).
Ova skala prikazana je i na posebnoj stranici »
Osim toga, treba uzeti u obzir da svaki modalitet svijesti ima svoje gradacije pa ne kotira jednako, recimo, bezuvjetna ljubav i ljubav prema životinjama. Jednako tako, potpuna i djelomična odgovornost nemaju istu vrijednost.

Naglašavamo uzimanje konteksta u obzir koji se na ovoj skali odnosi na moć privlačenja. Prema tome, ako ti smeta što je neka vrlina na skali rangirana niže od neke druge, uzmi u obzir kontekst. Recimo, ljubav može biti najviše kotirajuća vrlina u nekom drugom kontekstu, no u kontekstu polja privlačenja nije. Naprimjer, ako želiš imati odličan odnos s nekim, više će ti vrijediti kultiviranje ljubavi nego, recimo, vjere ili pobožnosti. No, ako želiš nekoga privući, činjenica da tu osobu neizmjerno voliš neće biti dovoljna da tu osobu privučeš sebi. No, bez obzira na kontekst, kultiviranje vrlina uvijek je konstruktivnije od kultiviranja mana. Ovisno o kontekstu, negdje su neke vrline potrebitije od drugih, a to svatko može sam procijeniti. Sve je bolje od kultiviranja mana. Nadamo se da shvaćaš bit i nje se držiš u životu.

Vrlo je teško, tj. gotovo nemoguće skočiti iz jedne krajnosti u drugu, recimo povisiti svoju svijest s depresije na radost u jednom mahu, stoga to treba obaviti postupno: Primjer dizanja svoje svijesti »

Svi modaliteti svijesti koji na ovoj skali imaju vrijednost iznad 200 konstruktivni su i predstavljaju vrline, dok su svi oni ispod 200 destruktivni i predstavljaju mane. Svi modaliteti svijesti iznad 200 odražavaju koliko se povodiš vlastitom dušom, oni ispod 200 odražavaju koliko se povodiš vlastitim egom. Što više slušaš svoj ego to ti je niži stupanj svijesti i blagostanja.

Što je stupanj tvoje svijesti viši, tim je veća tvoja duhovna snaga, kojom možeš više privući što god zamisliš. Što je stupanj tvoje svijesti niži, to znači da tim više tobom upravlja tvoj ego, umjesto duša, što znači da imaš manje konstruktivne, a više destruktivne moći, pa tako privlačiš ono čega se bojiš i o čemu se brineš. Ova je skala u stvari mapa koja ti pokazuje put do potpunog blagostanja i prosvjetljenja, što svatko može postići podizanjem vlastite svijesti.

"Kalibrirane razine svijesti zapravo mjere prevalenciju iluzije, a ne stvarnost. To je mjera vlastitog stupnja svjesnosti Jastva kao stvarnog "Ja". Razine prvenstveno označavaju otpor prema pravoj stvarnosti."
- dr. sc. David R. Hawkins
iz "Ja: stvarnost i subjektivnost"
 

Uzmi ovo rangiranje okvirno i kao koncept, a ne kao apsolutne vrijednosti jer sve ovisi o kontekstu i o gradaciji pojedinih modaliteta (npr. nema istu vrijednost ljubav prema sladoledu i bezuvjetna ljubav). Smisao je shvatiti da je put do blagostanja podizanje svijesti i da je put do blagostanja popločan vrlinama. Što više boraviš na višim modalitetima svijesti, to ti je blagostanje dostupnije. Prema tome, nemoj na ovu skalu gledati kao na hijerarhiju vrlina i mana, nego kao na mapu ili put do prosvjetljenja i oslobađanja od patnje.

Bit ove skale je ukazati na to da negativni modaliteti svijesti (emotivna i mentalna stanja) privlače negativnosti, a pozitivni privlače pozitivnosti, te je upotrijebiti za kalibriranje i podizanje vlastite svijesti kako bismo privukli ili postigli bilo koje ciljeve. Najvažnije je to da se njome možeš koristiti kao alatom na putu duhovnog buđenja koji vodi u blaženstvo i blagostanje. Ako se želiš okoristiti zakonom privlačenja, napredovati, uspjeti i živjeti u sreći i blagostanju, potrebno je svoj stupanj svijesti održavati na što višoj razini jer o tome ovisi razina tvog uspjeha, sreće i blagostanja.

 

 

 

“Nijedan se problem ne može riješiti na istoj razini svijesti koja ga je stvorila.”
- Albert Einstein
 
“Ne zaboravite da je vaša percepcija svijeta odraz vašeg stanja svijesti.”
- Eckhart Tolle

 
“Kvaliteta vaše svijesti u ovom trenutku je ono što oblikuje budućnost.”
- Eckhart Tolle

 
“Meditacija je rastvaranje misli u Vječnoj svjesnosti ili Čistoj svijesti bez objektivizacije, znanje bez razmišljanja, spajanje konačnosti u beskonačnosti.”
- Voltaire

 
“Čovjek se kreće u svijetu koji nije ništa manje ili više od objektivizirane njegove svijesti.”
- Neville Goddard

 

   Stupanj svijesti

Tijekom dana se različiti modaliteti tvoje svijesti nebrojeno puta penju i spuštaju, pa si malo u modusu ljubavi, radosti, suosjećanja, hrabrosti, opuštenosti, zahvalnosti, kao i ponekad u strahu, brizi, ljutnji, frustraciji, pesimizmu, skepticizmu, spopada te pohlepa, kritičnost, tuga, krivnja i tako dalje. Na kraju dana, kad bismo zbrojili i oduzeli sve tvoje pozitivne i negativne modalitete svijesti dobili bismo tvoj prosječni modalitet svijesti ili, drugim riječima, tvoj osobni stupanj svijesti. Što si više u pozitivnim modalitetima svijesti tijekom dana, to je stupanj tvoje svijesti viši.

Tvoj trenutni modalitet i prosječni stupanj svijesti djeluju kao leća kroz koju percipiraš stvarnost. Mijenjaš svoje mišljenje o nečemu kad si u drugom modalitetu svijesti pa tako kad si, recimo, zaljubljen(a), odjednom voliš i toleriraš neke stvari koje prije nisi. Jednako tako, kad si u modusu straha ili brige, pušeš i na hladno.

Sve tvoje percepcije, gledišta, stavovi, uvjerenja, razmišljanja i vrijednosti odraz su tvog stupnja svijesti, a ne stvarnosti. Što je tvoj stupanj svijesti viši, to je leća kroz koju percipiraš stvarnost manje zamagljena pa bolje možeš spoznati istinu te tako odbaciti zablude koje ti donose probleme, poteškoće i patnju.  Što se više uspinješ po skali svijesti, to je su ti jasnoća, svjetlost i blaženstvo također na višem nivou.

Tvoj stupanj svijesti ili kalibar predstavlja tvoj karakter. Karakter je definiran kao ukupnost bitnih osobina karakterističnih za osobu (ili bilo što drugo, poput vina, umjetničkog djela, mjesta, nacije, itd.). Tvoj identitet vezan je za tvoj stupanj svijesti. Tvoja osobnost, interesi i ukusi odražavaju stupanj tvoje svijesti. Tvoji interesi i ukusi razotkrivaju tvoj stupanj svijesti, a samim time i stupanj tvog blagostanja. Da bismo u velikoj mjeri procijenili kalibar neke osobe, dovoljno je pogledati njegove interese i ukuse.

Jedna usporedba može to jasnije dočarati. Oni koji više vole rap glazbu i oni koji preferiraju klasičnu glazbu, imaju različite stupnjeve svijesti i zbog toga su ljudi različitog kalibra, tj. karaktera. Produhovljene, rafinirane, otmjene i kultivirane osobe teško da će imati ukus za žestoke, grube i nerafinirane rap ili hip-hop tonove i ritmove. Slično tome, grube i nerafinirane osobe vjerojatno neće imati ukus za suptilnu duhovnu i klasičnu glazbu i književnost, tako da nikada nećeš vidjeti gangstere kako pjevuše mantru ili gospele ni da čitaju Dostojevskog, a kamoli Vede. To je zato što sve, uključujući glazbu i književnost, ima svoju frekvenciju koja odgovara kalibru ili stupnju svijesti njihovih poklonika.

Frekvencija je ključna. Frekvencija određuje materiju i mijenja je. Tvoja svijest emitira frekvenciju i tako utječe na materiju, prije svega na tvoje tijelo i sve ono što materijaliziraš i manifestiraš u svojoj stvarnosti. Frekvencija koju svjesno odašilješ mijenja frekvenciju tvoje okoline. Svaka živa stanica u tvom tijelu je svjesna i možeš im se obraćati s frekvencijom svoje svijesti.

Kako provodiš svoje vrijeme, oblačiš se, ispunjavaš i dekoriraš svoj prostor, također otkriva tvoj stupanj svijesti. Sve je povezano. Dakle, mijenjanjem jednog mijenjaš i drugo. Prema tome, podvrgavanje sebe i drugih rafiniranim umjetnostima ili frekvencijama visokog kalibra čini čuda. Transformacija je garantirana. Znaš već kako te različita glazba, književnost, filmovi, slike i zvukovi prirode stavljaju u različita raspoloženja - to je zbog njihovih frekvencija, stoga ih možeš upotrijebiti da te podignu ili da te spuste. Stoga ih možeš koristiti za podizanje svoje svijesti na više modalitete.

Da ne bi bilo zabune, iako ljudska svijest ima stupnjeve, to ne sugerira nikakav poredak ili hijerarhiju među ljudima jer su u globalu svi ljudi jednaki i imaju jednaku sveukupnu vrijednost. Kao što i svakom poštenom roditelju punom ljubavi, sva njihova djeca trebaju biti podjednako vrijedna, bez obzira na njihove interese, ponašanje i školske ocjene, isto tako bi i svakoj drugoj poštenoj osobi punoj ljubavi sva druga ljudska bića trebala biti jednako vrijedna. Vrijednost osobe i njezin kalibar nije isto. Stupanj svijesti samo odražava individualni stupanj napretka i blagostanja. Tvornica bi mogla imati veću korist od radnika nižeg kalibra nego što bi to neka savjetodavna tvrtka, recimo. Također, osobu ne određuje njezin posao pa se kalibar osobe mjeri u svim aspektima života zajedno.

Dakle, u globalu, uzimajući u obzir sve aspekte života, svi su ljudi podjednako vrijedni. Ako neki u usporedbi s drugima nisu naročito vrijedni u jednom području, moguće je da vrijede više na drugim područjima života, pa je sveukupna vrijednost jednaka – svatko od nas ima vrijednost jedne osobe, nitko ne vrijedi za dvoje, nitko ne vrijedi više ili manje od jedan. Bez obzira na stupanj svijesti ili kalibar, svi mi imamo jednaku količinu moći, ali ta moć može biti konstruktivna ili destruktivna, što ovisi o osobnom stupnju svijesti. Podizanje ili kalibriranje vlastite svijesti preporučuje se upravo za povećanje vlastitih konstruktivnih moći, unutarnjeg mira i sveopćeg blagostanja.

Kad podižeš svoj stupanj svijesti, tako podižeš i stupanj svoje konstruktivne moći. Tvoja je energetska vibracija i frekvencija viša kad si na uzvišenijim modalitetima svijesti (ljubav, radost, mir…), i to omogućava uvjete za blagostanje. Što ti je stupanj svijesti viši, to ti je lakše prozreti istinu potrebnu za uspostavljanje blagostanja.

Tvoje poteškoće i napredak ovise o tvojem stupnju svijesti. Tvoj uspjeh i sreća ovise o stupnju tvoje svijesti, a ne o stupnju tvog obrazovanja ili talenta ili bogatstva. Stupanj svijesti ne ovisi o osobnom intelektualnom kapacitetu, kao što to neki misle, nego o vrlinama i manama. Za postizanje ciljeva kako u poslovnom, tako i u privatnom životu, nužno je podići svoju svijest do optimalnog stupnja, podižući je na sve više modalitete, kao što to pokazuje skala svijesti.

Što ti je stupanj svijesti viši, sve ti je lakše i jednostavnije postići tvoje ciljeve. A za to nije nužno toliko da se više obrazuješ ili osposobljavaš, koliko da češće kultiviraš vrline. Kao što si se mogao/la uvjeriti, više znanja ili obrazovanja ne garantira više uspjeha ni više sreće. Dugoročni, pravi i sveopći uspjeh i blagostanje više ovise o našim vrlinama, nego o našim znanjima i vještinama, iako potonje nisu za zapostavljanje.

Kao što znaš, najuspješniji i najbogatiji ljudi nisu oni najobrazovaniji ni najinteligentniji, niti su svi visokoobrazovani i inteligentni ljudi uspješni, bogati i sretni. Svi smo doživjeli situacije u kojima smo bili frustrirani jer je netko, tko je očito manje inteligentan od nas, postigao neki uspjeh, a mi nismo. To se uglavnom događa onima koji se oslanjaju na svoju inteligenciju i vještine, a ne toliko na svoje vrline pa ih zato i ne kultiviraju u mjeri koja je potrebna.

Podsjećamo, pod vrlinama ne podrazumijevamo nužno dobrotu ili pravednost, nego sve vrste vrlina, kao što su snalažljivost, entuzijastičnost, optimističnost, radost, ustrajnost, otpornost, vjera, povjerenje, samopouzdanost, ljubav, autentičnost, poduzetnost, proaktivnost, samoinicijativnost, samodiscipliniranost, hrabrost, otvorenost i druge.

online tečaj Vrlinologija
Vrlinologija
Vrhunski online tečaj koji pruža multimedijalnu obuku za sveobuhvatni uspjeh i prosperitet. Obuhvaća module o kultiviranju vrlina, oslobađanju od mana i slabosti, jačanju određenih vještina i razumjevanju osnova. Smisao je ovog programa kod polaznika ojačati vrline i oslabiti mane te se tako osposobiti za trajan uspjeh i prosperitet.   
Opširnije »
 
Iako, kao i bilo tko drugi, ne možemo ponuditi točnu definiciju svijesti, ipak, možemo i jesmo identificirali i definirali modalitete svijesti, koji su prilično eksplicitni. U tu svrhu, u sklopu našeg programa Vrlinologije, kreirali smo module za svaki pojedini, značajni modalitet svijesti, u kojima ne nudimo samo definiciju ili objašnjenje što je točno svaka vrlina ili mana, nego i zašto je svakako potrebno ili je kultivirati ili se osloboditi od nje, kao i kako to točno učiniti. Stoga, svakako se posluži njima.

Vrlinologija ti ne govori samo što trebaš učiniti za podizanje svijesti nego i kako to učiniti. Ona ti pruža precizan sistem na koji se možeš osloniti za postizanje svih svojih ciljeva. To je psihofiziološki program koji specificira kako iskoristiti moć svoje svijesti i vrlina za rješavanje bilo kojeg problema, tj. pronalaženje najboljih rješenja i odgovora, donošenje ispravnih odluka i izbora, dobivanje fantastičnih, korisnih i profitabilnih ideja, jačanje svog morala, optimiranje svojih navika i krojenje vlastite sudbine. Ovaj program koji mobilizira sve tvoje psihofiziološke moći (mentalne, emocionalne i fizičke) pruža specifično pomagalo kojim se možeš poslužiti u svakoj situaciji i računati na njega da ti pomogne postići željenu transformaciju – alat za podizanje svoje svijesti na više, konstruktivne i moćne modalitete – skalu svijesti.

Iako je svijest sama po sebi nedualna, tijekom svakog dana nalazi se u različitim pozitivnim i negativnim modalitetima – specifičnim mentalnim i emocionalnim stanjima, od tuge, straha, bijesa, skepticizma, pesimizma i bahatosti do odgovornosti, ljubaznosti, časti, optimizma, zahvalnosti, mudrosti i sve do ljubavi, radosti, suosjećanja i mira. Svi su ti modusi svijesti konstruktivni ili destruktivni, korisni ili štetni, osnažujući ili oslabljujući, uzrokujući napredak ili nazadak, i označavajući vrlinu ili manu.

Kad smo kod toga, naglašavamo ponovno da je svijest puno više od zbroja njezinih dijelova (modaliteta, stanja, nivoa, komponenata ili mehanizama), i da je njezina cjelokupnost nepojmljiva ljudskom ograničenom umu. Svijest može imati razne pozitivne i negativne modalitete, stanja i komponente, ali ona u osnovi nije ni pozitivna ni negativna, nego je ponad dualističkih podjela. U svojoj srži, svijest je, kao i svaka suština i izvor, jedno sa svim svojim različitim dijelovima.

Kada pokušavaš shvatiti značenje svijesti, kako bi se mogao/la što bolje njome služiti, pozivamo te da proširiš svoju svijest tako da je promatraš u kontekstu vrijednosti njezinih modaliteta za tvoje osobno osnaživanje i napredak. Različiti modaliteti svijesti donose ti različite blagodati ili štete. Konstruktivni modusi svijesti navode te na konstruktivne odluke, ideje i rješenja, dok destruktivni modusi čine suprotno. Stoga je nužno kalibrirati svoju svijest kalibrirana da vibrira na višim frekvencijama.

   KAKO iskoristiti moć svijesti - Kalibriranje svijesti

Kao što znaš, funkcioniranje svih instrumenata kao i svih ljudi s vremenom opada. Kvarenje je obično uzrokovano redovitim trošenjem i habanjem, ali i hazardima okoline. Da bi si osigurao/la najbolje ishode, potrebno je biti u top formi pa se s vremena na vrijeme trebaš kalibrirati – izmjeriti i podesiti svoj kalibar na svoju idealnu vrijednost - slično kao štimanje muzičkih i drugih instrumenta i podešavanje motora auta.

Tvoj kalibar je stupanj tvoje izvrsnosti, ili kvaliteta tvog karaktera, ili razina tvoje vrsnoće.

Profesionalci visokog kalibra imaju visoku razinu svijesti i kompetencije, što ih čini sposobnima za postizanje svojih ciljeva. Tvrtke iznimnog kalibra sastoje se od rukovoditelja i osoblja čiji je kalibar ili stupanj svijesti iznimno visok, što im, naravno,  nije palo s neba, nego oni rade na tome.

Da bi optimizirao/la svoju svijest za uspjeh i sveopće blagostanje, trebaš je redovito kalibrirati. Kao što smo već spomenuli, kalibrirati svoju svijest znači odrediti i podesiti svoj kalibar, tj. visinu svoje svijesti, tako da se podudara s vlastitim ciljevima ili s idealnom stvarnošću. Smisao je podići svoj kalibar, tj. podići stupanj svoje svijesti, stupanj svoje izvrsnosti, kvalitetu svog karaktera, razinu svoje vrsnoće na optimalnu frekvenciju za uspostavljanje blagostanja, odnosno uspjeha i sreće. Viši modaliteti svijesti povećavaju našu moć za postizanjem ciljeva, privlačenjem i manifestiranjem onog što zamislimo. Ponavljamo i naglašavamo to zato da bi ti se to urezalo na dubljim razinama tvoje svijesti.

Kalibriranjem svijesti pozabavit ćemo se dubioznije u nastavku, no za početak samo da ti ukratko predočimo zašto je potrebno kalibrirati svoju svijest: sve se promjene događaju u svijesti, stoga, za postizanje uspjeha u bilo kojem aspektu života, bilo kojeg cilja, nije dovoljno akumulirati znanje i usvajati vještine, nego je još važnije redovito podizati modalitete svoje svijesti –  kultivirati moćne vrline. Dakle, trebaš redovito podizati svoju svijest iz nekonstruktivnog modaliteta (mana) u bilo koji konstruktivan modalitet svijesti (vrline). Prebivajući na višim, konstruktivnim modalitetima svijesti što češće i duže, garantirano ćeš postići mnogo više nego ako ostaneš na nižim, destruktivnim modalitetima svijesti. U tome ti pomaže vrlinologija i njezin komplet alata za vrliniziranje, koji uključuje skalu svijesti i module o vrlinama.

Dakle, ako si uglavnom u modusu, recimo, apatije, straha, kritičnosti, pohlepe, pasivnosti, ljutnje, ogorčenosti, ispraznosti ili pak drugih destruktivnih modaliteta svijesti kao što su taština, oholost, okrivljavanje, rivalstvo, pesimizam ili arogancija, ne možeš očekivati da ćeš ostvariti blagostanje jer ono ne pada s neba, nego ovisi o tvojim postupcima, koji opet ovise o stupnju tvoje svijesti.

Stoga se trebaš redovito uzdizati u konstruktivne modalitete svijesti, počevši od integriteta, hrabrosti i preuzimanja odgovornosti, podižući svijesti i dalje na vrline kao što su ustrajnost, povjerenje, strpljenje, zadovoljstvo, skromnost, poniznost, optimizam, zahvalnost... Proširuj i povisuj svoju svijest i dalje na još više i potentnije modalitete svijesti kao što su dostojanstvo, entuzijazam, razumijevanje, altruizam, nada, sve do moćne vrline ljubavi, a po mogućnosti aktiviraj i kultiviraj bezuvjetnu ljubav. I ne trebaš tu stati, nego diži svoju svijest i dalje kultivirajući potentne vrline vjere, radosti, suosjećanja i unutarnjeg mira. Ako dođeš tako daleko i ostaneš u nekom od tih konstruktivnijih modusa što je dulje moguće, od toga ćeš sasvim sigurno imati koristi i ostvariti puno više nego da si ostao/la tamo gdje si bio/bila.
 
 

"When given the choice between being right and being kind, choose kind."
"Kad imaš izbor biti u pravu ili biti ljubazan, izaberi ljubaznost."
- Wayne Dyer
 
Ovaj postupak kalibriranja svijesti nazivamo i vrliniziranje jer se to radi pomoću vrlina.

Metoda kalibracije svijesti koju smatramo najučinkovitijom jest vrliniziranje, što vrlinologija podučava, a alat za kalibriranje ili vrliniziranje koji zagovaramo jest skala svijesti. Podsjećamo, vrliniziranje je postupak aktiviranja i kultiviranja vlastitih urođenih vrlina. Vrliniziranje je aktivator vrlina i istrebljivač mana, a u ovom kontekstu, ono predstavlja dizalo svijesti.

Kao što smo već naveli, različiti modaliteti naše svijesti nebrojeno se puta penju i spuštaju tijekom dana, te zbroj ili prosjek svih modaliteta predstavlja osobni stupanj svijesti. Kao i svi, ti si ono što jesi zahvaljujući tvom stupnju svoje svijesti, a ne obrazovanja, mada se to dvoje često isprepliće.

Modaliteti u kojima držiš svoju svijest potentna su energija koja, kao sva energija, mijenja oblike i materijalizira se u tvoju stvarnost. Nažalost, većina svjetskog stanovništva živi u frekvenciji koja je ispod 200 prema skali svijesti, zbog čega velika većina čovječanstva pati ili samo preživljava. Najvjerojatnije si i ti jedan/na od njih, ali ne zadugo jer sada proširuješ i podižeš svoju svijest za sva vremena.

Možeš procijeniti koliko je visok stupanj tvoje svijesti kalibrirajući je kineziološkom metodom testiranja mišića, koju objašnjavamo u zasebnom modulu "Uvod u blagostanje", mada, u stvari, nema potrebe za procjenom svog kalibra jer ono što je najvažnije jest koliko si daleko spreman/na podići se. Slobodni smo podići svoju svijest koliko god želimo. Nebo je granica. Čim napraviš skok svijesti, sve se mijenja. Kako se ti usavršavaš, tako se i sve ostalo u tvom životu i svijetu usavršava skupa s tobom.

Znat ćeš koliko si daleko prema svojim ishodima. Plodovi nikad ne lažu. Drvo se po plodovima poznaje. Baš kao što breza ne može rađati jabuke ni stablo trulih korijena lišće, tako ni ti ne možeš nositi drugačije plodove od onog što nosiš u sebi. Kada si na visini, nemaš potrebu ponižavati druge ljude. To čine samo oni nižeg stupnja svijesti.

Nema potrebe da procjenjuješ stupanj svijesti drugih ljudi, kao što nije dobro da o ikome sudiš. Međutim, dobro je znati koga valja slušati i primati savjete, zbog mnogih "lažnih proroka" i licemjera. Kao što stablo prepoznajemo po plodovima, tako i ljude možemo prepoznati po njihovim plodovima. Ne može dobro stablo donijeti loše plodove ni nevaljalo stablo dobre plodove. No, nije zlato sve što sja.

Pravi duhovni učitelj ili knjige samo su oni koji prema skali kalibriraju 360 ili više, što se može odrediti kineziološkim testiranjem određenih mišića, što smo objasnili u modulu "Uvod u blagostanje" koji je dostupan svima koji se prijave na našu mailing listu. Međutim, većina ih je već kalibrirana i popis je svima dostupan.

Nažalost, mnogi nekoć prosvijetljeni pojedinci pali su u napast ega pod utjecajem slave i tako im je stupanj svijesti znatno opao, što znači da ih ne bi trebalo više slušati i čitati njihove novije knjige. Među njima su i Deepak Chopra i Eckhart Tolle, kao i Sai Baba, Sivananda, Shri Ravi Shankar, Osho, Krishnamurti i L. Ron Hubbard.

U principu nema potrebe bilo koga slijediti ili slušati, zato što svi imamo pristup istom izvoru pravog znanja (bez primjesa osobnih agendi). Ako je tvoja energija toliko zagađena i svijest zamućena da nisi u stanju prozrijeti istinu, onda je najpametnije napraviti energetski detoks i podizati svoju svijest na što više modalitete tako da ti stupanj svijesti poraste. Ako ti je to teško i lakše slijediti neke učitelje, onda svakako provjeri koji je njihov stupanj svijesti i ne daj se zavarati starom slavom, nego se povodi osjećajima iz trbuha (intuicijom) i mišićnim testom.  Imaj na umu da se ovdje ne radi o skeptičnosti ili osuđivanju njih, što bi bilo pogrešno, nego o mudrosti.

Vrlo je važno ne dopustiti bilo komu ili bilo čemu da nas spusti po skali svijesti, da nam oduzme naš mir i radost. U principu, nitko i ništa to ne može, ako sami to ne dopustimo i ako osvijestimo da je pravi izvor sreće u nama, a ne vanjskim faktorima. Ali to već znaš, no ipak te vrijedi podsjećati uvijek iznova, toliko dugo dok juriš karijeru i druge stvari u uvjerenju da to donosi sreću.


Znaš li da ni jedan ugriz zmije ne ubija? Zmija ne ubija. Ugriz ne ubija. Ono što je ubilo mnoge ljude nije zmijin ugriz nego otrov. Pa čak ni to. Ako pustimo da otrov djeluje, da se širi u tijelu, to je ono što ubija, a ne zmija. Trebamo spriječiti širenje otrova ili uzeti protuotrov ili, još bolje, trebamo naučiti asimilirati tijelo tako da pretvori otrov u lijek, da ono što je prvotno bilo negativno, pretvorimo u pozitivno. Ako to ne učinimo, to će nas ubiti a ne zmija, ni ugriz pa čak ni otrov. Naše nedjelovanje ubija. Isto tako je sa svim drugim "zmijama" u našem životu, kao što su "toksični" ljudi i situacije.

Ove spoznaje kao i mnoge druge dokazuju da je apsurdno bilo koga mrziti, kritizirati, ogovarati, ljutiti se i slično jer tim toksičnim nabojem spuštamo stupanj svoje svijesti i tako sami sebi štetimo, onemogućujemo si blagostanje i bilo kakvo napredovanje, a kamoli rješenje. Stoga, čak i ako imaš pravo, radije odaberi održati svoj duševni mir, nego biti u pravu! Odaberi viši stupanj svijesti, nego niži - preuzmi odgovornost za svoje emocije i svoju svijest te ti upravljaj svojim stanjima, umjesto da si na milost i nemilost, tj. rob svojih emocija.

Ako je tvoja reakcija: lako je to reći, podsjećamo da je sve lakše reći nego učiniti, pa što? S vremenom i praksom sve postaje mnogo lakše. Samim time da si svjestan/svjesna posljedica, kao što jesi sada, lakše je ostati osviješten i održavati svoju svijest na višim modalitetima duže i češće. Zasigurno će tvoj kontaminirani podsvjesni um preuzeti palicu većinu vremena, ali ćeš ipak na njega povoljno utjecati svaki put kad svjesno držiš svoju svijest na višim modalitetima pa ćeš tako s vremenom čak i nesvjesno više kultivirati konstruktivne vrline i prezati od mana.

Tvoja negativna reakcija šteti ti puno više nego bilo koji vanjski uzrok jer ostaje s tobom dugo vremena. Netko ti učini nažao na samo minutu ili dvije, no ti potom ostaješ ogorčen(a) danima, mjesecima a možda godinama i time štetiš sam(oj) sebi umjesto da to odmah otpustiš za svoje dobro.

 
Upravo u najtežim situacijama trebaš svoju svijest dovesti na višu razinu kako bi se situacija popravila i kako bi čak napravio/la prekretnicu u svom životu. Većina ljudi radi suprotno, u teškim situacijama (bolest, neimaština, konflikti...) u svijesti se drže negativnih misli i emocija s nižim stupnjem svijesti, stoga se teško mogu sami izvući pa ovise o tuđoj pomoći. Samopomoć, kao i uspostavljanje blagostanja, podrazumijeva podizanje svijesti naštimavanjem na uzvišene misli i emocije, kao što je bezuvjetna ljubav i radost u dobru i zlu.

Stoga, sljedeći put kad te "strefi" neka nevolja ili poteškoća, nikako se ne daj u napast, nego podigni svoju svijest na što veći stupanj prema skali, kultivirajući vrline. Naravno, bolje je ne čekati nevolje, nego se redovito dovoditi na višu razinu svijesti, kako ne bismo uopće privukli mnoge nevolje i kako bismo bili spremni na one koje su neminovne zbog zakona polariteta.

U ljudskoj je prirodi da možemo najbolje napredovati i učiti kroz otpor i izazove, znači kroz negativne ili teške okolnosti. Recimo, ne možemo jačati svoje fizičke mišiće u teretani bez utega, bez otpora. U svakom sportu i igri postoje izazovi, koje tek kad prevladamo onda pobjeđujemo ili napredujemo na viši nivo. Otpor i izazovi nužni su za jačanje mišića, fizičkih i duhovnih. Jedino tako mi ljudi evoluiramo, napredujemo i učimo - kroz otpore i izazove.

Znači kad ti se pojavi neki otpor ili izazov u obliku bolesti ili obiteljskog problema ili teške poslovne situacije ili štogod drugo, prigrli to kao dobru priliku da napraviš skok svijesti, prodor (breakthrough) ili da nešto naučiš što će ti ubuduće pomoći iako ne znaš kako i misliš da ti to ne treba jer je ljudskom umu nemoguće pojmiti mnoge stvari. Dakle, na takve situacije trebaš u tom trenutku gledati kao na odskočne daske koje ti pomažu odskočiti na drugi nivo u svom životu, tj. napraviti značajan pomak. To je moguće jedino uz vrline, uz viši stupanj svijesti od trenutnog.

 
 
 
"Obrazovanje je dobro, a osvještavanje još bolje. Znanje je super, a mudrost još bolja."
- Talidari
 
Prolazni uspjeh moguć je svakome čak i na nižim modalitetima svijesti, no potpuno i trajno blagostanje jedino je moguće ako ti je prosječni stupanj svijesti 500 ili više (prema skali svijesti). To je prirodni modalitet tvoje duše. Blagostanje je tvoje prirodno stanje. To se poremeti svaki put kada dopustiš svojoj svijesti da opadne - kad te spopadnu napasti (negativne emocije i misli), kad ti moral nije na visini, ali i uslijed nepovoljnih utjecaja iz okoline (buka, smrad, psovanje...) ako nisi zaštićen(a). Možeš se bez problema vratiti na normalu čim se usredotočiš na neku vrlinu, npr. bezuvjetnu ljubav, radost, suosjećanje ili nadu.

Za uspjeh, nužno je donositi važne odluke na što višem modalitetu svijesti, recimo pri kultiviranju ljubavi (npr. prema svom poslu, kolegama, klijentima, itd.), suosjećanju, radosti, ili mira. Sukladno tome, nemoj ni slučajno donositi važne odluke dok si u nekom od modaliteta kao što su svi oni ispod 200 prema skali svijesti, pogotovo dok tobom prevladava skeptičnost, pesimističnost, strah, brige, ljutnja, apatija, žalost i bilo što s negativnim nabojem. Umjesto toga, svjesno se dovedi na što viši modalitet svijesti na skali. Ako ti treba podrška, u tom ti mogu pomoći naši moduli na temu pojedinih vrlina i mana.

To je ono što razlikuje uspješne od neuspješnih - uspješni donose odluke i djeluju na višim nivoima svijesti, bez obzira na to što su možda inače često na nižim modalitetima svijesti (kao što su pohlepa, škrtost, bahatost ili bilo što drugo). Ako poznaješ neke koji su vrlo uspješni, a poznaješ ih na modalitetima svijesti kao što su oholost, arogancija, taština, egoizam, sebičnost, škrtost i slično, krivo je zaključiti da su to osobine potrebne za ostvarenje uspjeha te se zbog toga ne zalagati za što bolje rezultate ili se čak tako ponašati. Oni su uspješni ne zbog toga što su takvi kakvima ih drugi ljudi ograničeno percipiraju, nego zato što svoje odluke i djelovanje vezane za posao i financije izvode dok su na višim modalitetima svijesti. A znamo da su odluke i djelovanje odlučujući za rezultate.

Čak i kad je nekima svijest u stanju drskosti, oholosti, pohlepe ili škrtosti, u kontekstu uspjeha i to je bolje od onih kojima je svijest u stanju kritiziranja, briga, straha ili apatije, kao što se može vidjeti na skali svijesti.
Dakle, za ostvarenje uspjeha u bilo čemu, donosi važne odluke i djeluj samo kad se dovedeš u više stanje svijesti od 200 kao što je prikazano na skali svijesti, a po mogućnosti na 500 ili više.

Druga važna distinkcija je ona između bogatstva i blagostanja. Bogati ljudi za koje znaš da im je stupanj svijesti prilično nizak, u stvari žive jadnim i stresnim životom, što nas ne zanima. Možda nisi svjestan/na, ali zločinci mogu biti u moćnim modusima ljubavi, radosti, vjere i predanosti i tako zgrnuti svoje bogatstvo, ali ako su ti načini usmjereni prema lošim ciljevima (ljubav prema novcu, radost ubijanja itd.), loše će završiti. Možeš zaraditi puno novca na bilo kojoj razini svijesti, čak i kao gangster ili pokvareni političar, ali to je kratkotrajno i uz visoku cijenu, poput pod cijenu zdravlja, ljubavi, sretnog obiteljskog života itd.

Sve je u svijetu povezano pa je tako i radioprijamnik poput nas ili smo mi poput njega jer i mi se trebamo naštimati na određenu frekvenciju da bismo primili željeno. Na radiju svaka stanica ima svoju frekvenciju pa tako naprimjer "Otvoreni radio" ne možemo čuti ako nismo radio podesili na frekvenciju 105,6 FM. Slično tome, ne možemo imati pravo i dugotrajno blagostanje ako se ne podesimo na 500 ili više prema skali svijesti.

Ne postoji samo jedan uzrok ni za što i uspjeh nije metaforička bravica za koju postoji ključ, ali ako postoji ključ za uspostavljanje blagostanja, onda je to svakako visoki stupanj svijesti, koji se postiže kultiviranjem vrlina (vrliniziranjem).

Što nam je svijest na višem stupnju, to smo bliže svom izvornom stanju – blagostanju. Svaka naša emocija i svaki naš stav imaju svoju energetsku vibraciju i prema tome frekvenciju – višu frekvenciju imamo kad imamo uzvišene emocije i misli, a nižu frekvenciju kad imamo destruktivne emocije i misli.
Ne zamjeri što "vrtimo istu ploču", ali ponavljanjem želimo urezati tu važnu stvar u tvoju podsvijest. Kao što to latinska izreka ističe, repetitio est mater studiorum - ponavljanje je majka učenja.

Podizanje svijesti na bilo koji od uzvišenih modaliteta vrlina nije neko ostvarenje ni postignuće. To je takoreći povratak u normalu. Jer naša je izvorna priroda biti na visini, briljirati. Blagostanje je naše prirodno stanje. Kod podizanja svijesti, ništa se ne treba ostvariti ni postići, nego samo otpustiti. Otpusti svoje zablude te se prepusti božanstvenoj iskri koja je sveprisutna u svakom atomu tvog bića i svih drugih stvorenja.

Čim se modalitet tvoje svijesti promijeni, mijenja se automatski i tvoja tjelesna kemija, frekvencija i stanje, što uzrokuje bilo poremećaje ili oporavak, ovisno o tome spuštaš ili podižeš pritom svoju svijest. Stoga je većina poremećaja psihosomatska, bilo da se radi o zdravstvenim poremećajima, financijama, ljubavnom ili nekom drugom odnosu. Kao što se kaže, sve je u glavi. Zapravo, sve je u svijesti. Svako stanje koje odudara od blagostanja jest poremećaj, odmak od prirodnog stanja, od sklada.

Ako ne živiš u blagostanju, to znači da živiš u zabludi, odnosno da imaš poremećaj svijesti. To je jednostavno popraviti. Prvo, trebaš dijagnosticirati je li tvoj poremećaj posljedica pomračenog ili ograničenog uma.

Uopćeno govoreći, svijest može biti poremećena:

 • kvantitativno – sužavanjem obujma (polja) svijesti, kada je širina (opseg) svijesti sužena ili ograničena. U tom slučaju, čovjek ima ograničen um jer uglavnom vidi samo jednu stranu svega i svakoga.
 • kvalitativno – nejasnoćom sadržaja svijesti, kada je svijest pomućena, tj. gubitkom trezvenosti, bistrine i jasnoće svijesti. U ovom slučaju, čovjek nema jasno razumijevanje, sklon je pogrešnom razumijevanju svega i svakoga, a toga nije svjestan.

Kada je svijest istovremeno sužena (ili ograničena) i pomućena, to je često slučaj kod delirija (alkoholni, na primjer).
S druge strane, kada je svijest proširena, ali pomućena – kada je širina (opseg) svijesti očuvana, ali je sadržaj svijesti nedovoljno jasan ili pomućen i često iskrivljen ili neistinit – to se događa kod shizofrenih bolesnika. Lijek za svaki takav kvalitativni poremećaj svijesti bio bi podizanje svijesti vrlinama.

Kod depresivnih stanja, sadržaj je svijesti jasan (nije pomućen), ali je opseg svijesti sužen (kvantitativni poremećaj). Ista je situacija u stanju snažne negativne emocije, npr. straha, brige, tuge, bijesa, mržnje, itd. Suženje polja svijesti slučaj je kod svih sumornih stanja svijesti. Prema tome, lijek je proširiti svijest podižući je, najbolje pomoću vrlina. Sve što treba u većini takvih slučajeva kvantitativno poremećene svijesti jest aktiviranje vrline mudrosti uvažavanjem zakona polariteta (objašnjeno u jednom od narednih poglavlja).

Svaki se poremećaj može ispraviti ispravljanjem frekvencije, tj. podizanjem frekvencije. Frekvencija se podiže uz pomoć vrlina – vrle misli i emocije podižu frekvenciju i uklanjaju svaki poremećaj. Kad si na valnoj duljini neke uzvišene vrline, povezan/na si sa svojom nadsvijesti i Višom svijesti odakle dobivaš inspiracije i uvide u to što ti je činiti da bi se dotično stanje u tvom životu popravilo i da bi tvoja stvarnost bila idealna.

 

"U vezi materije, svi smo bili u krivu. Ono što zovemo materijom ustvari je energija, čija je vibracija tako niska da se može osjetiti osjetilima. Materija uopće ne postoji."
- Albert Einstein
 
 
 

   Energija i svijest

Kao što suvremena znanost potvrđuje, elementarne čestice koje čine svu materiju u osnovi su kondenzirana energija, koja tako vibrira da odaje dojam materije. Da je materija jednaka energiji pokazuje i famozna Einsteinova formula E=mc2, a svi i sami znamo da se materija i energija stalno pretvaraju jedno u drugo. Kvantna je fizika potvrdila da je sva materija, uključujući ljudsko tijelo, u osnovi građena od energije, a ne od čestica.

Nekadašnja znanstvena hipoteza da ljudska bića imaju energetski sustav u svom tijelu sada se može službeno preformulirati u to da ljudska bića jesu energetski sustav, kao što to tradicionalna kineska i indijska medicina, kao i mnoge druge, već odavno znaju. Čak ni zapadnoj znanosti nije stran koncept da ljudsko tijelo uključuje i vidljive i nevidljive komponente, što također vrijedi za svu materiju.

Max Planck, poznat kao otac kvantne fizike i dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1918. godine, rekao je u svom govoru: "Kao čovjek koji je posvetio cijeli svoj život najtrezvenijoj od svih znanosti - proučavanju materije, kao rezultat svojih istraživanja atoma mogu vam reći sljedeće: materija kao takva ne postoji."

Budući da se materija i energija mogu pretvarati jedna u drugu, važno je ljudsko tijelo i sav materijalni svijet uzeti iz perspektive i materijalnog i energetskog sustava, koji se međusobno nadopunjuju. Međutim, činjenica da je više od 99,9 % svijeta u stvari energija, a manje od 0,1 % su čestice, tada se logično trebamo više usredotočiti na energetski dio, no većina ljudi to ne čini pa takav iskrivljeni pristup životu i svijetu rađa probleme i patnje.

Smatraj to kao suptilan, ili možda ne baš tako suptilan, poziv da obraćaš više pažnje energiji, pogotovo ako inače činiš suprotno, ako se uglavnom bakćeš vidljivim, materijalnim svijetom. Kako nam drevne istine kazuju već tisućama godina, a moderna znanost počinje to priznavati, energija u širem smislu (kao qi, chi i tamna tvar) sadrži informacije, svijest i druge čimbenike koje svatko od nas treba uzeti ozbiljno u obzir u svojim svakodnevnim postupcima, umjesto samo u eksperimentima i laboratorijima.

Nevidljivost ne znači ne-postojanje. Najveći dio svemira, našeg svijeta i svakog atoma obično se smatra "praznim" prostorom, što je krivo jer je to u stvari energetsko polje ispunjeno informacijama i sviješću. Kad bismo uklonili sav prostor u atomima koji čine naše tijelo, svatko od nas bi bio puno manji od zrnca soli. Da, sve one raspršene čestice koje čine truplo tvog tijela svode se na u mrvu prašine. I cijela ljudska rasa (svih sedam milijardi nas) stala bi u volumen kocke šećera. To je iznimno važno uzeti u obzir prilikom tvojih svakodnevnih životnih poteza. Poanta je u tome da trebaš dokučiti svoju energiju, no činiš li to?

Ako te boli glava od takvih ideja, ne brini se. Većina ljudi nema pojma što učiniti sa znanstvenim otkrićima poput ovih, ne znaju kako sve te teorije pretvoriti u smislenu praksu. Više ne moraš mozgati o tome jer sve što ti ova otkrića govore jest da trebaš bolje iskoristiti moć svoje energije, kao što je tvoja svijest, pogotovo tvoje vrline, za ostvarenje bilo čega u svojoj takozvanoj materijalnoj stvarnosti.

Stoga, dobro promisli prije nego što padneš u napast konzumirati tablete; radije se posluži čisto energetskim lijekovima. Dakako da postoji lijek za prehladu, ali to nije cjepivo s nuspojavama. Rinovirus, kao i bilo koji drugi patogen, uključujući i koronavirus, nije takmac svemoćnoj svijesti.
A ako misliš da trebaš novac (kapital) da zaradiš ogroman novac, razmisli ponovno, jer ti je zapravo potrebna prava energija za to; inače ćeš ne samo biti nesposoban/na dobiti nego ćeš i pritom zasigurno izgubiti svoj uloženi novac. Podigni svoju svijest prema skali svijesti i nastavi tako pa će sve biti u najboljem redu u tvom životu i svijetu, naravno uzevši u obzir harmoniju prirodnih polariteta (pozitivnosti i negativnosti).

Energiju se može direktno usmjeravati koristeći svijest i disanje.
Znanost nam kazuje da se atomi nalaze na više mjesta istovremeno sve dok ih svjesni promatrač ne pogleda i tako svojom sviješću usmjeri atome na jedno mjesto. Ovaj se zakon naziva Heisenbergovim načelom neodređenosti i podudara se s načelom relativnosti.
Drugim riječima, sve je neodređeno i relativno, a svijest je ta koja sve određuje. To znači da je sve promjenljivo i u odnosu s našom svijesti, koja sve kreira i mijenja. Za tebe osobno to znači da možeš presložiti građevne blokove bilo koje materije, atome, kako god poželiš tako da upregneš svoju svijest.

Sviđalo ti se to ili ne, to i činiš u svakoj sekundi pa kontinuirano materijaliziraš ili manifestiraš sve svojom sviješću. Baš sve. Što prije preuzmeš odgovornost za sve u svom životu, to ćeš brže preuzeti kontrolu nad svojim životom, preuzeti kormilo. Za sve što doživljavaš, ti si za to odgovoran/na. Možeš integrirati svoje tijelo, um i dah te tako podesiti energetski sustav svog tijela da ozdravi.

Druga uporaba usmjeravanja energije je privlačenje i manifestiranje. Izraz "sličnosti se privlače" odnosi se na međusobnu rezonancu energije, što će reći da trebaš podesiti frekvenciju svog energetskog polja tako da se podudara s frekvencijom tvojih ciljeva kako bi ih mogao/la privući ili manifestirati.

Svi znamo da se materija pretvara u energiju i obrnuto – spaljeno drvo pretvara se u svjetlost i toplinu, hrana nam daje energiju. I obrnuto, energija postaje materija, kao u stvaranju i rastu – biljke pretvaraju svjetlosnu energiju u glukozu (fotosintezom), mozak pretvara misli (energiju) u kemijske spojeve, itd.

Dok je materiji potrebna brzina ili gibanje da bi se proizvela energija (mc2 = E), energija se pretvara u tvari inercijom ili fokusom (uglavnom stvaramo svoju stvarnost mirujući u alfa i theta stanju; sudar čestica pretvara kinetičku energiju u materiju) - gibanje stvara energiju, negibljivost stvara masu (ljudi se debljaju kad se ne gibaju dovoljno, biljke se ne gibaju i tako rastu). Općenito, grijanje proizvodi energiju, hlađenje stvara materiju.

U stvari, materija se ne pretvara u energiju i obrnuto. Materija jest energija. Materija je visoko koncentrirani oblik energije. Energija se ne može stvoriti (materijom) ili uništiti; ona se samo može prenijeti ili promijeniti iz jednog oblika u drugi (prvi zakon termodinamike). Energija se dobiva iz koncentracije električnih naboja, iz električnog polja materije koja gubi svoju masu u procesu dekonfiguracije.

Razlog zašto spominjemo ove znanstvene činjenice o uzajamnom djelovanju materije i energije jest taj što želimo istaći činjenicu da, s obzirom na to da ništa nije čvrsto, fiksno, postojano ili statično, to znači da je sve u stalnom gibanju i može se mijenjati, uključujući i okolnosti tvog života - kad prigrliš promjene, možeš ih usmjeravati po svom. Svojom sviješću možeš svjesnije materijalizirati svoju energiju. Većina ljudi želi da im se život promijeni, ali se ne želi sama mijenjati, zbog čega se kod njih ništa zapravo i ne mijenja. Proširuj i povisuj svoju svijest na više modalitete (vrline) prema skali svijesti i uvjeri se kakav sjajan učinak ima to na tvoj život.

 
 
 
Budući da si u suštini energija, koja samo izgleda kao materija, možeš se bez problema preobraziti u koje god želiš stanje ili oblik, pod uvjetom da s povišenom svijesti imaš jasnu namjeru za i fokus na ciljanu preobrazbu.

Svijest je energija, jedan oblik energije, onaj najpotentniji. Ona je temeljna supstanca svemira i odgovorna je za manifestacije fizičke stvarnosti. Nitko ne zna točno kako je utkana u strukturu svemira, ali znamo da je energija svijesti u suštini unitarna, iako poprima vrlo mnogo različitih oblika, uključujući oblik materije.

Da bi svijest u potpunosti bila shvaćena kao energija i materija, potrebno je razmišljati ne-dualno. Ako razmišljaš u okvirima dualnosti, poput običnih ljudi, onda je normalno da si često zbunjen(a) i frustriran(a), pogotovo kada se stvari ne odvijaju onako kako bi trebalo u skladu s tvojim modelom razmišljanja koji običava sve dijeliti, suprotstavljati i uspoređivati, tj. dualizirati. Podjela je bila prihvaćeni pristup rješavanju svih problema u svijetu, sve dok nismo shvatili da se time ništa zapravo ne rješava jer isti problemi prožimaju sve civilizacije otkad je čovječanstva. Dualizam energije i materije, baš kao i dualizam tijela i uma, ili bilo koje drugo razlikovanje, doima se vrlo pametnom shemom klasifikacije - osim kada to nije.

Kako se ispostavilo, prema shvaćanjima današnjice, sva materija ima atribute i čestica i valova, tako da nema smisla suprotstavljati je energiji, nego je izjednačiti, izbrisati među između to dvoje. Nema suštinske razlike između čestica i valova jer su to samo dva aspekta jedne te iste realnosti. Iz moderne fizike i kemije, možeš se možda prisjetiti da materija pokazuje svojstva i valova i čestica - materija ponekad djeluje poput čestice, a ponekad poput vala.

To je nešto što je lako reći, ali može biti teško shvatiti. Većina ljudi samo kimne pri spomenu te teorije i onda nastavi živjeti kao i prije. Postavlja se pitanje, što bi prosječan čovjek uopće trebao učiniti s ovim informacijama. Za početak, pretvoriti znanje u razumijevanje, a potom prijeći na primjenu u svakodnevnom životu.

Dakle, što zapravo znači da je materija energija ili da materija ima valove i frekvenciju poput energije? I zašto bi te to trebalo biti briga? Pa, osim što si na istoj valnoj duljini s nekim drugima i od toga imaš koristi, i osim toga što znaš da kad nemaš energije, toliko si umoran/na da uopće ne možeš funkcionirati, pored toga, to u biti znači da kad prestaneš percipirati sve oko sebe u dualnom smislu kao ili jedno ili drugo (recimo, kao materiju ili energiju), tada se mijenja paradigma tvog životnog stila i tvoj život poprima potpuno novo značenje, koje sve transformira na bolje.

Pohrani ove informacije u dugoročno pamćenje u slučaju da izvanzemaljci slete i počnu postavljati čudne zahtjeve. Za one koji ne prepoznaju šalu ni kad im se ona servira na pladnju od listova salate i s krekerima, dodajemo da, bez obzira na to koliko ti se izvanzemaljskim ili čudnim mogu doimati neka živa bića, oni su i dalje dio tebe, bez obzira sviđalo se to tebi ili ne, zato je najbolje da se privikneš na tu činjenicu jednote jer će ti biti vrlo korisnim u mnogim tegobnim trenucima.

Tvoja predodžba o stvarnosti temelji se na svakodnevnim iskustvima koja opažaš kroz svoja pet osjetila i kroz filtre svog uma. Međutim, nedualnost energije i materije toliko je transformirajuća i ključna za tvoje blagostanje da bi te trebala natjerati da preispitaš svoje uobičajene percepcije i koncepcije. U kontekstu iskorištavanja moći vrlina ili podignute svijesti, recimo samo to da ti i tvoja svijest, iako gledani kao tijelo i energija, u biti niste zasebne cjeline. Svijest si ti. I mi, i svi ostali. To je ono što nas sve ujedinjuje.

Budući da je svijest energija, tvoj osobni stupanj svijesti je također tvoja energetska signatura. To je znanstveni izraz za osobnu oscilaciju, za osobnu vibraciju. Tvoja se vibra svodi na tvoj prevladavajući modalitet svijesti. Svi smo mi u jednoj energetskoj mreži, odašiljemo vibracije te tako uzrokujemo valove i čestice koji oblikuju našu stvarnost.

Sve je na svijetu manifestacija energije i svijesti. Prema tome, što bolje razumiješ energiju i svijest, to bolje možeš razumjeti kako manifestirati svoju stvarnost. U mnogim znanstvenim, filozofskim i duhovnim krugovima uvriježila su se gledišta koji ovo dvoje vide kao jedno. U istočnjačkoj tradiciji energija i svijest se gledaju kao različiti aspekti jedne te iste stvari. Oni su sjedinjeni u kozmičkom zagrljaju cjelovitosti koji stvara i održava svijet. Jedinstvo energije i svijesti obznanjuje se i onima koji se potrude razriješiti enigmu „Tko sam ja?“. To jedinstvo nema oblik ni granice i nije ograničeno vremenom i prostorom. Ono nema svojstva ni karakteristike, zato ga je tako teško opisati i objasniti.

Svijest nema veličinu. Ona ima sve veličine u jednoj; ona je veća od najvećeg, i manja od najmanjeg. Ne možeš učiniti svoju svijest manjom ili većom. Nitko nema veću ili manju svijest od tebe. Svijest je ispred, iza, oko i unutar svega što postoji. Nitko je nema više ili manje od drugih. To je jedna ne-stvar koju svi imamo, bez obzira na svoje porijeklo.

Svijest nije stvar, očito; ona je stvarna ne-stvar. Svijest nije nešto, nego sve i ništa jer je ponad dualnosti. Budući da je ona izvor svega, postavlja se pitanje, bez filozofiranja, kako je moguće da bilo što ili sve izvire iz "ničega"? U našem svijetu punom paradoksa zapravo je lakše napraviti nešto iz ničega. U stvari, ne postoji "ništa".

Samo zato što nešto nije stvar, ne znači da je nestvarno; samo zato što neka cjelina nije nešto, to ne znači da je ništa. Bilo što netko naziva "ništa" ili "prazno" u stvari je puno energije, informacija i ostalih potentnih nevidljivih valova i čestica. Svijest je uistinu izvor svega i samo zato što nije nešto (vidljivo), ne znači da nema energije i moći. Dakako, svijet i život više su od onog što je oku vidljivo. Prema tome, nikako ne podcjenjuj moć nevidljivog, posebno svijesti.

Kao nedualna cjelina, svijest je oboje, i sadržaj i sadržatelj. Pored energetskog sadržaja, vrijednost svijesti je i u tome što je ona sadržatelj.
Da pojasnimo jednom usporedbom: šalica koja je prazna, u kojoj nema ništa, ono je što nam treba da bismo je napunili napitkom po vlastitom izboru i tako utažili žeđ. Nitko ne želi šalicu punu bilo čega, kao što je prljava ili slana voda. Korist i moć šalice, ili, lonca, ili vrča, ili bilo koje druge posude u tome je što su šuplje ili prazne, u tome što nemaju ništa u sebi, u neizmjernim mogućnostima i potencijalima. Isto vrijedi i za čamce, papire za pisanje i sve ostale druge praznine. Možeš ih napuniti svim mogućim.

Upotrebom resursa praznine, moguće je manifestirati svekolike potencijale. Ništa uzrokuje bilo što. Kad nemaš ništa, lakše je bilo što napraviti. Kad imaš nešto, onda si time ograničen(a), sputan(a) kao i opterećen(a). Latinska poslovica "Creatio ex nihilo" ili "stvaranje iz ničega" odnosi se na gledište da je svemir, čitav prostor-vrijeme, stvoren iz ničega, slobodnim Božjim činom, a ne iz nekih postojećih materijala, što ukazuje da od davnina postoji uvjerenje da je tzv. ništa izvor stvaranja. Praznina, tj. nulto stanje također je uvjet za potpuno prosvjetljenje i ima svojstva sveprisutnosti, sveznanja i svemoći.

Ništa nije ništa, nije ništavilo. To je “ne-nešto“ koje pulsira neslućenom potencijalnom energijom iz koje je u stanju stvoriti čestice koje tvore “nešto“ i “sve“. To je čisti neograničeni potencijal. “Ništa“ nema početka ni kraja, što znači da ima beskonačni, nevidljivi i neupadljivi karakter, što je upravo priroda svijesti i energije.
Stoga, pitati se kako bilo što ili sve može proizaći iz "ničega" ne vodi nikuda. Trebalo bi to preformulirati i pitati se zašto uopće postoji bilo što umjesto ničega? Znati zašto vodi u znati kako.

 

Kada su znanstvenici otkrili da sve ponekad djeluje poput čestica, a ponekad poput valova, pokušali su otkriti zašto i kada nastaju čestice, odnosno zašto se i kada energija pretvara u materiju. Puni odgovor još uvijek lebdi u zraku, no ono što zasad znamo: zato što i kad to promatramo. To znači, svijest je ta koja energiju pretvara u materiju (valove u čestice). Ovo je bilo tako veliko znanstveno otkriće (iako to nije bila novost u duhovnim krugovima) da je preokrenulo staru paradigmu naglavačke. Prvi put se znanstvenici i mističari "drže za ruke i ujedinjeni pjevaju isti pjev": Svijest stvara materiju! Našu stvarnost stvara naša svijest koja djeluje na energiju.

Dakle, kada je tvoja svijest u negativnom modalitetu, ona stvara negativnu stvarnost, stoga više nema smisla nikoga optuživati ​​za bilo što, uzalud ti prebacivati odgovornost i krivnju na druge. Sa svojom sviješću navlačimo sve na sebe, i dobro i loše. Većina je ljudi spremna preuzeti odgovornost samo za dobre ishode, ignorirajući svoje mane ili ih čak opravdavajući.

Sva fizička stvarnost sastoji se od energetskih vibracija; a tvoje su misli stvarne sile koje utječu na sve što ti se događa. Ne samo tvoje akcije nego i tvoje reakcije utječu na tvoje stanje i tvoju stvarnost. Recimo, dok jedni gledaju na smrt kao na prijelaz ili na odlazak u raj, drugi na to gledaju kao na nešto strašno pa zbog toga plaču, brinu se, boje i sve u svemu često nepotrebno pate.

Spomenuto je znanstveno otkriće bio takav proboj da je bezbroj naprednih znanstvenika i njihovih agilnih pristalica pretvorilo u superzvijezde i milijunaše. Svijet nikada nije vidio takav porast broja idola, ikona i bogataša. Do 2019. godine, broj milijunaša diljem svijeta porastao je na gotovo 47 milijuna ljudi. Dok mnogi ljudi nisu marili za ovo otkriće, nisu bili voljni preuzeti odgovornost za svoj život i radije tražili mane u tome, oni pak koji su to prigrlili, napravili su ogromne transformacije u svom životu, od beskućnika koji su postali milijarderi, do onih koji su time napokon pronašli svoju srodnu dušu ili lijek za kronične bolesti.

Oni koji radije svaljuju krivnju za svoje stanje na sve i svakoga, nastavljaju zagađivati svoj lakomisleni um bezvrijednim sadržajima masovnih medija i uplitati se u kojekakve teorije zavjere, i onda se čude zašto ne mogu napredovati u životu. S druge strane, oni koji uzimaju stvari u svoje ruke ne upadaju u takve zamke i radije se izlažu pretežno konstruktivnim sadržajima. Kojoj kategoriji ti pripadaš?

Tvoje misli su tvoje misli. Nitko ih ne može zacrniti, osim tebe samog/same. Ti si ta(j) koji/a bira ono na što se fokusiraš i kako što interpretiraš. Svi smo slobodni odabrati svoja uvjerenja, i ti odabireš ona koja ti se čine stvarnima, iako često nisu istinita i ograničavaju te. Ako vjeruješ da nemaš sve što ti je potrebno da ostvariš svoje snove, onda očito još uvijek nemaš pojma o svemoći ​​svijesti i njezinih vrlina. Za vrijeme "kišnih" dana, imaš slobodu okupirati svoj um sunčanim mislima, no imaš li običaj to činiti? Kad ljudi umiru oko tebe, varaju te, iznevjere te ili bilo što drugo takvo, nekako si sve to na sebe navukao/la, no sve to možeš promijeniti tako da preuzmeš odgovornost barem za to kako reagiraš – odabirući konstruktivne misli, emocije i djela. Možda ne možeš promijeniti prošlost ali možeš promijeniti svoju percepciju i interpretaciju prošlih događaja.

Emocija je energija u micanju (lat. movēre = pokrenuti), stoga gledaj da svoje emocije uskladiš sa svojim idealima, a ne s onim što je bilo ili jest ili što se čini, jer će te dinamična energija tvojih emocija pomicati u smjeru onoga što osjećaš, a magnetska energija tvojih emocija privlačit će ti ono što osjećaš. Emocije ne padaju s neba; različiti ljudi različito reagiraju, što znači da ovisi o svakomu ponaosob.

Bila kiša ili sunce, samo o tebi ovisi hoće li te to pogoditi ili ne jer ti je zaštita uvijek na raspolaganju. Bolesti i nesreće ne padaju s neba, da znaš. Zašto uslijed istih okolnosti jedni obolijevaju i osiromašuju, a drugi ne, ne leži toliko na okolnostima koliko na svakom ponaosob. Što prije preuzmeš odgovornost za svoj život i načiniš skok u svijesti tako da prigrliš svoje konstruktivne modalitete svijesti - svoje vrline, tim ćeš brže stvoriti pogodne uvjete da se tvoje životne energije blagotvorno transformiraju te da tako prirodno i lako transformiraju tvoju stvarnost nabolje. Kako uzdižeš svoju svijest, tako uzdižeš i svoju energiju kao i razinu blagostanja.

Virus ne može opstati niti bolest može postojati u tkivu koje ima visoku vibraciju. Stoga trebamo održavati visoku frekvenciju da bismo održali zdravlje. Kad smo bolesni to znači da nam je frekvencija opala i da je trebamo podići - možemo je podići lijekovima, hranom, ali i vrlinama - opširnije o tome: Lijek za sve »

 
Da se vratimo česticama i valovima, materiji i energiji, zato da se podesiš za brisanje razmeđe između njih radi postizanja trajnog duševnog mira i blagostanja. Kao što znaš, sudarajuće se čestice, poput špekula i biljarskih kugla, odbijaju jedna od druge, dok sudarajući valovi prolaze jedan kroz drugi i ostaju nepromijenjeni. Dakle, pri kontaktu energetski valovi dalje teku kao prije, dok se čestice sudare i promijene svoj smijer.

Ako sebe i druge percipiraš prvenstveno kao tijelo (tj. kao čestice), kad god se sukobiš s drugima, kad god dođe do konflikta, kao što to biva u životu, tada će to imati prilično drugačiji učinak na tebe nego ako pristupaš svima iz energetske perspektive – pustiš da sve prođe, umjesto iz materijalne perspektive - izbacuje te takvo što iz takta.

Razmisli o tome kako ti to može pomoći ostati nepromijenjen(a) u sukobima, sporovima, konfliktima, razmiricama i sličnim situacijama, posebno u slučaju silovanja i drugih vrsta napada koji te inače mogu nepotrebno traumatizirati i zauvijek slomiti tvoj duh.

Odlika svih koji žive u blagostanju jest da nisu zlopamtila. Kada omogućiš protok energija, tj. jednostavno živiš dalje kao da se ništa nije dogodilo, kliziš kroz život poput energetskog vala kao što to zaista i jesi, ostavljajući sve iza sebe i bivajući potpuno prezentan/na u svakom sadašnjem trenutku i mjestu umjesto da živiš u prošlosti ili brineš o budućnosti, tada ti ništa i nitko ne može nauditi jer po zakonima prirode, energija koja protječe ostaje nepromijenjena. Kao bebač u ovoj reklami za pelene »

Kada je riječ o nutarnjim sukobljavajućim energijama, ne smijemo smetnuti s uma interferenciju valova, odnosno međudjelovanje dvaju ili više valova, posebice poništavajuću interferenciju. Interferencija je ono što se događa kada se dva ili više vala nađu na istom mjestu, recimo, tvoje pozitivne i negativne misli o jednoj temi. Ne boj se, nećemo ulaziti u zamršena znanstvena razglabanja od kojih glava boli, već samo ukazati na ovaj fenomen koji rijetko tko uzima u obzir, a bitno je za shvaćanje koliko je kontraproduktivno upuštati se u modalitete koji kotiraju na skali svijesti ispod 200, a zovemo ih mane.

Naime, mnogi misle da je čak cool, pravedno i ispravno upuštati se u kojekakve poroke, a da uopće ne promišljaju koje sve posljedice to sa sobom nosi. "Kratkovidni" ljudi ne uzimaju u obzir dalekosežne posljedice svojih poroka kao što su ogovaranje, kritiziranje, pohlepnost, "male" prevare, "nezlobne" krađe, "bijele" laži, ogorčenosti, egoističnosti, ljutnje, vrijeđanja, osvetoljubivost, pesimističnost, nezahvalnost, skeptičnost, uobraženost, arogantnost, drskost, oholost, pa čak i sofisticiranost. Bez obzira na opravdanja i ušminkavanje svih tih i sličnih negativnih modaliteta svijesti, činjenica ostaje da te frekvencije, ti elektromagnetski valovi imaju negativne posljedice jer umanjuju vrijednost i efektivnost tvojih pozitivnih napora. Većina ljudi uopće nije svjesna svih posljedica zato što su one uglavnom indirektne pa ih površni ljudi ne umiju povezati sa svojim prethodnim nepodobnim postupcima.

Sve u svemu, ne smiješ smetnuti s uma da se oprečni valovi istog elektromagnetskog spektra poništavaju kad se konfrontiraju pa kada val pozitivnog naboja naiđe na val negativnog naboja, taj se val može jednostavno poništiti, pa čak i konvertirati se u negativni naboj. Dakle, tvoj se trud često ne isplati, uzalud ti je sav trud kad god neke svoje energije uložiš i u suprotnom smjeru - na primjer, kad u nekim trenucima sebi kažeš da možeš nešto učiniti, a onda u drugima sumnjaš u sebe po tom pitanju. Ili, kada se želiš obogatiti, ali ogovaraš bogate ljude, ili sumnjaš da je uopće moguće da se obogati netko poput tebe.

Dakle, umjesto da podcjenjuješ i sumnjaš u znanstvena otkrića o snazi svijesti i vrlina, kao i o zakonu privlačnosti, bolje bi ti bilo da odmahuješ od sebe sve takve valove koji proturječe i suprotstavljaju se tvojim ciljevima. Imaš moć prepoznati te oprečne energije (misli i emocije) i zanemariti ih, jednostavno ih pusti da prođu, nemoj se preokupirati njima, a kamoli se držati njih. Samo ih pusti; kako došlo tako prošlo.

Ljudi smo, pa ne možemo kao roboti uključiti i isključiti svoje emocije, stoga to nitko od tebe i ne očekuje. Međutim, za svoje dobro, kao i za dobro tvoje okoline, gledaj da se uvijek što prije makneš dalje jer život ide dalje pa treba svaki novi trenutak doživjeti u potpunosti, umjesto djelomično zbog toga što si opterećen(a) starim stvarima koje su već iza tebe.

"Nemaš pravo zadržati se na bilo kojem negativnom modalitetu svijesti duže od minute, a po mogućnosti, prešaltaj se već i unutar 17 sekundi. Možeš ti to!"
- Talidari
 

Prema tome, kao ljudsko biće imaš se pravo razljutiti, ražalostiti, biti sumnjičav(a), uplašiti se, zabrinuti ili što god takvo što kotira ispod 200 na skali svijesti, ali ono što nemaš pravo, tj. čim nisi u pravu, nego u krivu, jest zadržati se na takvom modalitetu duže od minute. Oni napredniji, tj. osvješteniji, svjesniji su nepovoljnih posljedica i iskusniji u upravljanju svojim egom pa se ne upuštaju u takve modalitete svijesti duže od 17 sekundi, a najduže minutu, stoga se potrudi i ti biti takav/va. To ti je dovoljno da odreagiraš i da onda novi životni trenutak dočekaš neopterećeno i pune snage, umjesto psihički oslabljeno.

 
Otkrića kvantne fizike (opis 1 », opis 2 ») dokazuju da je svaki čovjek energetska jedinica koja vibrira na određenoj frekvenciji. Ova frekvencija varira tijekom dana i života, ovisno o stanju pojedinca koje je uvjetovano osobnim stupnjem svijesti. Dakle, frekvencija svakog čovjeka ovisi o osobnom stupnju svijesti.

Prosječni stupanj svijesti ljudi cijelog svijeta jest 207 s tendencijom rasta svake dekade od svega par stupnjeva. U Hrvatskoj je izmjeren prosječni stupanj svijesti ljudi u iznosu od 190. Jedan od razloga za to da je čovječanstvu stupanj svijesti puno niži od normale (iznad 500) jest taj što smo podvrgnuti negativnim društvenim "programima", lošim vijestima, nasilju, mnogim neprirodnim zvukovima koji imaju nižu frekvenciju - alarmi, automobili, određena glazba (hard-rock, heavy-metal, rap...), buka i ostali zvučni smog, kao i smog, elektrosmog, nezdrava hrana i napitci i ostali toksični vanjski, ali i unutarnji utjecaji.

Međutim, na stupanj svijesti najviše utječu modaliteti svijesti pa tako misli i emocije s pozitivnim nabojem povisuju naš stupanj svijesti i frekvenciju, a negativni ga snižavaju, zato su vrline ključne za povisivanje vlastitog stupnja svijesti a time i stupnja blagostanja.

 

 

 

Nekoliko pojedinaca na izrazito višem stupnju svijesti mogu podići svijest više tisuća ljudi samom svojom prisutnošću, tj. zračenjem jer se kolektivna svijest diže logaritamski. Tako, svatko od nas može podizanjem svoje svijesti podići svijest svoje zajednice, a time i uvjete za blagostanje. Promijeni sebe - podigni svoj stupanj svijesti i time ćeš promijeniti svijet oko sebe. Umjesto da nastojimo mijenjati druge, trebamo mijenjati sebe.

Naime, kad podižeš svoju svijest, zračeći ujedno podižeš i svijest ljudi u svojoj okolini i šire - širiš svoju vibru i svjetlost poput svjetionika. Tvoja energetska frekvencija utječe na energetske frekvencije svih u tvom djelokrugu. Kaže se da jedna jedina osoba čiji je prosjek svijesti 500 može kompenzirati za negativnosti od čak 750 tisuća ljudi koji su ispod 200.

To znači, ako u tvojoj obitelji, uredu, ili bilo kojoj zajednici vlada neželjena atmosfera, možeš je neutralizirati ili promijeniti nabolje samim time da šalješ vibracije, recimo, bezuvjetne ljubavi ili suosjećanja što češće, a po mogućnosti stalno.
A pogoršavaš stanje ako se žališ, kritiziraš, okrivljuješ, tuguješ, brineš se, kultiviraš pesimizam, ogorčenost, pasivnost, potištenost i druge mane.

Ovisno o okolnostima, pozitivni rezultati mogu biti vidljivi preko noći, dok u nekim slučajevima može potrajati nekoliko mjeseci. Prema tome, kultivirajući vrline, svatko od nas nadsvjesno pomaže ogromnom broju ljudi poboljšati kvalitetu života. Neka ti je cilj podići svoju svijest što više, ali i pomoći drugima da to ostvare, ili barem im ne odmagati svojim kritiziranjem, prigovaranjem, ogovaranjem, mržnjom, ljutnjom i sličnim napastima.

Što je više ljudi na višoj frekvenciji, to će nam svima biti bolje i lakše uspostaviti blagostanje i zato je besmisleno druge kritizirati, mrziti, ljutiti se na njih, prigovarati, ogovarati i slično. Puno bolje je kultivirati vrline kao što su suosjećanje i ljubav, kako bi im to pomoglo da promijene sebe i time svoju okolinu, a tako i tebe nabolje.

Kada se okružiš s ljudima s višim stupnjem svijesti, njihove će se vrline odraziti na tebe, bit ćeš posut(a) zvjezdanom prašinom, da se tako izrazimo, pa ćeš se osjećati uzdignuto, optimističnije, manje stresno, sretnije i moći ćeš lakše postići blagostanje i svoje ciljeve. Isto tako, kada se okružiš s ljudima s nižim stupnjem svijesti, tvoja bi se osobna svijest mogla sniziti, ako ne pripaziš, tako da je bolje držati se podalje od takvih negativnih ljudi, osim ako im možeš pomoći podići svoju svijest s tvojom.

Postoje ljudi u tvom životu od kojih se ne možeš distancirati, kao što su tvoja obitelj, šef i kolege, onda u njihovoj prisutnosti trebaš posebno pripaziti da se ne spuštaš na njihove "grane" – pazi da se ne naljutiš ili da te spopadne bilo koje druga napast. Budi svjestan/na mogućnosti da te osoba kontaminira pa se ne daj, zadrži svoju distancu i vidi možeš li promijeniti svijest dotične osobe nabolje samom svojom prisutnošću, svojim vrlinama (bez nastojanja da je promijeniš). Znaj i to da neke ljude iritiraju osobe koje se ističu vrlinama pa tvoja  prisutnost može imati negativan utjecaj na njih.

Dakle, ako želiš da te drugi vole kao i ono što radiš, to je najlakše time da i sam(a) budeš u modusu ljubavi ili još više (npr. radost, suosjećanje, mir...). To je najsigurniji način da si osiguraš uspjeh i blagostanje. Znanje i vještine su sami po sebi dobri, ali ne jamče uspjeh i blagostanje, kao što smo se svi mogli osvjedočiti. Dakle, dopuni ih vrlinama da bi ostvario/la sve što želiš ili trebaš. Kao što smo ranije spomenuli, najbolje je kombinirati vlastito znanje, vještine i vrline, kao i moć svog tijela, uma i emocija (dupla moć broja tri).
Program vrlinologije pomaže ti podići svoju svijest deaktiviranjem destruktivnih modaliteta svijesti i aktiviranjem konstruktivnih, tj. vrlina.

Ljudsko je tijelo sredstvo svijesti, pa tako prenosi sve informacije koje nam ikad trebaju, i to ne samo kroz mozak i pet osjetila. Naime, svaka pojedina stanica našeg tijela ima memoriju i inteligenciju, koji se uglavnom prenose kroz čuvstva koja dolaze iz srca, trbuha (gut feeling - intuicija), kože (ježenje) i određenih mišića. Unutarnje znanje iskustvo jecijelog tijela.

Unutarnje znanje ne dolazi kao većina saznanja iz našeg svjesnog pamćenja, već iz stanične memorije, koja je poznata i kao podsvjesni um. Unutarnje znanje je sposobnost uranjanja u podsvjesni i nadsvjesni um da te vode kroz život, pri čemu stječeš znanje i informacije bez učenja, bez iskustva.

U staničnoj memoriji svih stanica tvojeg tijela sadržano je sve što trebaš znati za to da živiš u blagostanju, tvom prirodnom stanju, ali i sve informacije tvojih predaka od kojih, osim onih olakotnih, mnoge mogu biti i otegotne. Stanična memorija je podsvjesni um i tema za sebe.

Kako bi svoju svijest mogao/la u potpunosti upregnuti, tj. najviše što ti je moguće, važno je da se također upoznaš sa svojom podsviješću i iz nje crpiš mudrosti na osnovi kojih možeš uvijek donositi prave odluke, iznalaziti najbolja rješenja, pronaći najtočnije odgovore te dobivati najkorisnije ideje. To ti omogućujemo našim modulom na temu podsvijesti »

Organ kojim možeš pristupiti podsvjesnom um, koji puno više zna od tvog svjesnog uma, nije mozak, nije srce, nije trbuh, nego su to mišići. O tome kako koristiti tj. testirati svoje mišiće objasnili smo u zasebnom modulu "Uvod u blagostanje", koji je dostupan svima koji se besplatno prijave na naš portal i time dobiju pristup našem kvartalnom biltenu, kao i svima onima koji su voljni ne samo uzimati već i davati: našim članovima, sponzorima, donatorima i korisnicima naših tečajeva.

 

   Kako povisiti svoj stupanj svijesti

Jednostavno: što više se držati vrlina i ne dopustiti napastima (manama i slabostima) da tobom ovladaju.

Nije uopće bitno znati na kojoj smo frekvenciji, već je važnije uvijek stremiti za višom frekvencijom. Samim time ako ne živiš u blagostanju, možeš po tome znati da ti vibracija nije prirodna, da nije na visini.
Ako želiš, svoju frekvenciju ili kalibar ili stupanj svijesti možeš odrediti na više načina:

 • pomoću kineziološkog testa mišića - obrazloženo u modulu "Uvod u blagostanje"

 • prema skali svijesti prepoznaj modalitet na kojem temeljiš svoj život, na kojem najčešće i najduže prebivaš i vidi koja vrijednost mu pripada - rijetko tko to može s preciznošću odrediti, no možeš uzeti u obzir sve svoje modalitete tijekom dana i provizorno im odrediti prosjek. Nitko nije svjesan svih svojih modaliteta pa je to samo provizorno.

 • gore u tabeli svijesti pronađi u stupcu emocija onu koja prevladava u tvom životu i pripadajući stupanj;

 • gore u tabeli svijesti pronađi vlastiti pogled na život i pripadajući stupanj (život je...);

 • gore u tabeli svijesti pronađi vlastito viđenje Boga i pripadajući stupanj (Boga vidim kao...).

Kalibriranje svijesti, tj. vrliniziranje:

Svaka karika u našim nevidljivim okovima predstavlja
jedan 'zloduh': uvjerenja, predodžbe, predrasude...
Ključ je bezuvjetna ljubav.
 • Izbjegavaj sve što ti može sniziti tvoju frekvenciju i energiju - negativne ljude, glazbu, filmove, emisije, literaturu, mjesta, nezdravu hranu, toksične supstance, stres i slično. Čak i električni uređaji zrače štetnom energijom koja oslabljuje našu frekvenciju i energiju - mobiteli, mikrovalne pećnice itd.
  Ovdje se radi o energetskoj detoksikaciji - oslobađanje od svih negativnih energija. Budi u pravom smislu slobodan/na. Većina ljudi živi u zatvoru bez rešetaka, ograničeni svojim vlastitim uvjerenjima, predodžbama, predrasudama i sličnim napastima.

 • Okruži se s pozitivnim utjecajima - dobrim ljudima, slušaj glazbu koja te umiruje i ispunjava pozitivnom energijom, gledaj inspirativne filmove koji pokazuju nadmoć vrlina nad manama, čitaj inspirativnu literaturu, posjećuj mjesta na kojima se ljudi pretežito odmaraju ili misle dobre misli ili čine dobra djela kao što su svetišta, crkve, kapelice, priroda, udruge u kojima se okupljaju ljudi dobrih namjera i slično.

 • Kad god padneš u neku napast, uoči da se radi o tome da te je napala napast iz nevidljive dimenzije, da to nije u tebi, i odmah se je oslobodi uz pomoć neke od vrlina ili vještina - mane »

 • Kad god si u prilici nešto misliti, reći ili učiniti, odluči se za ono što očituje vrline »

 • U nekim prilikama će ti dobro doći skup vrlina, koje zajedno čine pojedine vještine »

 • Kad imaš slobodnog vremena, moraš negdje nešto čekati, misli na ljubav, kraljicu svih vrlina. To će pozitivno utjecati na tvoju okolinu i na tebe.

 • Raduj se i kad misliš da za to nemaš razloga. Iskreno, razloga imaš milijun, i onda kad te nešto tlači. Kad smo bolesni ili u dugovima, previše se fokusiramo na taj jedan problem i ne vidimo stotine i tisuće drugih dobrih stvari u životu. Nemoj zanemariti te pozitivnosti u svom životu, raduj im se, pa će ti to donijeti još više razloga za radovanje.

 • Kad uspostaviš mir u sebi, imat ćeš mira i oko sebe. Širi mir, ali ne tako da očekuješ od drugih da budu mirni, već zarazi druge svojim mirom.

 • Za početak nastoj barem 51 posto svog vremena provesti u vrlinama, ako misliš da je preteško stalno paziti. Kad god ti je prilika, misli na ljubav, voli sve više i više, raduj se sve više i više, pronađi svoj mir sve više i više. Znamo, to nije samo tako, zato smo i osmislili program Vrlinologije koji te ima u tome podržati. Uvijek iznova se vrati na stranice ovog programa ili ovdje te čitaj pojedine inspirativne članke/module. Kad smo već kod toga, za blagostanje nije nužno 51% vremena provesti u vrlinama ili pozitivi zato što vrline imaju veću moć od mana, baš kao što svijetlo ima veću moć od mraka (upali svijetlo i mrak nestaje), stoga je u principu dovoljno i manje vremena provoditi u visokim modalitetima svijesti. No svejedno, što više vremena, to bolje, pa zato preporučujemo stremiti tomu, iako nije problem ako i ne uspiješ doći do 51%.

 • Laički rečeno, DNK čini gene koji se nalaze unutar jezgre svake stanice tijela. Sve genetske osobine pojedinaca iz generacije u generaciju, kao i ostale informacije, pohranjene su u obliku DNK. DNK nadgleda rast svake stanice u tijelu, njezin popravak, pomlađivanje i terminaciju (smrt).

  Aktivacija DNK - uz pomoć glazbe. Ton C solfeđo ljestvice (a ne popularne glazbene ljestvice) ima frekvenciju 528 Hz. Prilikom slušanja toga tona, tjelesne stanice počnu vibrirati na toj frekvenciji i pritom popravljaju oštećene DNA. Slušaj zvuk 528 Hz »;   Ostale 528 Hz kompozicije »
  E-knjiga: Dr. Robert V. Gerard - Promijenite svoju DNK, promijenite svoj život - DNA aktivacija »

Sve što trebamo da bismo ostvarili blagostanje je imati kontinuiranu frekvenciju ljubavi, jer time stvaramo uvjete za to da: imamo dostup izvoru mudrosti, donosimo ispravne odluke, lakše pronalazimo rješenja, ispravno se odnosimo prema svijetu koji nam omogućava blagostanje i postajemo magnet za fantastične prilike. To znači, sve činiti iz ljubavi i s ljubavlju. U praksi to znači da sve što mislimo, govorimo i činimo proizlazi iz ljubavi, a ne straha, pohlepe, ega ili bilo koje druge slabosti. Za početak je dovoljno da više svog vremena provodimo voleći sve i svakoga. Neka te na to podsjeća nešto što uvijek nosiš na sebi, kao što je prsten, sat, narukvica, ogrlica ili neki dio tijela. U mislima, poveži to s odlukom da ćeš sve voljeti pa svaki put kad pogledaš na to, prisjetit ćeš se da se trebaš vratiti na frekvenciju ljubavi tj. misliti o ljubavi ili govoriti i djelovati s ljubavlju.

Primjeri:

 • Kad pereš zube s ljubavlju, što znači da pritom misliš o tome kako voliš svoje zube i kako su (ili postaju) zdravi i lijepi, ta pozitivna energija će utjecati da tvoji zubi budu zdravi i lijepi.
 • Kad pereš ili češljaš kosu i pritom misliš kako voliš kosu, kako je tvoja kosa prekrasna i zdrava, tako će i biti. Kad pri pranju kose razmišljaš o problemima, negativnost će se prenijeti i na nju.
 • Kad kuhaš i jedeš s ljubavlju i zahvalnošću ta pozitivna energija će učiniti da hrana koju unosiš u sebe bude pozitivna, zdrava i energizirajuća. Izbjegavaj jesti u restoranima gdje se kuha i radi bez ljubavi ili još gore gdje su zaposlenici i vlasnici nezadovoljni i puni problema. Kad pripremaš npr. sendvič ili napitak, čini to s ljubavlju pa će ti hrana i piće dobro "sjesti".
 • Kad radiš posao koji voliš i radiš ga s ljubavlju, on ti neće predstavljati napor ni stres, što će se očitovati u rezultatima kao i u odnosima s kolegama i klijentima. Svakoj mušteriji ili klijentu uputi misao ljubavi čim uđe na vrata ili nazove. I čudi se porastu profita!
  Prepoznaj što je vrijedno ljubavi u tvom poslu - sve ima svoje dobre strane, čak i ono naizgled loše. Zakon polariteta »
 • Kad sve što govoriš ljudima proizlazi iz ljubavi, nećeš nikad kritizirati, prigovarati, ogovarati ni lagati, što će ti donijeti divne međuljudske odnose, a time i mnoge prilike.
 • Kad si u tramvaju, nekoj čekaonici, u redu u pošti, banci ili dućanu, umjesto da misliš koješta, šalji misli ljubavi svima oko sebe. To će ti se vratiti mnogostruko.

Sve u svemu vibracije ljubavi će te dovesti u prirodno stanje blagostanja, duhovnog i materijalnog.

Uz odnošenje s ljubavlju prema svim ljudima, bićima i stvarima, još važnije je ostvariti ljubavni odnos sa svojim Višim Ja i sa svojim Stvoriteljem. Ljubav prema Bogu ili Višoj sili ili kako god ti to nazivaš, omogućava kreiranje energije/vibracije u sebi i oko sebe koja će povoljno djelovati na ostvarenje i održanje blagostanja.

Postići blagostanje tj. sreću i uspjeh na svim životnim poljima, materijalno i duhovno, jednostavno je, da jednostavnije ne može biti. To ne znači i da je lako, zato što je čovjekov um naučio komplicirati život. Postoje razne napasti, koje nam pružaju izazove. One nam ili pomažu da evoluiramo ili nas sprječavaju u ostvarenju blagostanja. Napasti (mane i slabosti) nam mogu pomoći ako im se odupremo jer njihovim nadvladavanjem jačamo svoj karakter, baš kao što u teretani jačamo svoje mišiće pomoću utega. Utezi nas mogu zgnječiti, ali i pomoći ojačati nas. Tako je i s raznim napastima.

 

Poznaješ li nekoga komu bi dobro došlo da pročita ovaj članak?
Pošalji im e-mailom link na ovaj članak!
Time ćeš učiniti veliku uslugu i nama i njima.
Još jedno dobro djelo za danas :-)

Ako ti se sviđa ovaj članak, molimo, potvrdi to klikom: 

 

 

 

 

 

Prijava  
Članstvo
Prijavi se na našu mailing-listu primatelja besplatnog e-magazina Životne škole kako bi povremeno dobivao/la najnovije korisne sadržaje i poklone! Nećeš požaliti. Pogledaj sve pogodnosti prijavljenih korisnika »

ocjene

Besplatni e-magazin

E-mail adresa:

 
arrow  upis
Pridruži nam se!
Postani naš član!
Svojim učlanjenjem pridonosiš jačanju vrlina u društvu i dobivaš mnoge fantastične pogodnosti koje su opisane na stranici s prijavnicom i ostalim detaljima:
Opširnije »

Više ne objavljujemo anonimne komentare, odnosno komentare onih koji ne stoje iza svojih riječi (bezimeno=bezvrijedno). I iz razloga koje smo naveli u segmentu pod nazivom Mišljenja također nećemo osobno davati pa tako ni uvažavati tuđa mišljenja, a kamoli ih objavljivati. Pod rubrikom Komentari slobodno nam dajte svoj konstruktivni feedback, pogotovo ako imate što dodati kako bi ovaj tekst bio još bolji i korisniji, ili ako primijetite nešto netočno (uz navođenje argumenata i svoje kompetencije, s linkom na dokaz). Smisao komentara je bolje razumijevanje i utvrđivanje gradiva.

 

 

23/9/2021
Josip, 62, Beograd

Pohvaljujem. Puno je dobrih misli i citata. Mnogo je napisano o svesti, a ipak je ostala nedefinisana. Na istoku bi napisali samo nekoliko rečenica i dotakli suštinu. Zapadni um mora sve da "izmeri" i poveže sa mernim instumentom. Da napravi etalon. Kažu kineziološkim testiranjem određenih mišića izmerićemo... Napredni meditant kineziološkim testiranjem može pokazati preko 600 jedinica, a da mu po meni nemerljiv nivo svesti bude prilično nizak. Evo jedne definicije svesti meni najbliža istini. "Ako bi naših pet ČULA bili konji, a kočija naš UM. Kočijaš bi bila SVEST." Meni se čini da konji i kočija ne mogu da definišu i uzdignu kočijaša, niti je to cilj. Upravo je obrnuto.

odgovara:
Talidari
Zahvaljujemo na komentaru. Nismo shvatili što ste mislili pod onim da smo puno napisali o svijesti a da je nismo definirali, ali kako potom slijedi Vaše mišljenje da je istok bolji od zapada u opisivanju svijesti i ostalog te potom dali drugu definiciju svijesti, shvatili smo to da ste nezadovoljni time što nismo službeno ponudili definiciju, stoga da pojasnimo:
Površnim čitanjem niste uspjeli prodrijeti u srž pa bismo Vam preporučili da sve ponovno pročitate kako spada, ali tek kad se stavite u neki od viših modaliteta svijesti, umjesto onaj kritički ili bilo koji drugi pod utjecajem ega (svi oni ispod 200 prema skali svijesti). Tko god to čita ili gleda video verziju s kritičkim stavom i komu je "kočija" um, kao što je Vama, neće uspijeti shvatiti ovaj tekst, a kamoli svijest. Um je preograničen i prepun predrasuda i zabuda pa je opasno koristiti samo njega. Kao što smo naveli, um je samo jedan od mnogobrojnih mehanizama svijesti pa stoga svijest ne možemo nikako usporediti s kočijašem uma. Prije bismo rekli da je ego kočijaš uma. Nemojte miješati svijest s egom. Kao što smo napisali, svijest je izvor ili korijen uma, a ne njegov kočijaš.

Naveli smo razloge zašto nitko ne može definirati svijest, no svejedno inzistirate na definiciji i nudite jednu kao najistinitiju. Mi smo ponudili nekoliko provizornih definicija svijesti (u rubrici "Teorije svijesti"), ali ste ih očito propustili površnim čitanjem pa preporučamo da to ponovno proučite kao i uzmete u obzir da mi nismo riječnik ni enciklopedija pa nismo ni kompetentni ni dužni nuditi definicije.
Problem je baš u tome što si mnogi šarlatani kao i preteciozni individualci previše dozvoljavaju da definiraju nešto što uopće nije u domeni njihove kompetencije pa je zato internet prepun dezinformacija koje ljude navode na krivi put. Čak i rječnici to čine, kao što smo to podrobno evidentirali, pa ako eksperti to ne umiju, teško je očekivati to od bilo koga drugoga, pogotovo od onih koji nisu stručnjaci ili specijalisti za svijest. Mi smo se specijalizirali za konstruktivne modalitete svijesti (vrline) pa zato o tome pišemo. Svijest je oduvijek predmet duhovnih, filozofskih, psiholoških, znanstvenih, medicinskih i moralnih nagađanja, kao i sujeta i zabluda nekih pametnjakovića, koji tvrde da znaju što je svijest. Mi se zalažemo za podizanje svijesti vrlinama pa smo u tom kontekstu obrazložili svijest koliko se da, naglašavajući da definicija svijesti nije toliko bitna koliko njezino podizanje i korištenje.

Također smo naveli da definicija ovisi o tome koga pitate - znanstvenici, liječnici, akademici, svećenici, gurui, filozofi - svi oni imaju svoja sasvim različita razumijevanja i definicije svijesti. Mi spadamo u one koji su dovoljno hrabri i skromni priznati da u stvari nemaju pravi odgovor na to što je svijest jer se nešto što je bezgranično ne može ograničiti pukim definiranjem. Reducirati svijest na kočijaša je po nama frapantno i apsurdno, a da ne govorimo o tome koliko je daleko od istine. Da je uistinu svima svijest kočijaš, ne bi bilo kriminala jer je po našem shvaćanju svijesti, ona Božji izdanak. Po našem shvaćanju svijesti, ona je prije svega kreator pa kreira sve u našoj stvarnosti. Oni koji su na nižem stupnju svijesti imaju negativnu stvarnost (težak život), a oni koji su na višem stupnju svijesti imaju pozitivnu stvarnost, tj. žive u blagostanju. Stupanj našeg blagostanja odražava stupanj naše svijesti.

A kad smo kod stupnjevanja, da se osvrnemo i na Vaš apsurdni komentar o tome da netko kineziološkim testiranjem može pokazati preko 600 jedinica, a da mu po Vama nivo svesti bude prilično nizak. Vi ne određujete ničiji nivo svijesti! To što se Vama netko ne sviđa, to ne znači da je toj osobi stupanj svijesti nizak! To bi samo značilo da je Vaš stupanj nivo svijesti nizak. Netko tko je na visokom stupnju svijesti uopće ne dijeli ljude na one kojima je stupanj svijesti visok ili nizak, kao što Vi to činite. Dualističko poimanje svijeta je odraz niskog stupnja svijesti. Npr. Jehovi svjedoci kalibriraju vrlo nisko pa će njihovi poklonici, kao Vi, omalovažavati metodu kineziološkog testiranja ili se neće slagati s njom, no to ne znači da su u pravu. Ako netko kompetentnim kineziološkim testiranjem tj. kalibriranjem pokazuje vrijednost 600, onda je to tako, sviđalo se to Vama ili ne. Nikomu nije svijest stalno na istom modalitetu (npr. 600 je radost) nego varira tijekom dana pa ako netko u odnosu s Vama pokazuje nizak stupanj svijesti, a inače mu je dokazano testiranjem prosjek svijesti puno viši, onda se trebate pitati što je to u Vama što druge snizuje ili zašto umanjujete vrijednost drugih umjesto da je uvečavate?

Naravno, ima puno nekompetentnih koji vrše kineziološko testiranje pa njihovo mjerenje ne treba uzimati u obzir i prema tome je moguće da je Vaša procjena nečijeg stupnja svijesti bolja od njihove. Kompetentni su samo oni kojima je prosječan stupanj svijesti iznad 500, a ne oni koji su završili studij kineziologije ili pročitali sve knjige svijeta. Netko tko je na niskom stupnju svijesti ne može ispravno nikoga ni ništa kalibrirati kao što pokvareni mjerni istrument za kalibriranje ne može kalibrirati klavir, mašine, ili motor auta bez obzira ako je mjerni istrument producirala najbolja tvornica i ako je sam mjerač studirao na Harvardu. Pokvareno je pokvareno. Iskvareni ljudi ne mogu kineziolškim testiranjem izmijeriti bilo koga ili bilo što kako valja.

A kad smo već kod mjerenja ljudi, mi se time ne bavimo i iz razloga kao što su ljudi poput Vas koji poput Trumpa ne uvažavaju rezultate pa idu tako daleko da šire kritike i mržnju svuda oko sebe naspram onih koji ne podilaze njihovom egu. No još važniji je razlog onaj koji smo naveli u samo tekstu pa ga nećemo ponavljati, osim da je važnije koliki stupanj svijesti osoba nastoji postići nego koliki trenutno ima jer usavršavanjem, tj. vrliniziranjem svatko može ubrzo napraviti skok svijesti. No, za one koji žele znati kompetentne kalibracije slavnih ljudi kao što su duhovni učitelji da bi znali koga treba slušati ili slijediti, a koga ne, najkompetentnije kalibracije svijesti ljudi koje znamo su one od Dr. Hawkinsa a koje je on objavio bilo u svojim knjigama, videoprilozima ili gdjegod drugdje. Netko je popisao njegove kalibracije duhovnih učitelja i objavio ih ovdje ». Važno je znati da u nekim slučajevima osobe i njihova djela ne kalibriraju isto pa je važnije znati kalibraciju recimo neke knjige nego njezina autora, ako nemate posla s autorom nego samo čitate njegove ili njezine knjige.

1/4/2020
Vera Vujinović, München

Da li je svijest kod ljudskog bića prisutna od momenta začeća? Ili ona dolazi nekad kasnije, zna li se kad?

odgovara:
Talidari
(odgovara samo članovima i polaznicima tečajeva zbog vremenskih ograničenja)

Prema mojim saznanjima, svijest nema koncept vremena. Sva energetska polja su bezvremene frekvencije.
Svijest ne dolazi (ni odlazi) niti u vremenu ni u prostoru. Nešto poput kisika i Boga, koji su uvijek tu i uvijek će biti tu. U tom smislu, zaćeće, rođenje i smrt također nisu početak i kraj. Jesu početak i kraj trenutnog tijela kao „vozila“ duše, no duša je besmrtna. U tom smislu je i svijest besmrtna, bezvremenska i bezprostorna.

Dakle, svijest je prisutna od zaćeća, ali i ranije, a ne kasnije, tj. oduvijek.
Ako nekoga to pitanje zanima zbog abortusa, svijest se (abortusom ni bilo čime drugim) ne može ubiti ni povrijediti. Kao što izvještavaju ljudi koji su prešli prag smrti i vratili (moj suprug čak pet puta), svijest i dalje živi i pri kliničkoj smrti.

Nadalje, ako uzmemo da je svijest nereducibilan stratum svega što postoji, suptilna dimenzija našeg bića koju, kao izvor svega stvorenog i sveg znanja, svi zajedno dijelimo, pa nam je tako svijest "ono" što nas sve spaja u jedno, pružajući nam osjećaj jedinstva, po tome, svijest nije nešto što čovjek ima samo za sebe (bilo od zaćeća ili kasnije) nego nešto čemu imamo pristup kao jednoj bezgraničnoj bazi, tj. izvoru.

Kao što piše u segmentu „Teorije o svijesti“: Razvojni psiholozi svijest ne gledaju kao na jedinstven entitet, nego kao na razvojni proces. Po njima je neosnovana svaka pretpostavka da je svijest vezana za neko određeno fizičko tijelo ili um, ili da svijest ne može prijeći s jednog tijela ili uma ili duše na drugo.
Ako uzmemo da svijest nije vezana za neko određeno fizičko tijelo, stoga zaćeće ne igra ulogu.


 

Poruka za  
urednike
  Životna škola ima ekskluzivno pravo na ovaj članak, prema tome drugima nije dopušteno njegovo objavljivanje.
  Imamo mnogo drugih članaka koje možete objaviti pod uvjetom da navedete izvor i link - pogledajte na dnu poruku za
  urednike. -
Top članci.
Home | Uvjeti korištenja | Zaštita podataka | Sitemap
Copyright © 2009 by Talidari :: Designed by Talidari