Akcija
čarobno drvo
Čarobno drvo
Pozivamo vas da sudjelujete u ovoj akciji u kojoj svaki mjesec zajedno jačamo razne vrline, svladavamo pojedine mane i usvajamo korisne vještine.
Opširnije »


VIC
Peričina majka piše pismo ravnatelju škole:
'Dragi gospodine ravnatelju, nikako ne smijete kažnjavati našeg Pericu. On je divan, nježan i slabašan. Mi ga kod kuće nikad ne tučemo, osim u samoobrani...'

8 boljih rješenja od batina
autor: Talidari  
            

batineBrojna istraživanja (Dr. Murray Straus - Family Research Laboratory) pokazala su da batine podučavaju djecu korištenju agresije i nasilja za rješavanje problema.

Također, istraživanja su pokazala da osobe koje su roditelji tukli, imaju niže samopouzdanje i samopoštovanje, skloniji su depresiji i prihvaćaju slabije plaćene poslove.

Što nam je onda činiti kada su djeca zločesta i neposlušna?

Najlakše je udariti, to može svatko. Oni kojima je najviše stalo do boljitka djece, potrudit će se naći druga rješenja:

 • Smiri se i vidi je li dijete stvarno u krivu

Moguće je da roditelj uslijed vlastitog stresa doživi dijete kao zločesto i neposlušno onda kad je ono možda samo ono što djeca jesu - živo i puno energije.

Najbolje rješenje se može pronaći jedino kad je čovjek neuznemiren, pa je prvo bitno sebe smiriti sebe, svoj gnjev - broji do 10 i tek onda reagiraj. Uvidi koliko je tvoja greška a koliko djetetova.

 • Očni kontakt

Spusti se na razinu djeteta tako da se gledate oči u oči, zagledaj se duboko u djetetove oči i reci mu kratko, ljubazno ali čvrsto, što je ono što želiš da učini, po mogućnosti s valjanim argumentom.  Naprimjer, "Želim da se igraš tiho, jer me boli glava od vikanja/ne čujem tatu što mi govori." Pogled zna biti jači od udarca, pa je nekad dovoljno da dijete ošineš pogledom da bi shvatilo.

 • Daj djetetu izbor

Davati svojem djetetu izbor djelotvorna je alternativa udarcu. Ako se npr. igra hranom za stolom umjesto da jede, pitajte: "Želiš li se prestati igrati s hranom, ili želiš napustiti stol? Ako ne pojedeš što je na stolu, znaj da nećeš dobiti ništa drugo za jesti danas." Ako se dijete i dalje igra hranom, na ljubazan ali čvrst način pomozi mu da se digne od stola. Onda mu kaži da se može vratiti za stol kad je spreman za jelo bez igranja hranom. U ovoj situaciji, ne brini se ako dijete ostane gladno taj dan, neće mu ništa biti, a naučit će da idući put posluša ako ne želi opet ostati gladan.

 • Ukaži na posljedice

Posljedice koje se logično odnose na djetetovo ponašanje pomažu poučiti djecu odgovornosti.

Naprimjer, tvoje dijete razbije susjedu prozor, a ti ga kazniš time što ga istučeš. Što je naučio time? Možda je naučio da to nikada ne smije ponovno učiniti, ali je isto tako naučio da treba skrivati svoje greške, da krivi nekog drugog, da laže kako ne bi bio kažnjen, ili jednostavno da pazi da ga se ne uhvati na djelu. Isto tako, dijete se može osjećati loše ili biti ljuto i osvetnički raspoloženo prema roditelju koji ga je udario. Kad za kaznu istučeš dijete, ono se može popraviti zato što se boji da ga ne istučeš ponovno. Međutim, želiš li da se tvoje dijete popravi jer te se plaši ili zato što te poštuje?

Uspore to sa situacijom kad djetetu koje razbije susjedov prozor, roditelj kaže, "Vidim da si razbio prozor, što ćeš učiniti da to popraviš?"  koristeći ljubazan, ali čvrsti ton glasa. Dijete odluči pokositi susjedu travnjak ili/i oprati mu auto nekoliko puta kako bi otplatio troškove popravka prozora. Što je dijete naučilo u ovoj situaciji? Pogreške su neizbježan dio života i nije toliko bitno što je napravio grešku, nego da snosi odgovornost za popravak greške. Težište je skinuto s greške i stavljeno na preuzimanje odgovornosti za otklanjanje ili popravljanje greške. Dijete pritom ne osjeća bijes ili osvetu prema svom roditelju, pa se time ne gubi poštovanje prema roditelju. I ono najvažnije, djetetove samopoštovanje nije oštećeno. Znajući da svaku grešku mora nadoknaditi, više će paziti da ubuduće ne griješi. Time se dijete popravlja ne iz straha, već iz shvaćanja posljedica pogrešnog ponašanja.

 • Ponudite pomirbu

Kada se djeca ne drže dogovora, roditelji imaju tendenciju da ih žele kazniti.  Kao alternativu, omogući svojem djetetu da Vam se u takvoj situaciji oduži. Ljudi se odužuju kako bi povratili dobar odnos s osobom s kojom su prekršili dogovor.

Naprimjer, nekoliko dječaka je prespavalo kod Marka. Njegov je otac zatražio da ne igraju kompjutorske igre. Dječaci su prekršili dogovor. Otac se rasrdi, ošamari sina i kazni ga time da mu ne dopusti da mu prijatelji prespavaju kod njega iduća dva mjeseca. Zauzvrat, Marko i njegovi prijatelji su se naljutili, natmurili i postali nespremni za suradnju.

No otac je shvatio što je učinio. Ispričao se zbog kažnjavanja i rekao im kako se osjećao izdanim i raspravio s dječacima važnost održavanja riječi. Tada je predložio da se pomire. Oni su zauzvrat odlučili odrezati klade umjesto oca koje su mu bile potrebne u dvorištu. Dječake je uzbudio i oduševio ovaj projekt, i ubuduće su održali svoju riječ.

 • Povucite se iz konflikta

Djeca koja drsko odgovaraju roditeljima lako mogu isprovocirati roditelja da ga ošamare. U tom slučaju, najbolje je ako se odmah povučeš iz situacije. Ne napuštaj prostoriju u ljutini ili poražen(a). Mirno reci: "Bit ću u susjednoj sobi kad budeš htjeo razgovarati s više poštovanja."

 • Odvucite djetetovu pažnju na nešto drugo

Ako se dijete u nekoj situaciji ili igri ponaša neprimjereno, odvrati ga od te igre ili čina tako da mu ponudiš neku drugu igru/igračku i kažeš da se smije ono igrati ili raditi ponovno kasnije. Recimo, ako dijete dira što ne smije, umjesto da ga udariš po ruci ili guzi, odvedi ga u drugu prostoriju i reci mu da se može ponovno pokušati igrati tamo kasnije. Odvrati mu pažnju tako da mu daš neku drugu zanimljivu aktivnost ili igračku.

 • Informirajte djecu pravovremeno

Živi temperament djeteta može lako razgnjeviti roditelja do te mjere da ga udari. Djeca često bivaju zločesta kada se osjećaju neinformiranima ili nemoćnima u situaciji. Umjesto da kažete svom djetetu da prekine igru odmah, recite mu da za pet minuta morate ići i prekinuti igru. To omogućuje djetetu da završi ono što je započeo i pripremi ga za prekid, umjest da se razbjesni što naglo mora prekinuti igru.

batine

Agresija je očit stalni oblik nasilja u društvu. Suptilniji oblik su batine jer se time uzima  djetetovo samopoštovanje, gasi njegov entuzijazam i tjera ga se na to da se buni i bude nespreman za suradnju. Stvori na trenutak viziju obitelji koja zna kako potaknuti na suradnju i kreativno riješiti svoje probleme bez upotrebe sile ili nasilja. Alternative su neograničene, a rezultati su mirniji roditelji koji se osjećaju više podržanima.

Anegdota

Antun Gustav Matoš je jednom na ulici vidio ženu kako tuče svoje dijete po glavi. Revoltiran takvim postupkom on joj pristupi i reče:
- Kad već mislite batinama odgajati svoje dijete, onda ga bar ne tucite po glavi. To može imati štetne posljedice!
- Vrlo važno! I mene su moji roditelji tako odgajali. - odgovori žena.
- Uviđate, dakle, da ja imam pravo! - reče joj Matoš i ode prije nego što je zbunjena žena razumjela Matoševu rečenicu.

Batina ima dva kraja. - Računaj na to da se i tebi može vratiti onako kako (loše) činiš drugima.

 

Poruka za urednike: Dopuštamo objavljivanje ovog članka pod uvjetom da navedete autora, izvor i link. Molimo vas da nas obavijestite kad i gdje ćete članak objaviti - kontakt.

Kampanja za ukidanje tjelesnog kažnjavanja djece

Molimo sve ljubitelje Životne škole da se pridruže na kampanji protiv tjelesnog kažnjavanja djece. Šaljite nam prijedloge za kampanju.
 

Neki od planiranih aktivnosti unutar kampanje:

 • proslijediti članak 8 boljih rješenja od batina svim roditeljima - klikni tamo na "Send"
 • provođenje politike pozitivnog roditeljstva u suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti RH
 • pozvati sve roditelje na besplatnu vikend radionicu unutar Male škole za velike roditelje - Svladavanje ljutnje i rješavanje sukoba (8 sati)
 • pozvati sve roditelje na besplatne radionice tima Sirius - radionice za roditelje - Mogu bolje od batina!
 • osmisliti predstavu za roditelje u čijoj izvedbi sudjeluju polaznici Životne škole, a koja promiče ciljeve kampanje
 • radionica za mlade - Kako izbjeći batine
 • podizanje razine svijesti o dječjim pravima
 • napisati Deklaraciju o ukidanje tjelesnog kažnjavanja djece

Drugi izvori

     Iz drugih medija

IZ RODINA KLJUNA
Priručnik sa savjetima i informacijama za roditelje - nakladnik je udruga RODA (Roditelji u akciji), uz potporu grada Zagreba i uvod gradonačelnika M. Bandića

klikni na časopis za uvećanje i čitanje

 

 

30/06/2013
zabalj:

evo da kazem svima moj otac je bio prestrog kad sam se skolovo dok nisam zavrsio skolu los ucenik sam bio jako cak sam 4 puta ponavljo nadobio sam se batina zbog ucenje krvavih batina kad sam dobio losu ocenu dodjem kuci i kazem ocu da sam dobio losu ocenu on samo uzme kais u ruke i sa kaisem ide prema meni kad vec vidim da ide prema meni kaisem ja vec od silnih batina sam dobio takve strahove da sam se dero kad vidim kais a kad me uhvati i pocme da me tuce krvnicki ja sam se svaki put upiso ziva istina

autori članka: Žao nam je za to. No, ovo može biti poruka svim nasilnim roditeljima da batine ne pomažu. Iako ste dobivali silne batine, svejedno ste imali loše ocjene i čak 4 puta ponavljali razred. Nadamo se da ste i Vi sami iz toga nešto naučili pa da nećete i Vi svoju djecu tući!
zabalj: sigurno ne. sin mije 14 godina. ja ga udario nisam nikad i necu to sam zato stavio da manje strogih oceva bude da netuku svoju decu jer sa batinama se ne moze postici nista samo strahovi i da se smanji broj nasilnih oceva jer po meni nije u redu da se otac izivljava kaisem zato sam to licno stavio iz svog iskustva istina ziva bez ikakvih provokacija hvala sto razumete pozdrav svima
žabalj: dobar vam dan želim svim zaposlenim administratorima i ostalima želim vam lep ugodan dan iz žablja i svima zdravlja . Ova 2 teksta što sam vam napiso da bi to svaki otac video i da bi što manje bilo očeva koji tuku svoju decu zbog učenja jer jako puno takvih očeva znam to nije normalno zato sam stavio šta je moj otac radio samnom pa kad vam je volja slobodno možete obrisati htuala vam srdačan pozdrav svim zaposlenima
autori članka: Ako ste zainteresirani za sudjelovanje u kampanji protiv batinjanja, javite nam se na naš kontakt email adresu. Javite i ako imate prijedlog za takve očeve što bi umjesto batina mogli koristiti kao odgojnu mjeru. Što mislite, iz Vaše perspektive, što bi Vas tada bolje motiviralo da učite?
žabalj: zeleo bi da sudjelujem u konpaniji u vezi batinjanja molio bi vas dame vi uclanite zovem se dejan zivim u zablju u malom selu ulica nema naziv ulice malo selo broj 15 salas ili kako drukcije se kod vas kaze ili naziva imam 44 god i jako bi voleo dame ubacite za clana da mogu sudjelovati u diskusijama posto sam ozenjen imam jednog sina od 14 godina mnogo hvala obavestite me kad me uclanite hvala vam mnogo srdacan pozdrav
autori članka: Ne možemo Vas mi učlaniti već morate sami, pogotovo jer se niste ni predstavili pa ne znamo uopće Vaše ime. Ako se želite učlaniti kod nas potrebno je uplatiti godišnju članarinu ili volonterski odraditi članarinu ako nemate prihode. Kliknite ovdje za učlanjenje »
Ako želite sudjelovati ili pokrenuti neku kampanju (recimo protiv batina), pružamo Vam podršku i platformu. Nije nužno postati član već možete i kao volonter ostvariti svoje ciljeve, no članarine nam pomažu opstati i ostvariti našu misiju. Za bilo kakvu daljnju komunikaciju obratite nam se na email a ne ovdje jer se ovdje objavljuju samo komentari vezani uz ovaj članak.
12/06/2013
sombor:

moram da iznesem komentar ocevi svi koji tuku kaisem svoje dete bez obzira na godine to nije u redu i to treba zabraniti strogo jer svako dete pretrpljuje strahove. Evo moj primer istinit - moj otac kad sam se skolovo lose sam jako ucio ali sam ipak zavrsio zanat on je mene mlatio kaisem zbog svake jedinice to agresivno meje mlatio sav sam se plavio od batina a da nepricam stasam imo masnica to ni naj vecem neprijatelju nezelim ja vec kad dobijem losu ocenu kad idem kuci ja sam vec bio uvek spreman dacu dobiti batina i tako je uvek bilo ja kad vidim oca svog da ide prema meni kaisem ja vec pocmem da se tresem od straha i pocmem da vristim dase derem od straha jer znam kakve cu batine gadne dobiti da necu moci ustati

12/12/2011
darko 31 banja luka:

mene je znao moj buraz 5 godina mladi a jaci da me izlema kaisem to se desavalo onda kad me zamoli da mu nesto kupim ili ako me roditelji zamole da nesto kupim u radnji a ja odbijem. to je mog buraza ljutilo i onda zna se, izvuce kais iz pantalona i preko stola po turu 15 16 udaraca meni je bilo 20 a njemu 15 godina . i hvala mu to me je ojacalo.

autori članka: Kako te je to ojačalo?

 

Home | Uvjeti korištenja | Zaštita podataka | Sitemap
Copyright © 2009 by Talidari :: Designed by Talidari