KAKO BITI BOLJI RODITELJ
autor: Talidari

Kako učinkovito komunicirati s djetetom i disciplinirati ga, a pritom mu razviti
samopoštovanje, kako upravljati obiteljskim sukobima, kako djetetu usaditi potrebne
vrline i poučiti ga korisnim vještinama? Odgovore pronađite ovdje.

U ovom članku pročitajte:

bullet  Što znači biti dobar roditelj?
bullet  Kako biti još bolji roditelj
bullet  Šest najvećih odgojnih pogrešaka

Što znači biti dobar roditelj?

"Najbolji način da promijenimo svoju djecu je da promijenimo sebe."
-
Talidari

"Ako postoji bilo što, što bismo željeli promijeniti u našem djetetu, prvo bismo trebali ispitati i vidjeti, da to nije nešto što trebamo promijeniti u nama samima."
- Carl Gustav Jung
 

Želite li da Vam dijete bude bolje? Budite Vi bolji! To vam garantira zakon reciprociteta.
Svi želimo odličnu djecu, a zapitate li se ikad kakvog roditelja žele Vaša djeca?
Ako želimo da nam djeca budu bolja, moramo i sami biti bolji roditelji.

Najbolji smo roditelji onda kada radimo na sebi, nastojimo poboljšati svoje roditeljske vrline i ispravljati neizbježne pogreške. Svaki roditelj čini najbolje što zna i može u određenom trenutku. Recept za savršen odgoj ne postoji, kao niti savršeni roditelji. Bez obzira kakvi smo, uvijek postoji mogućnost za usavršavanje i nikad nije kasno zapitati se:
"Kako mogu biti bolji roditelj?"

Što znači biti dobar roditelj? Roditelj koji učinkovito odgaja i komunicira sa svojom djecom, a pritom razvija samopoštovanje djeteta te ostale važne vrline i vještine. Dobar bi roditelj trebao znati kako upravljati obiteljskim sukobima i zaštititi dijete od ovisnosti i ostalih izazova. Ako su djeca u svađi i ne znaju to sami riješiti, roditelj treba obavezno intervenirati kako sukob ne bi eskalirao i djeca se međusobno otuđila, što je često slučaj kod odraslih.
 

Kako biti još bolji roditelj?

Za majke
Za očeve
Nema te majke koja ne bi mogla biti bolja majka. U moru obveza i izazova moguće je ponekad zapostaviti svoju ulogu majke u korist uloge supruge, spremačice, kuharice, zaposlenice, kćeri svoje majke, snahe itd.
Vrijeme je da stavimo ulogu majke na vrh, ako smo je zanemarili:
Nema tog oca koji ne bi mogao biti bolji otac. U moru obveza i izazova moguće je ponekad zapostaviti svoju ulogu oca u korist uloge supruga, majstora u kući, hranitelja obitelji, sina svojih roditelja, šogora, navijača itd.
Vrijeme je da stavimo ulogu oca na vrh, ako smo je zanemarili:
 • pokazujte više ljubavi - pokazujete li dovoljno svojoj djeci koliko ih volite? Nije isto voljeti i pokazivati ljubav. Volite radi sebe, a pokazujete ljubav radi njih. Kad ste zadnji put rekli svojoj djeci da ih volite, uzeli ih u naručje, pomilovali ih i slično? Stvorite emocionalno toplo obiteljsko okružje tako da prihvatite svoju djecu, pružite im podršku, razumijevanje, pažnju i brižnost. Često im iskazujte svoju ljubav: riječima i djelima. Osmjehujte im se, budite prijateljski raspoloženi prema njima i uvijek uvažavajte njihove osjećaje.
 • njegujte dobre bračne odnose - mnoge djetetove vrline i vještine zasnivaju se upravo na percipiranju odnosa između roditelja. Biti bolja majka znači i biti bolja supruga. Biti bolji otac znači i biti bolji suprug. Ako je odnos između roditelja neprijateljski i hladan, u kojem su svađa, prigovaranje, omalovažavanje, kritiziranje, ucjenjivanje i predbacivanje dominantna ponašanja, teško da će dijete naučiti što je tolerancija, ljubav, prijateljstvo i partnerstvo. Zato radije podržavajte, ohrabrujte, hvalite, prihvaćajte, pregovarajte i slušajte.
 • poboljšajte komunikaciju sa svojom djecom - ma koliko ona bila dobra, uvijek može biti bolja. Upute »
 • pridobite poštovanje svoje djece - to je jedan og glavnih preduvjeta da Vam djeca ne zaglibe u nevolje - upute »(dodatni savjeti kako biti bolji roditelj)
 • ponekad zamijenite uloge - u određenim situacijama pitajte svoju djecu što bi oni učinili da su na Vašem mjestu. S mlađom se djecom slobodno igrajte da su oni Vi, a Vi oni, pa da vide kako je to.
 • precizirajte svoja očekivanja - ako treba, izradite knjižicu s preciznim majčinskim/očinskim zahtjevima za svoju djecu. Imat će veći učinak ako je "ušminkate" sličicama i humorom. Djeca ne moraju znati točno što sve očekujete od njih, pogotovo ako ste im to nabacivali zbrda-zdola ili prebacivali. Izradite zanimljivu listu što očekujete od njih u školi, kod kuće, u gostima, u kupovini itd. Neka im bude jasno zašto to očekujete i što oni imaju od toga.
 • "Sve istine prolaze kroz tri faze. Prvo su
  ismijavane, zatim su agresivno napadnute i
  konačno su prihvaćene kao očite."
  Arthur Schopenhauer
  uvedite zdravu prehranu - saznajte više o zdravoj prehrani kako biste svoju djecu zdravo prehranili i tako im osigurali bolje uvjete za život. Nažalost, u našoj kulturi vladaju razne predrasude o tome što je zdravo a što nije. Ne dajte se navesti na to da je ono što je bilo dobro za naše djedove i bake dobro i za nas i našu djecu. Pratite nova otkrića i dostignuća te tako idite ukorak s vremenom. Naši su stari obolijevali od bolesti od kojih ne moramo i mi obolijevati. Osim toga, danas je više stresa, više smoga, više zračenja i više napasti za umjetnom hranom i preparatima pa prema tome trebamo drugačiju prehranu. Nova znanstvena tehnologija otkrila je da mnogo toga što smo učili i smatrali ispravnim nije tako. Prestanite nasjedati propagandi bogatih vlasnika prehrambene industrije i počnite živjeti u skladu sa svojom izvornom prirodom, za konačno zadovoljstvo Vas samih i Vaših potomaka.
  Jedan od izvora za Prehranom do zdravlja
  Idealna ishrana - pdf prezentacija
 • provodite više vremena sa svojom djecom - to je namjera svih roditelja, ali mnogima to ne uspjeva. Ako osvijestite važnost toga i upustite se u bolje organiziranje svog vremena, uspjet ćete. Mic po mic, par minuta više danas, desetak sutra, pola sata više idući tjedan - nakupi se. Nije samo bitno kako provodite vrijeme zajedno, nego i koliko. Makar ih samo gledali na nekom natjecanju ili predstavi, znat će da ste bili tu za njih i moći će to cijeniti.
 • doručkujte zajedno - iako je to najvažniji obrok u danu, mnogi ga preskaču ili jedu na brzinu. Započnite dan sa svojom djecom kako treba - uz zdravu hranu, dnevno planiranje i zezanciju. Znanstvena istraživanja pokazuju da djeca koja uredno doručkuju imaju bolje ocjene i vladanje nego djeca koja ga preskaču. Kao roditelj koji sa svojom djecom lijepo doručkuje, možete utjecati na to. Pritom iskoristite to vrijeme da se povežete sa svojom djecom, umjesto da čitate poštu ili novine.
 • ukazujte stalno na pozitivnu stranu svega - razvijajte pozitivne misli i osjećaje kod svoje djece tako da im ukazujete na dobre strane svega pa i onog što im se loše događa u životu. Na taj će se način razviti u osobe pune optimizma i dovoljno mudre da iz svake situacije izvuku samo najbolje.
 • priznajte kad ste krivi - ova vrsta komunikacije izgrađuje povjerenje i poštovanje. Pokazujući poniznost i pravednost učite svoju djecu ovim prijeko potrebnim vrlinama.
 • izgradite zahvalnost kao naviku - prvo kod sebe, a onda kod svoje djece. Biti zahvalan jedna je od ključnih vrlina na putu blagostanja. Provoditi vrijeme u zahvalnosti i za svaku najmanju blagodat u životu znači imati manje vremena za kukanje, ogovaranje, kritiziranje i okrivljavanje - to su poroci koji priječe put prema blagostanju. To je tajna onih koji, da tako kažemo, žive na sunčanoj strani ulice. Zahvalnost stvara pozitivne vibracije, pozitivno razmišljanje i osjećanje, stimulira hormon zadovoljstva, serotonin, i tako nas magnetizira da zračimo i privlačimo pozitivnosti u svoj život. Budite dobra majka i poučite ovo svoju djecu tako da i sami to prakticirate. Započnite i završite svoj dan zahvalnim mislima i riječima te u svakoj nezahvalnoj situaciji pokušajte naći neku lekciju, neki dar zbog kojeg možete biti zahvalni. Ako Vaša djeca budu to prakticirala od malih nogu, stvorila od toga naviku i dio svog karaktera, nema kraja njihovim mogućnostima.
  Ako ste u situaciji da vidite samo sve crno, podsjećamo Vas da milijuni ljudi širom svijeta nemaju krov nad glavom, nemaju vid, ili sluh, ili noge, ili ruke, nemaju za kruh, milijuni nemaju koga da ih voli, milijuni žive u ratnoj zoni i da ne nabrajamo, pa prema tome možete biti zahvalni što imate mir u zemlji, krov nad glavom, što za jesti, nekog tko Vas voli, zdravlje koliko-toliko... Malo pomalo, s takvim pogledom na svijet, imat ćete sve više i više razloga da budete zahvalni.
  Čarobni štapić zahvalnost »
 • ne kritizirajte djecu, nego njihovo ponašanje - na taj način omogućavate djetetu da održi svoje dostojanstvo ukazujući na to da nije problem u njemu/njoj, nego samo u njegovom/njezinom ponašanju koje je lako promijeniti. Pokušajte što manje kritizirati, a što više utjecati na promjenu svojim uglednim primjerom.
 • postanite obožavatelj svoje djece - pokažite svojoj djeci kako ste njihov najveći "fan" (obožavatelj), umjesto da ih stalno kritizirate i podučavate. Ako su dobri u nekom sportu, nekom umjetničkom izričaju ili nečem sasvim desetom, pružite im potpunu podršku, ohrabrujte ih i pokažite svoje oduševljenje postignutim.
 • ako su djeca postala zločestija nego inače, potrebno je uvesti strogoću. Mnogi roditelji griješe kad previše popuštaju djeci i dozvaljavaju im da zabušavaju i rade po svom. Kad-tad im se to obije o glavu kroz razmaženost, lijenost, nediscipliniranost, prkos i slično. Biti bolja majka znači biti majka, a ne prijateljica. Biti bolji tata znači biti tata, a ne prijatelj. Uvedite nova pravila tako da im objasnite zašto su ona potrebna i dobra.
 • pronađite mjeru u kontroli svog djeteta – dobri roditelji čvrsto kontroliraju svoju djecu, postavljaju pred dijete određene zahtjeve i određuju pravila jasno pokazujući tko je „glavni“, a potom nadziru njegovo ponašanje kako bi osigurali da se zadanih pravila dijete pridržava. Međutim, prečvrsta kontrola djetetova ponašanja, bez mogućnosti slobodnog izbora, može dovesti do zavisnosti, nesamostalnosti, nepovjerenja u vlastiti identitet i ideje, smanjenih ambicija i potisnutog neprijateljstva kod djeteta. S druge strane, preblaga kontrola također nosi svoje mane. Da bi se dijete razvilo u uravnoteženu i zrelu ličnost, ono zahtijeva određen stupanj slobode i slobodnog izbora, ali i određenu strukturu s nizom postavljenih pravila ponašanja u društvenim odnosima.
 • odgajajte svoju djecu kod kuće – ulica, tuđi domovi i javna mjesta nisu mjesta na kojima ćete opominjati dijete ili ga udarati kako biste ga naučili onome što ste trebali ranije i u okružju doma. Vikanje i odgajanje djeteta na ulici govori više o roditelju nego o djetetu. Osim toga, ne očekujte da Vam vrtić, škole, bake i djedovi i drugi odgajaju Vašu djecu. To je Vaš posao i ako su Vam djeca neodgojena, to je Vaša krivica, a ne djetetova. Izaberite pravo vrijeme i mjesto za odgoj i ne služite se izgovorima jer, na kraju krajeva, izgovori su samo izgovori i ništa drugo. Ne zavaravajte se i učinite i više nego što mislite da je u Vašoj moći kako biste preuzeli odgovornost za ponašanje vlastitog djeteta. Sve je stvar preuzimanja odgovornosti ».
 • doskočite stresu - znanstvenici tvrde da 95% svih zdravstvenih problema, a time i svih drugih, uzrokuje stres. Dalje tvrde da stresno stanje nije posljedica vanjskih faktora, nego unutarnjih, jer različiti ljudi reagiraju različito na iste stresne situacije, pa prema tome, uzrok je u stavu, a ne u uvjetima. Izbjegnite stresne situacije, preduhitrite ih prethodno se osnažujući - Život bez stresa.
 • budite dosljedni u odgoju – dijete roditelja čije ponašanje nije dosljedno (npr. u određenoj situaciji ga jednom kažnjavaju, a drugi put mu dopuštaju jer su umorni) ne znaju što se smije, a što ne smije, što je ispravno, a što nije, zbunjeni su, nesigurni te sumnjaju u roditeljsku autentičnost.
 • čitajte savjete Životne škole. Predbilježite se za primanje e-magazina Životne škole kako biste uredno svaki mjesec primali top savjete i poklone.

 

 

Akcija
čarobno drvo
Čarobno drvo
Pozivamo vas da sudjelujete u ovoj akciji u kojoj svaki mjesec zajedno jačamo razne vrline, svladavamo pojedine mane i usvajamo korisne vještine.
Opširnije »

 

 

»Vaša djeca nisu vaša djeca. Ona dolaze kroz vas, ali ne od vas. I premda su s vama, ne pripadaju vama. Možete im dati svoju ljubav, all ne i svoje misli jer oni imaju vlastite.«
- Khalil Gibran

 

 


"Naravno da možete brinuti o svojoj djeci, ako nemate pametnijeg posla"
- Jesper Juul
(obiteljski terapeut)

 

Šest najvećih odgojnih pogrešaka

Izvor: časopis Brigitte - lipanj 2011

"Savršeni su roditelji noćna mora", kaže poznati obiteljski terapeut Jesper Juul, osnivač Family-lab International®. Pročitajte ovdje šest najvećih pogrešaka prilikom odgoja djece - i kako se s njima uhvatiti ukoštac.

Zabluda 1: Roditelji moraju uvijek biti dosljedni
Istina je da roditelji moraju biti vjerodostojni, ali za to se ne mora nužno biti dosljedan. Ono što je relevantno je da su roditelji dosljedniji što je više moguće. To znači da je ono što oni rade u skladu s njihovim vrijednostima. Danas je dosljednost vrlo često samo sinonim ili izgovor za kaznu. U nekim je situacijama bolje reagirati drugačije ili biti fleksibilan. Djeca se trebaju od malena navikavati na to da svijet u kojem žive nije dosljedan i da je mnogo toga u njemu zbunjujuće. Ne treba glumiti neprirodnu dosljednost već objasniti zašto u nekim situacijama nešto dozvoljavate, a u nekima ne.

Zabluda 2: Nagrada je bolja nego kažnjavanje
Oboje - nagrađivanje i kažnjavanje potkopavaju autoritet roditelja stavljajući nešto drugo iznad njih i time kao da govore: "Nemojte to učiniti meni za ljubav, već zbog nagrade / kazne." Tako se odgajaju djeca koja čine što im se kaže, ali ne misle za sebe i ne čine to iz ljubavi. Tako će naučiti biti proračunati i sebični. Djeca trebaju od malena naučiti svoje odgovornosti, kako prema sebi tako i prema drugima, koje trebaju činiti prema savjesti i iz ljubavi, a ne zato što će za to nešto dobiti.

Zabluda 3: Uljudnost je važna
Molim, hvala, nema na čemu. Biti ljubazan i pristojan prikladno je u ophođenju s drugima: u autobusu, u dućanu, u ambulanti... No, između roditelja i djece, to nije prikladno; to depersonalizira odnos, stvara udaljenost tamo gdje bi trebala prevladavati prisnost. Ali alternativa lijepom i pristojnom ponašanju nije nužno neljubaznost. U odnosu roditelj-dijete, radi se više o razvijanju obiteljskog jezika, razvijanju prisnosti.

Zabluda 4: Roditelji moraju biti dobri uzori svojoj djeci
Roditelji su uzor. Točka. Djeca se mogu vrlo dobro nositi s greškama svojih roditelja, pogotovo ako roditelji preuzmu odgovornost za svoje greške. Djecu zbunjuje kada im roditelji glume nešto što nisu, kad nisu autentični. To se osjeti. Bolje je biti čovjek, sa svim svojim plusevima i minusima i priznati svoje greške, nastojati ih ne ponavljati, radi sebe, ne zato da bi se djecu zavaravalo.

Zabluda 5: Djeca trebaju granice
Djeca trebaju poznavati ljude koji se drže svojih granica. Takvi znaju reći: "To ne želim." Ili: "Sad je dosta. Želim pola sata biti sama." Netočno je da djeca trebaju granice za svoj razvoj. Mnogi previše ograničavaju svoju djecu i uče ih krivo o tome što je moguće, a što nije.

Zabluda 6: Otac i majka ne smiju se ne slagati pred djecom
Nema para koji uvijek isto misli. Nemoguće je u svemu se uvijek slagati. Ipak, mnogi se roditelji opterećuju time da se pred djecom moraju uvijek slagati, kako ne bi zbunili djecu. Ali time jako podcjenjuju svoju djecu: Djeca brzo uče da različiti ljudi imaju različite vrijednosti i granice. I važno je da to nauče.

 

Znate li svojem djetetu reći ne? »
Reasons why your child is doing something wrong »

 
Srodan sadržaj na našem portalu
Članak za roditelje:
Članak Životne škole
Prijava  
Članstvo
Prijavi se na našu mailing-listu primatelja besplatnog e-magazina Životne škole kako bi povremeno dobivao/la najnovije korisne sadržaje i poklone! Nećeš požaliti. Pogledaj sve pogodnosti prijavljenih korisnika »

ocjene

Besplatni e-magazin

E-mail adresa:

 
arrow  upis
Pridruži nam se!
Postani naš član!
Svojim učlanjenjem pridonosiš jačanju vrlina u društvu i dobivaš mnoge fantastične pogodnosti koje su opisane na stranici s prijavnicom i ostalim detaljima:
Opširnije »

 

Poznaješ li nekoga komu bi dobro došlo da pročita ovaj članak?
Pošalji im e-mailom link na ovaj članak!
Time ćeš učiniti veliku uslugu i nama i njima.
Još jedno dobro djelo za danas :-)

Ako ti se sviđa ovaj članak, molimo, potvrdi to klikom: 


 

Jesper Juul: The art of saying NO, with a good conscience

 
Poruka za  
urednike
  Dopuštamo da objavite naše članke pod uvjetom da navedete izvor i link.
  Molimo vas da nas obavijestite kad i gdje će koji članak biti objavljen - kontakt.
Home | Uvjeti korištenja | Zaštita podataka | Sitemap
Copyright © 2009 by Talidari :: Designed by Talidari