Print Friendly and PDF

Čarobni štapić ZAHVALNOST
autor: Talidari

Zahvalnost je najbolje oruđe za kroćenje napasti kukanja, optuživanja i mnogih drugih koje vode k osobnoj destrukciji. Ona transformira negativnosti u pozitivnosti poput čarobnog štapića.

Zahvaljujući najviše dobiva onaj koji zahvaljuje, a ne onaj kome se zahvaljuje.

Sadržaj:
(sve je na ovoj stranici)
bullet  Čarolija zahvalnosti
bullet  Zašto je važno biti zahvalan
bullet  Kako razviti zahvalnost
bullet  Kako biti zahvalan i negativcima
bullet  Kako postići da ti drugi budu zahvalni
bullet  Inspirativni video programi 

Osvoji megapopularne e-knjige Rhonde Byrne:
"Tajna"
(na hrvatskom jeziku) i "Magic" (na engleskom) !!!

Nagradu možeš osvojiti na jedan od dva načina:
bullet  Unutar ovog članka nalaze se linkovi za besplatni pristup ovim e-knjigama. Pročitaj do kraja i naići ćeš na nagradu!
bullet  Pošalji e-mailom link na ovaj članak (uz nekoliko toplih riječi preporuke) trima osobama + nama i šaljemo ti ovu nagradu.

  

Čarolija zahvalnosti


Povezano

Ovaj članak je dio dvaju naših projekata:

e-Program "Blagostanje"
i
"Čarobno drvo" akcija »
 

Zdravlje
čarobno drvoLijek za sve
Ovaj članak otkriva jedan od sastojaka najboljeg lijeka na svijetu. Ostale sastojke možeš dobiti
ovdje »
Zahvalnost je čarobna vrlina koja rehabilitira naš odnos prema stvarima, bićima i odlikama koje posjedujemo. Posebno je zaslužna za razinu naše sreće i uspjeha, jer usredotočivanjem na sve ono na čemu možemo biti zahvalni po prirodnim zakonima privlačimo još više toga na čemu možemo biti zahvalni.
U nestašici, dok mediji jačaju naš osjećaj da nemamo dovoljno, zahvalnost je čarobni štapić koji odvraća naš pogled od svega onog što nemamo prema svemu onom što imamo i što nam je dragocjeno. Tim preokretom uspostavljamo ravnotežu i pozitivan stav koji dovode do sreće i uspjeha.

Sposobnost čovjeka da osjeća zahvalnost jedan je od ključnih elemenata sreće i uspjeha. Čovjek pati onoliko koliko ne umije osjećati zahvalnost. Kad smo zahvalni, onda otkrivamo i potvrđujemo vrijednost onoga što nam je dano, kao i one koji su nam to priskrbili, od majke prirode i Boga, preko drugih do sebe samih. Nije toliko važno kome zahvaljujemo koliko je važno da zahvaljujemo. Važno je za našu osobnu sreću i uspjeh. U nastavku otkrivamo zašto i kako.

"Zahvalnost nije primarno odnos prema određenim osobama; to je stav bića prema cijelom svijetu."
- Talidari
Bez obzira kome je u nekom trenutku zahvalnost usmjerena, zahvalnost se razvija praksom. Ne ograničavajući zahvalnost samo na blagodati, već pokazujući je i prilikom nedaća, omogućavaš da zahvalnost neometano jača u tebi i da svoje vrijeme provodiš više radujući se nego gunđajući.

Thank You Comments PicturesZnati reći hvala, znači prihvatiti druge i priznati njihovu vrijednost, a ne samo mane. To je umijeće kojim se mogu pohvaliti plemeniti među nama. Oboružani ovom vrlinom možemo pridobiti mnoge dobre ljude i ukrotiti mnoge zloduhe te tako značajno uvećati svoje šanse za postizanje svojih snova.

Prema tome, kad primijetiš da netko ima slabosti, umjesto da mu prigovaraš ili ga ogovaraš, nastoj mu prije svega ukazati na njegove dobre strane zahvalnošću. To je pravi put do pridobivanja njegovih simpatija kako bi mu potom u odgovarajućem trenutku mogao/la ukazati na načine kako da se riješi svojih slabosti ili mana. Ništa se neće popraviti napadima, nego podrškom.

Kad prihvatimo život kakav on jest, u svoj njegovoj raznolikosti i složenosti, tek tada smo u stanju uistinu se radovati životu i osjetiti zahvalnost zbog te radosti i svakog proživljenog trenutka, kakav god on bio.

Ako si kao većina kod nas, sigurno si više nezadovoljan/na nego zadovoljan/na svojim životom. Ako si kao većina, onda sigurno znaš i krivce za to, od Vlade do članova obitelji. Istina, mnogi nam zagorčavaju život, no to je zato što im to dopuštamo ili zato što smo i sami krivi (po zakonu uzroka i posljedica žanjemo ono što sijemo). No postoji način kako izaći na kraj s nezadovoljstvima i privući više zadovoljstva u život - zauzeti stav zahvalnosti. To znači više vremena provoditi u osjećaju zahvalnosti za sve što imamo i jesmo, a manje vremena u razmišljanju o tome što nam sve nedostaje ili ne ide od ruke.

"Trebamo drugima zahvaljivati, bilo zato što su dobri bilo zato da bi dobrima postali!"
Talidari  

Zahvalnost ne bi trebala biti samo posljedica, nego i uzrok.
Drugim riječima, ne bismo trebali zahvaljivati samo kad nešto dobijemo, nego i zahvaljivati da bismo nešto dobili. Svojom zahvalnošću zaslužujemo mnoga dobra. Dakle, nismo samo zahvalni jer smo namireni, već smo namireni jer smo zahvalni.
Ne možemo biti zahvalni jedino onda kada nismo u skladu sa svojom istinskom prirodom, kad zapostavljamo svoju dušu. Bez obzira na životne okolnosti, čim nahranimo svoju dušu i povežemo se s prirodom (svojom unutarnjom i vanjskom), zahvalnost dolazi sama od sebe. A potom i sve ostale prirodne posljedice kao što su sreća i uspjeh.

Kad je netko sjeo s tobom i poučio te važnosti i dobrobitima zahvalnosti? Kod većine je to preskočeno u odgoju i obrazovanju. Naravno, događalo se da su nas prekoravali što smo nezahvalni i "naređivali" da trebamo biti zahvalni pa otprilike znamo da je zahvalnost nešto što je potrebno. No u većini slučajeva imamo osjećaj da je to potrebno onome tko želi da mu budemo zahvalni. Nismo svjesni koliko je vrlina zahvalnosti ključna za postizanje osobnog blagostanja, zdravlja, ljubavi i ostalog. O tome je ovdje riječ.

Roditelji,
imate li nezahvalnu djecu? Na koga su se ugledali? Imate li se običaj često žaliti i kukati, a manje hvaliti? Jeste li zahvalni svojoj djeci? Ili samo očekujete da oni budu vama zahvalni?
Ako ne pokazujete svoju zahvalnost, nego je samo očekujete, djeca se nemaju na koga ugledati.
Rješenje: pokazujte svojoj djeci koliko ste im zahvalni za sve pa će htjeti još više biti dostojni vaše zahvale i pohvale. I ne samo to, postat će zahvalniji i vama.

nezahvalnost roditelja

"Što više prepoznajete i izražavate zahvalnost za stvari koje imate, to ćete više imati stvari na kojima trebate biti zahvalni."
– Zig Ziglar

Bit je u tome da zahvalnost privlači još više toga na čemu možemo biti zahvalni. Time što smo zahvalni, povećavamo svoje šanse da pridobijemo i mnogo toga drugoga za što imamo razloga biti zahvalni.

"Zahvalnost privlači našu pažnju svemu dobrom u životu. Umnogostručuje nam blagoslove. Kada radosno izrazimo poštovanje, zahvalnost nam otvara srce i omogućuje nam da iskusimo još više ljubavi... S takvim stavom - koji zrači iz vas i dodiruje sve i svakog - dobro će vam se neminovno vratiti, i to umnogostručeno." - www.bolji-zivot.hr

Zahvalnost je prirodni izraz srca prepuna ljubavi.
Gdje je ljubav na prvom mjestu, tamo nema ogorčenja, već u prvom redu svjesnost o divoti i poukama u svim situacijama i u svim ljudima, bilo da nas maze bilo gaze. Sva velika ljudska ostvarenja nastala su upravo iz svladavanja zapreka i tegoba, a ne iz njihova izbjegavanja. Stoga trebamo biti zahvalni i kad nas spopadnu nevolje, jer su one sito i rešeto koje nas rafinira.

Thank You Comments PicturesZahvalnost proizlazi iz svijesti obdarenosti.
Mnogo toga uzimamo zdravo za gotovo, misleći da se podrazumijeva. Nismo svjesni koliko smo sretni što imamo sve ono što većina u svijetu nema. Tek kad nešto izgubimo, postajemo svjesni kako to nismo dovoljno cijenili i na tome bili zahvalni dok smo to još imali. Ne čekaj da te pogodi neko zlo, nego budi zahvalan/na kako bi to zlo izbjegao/la.
Osvještavanjem svega što imamo i što jesmo pronalazimo razloge za osjećaj zahvalnosti a time i sreće, što dovodi do uspjeha, zdravlja i svega ostalog.
Zahvalnošću se još više razvija svijest o tome koliko smo u stvari obdareni, nasuprot svjesnosti o svemu čime nismo obdareni.

Zahvalnost je stvar čistoće duha.
Što je netko plemenitiji i mudriji, to je zahvalniji. Sve što imamo i jesmo zahtijeva zahvalnost. 

Ljudi čija su srca puna zahvalnosti i uvažavanja istinski su lijepi.

Neprijelazni glagol zahvaliti znači 'izraziti zahvalnost komu za što', npr. zahvaliti na danu povjerenju, zahvaliti komu na lijepim riječima. Povratni oblik zahvaliti se upotrebljava se u značenju 'ljubazno ne prihvatiti ili odbiti što', npr. zahvaliti se na ponuđenoj suradnji znači 'ne prihvatiti ili odbiti suradnju'. Povratni oblik zahvaliti se ne treba upotrebljavati kada želimo izraziti zahvalnost.
Pogrješno je: Zahvaliti se publici na podršci; Zahvaljujem se svima koji su mi pomogli,
Pravilno je: Zahvaliti publici na podršci, Zahvaljujem svima koji su mi pomogliParonimi

 

 


Postanite kum(a) ove vrline »
Pomozite održavanje ovog članka kako bi mnogi imali priliku
naučiti biti zahvalniji!

 

biti zahvalan
Millet: L'Angelus

 


 

Budite zahvalni da još uvijek nemate sve što želite, jer čemu biste se onda radovali?

Budite zahvalni za teška vremena, jer to vam je prilika za jačanje duha!

Budite zahvalni ako ste fizički sputani, jer to vam daje priliku da osnažite!

Budite zahvalni za svaki novi izazov, jer kad ih prebrodite bit ćete ponosni na sebe i imat ćete priliku izgraditi svoj karakter!

Budite zahvalni i za greške koje činite jer one vam pružaju iskustvo i priliku da nešto novo naučite!

Budite zahvalni ako ste umorni i iscrpljeni, to znači da ste taj dan nešto napravili i promijenili!

Lako je biti zahvalan za dobre stvari, ali oni koji su zahvalni i u teškim trenucima uistinu će živjeti ispunjenim životom.

zahvalnost

    Zašto je važno biti zahvalan
    (pa čak i za životne izazove)

Zahvalnošću su nam moguće stvari koje nam inače ne bi bile dostupne.
Nitko ne voli nezahvalne ljude. Kad pokazujemo svoju zahvalnost, motiviramo druge da budu susretljiviji prema nama. Osim toga, kad se odlučimo za zahvalnost umjesto za neku drugu negativnu emociju, tada osjećamo mir umjesto tjeskobe, nerviranja i stresa. Zato je zahvalnost važnija za nas osobno nego za one kojima smo zahvalni.

Redovito vježbanje zahvalnosti povećava naš optimizam, vedar pogled na budućnost, želju da rješavamo probleme, odlučnost i preuzimanje odgovornosti.

RAZLOZI ZA ZAHVALNOST :
Nemaš razloga za zahvalnost? Ako misliš da nitko nije vrijedan tvoje zahvalnosti, onda znaj da zahvaljivati trebaš za svoje dobro, a ne za tuđe.

Kad bi se sve u životu odvijalo glatko, tada ne bismo mogli postati ljudi od integriteta i čvrstog karaktera. Svladavanjem bolnih poraza i zapreka možemo ostvariti slatke pobjede i trijumfe kojima ćemo se uvijek ponositi i rado ih se sjećati. To je ono što život čini uzbudljivim i zanimljivim. Oni koji se potrude savladati teškoće, razvijaju se kao ljudska bića i napreduju u uspjehu u životu. Stoga možemo biti zahvalni i za gorka iskustva kad znamo da nam ona donose pouke i snagu.

Thank You Comments PicturesŽivot bez zahvalnosti gorak je život, bez prave radosti i s puno ogorčenja. Mi trebamo zahvalnost ma koliko god neki mislili da je ne trebaju. Trebamo je od drugih i trebamo je drugima dati.
Nešto ili netko ne treba biti savršen da bismo na tome ili njemu/njoj mogli biti zahvalni. Glavno da smo zahvalni. Prema tome, ne očekuj bezgrešne osobe, ne traži savršenstvo, nego budi svima zahvalan/na.

Ako zauzmeš stav zahvalnosti u životu, čekaju te promjene nabolje u gotovo svim aspektima života:

bullet  
Zdravlje - zahvalnost te čini otpornijim na bolesti. Većina bolesti uzrokovana je psihosomatskim faktorima. Kad smo obuzeti bilo kojom suprotnošću zahvalnosti (žaljenje, kukanje, prigovaranje, ogovaranje, krivnja, okrivljavanje, kritiziranje, ljutnja, frustracija, pesimizam, netolerancija, arogancija...), u našem se tijelu stvaraju energetske blokade koje uzrokuju pad imuniteta pa time i mnoge bolesti i poremećaje. Ako umjesto ogorčenosti ili bilo koje druge negativne emocije prema nekom osjećamo zahvalnost, onda se energetske blokade otklanjaju pa je cirkulacija kisika, krvi i ostalih tekućina nesmetana, što donosi zdravlje.
Desni grafikon HeartMath instituta prikazuje očitanje monitora srca -  ritam srca kad je osoba frustrirana i kad je zahvalna - izvor
Evo kako, prema studiji Dr. Emotoa, pod mikroskopom izgledaju molekule tekućine u tvom tijelu dok se osjećaš loše, a kako izgledaju dok osjećaš ljubav i zahvalnost (oko 90 % tijela je tekućina):
  
 
bullet    
"Kad povjeriš svoju nevolju susjedu, daruješ mu dio svojega srca. Ako je u njega velika duša, zahvaljuje ti; a ako je malena, omalovažava te."
- Kahlil Gibran
 
Međuljudski odnosi - Zahvalnost gradi i učvršćuje naše odnose s okolinom; ona popravlja porušene mostove. Njegujući stav zahvalnosti prema drugima ne samo da pružaš dobar dojam o sebi nego pružaš i uvjete da i drugi pokazuju više zahvalnosti prema tebi. Kad si zadnji put voljenoj osobi rekao/la koliko si mu/joj zahvalna za neke stvari? Lako je prigovarati, kritizirati, okrivljavati, "olakšati si dušu" tako da svoja opterećenja svalimo na druge. To radimo skoro svaki dan. Onda moramo svaki dan i pokazati zahvalnost. U protivnom nema ravnoteže i odnos zapada u krizu. U kriznim situacijama s ljudima, a pogotovo s onima najbližima, imamo običaj fokusirati se samo na ono što je loše u drugoj osobi, na mane. Kako bi se konflikt razriješio, potrebno je barem 51% vremena, koje provodimo u razmišljanju i osjećanju vezano uz tu osobu, svjesno se prisjećati njezinih vrlina. Kad se prisjetiš i dobrih strana te osobe, bit će ti lakše prizvati toleranciju, praštanje, suosjećanje i slično i nećeš biti toliko opterećen(a) negativnim mislima i emocijama.
 
bullet  
Bogatstvo - zahvalnost nam omogućava pogled na svijet koji je ispunjen pozitivnim mislima i osjećajima, jer se njome usredotočujemo na pozitivnosti, umjesto na negativnosti. Na taj način, uz pozitivnu vibraciju, privlačimo još više pozitivnosti u svoj život, za koje ćemo moći biti zahvalni. Ljudi koji su zahvalni već u samom startu imaju bolje izglede od prosječne, mrzovoljne osobe da nađu posao ili da dobiju povišicu. Zahvalnošću poboljšavamo svoje raspoloženje, a samim time i svoje poslovne izglede. Razmišljanje o svim onim stvarima za koje smo zahvalni stvara sreću, a sreća je glavni ključ uspjeha.
 

bullet  
bullet  

zahvalanSreća i uspjeh - zauzimanjem stava zahvalnosti preuzimamo odgovornost, a time i moć nad svojim životom. Onaj tko je više zahvalan, a manje ogorčen, sretniji je, zrači pozitivnom energijom, pa time ima više izgleda za uspjeh na svim poljima.

Mir i sloboda mogu se postići samo ako smo slobodni od očekivanja, uvjerenja, strahova i ostalih zloduha. Prava zahvalnost može ukrotiti te zloduhe. Prava je sloboda oslobođenje od svih napasti i nametnutih želja. Kad smo zahvalni, svjesni smo da već imamo i jesmo sve što nam u ovom trenutku treba, pa stoga možemo uživati u miru i slobodi.

Gajiti osjećaje zahvalnosti važno je za preobražaj drugih osoba.
Nema te voljene osobe koja nam s vremenom neće kad-tad nešto skriviti. To je prirodan proces izmjene polariteta. Najlakše je nekome tko nam je nešto skrivio zamjeriti, predbacivati, prigovarati, ogovarati, mrziti, osvetiti se i kazniti. No tko ima što od toga? Nitko ništa. Mi smo puni gorčine, bijesa, nemira, zdravstvenih tegoba itd., a druga osoba time nije ništa naučila, osim možda to da je loše to što je učinila (što je vrlo vjerojatno već i znala). Ako umjesto toga pokažemo toj osobi da nismo kao ona, nego da smo puno bolji jer imamo u sebi dovoljno zahvalnosti, ljubavi, suosjećanja, praštanja, mira i svega ostalog, onda je to poticaj da ta osoba uvidi svoju grešku, da nas zamoli za oprost i da to više nikad ne učini. Sve to ne bismo postigli da smo postupili na degradirajući način predbacivanjem, prigovaranjem, ogovaranjem i sličnim postupcima.
 

ZAŠTO TO NAPLAĆUJEMO
Kvalitetna izrada svakog modula zahtijeva mjesec-dva intenzivnog rada i truda nekoliko ljudi koji onda radeći ovo ne mogu na drugi način prihodovati svojoj obitelji, stoga trebaju biti plaćeni, pogotovo jer se radi o ljudima čiji je talent na visokoj cijeni.
Kao što vi svoj posao ne želite raditi besplatno, tako nemojte očekivati da drugi to čine. Ako želite da čitav sadržaj našeg portala bude besplatan, podržite nas u našoj misiji - uplatite članarinu i/ili volontirajte s nama, angažirajte se na bilo koji način. Što god činili, molimo vas, nemojte očekivati nešto za ništa, tj. samo primati, a ništa davati jer takav odnos prema životu garantira neuspjeh, patnju i siromaštvo, između ostalog. Što sijemo, to žanjemo. Davanjem dobivamo!

    KAKO KULTIVIRATI ZAHVALNOST

Nastavak ovog modula, koji je najvažniji i najbolji dio jer u njemu otkrivamo konkretne načine kako aktivirati i kultivirati vrlinu zahvalnosti, rezerviran je samo za sudionike nekog od naših online tečajeva, za VIP članove kao i za one koji nam se revanširaju.

Da biste mogli dalje čitati ovaj modul i dobiti konkretne savjete, molimo učinite po izboru:
- prijavite se na naš e-tečaj (provjerite nastavni plan da vidite kad je u planu) ili
- učlanite se kod nas kao VIP član ili
- kompenzirajte - umjesto plaćanja novcem, "platite" nečim drugim - kontaktirajte nas s ponudom
- volontirajte - umjesto plaćanja novcem, odradite nešto u protuvrijednosti
- prevedite članak/modul na engleski ili njemački jezik i dobit ćete ga besplatno - kontakt

Jedinstvena ponuda!
Besplatno do ovog i svih drugih cjelokupnih modula
Dobit ćete dostup svim našim premium sadržajima, odnosno kompletnim modulima svih naših tečajeva, tj. cjelokupnog programa Životne škole (u vrijednosti od preko 1.000 €) ako prevedete samo jedan naš članak/modul na engleski ili njemački jezik! Amateri su dobrodošli, ali ne uvažavamo prijevode preko Google automatskog prevoditelja s minimalnim korekturama (to bismo mogli i sami) jer prijevod treba biti u duhu jezika a ne doslovan. Dobit ćete VIP članstvo sa svim pogodnostima - za prijevod samo jednog jedinog modula (25 A4 stranica) dobit ćete besplatno preko 40 premium, kvalitetnih, multimedijalnih modula, plus sve ove pogodnosti, uključujući i ove poklone! Ako ne znate sami prevoditi, možete zamoliti nekog tko to zna da vam učini uslugu i učini to umjesto vas.
Molimo da nas zainteresirani kontaktiraju »

U nastavku obrađujemo, između ostalog, teme:

  • Konkretni načini
    • U mislima i osjećajima
    • Na riječima i djelima
  • Kako biti zahvalan onima koji su nam skrivili
  • Kako postići da ti drugi budu zahvalni
  • Inspirativne priče, citati i poezija
  • + Videoprilozi na temu zahvalnosti

Reference:Thank You Comments Pictures
bullet  www.bolji-zivot.hr
bullet  www.mudremisli.com
bullet  sretniljudi.bloger.hr
bullet  kontakt.bloger.hr

Povezani sadržaj
Članak Životne škole - Zahvalnost je jedan od sastojaka lijeka za sve:
Prijava  
Članstvo
Prijavi se na našu mailing-listu primatelja besplatnog e-magazina Životne škole kako bi povremeno dobivao/la najnovije korisne sadržaje i poklone! Nećeš požaliti. Pogledaj sve pogodnosti prijavljenih korisnika »

ocjene

Besplatni e-magazin

E-mail adresa:

 
arrow  upis
Pridruži nam se!
Postani naš član!
Svojim učlanjenjem pridonosiš jačanju vrlina u društvu i dobivaš mnoge fantastične pogodnosti koje su opisane na stranici s prijavnicom i ostalim detaljima:
Opširnije »
 

 

Komentari onih koji su ovaj modul pročitali u cijelosti, uključujući i ekskluzivni tekst o tome kako kultivirati zahvalnost:
22/07/2015
Nada ,63, Ludbreg:
Divan članak korak po korak objašnjeno kako biti zahvalan.
19/01/2015
Marija:
Odličan članak, vrlo inspirativan!
13/09/2013
Danka, Beograd:
Hvala što postojite! :)
Hvala što lepo i o lepom pišete!
Hvala što širite pozotivu!
Hvala što pridonosite da ljudi žive u miru!
Hvala Talidari!
14/03/2013
Zvjezdana:
Do stranice sam slučajno došla i presretna sam i zahvalna što sam vas otkrila!
Nedavno sam imala priliku, s obzirom da radim u knjižnici, pronaći u jednoj knjizi od jedne korisnice spisak na kojem piše kome i čemu ona sve zahvaljuje
i moram priznati da sam ostala zatečena i ugodno iznenađena.

Upravo ono što vi govorite uzimamo sve zdravo za gotovo, umjesto da naučimo cijeniti i zahvaljivati za ono što imamo.
Zahvaljujem vam se na prekrasnom tekstu koji ću odsada uvijek imati kraj sebe da ne zaboravim i da donesem duši svojoj mir.
A to želim i svojim prijateljima kojima šaljem link na vašu stranicu :)

Lijep pozdrav,
Zvjezdana

 

Poruka za  
urednike
  Životna škola ima ekskluzivno pravo na ovaj članak, prema tome drugima nije dopušteno njegovo objavljivanje.
  Imamo mnogo drugih članaka koje možete objaviti pod uvjetom da navedete izvor i link - pogledajte na dnu poruku za
  urednike. -
Top članci.
Home | Uvjeti korištenja | Zaštita podataka | Sitemap
Copyright © 2009 by Talidari :: Designed by Talidari