SVAKA ČAST
autor: Talidari
 


Print Friendly and PDF

O časti se premalo govori, ne obrađuje se kroz formalno obrazovanje, uopće ne postoje edukativni ni inspirativni članci na tu temu pa nije ni čudo da se do časti premalo drži, a posljedice su pogubne - nečasno djelovanje, korupcija, kriminal, siromaštvo i slično. U ovom modulu otkrivamo zašto i kako kultivirati čast, u cilju ostvarenja trajnog uspjeha i sreće.

Čast podrazumijeva izraženu svijest o osobnom dostojanstvu, vrijednosti i dužnosti.

Sadržaj:
(sve je na ovoj stranici)   

bullet  Uvod u čast
bullet  Zašto nam je potrebna čast
bullet  Kako kultivirati čast
bullet  Kako održati čast u nevolji
bullet  Videoprilozi


Osvoji film i e-knjigu ako pročitaš ovaj članak!!!

Nagradu možeš osvojiti na jedan od dva načina:
 
bullet  Na kraju ovog članka je križaljka s pitanjima vezanim uz ovaj članak.
   Ispuni je i dobivaš ovu nagradu!
bullet  Pošalji e-mailom link na ovaj članak (uz par rečenica srdačne
   preporuke) istodobno trima osobama i nama, i šaljemo ti nagradu.
 

Povezano

Ovaj članak je dio ovih naših projekata:
e-tečaji "Vrlinologija" i
"Životna škola za mlade"
e-Program "Blagostanje"
"Čarobno drvo" akcija »
 

 

Uvod u čast


Povezano

Ovaj članak o časti je dio dvaju naših projekata:

e-Program "Blagostanje"
i
"Čarobno drvo" akcija »
 
Čast nije nešto što treba naučiti, budući da nam je ona urođena vrlina - stekli smo je samim rođenjem, kao i sve druge vrline. Mnogi, nažalost, nisu svjesni te stečevine i njezine vrijednosti, stoga je ovaj modul osmišljen da pomogne svima to osvijestiti, kako bi svatko aktivirao svoju čast i uživao njezine dalekosežne blagodati.
Bez obzira tko si i što si, imaš u sebi dovoljno časti kako bi se obranio/la od svih zloduha, korupcije i njezinih pogubnih efekata. Samo je treba aktivirati i potom kultivirati.

Rječnička definicija Hrvatskog jezičnog portala:

 1. dostojanstvo koje se zasniva na etičkim načelima, moralni stav koji potiče da se djeluje tako da se stekne poštovanje drugih i sačuva samopoštovanje;
 2. opće priznanje; počast, uvažavanje;
 3. moralni dobitak koji izlazi iz kakva važnijeg čina ili pothvata [raditi za čast].

Tema ovog modula je čast definirana pod 1.

častan adj. (- čovjek) pošten, čestit; (- u društvu) poštovan, štovan, ugledan, viđen, uvažen.
Dodajemo, častan je onaj koji imaj karakter i plemenite principe kojih se dosljedno i dostojanstveno drži, bez obzira na okolnosti. Častan čovjek je plemenit, pouzdan, vjerodostojan, dosljedan, a nerijetko i otmjen i viteškog ponašanja.

Frazeologija:

 • čast mi je - formula pri početku predstavljanja nekoga ili nečega pred slušateljima ili pred gledateljima;
 • i čast i mast pejor. iskoristiti sve, izvući svaku korist;
 • ispod časti (mi je) - ne pristoji mi se, čast mi ne dopušta;
 • neka nam je u čast - jedna od zdravica;
 • služi nam na čast - pohvala (promjena intonacije pejor.);
 • svaka (ti, mu) čast! - odlično!;
 • učiniti čast - odati kome priznanje

Sinonimi: 1. časnost, dostojanstvo, etičnost, čestitost, poštenje, čistoća, moral, vrlina, odanost; 2. (uživati veliku - u društvu) ugled, priznanje, uvažavanje, poštovanje, štovanje, slava, počast, hvala, korona, (okaljana mu je -) obraz, reputacija, (dobro) ime; 3. (bila je - raditi s njima) privilegij, zadovoljstvo, radost, veselje...

Dodajemo: principijelnost, povjerenje, odlika, poštovanje, strahopoštovanje, slava, pohvala, prestiž, ugled, počast, kanonizacija, obzir, popustljivost, uzdignutost, vjernost, veličina, odavanje pošte, zapaženost, popularnost, rang, renome, ugled, visoki položaj, besmrtnost...

“Čast je pravo na poštovanje koje je regulirano nekim kodeksom.”
- Kwame Anthony Appiah

Antonimi: nečasnost, nepoštovanje, nepoštenje, nedostojnost, loš ugled, ljaga, obezvrijeđenost, degradacija, ismijavanje, poniženje, stigma, ruglo, poruga, blamaža, bruka, žig srama, sramotni pečat, osramoćenje, sramota, sramotnost, beščasnost, beščašće, diskreditiranost, diskreditacija, obeščašćenje, obeščašćenost, osuđenost, mizernost, niskost, malenkost, nevažnost, nečestitost, pokvarenost, nevaljanost, nevaljalstvo, opačina, nepravednost, podlost, podmuklost,  pakost, pakosnost, zloba, bezobrazluk, nepristojnost, nepriličnost, nedoličnost, neumjesnost, nedostojnost, bezobzirnost, bestidnost, neodgojenost, neuglađenost, nitkovluk, hulja, nekultura, pomanjkanje takta, neuljudnost, sirovost, prostota, sablažnjivost, prostakluk, prostaštvo, vulgarnost, neznanje, kompromitiranost, podcijenjenost ...

U hrvatskom rječniku riječ čast je definirana kao dostojanstvo, što ukazuje na istoznačnost tih dvaju pojmova.

U engleskom jeziku riječ koja označava čast, honor, ujedno označava i glagol poštovati. To ukazuje na srodnost časti i poštovanja.
Isto tako, hrvatski jezik preuzeo je ovu, izvorno latinsku, riječ pa tako imamo izraze:

 • honorirati (lat. honorare), koja znači: 1. štovati, poštovati, odavati počast; 2. platiti, primiti na sebe (mjenicu); 3. nagraditi novčano (čiji rad);
 • honoracija (lat. honoratio) poštovanje, ukazivanje časti; trg. primanje na sebe i otkupljivanje nečije mjenice honorant (lat. honorans) trg. onaj koji prima na sebe mjenicu za račun drugog;
 • honorar (lat. honorarium) novčana nagrada (liječnicima, nastavnicima za izvanredne sate, odvjetnicima, piscima i dr.);
 • honorat (lat. honoratus) 1. čovjek na visokom položaju; 2. viši svećenik nekog kat. reda; 3. trg. osoba za čiji račun honorant prima na sebe ili isplaćuje protestiranu mjenicu.

Engleska Wikipedia definira čast kao percipiranu kvalitetu dostojnosti i uvaženosti koja utječe na društveni položaj i samovrednovanje pojedinca. Sukladno tome, osobi (ili pravnoj osobi) se dodjeljuje vrijednost i ugled (status) na osnovi postignutog sklada osobnih postupaka sa specifičnim kodeksom časti, ali i s moralnim kodeksom društva u cjelini.

Na japanskom jeziku čast se kaže meiyo 名誉. Čast je šesta vrlina u samurajskom kodeksu Bushido. Do časti su izričito držali samuraji u feudalno doba, toliko da su čak izvršavali samoubojstvo kroz ritual seppuku (poznat i kao harakiri), kad bi njihova čast bila okaljana. Osim držanja do svoje časti, u japanskoj kulturi se od davnina drži i do časti svog klana, što može biti osim porodice i zajednica tj. korporacija u kojoj osoba radi. Japanski koncept časti kombinira elemente ugleda, samopoštovanja i osobnog moralnog/etičkog kodeksa. Kod njih se čast oduvijek doživljava kao dužnost, pogotovo kod samuraja.
Zanimljiva je činjenica da se neki postupci koji se u jednoj kulturi vrednuju kao časno ponašanje, u nekoj drugoj smatraju nečasnima i grešnima. Naprimjer, kada bi neki samuraj okaljao svoju čast, jedini način da spasi svoje dostojanstvo je bila smrt. Samoubojstvo u formi seppukua tj. harakirija se smatralo najčasnijom smrti u toj situaciji. U našoj kulturi, pogotovo u kršćanskoj, samoubojstvo se, naprotiv, smatra grijehom jer je to oblik ubojstva (a Božja zapovijed je: Ne ubij) i jer je neprilično čovjeku da si odzme život ako mu ga je Bog dao.
Story: The Samurai and the Tea Master »

Sve u svemu, čast je vrlina koju izrazito kultiviraju osobe sa snažnim karakterom, koje pridaju veliku važnost etičkim principima i imaju naglašen osjećaje za duhovne vrijednosti, moralnu plemenitost, dužnost kao i svjesnost o osobnoj odgovornosti. Riječ čast podrazumijeva izraženu svijest o osobnom dostojanstvu i vrijednosti, kao i prvorazrednost karakternih osobina koje odaju pouzdanost i vjerodostojnost te kod drugih pobuđuje povjerenje, poštovanje i divljenje.

Čast se obično definira daleko više prema onome što se ne smije raditi, nego prema onome što se smije.

Vrline srodne časti: dostojanstvo, poštovanje, kredibilitet, pouzdanost, vjerodostojnost, autentičnost, odgovornost, vjera, poniznost (ne miješati s poniženjem), zahvalnost, ustrajnost, principijelnost, dosljednost, hrabrost, smionost, pristojnost, samokontrola, čestitost, smirenost, mirnoća, suosjećanje, praštanje, milosrđe, tolerancija, mudrost, razboritost, strpljivost, izdržljivost, prilagodljivost, fleksibilnost, snalažljivost, duhovitost, dobročinstvo, ljubaznost, odmjerenost, emotivni otklon/odmak, ravnodušnost i druge.

Mane koje se javljaju kad nedostaje časti: neiskrenost, laganje, korupcija, pohlepa, lakomost, krađa, škrtost, sebičnost, licemjerje, hipokritičnost, nepravednost, nepoštenje, varanje, nepouzdanost, sramota, bezvrijednost, inferiornost, kompromiserstvo, konformizam, oportunizam, dodvoravanje, ulagivanje, nemarnost, nedosljednost, zavist, ljubomora, oholost, arogancija, bahatost, egoizam, taština, beskrupuloznost, nemilosrdnost, okrutnost, neuviđavnost, netolerancija, diskriminacija, osvetoljubivost, okrivljavanje, kritičnost, kritiziranje, jadikovanje, prigovaranje, ogovaranje, (samosa)žaljenje, krivnja, bludnost, nepristojnost, agresivnost i mnoge druge.

“Čast se ne može oduzeti, ona se može samo izgubiti.”
- Anton Pavlovič Čehov
 

Suprotno uvriježenom mišljenju, čast nam ne može nitko oduzeti niti dati. Kao i sve druge vrline, čast nam je urođena, ali ju je potrebno aktivirati i kultivirati kako bi se očitovala i kako bismo od nje imali koristi. Nju zaslužujemo ili gubimo jedino svojim djelima, a ne tuđim. Zato nitko drugi ne može biti odgovoran za našu čast.
Dokle god časno živimo, nitko nam ne može okaljati našu čast niti nas obeščastiti. Ako tko to pokuša, i to bez osnova, okaljat će jedino sebe i svoju čast.
Da nam čast ne može nitko oduzeti jasno dočarava poznata indijska spisateljica Sohaila Abdulali, žrtva silovanja, u svom članku na engleskom jeziku "After Being Raped, I Was Wounded; My Honor Wasn't" (Nakon silovanja ja sam bila ranjena, moja čast nije).
Isto tako, drugi nam ljudi ne mogu dati čast ali mogu izraziti svoje poštovanje za to što smo časni te u našu čast učiniti neko dobro.

“Dostojanstvo se ne sastoji u posjedovanju časti, već u zasluživanju.”
- Aristotel

Čast se temelji na principima i djelima. Uvažavanje nečije časti je procjena pouzdanosti i društvenog statusa osobe na temelju njezinih djela. Čast je upravo ono što određuje karakter osobe - odražava poštenje, poštovanje, integritet, pravednost, pouzdanost i ostale časne karakterne osobine.

Čast je življenje s osjećajem poštovanja prema onome za što vjerujemo da je ispravno. To je življenje s izraženim vrlinama, iskazivanje poštovanja prema sebi, drugim ljudima te pravilima i vrijednostima prema kojima živimo.

Kad si častan/na, ne moraš se sramiti tko si i čime se baviš. Kad časno i čestito obavljaš svoj posao, zavređuješ poštovanje bez obzira na profesiju. Recimo, jedna čistačica koja temeljito odrađuje svoj posao s ljubavlju, poštenjem i čašću zavrjeđuje više poštovanja od nekih pohlepnih, proračunatih i korumpiranih akademika, političara, liječnika ili odvjetnika. Honorar ne određuje nečiju vrijednost ni čast, već djela prožeta vrlinama.
Poštovanje nas usrećuje više nego bogatstvo »

Poljaci imaju izreku: Nemam novca - ali imam čast. Naročito tijekom ovih kriznih vremena dobro je imati na umu da vrline kao što je čast imaju veliku vrijednost i da su moćna obrana od nedaća.
 

Varljivost časti

Mnogi miješaju čast s nečim drugim pa misle da imaju čast kad se ustvari radi o ponosu, taštini, aroganciji, oholosti, sebičnosti, egoizmu, poštovanju, principijelnosti, odmjerenosti, čestitosti ili nečem drugom. Treba znati razlikovati jedno od drugog, jer ako to ne činimo nećemo moći uživati u svim blagodatima koje čast sa sobom nosi. Čast možemo prepoznati po tome što postupamo časno, dok, recimo, ponos, taština i arogancija često uzrokuju da se prema drugima odnosimo nečasno ili ne časno - sebično, egoistično, bez suosjećanja itd.
Iako gore navedene vrline donose svoje blagodati, one se ipak razlikuju od blagodati koje dobivamo kultiviranjem časti. Recimo, čašću zadobivamo poštovanje, dok to nije uvijek slučaj kad umjesto časti kultiviramo principijelnost, odmjerenost ili čestitost. Isto tako, ako nekoga poštujemo to ne znači da će zato i on nas poštovati.

“Čast je ono što odvaja čovjeka od nečega što samo izgleda kao čovjek.”
- nepoznati autor
 

Čast je samo onda čast kad potiče vrline, a ne mane. Prepoznat ćeš da je netko u zabludi o časti kad u njezino ime čini nečasna djela. Ako navodna čast evocira nečiju osvetoljubivost, agresivnost, okrivljavanje, kritičnost i ostale mane, sasvim je sigurno da se ne radi o časti. Kako bi očuvali svoju čast ili čast svoje obitelji, neki se ljudi upuštaju u nečasna djela. Ovdje treba naglasiti da su takve osobe u zabludi, jer one ne brane čast već ponos, taštinu, svoj mir, ili nastoje spriječiti sramotu, bezvrijednost, inferiornost, ili kazniti nepravednost, nepoštenje i nečiju zlobu. Bolje bi bilo preobratiti te ljude koji su nanijeli zlo, a kaznu prepustiti prirodnim i Božjim zakonima koji reguliraju da svatko žanje ono što je posijao.

“Oni koji daju, jer se nadaju da će biti nagrađeni s počasti, uopće ne daju; oni trguju.”
- Philo Judaeus

Druga strana medalje časti je pohlepa za čašću koja se očituje kroz častoljublje, častoljubivost, častohleplje - osobina onog koji silno teži (hlepi) za čašću, koji je pretjerano željan počasti. Častohlepni pojedinci ne prezaju od nečasnih djela kako bi zadobili počasti, što ukazuje da im nije jasno da im čast nitko ne može dati kao i da im nije jasna ni premisa da se čast i počast ne mogu zaslužiti nečasnim djelovanjem. Pohlepa za čašću je upravo ono što ih od časti odvlači jer se pohlepom ne može zaslužiti neka počast. Čak i ako netko uspije izvojevati neku počast nečasnim djelovanjem, ona mu neće donijeti željene posljedice (poštovanje društva) i nanijet će mu više štete nego koristi. To nam garantiraju prirodni i božji zakoni kauzaliteta i recipročnosti.

Uz to, čast je, kao i mnoge druge vrline, podložna manipulaciji pa se događa da neke interesne skupine deklariraju razne osobine kao čast ili pozivaju na čast kad postupci koje žele potaknuti uopće nemaju veze s njom, dapače radi se o nečasnim djelima.

Ubijanje nije nikada i ni u jednoj situaciji časno djelovanje, bez obzira na to koliko neke interesne skupine željele manipulirati nama i uvjeriti nas u suprotno. Nažalost, čast se najviše spominje u kontekstu ratova i vojske koja ne može prezentirati čast s obzirom da vojnici ubijaju, što je nečasno, nezakonito i grijeh. U ime tzv. (obrane) časti vodili su se, i dandanas vode se razni religiozni (križarski, džihad) i patriotski ratovi. Nasilje, agresivnost i ubojstva opcije su onih koji ne znaju bolji, pametniji način za postizanje svojih ciljeva i blagostanja pa su skloni manipulirati druge - povodljivi narod - da umjesto njih agresijom ostvare njihove ciljeve, koji su najčešće materijalne prirode. Ratni su profiteri u stanju manipulirati vladinim službenicima, političarima i medijima koji onda nesvjesno manipuliraju narod. Najbolje je oruđe za manipulaciju i mobilizaciju ratnika upravo igranje na kartu časti pri čemu se apelira na čast, manipulativno je povezujući uz ponos, patriotizam, vjernost, poslušnost, odgovornost, hrabrost i mnoge druge vrline koje nemaju veze s nasiljem a pogotovo ne s ubijanjem.

Osoba koja istinski brine o časti i općenito o moralu dosljedna je jedino ako je pacifist (def. koji osuđuje svako nasilje i propagira miroljubivo rješavanje sporova; mirotvorac). Tko god drži do svoje časti, drži i do časti svih drugih bića, bez obzira na nacionalnu, vjersku ili rasnu pripadnost. Prepoznat ćeš one koji nemaju časti po tome što ne poštuju druge, pogotovo ne poštuju tuđe pravo na život i vlastito (drugačije) mišljenje. Tko god drži do svoje vjere, bez obzira o kojoj se vjeri radilo, zna da nijedna vjera ne dopušta, a kamoli potiče ubojstvo i nečasno ponašanje. Nitko tko je pravi Katolik ili Kršćanin ne ubija, jer se ubijanje protivi vjeri; jedna od Deset Božjih zapovijedi nalaže: "Ne ubij". Da bi se opravdali, mnogi ljudi koji žive u zabludi nastoje interpretirati riječi svetih spisa na način koji njima odgovara. U kulturi u kojoj živimo, u kojoj je Biblija uvriježena kao najsvetiji spis, u više navrata jasno piše da je ubijanje grijeh. Spomenuta  Božja zapovijed ne glasi "Ne ubij, osim ...", već glasi "Ne ubij" i točka. Osim toga, poruka Svetog pisma je ljubiti bližnjega svoga i okrenuti drugi obraz kad nas netko pljusne, tj. pokazati drugima da se nećemo spuštati na njihove grane i biti zlobni i nasilni kao oni. Bit je na okrutnost odgovoriti ne okrutnošću ni bijesom, već dostojanstvom te zaustaviti destruktivni osvetnički ciklus.


Isus se nije opirao zlu već je na krilima časti i dostojanstva prihvatio svoju sudbinu
 

Isus (Mt 5:38-42 i Lk 6:29,30):
"Čuli ste da je rečeno: Oko za oko, zub za zub! A ja vam kažem: Ne opirite se Zlomu! Naprotiv, pljusne li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi. Onomu tko bi se htio s tobom parničiti da bi se domogao tvoje donje haljine prepusti i gornju. Ako te tko prisili jednu milju, pođi s njim dvije. Tko od tebe što zaište, podaj mu! I ne okreni se od onoga koji hoće da mu pozajmiš."

Prema tome, ne postoji nikakvo opravdanje za ubijanje, a pogotovo je besmisleno vezati čast uz ubojice, bez obzira na nečije plemenite motive pri ubijanju. Ubijanje je grijeh po svim zakonima i ono se ne može činiti pod okriljem časti. Vojnici mogu biti puni vrlina - biti dobri, hrabri, poslušni, privrženi, predani, odani, pokorni, snalažljivi, velikodušni, pošteni itd. - ali za očuvanje časti i dostojanstva potrebno je uzdržati se od nasilja i ubijanja, koji su grijeh po svim zakonima, pogotovo po Božjem zakonu. Vojnička i ratnička čast je u stvarnosti apsurdan koncept, jer time što je uopće spreman uključiti se u rat, vojnik sudjeluje u aktivnostima u kojima je nemoralnost (ubijanje vojnika i civila, razaranje i/ili otuđivanje nečije imovine itd.) preduvjet za pobjedu.

Rubrike

Kutak za

Ostalo

Pokrovitelji

Pridruži nam se

E-program
Blagostanje
Ne propusti sudjelovati u ovom programu gdje ćeš saznati kako ostvariti i sreću i uspjeh na svim životnim poljima.
Opširnije »

Akcija
čarobno drvo
Čarobno drvo
Pozivamo te da sudjeluješ u ovoj akciji u kojoj svaki mjesec zajedno jačamo razne vrline, svladavamo pojedine mane i usvajamo korisne vještine.
Opširnije »

 


Postanite kum(a)
Životne škole »

Pomozite održavanje ovog članka kako bi mnogi bili inspirirani kultivirati čast za svoju dobrobit, ali i dobrobit čitave zajednice!

 

 

»Čast je dijamant na prstenu kreposti.«
- Voltaire

 

 

 

 

»Čast je jednostavno moral superiornih muškaraca.«
- Henry Louis Mencken

 

 

 

 


 

 

 

»Najtragičnija stvar na svijetu je genij koji nije častan čovjek.«
- George Bernard Shaw

 

 

 

 

»Što glasnije neko govori o svojoj časti, mi brže brojimo svoje kašike.«
- Emerson
 
Transcendentalna logika
Tradicionalna logika
bavi se pitanjem koji su oblici nužni za razum ako se hoće dospjeti do valjanih sudova i
zaključaka. No Immanuel Kant je htio znati kako razum može uopće misliti neki spoznajni predmet,
odnosno kako uopće nastaje pojam predmeta spoznaje. Spoznati općenito znači postići
podudarnost pojma s njegovim predmetom. Razjašnjavanjem tih pitanja bavi se upravo
transcendentalna logika.
- Josip Talanga
 
»Moja čast je moj život,  jedno s drugim su srašteni; oduzmi mi čast, i moj je život gotov.«
- Johann Wolfgang von Goethe
 
»Svak' je rođen da po jednom umre. Čast i bruka žive dovijeka.«
- Petar Petrović Njegoš
 
»Čast se mjeri prema savjesti pojedinca a ne prema sudu društva.«
- William Wordsworth

 

Čast iznad razuma

Živimo u svijetu i vremenu u kojima se razum ističe kao mjerilo i daje mu se primat. Cijeli je obrazovni sustav podređen razumu pa se osnovna vrijednost polaže na njega i mladi se ocjenjuju prema sposobnosti korištenja razuma, a ne vrlina. Stoga ni ne čudi da ima previše kriminala, jer u takvom su sistemu vrline marginalizirane. Ako želimo promjenu, gospodarsku i društvenu, trebamo presložiti vrijednosti i preispitati temelje na kojima počiva sistem. Mi se zalažemo da uz znanje i vještine dodamo još jedan jednakovrijedan stup temeljac - vrline. Razum i vrline često idu ruku pod ruku, ali ne uvijek. Ponekad nam razum govori jedno, a srce drugo. Ponekad ono što je razumno nije i ispravno. Razum ima mnoge svoje prednosti ali i nedostatke. On se zalaže za praktičnost i često je pod paskom ega. Razum je također često prepun zabluda, predrasuda, krivih predodžaba i uvjerenja koji nam zamagljuju percepciju i sprječavaju nas da učinimo pravu ili ispravnu stvar.

Razum nije uvijek u pravu jer je ograničen. Ljudska je percepcija ograničena i relativna pa je takva i sposobnost razumijevanja svih činjenica u širem kontekstu. Bolje je da je čovjek razuman nego da nije. No, razum nije svet niti je bez presedana. Mnoge se vrline često kose s razumom - vjera, mudrost, ljubav, velikodušnost, poniznost, praštanje, iskrenost, nada, radoznalost, ustrajnost i druge, a ni čast nije iznimka.

U kontekstu očuvanja časti i dostojanstva pravi odgovor ne mora nužno biti točan, niti ispravan postupak mora biti razuman.

Transcendencija razuma u čast časti

Hladni razum spoznaje i razumije stvarnost tako što povezuje iskustvena, osjetilna obilježja stvarnosti posredovana opažanjem, spaja ih u pojmove, pojmove u sudove, a sudove u zaključke. Moć povezivanja je moć razuma. No i samo iskustvo i percepcija ovise o prethodnim spoznajama, tako da nove spoznaje ovise o starim spoznajama, tj. njima su ograničene ili u najmanju ruku zamagljene. Ako je iskustvo temeljeno na prethodnim spoznajama (uvjerenja, predodžbe, predrasude), onda se prave spoznaje ne mogu izvesti iz iskustva (čulnih percepcija). Stoga su prave spoznaje nadiskustvene i nadosjetilne, tj. transcendentalne.

Transcendencija jest sve što postoji iznad neposrednog osjetilnog iskustva; prekoračivanje granica mogućeg iskustva, prelaženje iz »ovostranosti« u »onostranost«, iz osjetilnoga u nadosjetilno ili apsolutno; nadosjetilnost.

Odgovor na pitanje kako od pukoga opažaja dospijevamo do nekog pojma, suda i zaključka ne nalazimo u općoj čistoj logici (nauk o pravilima razuma). Zato je potrebna jedna druga logika koja se bavi pitanjem koji su to uvjeti razuma koji omogućuju pojmove, sudove i zaključke. Takva je logika transcendentalna i bavi se porijeklom i valjanošću naših spoznaja.

“Čovjek je častan ako drži do ideala ponašanja, makar bilo nezgodno, neprofitabilno ili opasno to učiniti.”
- Walter Lippmann

Ako se želimo držati časti, često smo prisiljeni djelovati na način koji je daleko od najpraktičnijeg, najlogičnijeg i najrazumnijeg rješenja, iako je moralno i časno. Častan se čovjek više zalaže za određeni kodeks apstraktne etike, nego za samoodržanje (koje je razumnije). Svaki takav čovjek zagovara, svjesno ili nesvjesno, Kantovski a ne utilitarni model etike, što će reći da ne dopušta pragmatizmu da utrapi čast, vjeruje u unaprijed određen skup moralnih pravila koja vrijede univerzalno, i neće ih prekršiti, čak i ako mu to donosi smrt (što je nepraktično i nerazumno, ali časno). Prije će umrijeti s čašću nego živjeti bez nje.

Nijedan filozof novog vijeka nije ostavio toliko traga u povijesti etike kao Immanuel Kant (1724.—1804.), osnivač njemačke klasične idealističke filozofije. Široj čitalačkoj publici on je poznat više kao moralist, to jest kao mislilac koji je glorificirao moralnu dužnost i moralni zakon, postavljajući čovjeku stroge moralne zahtjeve ali i razvijajući mu vjeru u vlastitu moralnu svijest, u mogućnost njegova moralnog samoopredjeljenja.

U „Kritici čistog uma“ (1787.) Kant je napravio „kopernikanski obrat“. Tvrdio je da se naša spoznaja ne prilagođava predmetima već da je obrnuto, predmeti spoznaje se moraju prilagođavati našim mogućnostima spoznaje. Kant je napisao nekoliko ograničenja ljudskoga razuma, za osjećanje i razmišljanje.

Kant je svoje etičko učenje iznio u djelu „Kritika praktičnog uma“, 1788. godine. U tumačenju etike Kant polazi od pojma dobre volje. Za njega je to dobro po sebi, bez ikakvih ograničenja, koje ima za svrhu jedino ispunjenje dužnosti, odnosno poštivanje zakona. Moralno se djelovanje zasniva na samokontroli jer svaki čovjek već ima a priorni zakon koji nam naređuje kako da se ponašamo. Taj moralni zakon Kant naziva kategoričkim imperativom. Kant je dao više definicija kategoričkog imperativa. Jedna od njih je: "Djeluj samo po onom načelu za koje želiš da postane univerzalni zakon".  - Wikipedia

Kantovi sljedbenici su primarno motivirani željom da učine "pravu" stvar onako kako je oni vide, dok razumni utilitarijanci ne moraju uopće imati altruistične ili pozitivne namjere (barem u odnosu na druge) pa je tako pod krinkom razuma utilitarni raspon dopuštenih radnji puno širi od onog što čast i druge vrline dopuštaju.

Dok ljudi koje krasi čast imaju karakter i principe, razumni ljudi imaju uz to opravdanja i izgovore.

Dužnost ispred razuma - častan čovjek ima osjećaj za svoju dužnost i pretpostavlja je razumu. I kad je obavljanje moralne dužnosti nepraktično i teško u nekoj situaciji, on ipak njoj daje prednost.
Recimo i to da se u Japanu čast oduvijek doživljava kao dužnost, pogotovo kod samuraja.

Savjest ispred razuma - u situacijama kad nam savjest govori jedno a razum drugo, častan čovjek odabrat će savjest.

gandhiKako smo već napisali, osoba koja istinski brine o časti i općenito o moralu je dosljedna jedino ako je pacifist. No miroljubivost često nije najpraktičnije i najrazumnije rješenje, pogotovo kad se radi o teritorijalnom sporu u kojem strana koja je sve vrijeme posjedovala sporni teritorij ne želi ustupiti svoje pravo i svoju domovinu. Razumno rješenje je braniti domovinu svim snagama pa i onima oružanima. Razum nas tjera da branimo svoje i gonimo svoju pravdu, a pravednost nas tjera da se borimo za nju pod svaku cijenu pa i cijenu smrti - ovdje se vrlina pravednosti kosi s razumom jer nije razumno ubiti niti se dati ubiti.Dalaj Lama

No ipak, časno ponašanje na kraju pobjeđuje, pa i u teritorijalnim sporovima. Primjeri za to su Gandhi, pod čijim je časnim vodstvom Indija izvojevala svoju neovisnost i slobodu od britanskog imperija, te Dalaj Lama koji je svojom politikom nenasilja zadobio poštovanje cijelog svijeta i publicitet koji mu je osigurao sljedbenike širom svijeta koje ne bi inače pridobio, kao i blagostanje. U tom kontekstu neuspjeh oko diplomatskih napora za oslobađanje Tibeta od Kineza nije neuspjeh jer su u očima svijeta Dalaj Lama i Tibetanci moralni pobjednici i uživaju međunarodno priznanje, što se ne može reći za agresore.

“Malo je izgubljeno, ako je čast spašena.”
- Voltaire

Kad se časno ponašanje čini nepraktično, nerazumno ili čak suludo, to je veća vjerojatnost da to postaje stvar koja će okrenuti bezizlaznu situaciju u pobjedu.

Povijest nam je pokazala da su pojedinci (poput,recimo, Nelsona Mandele) koji su teritorijalne i svake druge sporove rješavali mirnim putem a ne vojnom intervencijom, agresijom i nasiljem, proglašeni herojima i njih se slavi i hvali. S druge strane, pojedince koji su činili suprotno svijet je proglašavao zločincima ili, u najmanju ruku, nisu ušli u povijesne udžbenike kao heroji niti ih se danas slavi i hvali izvan interesnih krugova. Internacionalni svijet je uvijek na strani mirotvoraca.

Kad već spominjemo uzore časti ne smijemo zaboraviti ni sve one kojima je njihova časnost i čestitost osigurala moć i besmrtnost, budući da su po uzoru na njih nastale čitave religije i filozofski pravci. Njihova imena ne stanu sva ovdje ali spomenimo se Isusa, sv. Marije, Bude, Muhameda i Konfucija. A tu su i vladari kao kralj Arthur, Abraham Lincoln i drugi. Svi oni imaju zajedničko to da su čast stavljali ispred razuma i novčanog probitka što im je dalo ogromnu moć. Prema tome, postojanu moć možeš imati ako kultiviraš čast. Kroz povijest su moć imali (a i dan danas je imaju) i pojedini nečasni ljudi no njihova je moć bila kratkog vijeka (nepostojana) jer im je u dogledno vrijeme ugled bio narušen i moć oduzeta.

U fikciji također imamo bezbroj likova koji utjelovljuju čast i inspiriraju je. Recimo, u serijalu Star Trek glavni medicinski časnik McCoy je junak zbog njegove apsolutne odanosti prema svojim moralnim uvjerenjima i odbijanja da podilazi onome što mu drugi govore. Za njega učiniti pravu stvar nije pitanje praktičnosti ili moralne relativnosti, nego konkretne stvarnosti svakog trenutka. McCoy često igra ulogu savjesti kapetana Kirka, kao protuteža logici znanstvenika Spocka. Tako, dok racionalni kapetan Kirk brine o spašavanju ljudi, McCoy brine o tome da se učini ono što je ispravno, pod svaku cijenu. To često dovodi heroje u komplikacije, jer briga za druge zasjenjuje tekuću moralnu dilemu, a zagovaranje "prave stvari" i ideala može za neke biti pogubno.

Častan časnik će prije umrijeti s čašću nego živjeti bez nje. Kad su ideali važniji od samog života, smrt nije zapreka za očuvanje časti. Gotovo nelogični postupci nadahnuti čašću proizlaze iz idealizma - životnog stava po kojem čovjek svoje djelovanje usmjerava prema višim ciljevima etike, ideologije, nacije, religije, a ne podređuje ih samo osobnom koristoljublju; oprečno je materijalizmu i realizmu.

Batman pokazuje časnost odbijanjem da ubije čak i Jokera, iako je znao da je ovaj nesumnjivo zlobno, beznadno, sadističko čudovište koje se ne može reformirati i da će i dalje ubijati nevine ljude.

Dr. Seussov slon Horton je slon s nepokolebljivom čašću. Kad on da svoju riječ, ništa ga neće natjerati da je ne održi, bez obzira na veliku opasnost, poniženje ili tuđa neprihvaćanja. Srećom, njegove priče uvijek završavaju s njim kao pobjednikom zahvaljujući upravo njegovom osjećaju za čast.

U Tolkienovom "Gospodaru prstenova - Dvije kule", Aragorn daje izjavu koja dočarava prevagu njegove časti nad razumom kada su njegovi suborci otišli u Fangorn u potrazi za Merry i Pippinom.
Gimli: "Onda, što ćemo sad? Ne možemo ih nastaviti tražiti kroz cijelo prostranstvo Fangorna. Došli smo loše snabdjeveni. Ako ih ne nađemo uskoro, nećemo im biti od nikakve koristi, osim da sjedimo pored njih i pokažemo svoje prijateljstvo tako da skupa s njima izgladnimo."
Aragorn: "Ako je to doista sve što možemo učiniti, onda moramo to učiniti. Hajdemo."

Simpsonovu Lisu često netko pokuša nagovoriti da laže, vara, ili zaobilazi istinu da bi iz toga izvukao korist za sebe. U stvari, priča često ide tako daleko da nas uvjeri da će svima biti puno bolje ako slaže. To obično dovodi Lisu u moralnu dilemu prije nego što na kraju, unatoč svemu, ipak odluči reći istinu.


 

 

»Ništa nemam osim uvjerenja da sam častan, ako i to izgubim, biću ruševina.«
- Meša Selimović
(Derviš i smrt)

 

   Zašto nam je potrebna čast

Čast nam je potrebna jer je to vrlina kojom se možemo obraniti od zloduha i njome ih možemo nadjačati - sve one zloduhe koji nas sprječavaju u postizanju blagostanja. Svakodnevno padamo u napast raznim zlodusima kao što su laganje, varanje, lijenost, nevjera i mnogi drugi, ali uz pomoć časti možemo im odoljeti. Čast je ne samo neka vrsta oklopa nego i oruđe u konfrontacijama sa zlodusima koji nas napadaju, ali i s ljudima koji su i sami podlegli napastima. Čast nam pomaže da im ne podilazimo već da ih "ukrotimo" ili nadvladamo. Bez časti, ljudi djeluju neučtivo i čine stvari zbog kojih se moraju sramiti.

Nagrada za slijeđenje puta časti je sposobnost da se živi u miru među agresivnim pojedincima. Kad kultiviramo čast, imamo svoj mir jer se ne kolebamo već znamo točno što je ispravno tako da nemamo drugog izbora nego se toga držati.

Čast nam je neizmjerno potrebna u obrani od korupcije. Svi ponekad padamo u napast da se damo podmititi ili da i sami druge podmitimo, čak i ako se radi samo o tome da nas samom plaćom rukovodstvo podmićuje da bismo šutjeli ili nečasno djelovali (lagali, varali, nešto prikrivali i slično). Pozivanje na svoju čast služi kao neka vrsta obrane od takvih slučajeva. Često će upravo inzistiranje na očuvanju vlastite časti biti razlog za neočekivano promaknuće na poslu i bolje ocjene u školi. Ljudi će uvijek nastojati pomicati naše granice ispravnog i neispravnog djelovanja, no ako se držimo časti nitko nam ne može nauditi. Istina, čast iziskuje često nepraktično djelovanje koje trenutno otežava situaciju ili nam čak šteti, no dugoročno i duboko gledajući, časno djelovanje uvijek u konačnici donosi časne rezultate.

Pouzdanost i povjerenje
Kad je netko častan, drugi ljudi mu vjeruju da će učiniti ono što je ispravno. Njegova časna riječ znači da će učiniti upravo ono što je obećao pa se ljudi u njega pouzdaju. Ljudi poštuju, dive se  i ugledaju na onoga tko je častan, tko drži do sebe i svoje riječi.

Čast može preurediti društvo
Zamisli svoj svijet u kojem svi ljudi oko tebe drže do časti! Što to znači? Znači da nitko ne laže, ne krade, ne ubija, ne ogovara, ne vara i slično jer ih u tome sprječava njihova čast i dostojanstvo. Naravno, to je jedan idiličan svijet, no i ovaj kojeg sada imamo može biti puno bolji nego što jest ako počneš sam(a) kultivirati čast časnim ponašanjem i tako biti dobar uzor drugima. I najmanji pomaci uzrokuju domino efekt. Kako to učiniti, bit će objašnjeno u nastavku.

Inspirativna priča

Poštenjak u ogledalu

Jednog dana kada je mladi Abraham Lincoln radio kao službenik trgovine, zatvorio je dućan na kraju dana i vršio obračun dnevne zarade kad je otkrio da je jednom kupcu naplatio šest centi previše. Šest centi nije mnogo novca, ali to je bio novac koji je s pravom pripadao tom kupcu. Stoga, nakon posla je Abe Lincoln prehodao pet kilometara do kupčeve kuće, vratio novac, a kući stigao kad je već pao mrak. Te noći je mogao pogledati sebe u ogledalo i biti siguran da je vidio poštenog čovjeka.

ZAŠTO TO NAPLAĆUJEMO
Kvalitetna izrada svakog modula zahtijeva mjesec-dva intenzivnog rada i truda nekoliko ljudi koji onda radeći ovo ne mogu na drugi način prihodovati svojoj obitelji, stoga trebaju biti plaćeni, pogotovo jer se radi o ljudima čiji je talent na visokoj cijeni.
Kao što vi svoj posao ne želite raditi besplatno, tako nemojte očekivati da drugi to čine. Ako želite da čitav sadržaj našeg portala bude besplatan, podržite nas u našoj misiji - uplatite članarinu i/ili volontirajte s nama, angažirajte se na bilo koji način. Što god činili, molimo vas, nemojte očekivati nešto za ništa, tj. samo primati, a ništa davati jer takav odnos prema životu garantira neuspjeh, patnju i siromaštvo, između ostalog. Što sijemo, to žanjemo. Davanjem dobivamo!

   Kako kultivirati čast

Nastavak ovog modula, koji je najvažniji i najbolji dio jer u njemu otkrivamo konkretne načine kako svoju čast aktivirati i kultivirati, rezerviran je samo za sudionike nekog od naših online tečajeva, za VIP članove kao i za one koji nam se revanširaju.

Da biste mogli dalje čitati ovaj modul i dobiti konkretne savjete, molimo učinite po izboru:
- prijavite se na naš e-tečaj (provjerite nastavni plan da vidite kad je u planu) ili
- učlanite se kod nas kao VIP član ili
- kompenzirajte - umjesto plaćanja novcem, "platite" nečim drugim - kontaktirajte nas s ponudom
- volontirajte - umjesto plaćanja novcem, odradite nešto u protuvrijednosti
- prevedite članak/modul na engleski ili njemački jezik i dobit ćete ga besplatno - kontakt

Jedinstvena ponuda!
Besplatno do ovog i svih drugih cjelokupnih modula
Dobit ćete dostup svim našim premium sadržajima, odnosno kompletnim modulima svih naših tečajeva, tj. cjelokupnog programa Životne škole (u vrijednosti od preko 1.000 €) ako prevedete samo jedan naš članak/modul na engleski ili njemački jezik! Amateri su dobrodošli, ali ne uvažavamo prijevode preko Google automatskog prevoditelja s minimalnim korekturama (to bismo mogli i sami) jer prijevod treba biti u duhu jezika a ne doslovan. Dobit ćete VIP članstvo sa svim pogodnostima - za prijevod samo jednog jedinog modula (25 A4 stranica) dobit ćete besplatno preko 40 premium, kvalitetnih, multimedijalnih modula, plus sve ove pogodnosti, uključujući i ove poklone! Ako ne znate sami prevoditi, možete zamoliti nekog tko to zna da vam učini uslugu i učini to umjesto vas.
Molimo da nas zainteresirani kontaktiraju »

U nastavku obrađujemo, između ostalog, teme:

 • Vrline kojima se aktivira i kultivira čast
 • Mane kojih se treba osloboditi radi nesmetanog kultiviranja časti
 • Vještine kojima se um usredotočuje na pozitivno i časno
 • Djelovanje koje pridonosi lakšem kultiviranju časti
 • Veza s izvorom
 • Metode za očuvanje i jačanje časti u kod drugih
 • Kako održati čast u neprilikama
 • Inspirativna priča
 • + Videoprilog na temu časti
  Povezani sadržaj  
  Ulomci iz knjige Čarobno drvo -
inspiracija za kultiviranje časti:
 
  Prijava  
Članstvo
 
Prijavi se na našu mailing-listu primatelja besplatnog e-magazina Životne škole kako bi povremeno dobivao/la najnovije korisne sadržaje i poklone! Nećeš požaliti. Pogledaj sve pogodnosti prijavljenih korisnika »
 

ocjene

Besplatni e-magazin

E-mail adresa:

 
arrow  upis
Pridruži nam se!
Postani naš član!
Svojim učlanjenjem pridonosiš jačanju vrlina u društvu i dobivaš mnoge fantastične pogodnosti koje su opisane na stranici s prijavnicom i ostalim detaljima:
Opširnije »

 

 

 

 


Nagradna pitanja

Nagradu dobivaju svi oni koji su ovaj članak pročitali s razumijevanjem, što će se vidjeti kroz ovu križaljku.
Moguće je da se neka pitanja odnose na tekst koji je u ekskluzivnom dijelu.
Alternativa je poslati e-mailom link na ovaj članak (uz par rečenica srdačne preporuke) istodobno trima osobama i nama. (molimo ne varati i slati sebi, jer to nećemo uvažiti i jer ćete žeti što sijete)

 1. Čast je samo onda čast kad potiče?
 2. U kontekstu ratova, osoba koja istinski brine o časti i općenito o moralu dosljedna je jedino ako je što?
 3. Kako se zove poznati  filozof 18. stoljeća koji je uveo kategorički imperativ?
 4. Čast nam je neizmjerno potrebna u obrani od kojeg društvenog problema?
 5. Što može čast preurediti?
 6. Kad možda i imaš razloga da se ne raduješ, što nemaš za to?
   
1.
2.
3.
4.
5.
6.

Popuni križaljku i onda narančasta slova ubaci umjesto ikseva u ovaj link
(ako neka slova koja upišeš nisu narančasta, pogledaj to u drugom browseru/pregledniku kao što je Firefox):
https://www.zivotna-skola.eu/nagrada/xxxxxx.html
kopiraj link - s malim slovima iz narančastih polja križaljke umjesto ikseva - u internet preglednik
pa ćeš dospjeti na internet stranicu na kojoj je nagrada
- pristup kompletu e-knjiga na temu časti.
Upiti u vezi s nagradnom igrom »

 

Poznaješ li neke koji bi trebali kultivirati čast?
Pošalji im e-mailom link na ovaj članak!
Time ćeš učiniti veliku uslugu i nama i njima i sebi.
Još jedno dobro djelo za danas :-)

 

Ako ti se sviđa ovaj članak, molimo, potvrdi to klikom: 


Prijavi se na našu mailing-listu primatelja e-magazina Životne škole kako bi povremeno dobivao/la najnovije korisne sadržaje, članke i poklone! Nećeš požaliti.

Pogledaj sve Pogodnosti prijavljenih korisnika »
Besplatni e-magazin

E-mail adresa:

ocjene

strelica

 

 
Poruka za  
urednike
  Životna škola ima ekskluzivno pravo na ovaj članak, prema tome drugima nije dopušteno njegovo objavljivanje.
  Imamo mnogo drugih članaka koje možete objaviti pod uvjetom da navedete izvor i link - ispod članaka pogledajte na dnu
  poruku za  urednike. -
Top članci.
Home | Uvjeti korištenja | Zaštita podataka | Sitemap
Copyright © 2009 by Talidari :: Designed by Talidari