EFT
autor: Talidari

   
Print Friendly and PDF

Postoji više vještina koje nam pomažu za ozdravljenje, mrsavljenje i otklanjanje problema, a jedna od njih je EFT - tehnika emocionalnog oslobađanja - najbolja za otklanjanje energetskih blokada koje uzrokuju probleme.

Uzrok svih negativnih emocija je
poremećaj u energetskom sustavu tijela.

Sadržaj:
(sve je na ovoj stranici)   

bullet  Uvod u EFT
bullet  Za sto je EFT
bullet  Videoprilozi

Uvod u EFT


Povezano


Ovaj članak je dio dvaju naših projekata:

e-Program "Blagostanje"
i
"Čarobno drvo" akcija »

Nadovezuje se na modul Emocije »
 

Tehnika emocionalnog oslobađanja, u svijetu poznata kao EFT, je tehnika koja pomaže otpustiti štetne emocije koje stvaraju blokade u protoku energije kroz tijelo, u cilju uklanjanja fizičke boli, bolesti, svih uzroka fizičkih i psihičkih poremećaja koji se odražavaju kako na zdravlje tako i na međuljudske odnose, financijsko stanje, karijeru i sve ostalo u životu. Ovo je jedna od najučinkovitijih i u svijetu najpopularnijih tehnika za otklanjanje energetskih (emocionalnih) blokada u organizmu.

Bit tehnike je u tome da oslobodimo zaglavljene štetne emocije i time otpustimo nagomilanu negativnu energiju što rezultira pozitivnim promjenama u svim aspektima života: fizičkom, psihičkom, materijalnom, duhovnom.

Ova tehnika je najpoznatija pod nazivom “EFT” što dolazi od engleske skraćenice Emotional Freedom Technique, a na prostorima bivše Jugoslavije se ponekad koristi “TES” što je skraćenica za Tehnika Emocionalne Slobode. Osim toga se još naziva “tapkanje” i “emocionalna akupresura” jer se sastoji od procesa tapkanja prstima po određenim akupunkturnim točkama na tijelu pri čemu se izgovaraju afirmacije za oslobađanje od pojedine štetne emocije.

Tehnika se pojavila u ranim 90-im godinama. Njezin tvorac je Gary Craig, američki inženjer i certificirani stručnjak NLP-a, koji je diplomirao na Stanfordu (američko sveučilište). Cijeli svoj život je tragao za tehnikom koja bi pomogla ljudima u održavanju idealnog fizičkog i emocionalnog zdravlja, pa je istražujući, proučavajući psihologiju i kroz osobno iskustvo shvatio da kvaliteta misli i emocija utječe na kvalitetu života. Osnove ove tehnike naučio je od Dr. Rogera Callahana.

Jednostavno rečeno, EFT je jedinstvena verzija akupunkture, u kojoj se ne koriste igle. Umjesto toga, stimuliraju se određeni punktovi energetskih meridijana na tijelu lupkanjem prstima po njima. Proces je jednostavan, pa ga može učiniti bilo tko, bilo gdje i bilo kad. Temelji se na spoznaji koja kaže:

"Uzrok svih negativnih emocija je poremećaj u energetskom sustavu tijela." 

A budući da su naši fizički bolovi i bolesti dokazano povezani s našim emocijama, EFT se temelji i na spoznaji: 

"Naše nerazriješene negativne emocije su glavni uzrok većine fizičkih bolova i bolesti."

EFT se temelji na otkriću da neravnoteža u tjelesnom energetskom sustavu ima duboki učinak na psihologiju ličnosti. Ispravljanje ove neravnoteže, koja se postiže tapkanjem određenih mjesta na tijelu, dovodi do brzog poboljšanja.
 

Kada pomaže EFT

Tri glavna područja primjene EFT tehnike:

- rješavanje emocionalnih problema, trauma, fobija i ovisnosti
- poboljšanje zdravlja
- uklanjanje blokada i siguran put prema uspjehu

EFT se može koristiti doslovno svagdje i za sve.

Otklanjanje blokade za uspjeh u bilo čemu

Ako želiš nešto ostvariti, imaš na raspolaganju razne vještine koje ti omogućavaju uspjeh u ostvarenju željenog cilja. Najpopularnije tehnike su vizualizacije i afirmacije. Ponekad nije dovoljno koristiti afirmacije koje su samo potvrda željenog stanja, nego valja primijeniti i afirmacije za otklanjanje blokada koje sprječavaju ostvarenje željenog stanja.

Afirmacije su posebno učinkovite ako ih se kombinira s EFT tehnikom. Svaka smetnja se može otkloniti podražavanjem ključnih energetskih točaka u tijelu tapkanjem, pri čemu se izgovara neka afirmacija tipa "Iako se osjećam tako i tako, potpuno se prihvaćam (ili potpuno prihvaćam te osjećaje)" ili "Iako imam otpor prema tome ili tome, potpuno se prihvaćam i volim".

Ova vrsta afirmacija oslobađa zatomljene emocije koje stvaraju blokade energetskih tokova našeg bića. Ne oprostiti samom sebi, ne prihvatiti sebe i ne voljeti samog sebe (svjesno ili nesvjesno) je jedan od najčešćih uzroka zašto su ljudi zablokirani i ne mogu postići blagostanje, a te emocionalne blokade se mogu osloboditi ovom tehnikom. U prihvaćanju je oslobođenje.

Gdje točno tapkati i kako saznaj ovdje:
Ako znaš engleski toplo preporučujemo da proučiš priručnik za EFT na engleskom jeziku »
Priručnik na hrvatskom jeziku s detaljnim opisom primjene EFT tehnike (pdf) »
Drugi izvor za preuzimanje priručnika na hrvatskom jeziku »
Treći izvor za preuzimanje priručnika na hrvatskom jeziku (html) »

Više o ovoj tehnici:
Uvod -službeni filmić osnivača ove tehnike s objašnjenjem »

Insert reportaže "Dobro jutro Hrvatska" o otklanjanju straha i fobije (npr. od igle i vađenja krvi) »
Seminar samoozdravljenja »

Iskustvene priče onih koji koriste EFT tehniku »
Iskustva podijeljena na forumu »
Praktični primjeri na oficijelnom portalu tvorca EFT tehnike - na engleskom jeziku: EFT in Action »
 

 

 

Praksa

Ovdje dajemo samo kratak uvid kako biste otprilike znali o čemu se radi. Za učinkovito prakticiranje potrebno je pročitati besplatni priručnik. U njemu se opisuje, između ostalog, važnost pokretanja očiju pri izvođenju tehnike, kao i važnost ispravljanja obrnutosti polariteta tj. psihološke obrnutosti (nešto kao ispravno stavljanje baterije u neki uređaj, + na +, a - na -)

Kažiprstom i srednjim prstom lagano se lupka po površini kože na određenoj točki meridijana 7 do 10 puta i za to vrijeme se izgovaraju afirmacije koje se odnose na problem koji se tretira ili pozitivne afirmacije za programiranje (koje su to točke možete vidjeti na slici desno). Pri tome je važno obratiti pažnju na disanje, pa je dobro nekoliko puta duboko udahnuti i izdahnuti.
Isto tako, može se samo lagano vršiti pritisak prstima na tu točku, a oni koji imaju iskustva s meditacijom i vizualiziranjem, također to mogu raditi i mentalno (npr. kada ste u tramvaju ili u nekoj drugoj situaciji u kojoj ne želite privlačiti pozornost lupkanjem po glavi i prsima) - Lupio Pax

Prije početka tretmana, jako je važno imenovati stvarni problem.
Npr. " Imam strah od letenja avionom" - nije stvarni problem
Umjesto toga:"Imam strah da će se avion srušiti."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EFT je kao najljepši klavir, a kakvu muziku će proizvesti, ovisi od pijaniste

 

Na primjer, ako se netko boji visine, ne može samo lupkati na tu izjavu ("Iako se bojim visine...") i očekivati da strah nestane, već mora otkriti ZAŠTO se boji visine. Ako čovjek ne zna pravi razlog (što je čest slučaj), olakšavajuća okolnost je što će poslije određenog vremena lupkanja po akupunkturnim točkama na tu početnu afirmaciju ("Iako se bojim visine..."), podsvijest kad-tad ukazati na izvorni razlog straha. To može biti neka banalnost koja čovjeku nikad ne bi pala na pamet, neki događaj iz djetinjstva koji se činio beznačajan, ali je ostavio duboke posljedice.
S bolovima je lakše, ne trebamo duboko zadirati ako smo prehlađeni, zaboli nas glava i slično. Sa emocijama je za nijansu teže, ali kad nešto očistite, vidjet ćete koliko ćete prodisati punim plućima. Poslije otkrića ove tehnike, nijedan lijek nisam popila. - Sunčica

Ja sam, na primjer, imala osjećaj tjeskobe pri pomisli da izađem iz stana. Nije to sad baš bio strah, ali me nešto pritiskalo kad pomislim da treba napolje. Onda sam riješila da budem sama svoj terapeut i pacijent, pa sam počela da istražujem zašto. Hmmm... Zato što su drugi bolji od mene. Kako će biti bolji od mene, odakle mi ta ideja? Onda sam se lupkala i evo što mi je došlo iz podsvijesti. Situacija iz mog ranog djetinjstva, kad sam imala 7 godina. Družila sam se sa jednom djevojčicom za koju sam smatrala da je prekrasna, prepametna i sve naj, naj, a da joj ja nisam bila ni za mali prst. Aha, tu smo! Tapkala se ja i tapkala i nestade taj osjećaj.
Sad me ne može čovjek utjerati u kuću, biće da sam previše uspješno odradila problem. Ala je lijep ovaj svijet...
- Sunčica

Recimo, ako želiš prestati pušiti i pokušavao/la si neuspješno s afirmacijama kao što su "Ja sam nepušač", "Cigarete su mi odbojne" ili nešto slično, probaj umjesto toga podražavati određene akupresurne točke tapkanjem uz izgovaranje: "Iako pušim, ja svejedno istinski prihvaćam sebe", "Iako moje pušenje smeta mojem mužu, ja potpuno prihvaćam sebe", "Iako sam pušenjem loš uzor svojoj djeci, ja svejedno potpuno prihvaćam i volim sebe." To će otkloniti sav samoprezir koji se nakupio u tvojoj podsvijesti i koji te koči u postizanju svog cilja. - Insert iz dokumentarnog filma "TheTapping solution" koji pruža ovaj primjer i objašnjenje na engleskom »

Primjeri afirmacija:

S obzirom da su uzrok psihološke obrnutosti negativne misli, ispravak uključuje neutralizirajuću tvrdnju:
Opći format: "Iako imam ovaj _(problem)_, ja duboko i u potpunosti prihvaćam sebe", "Iako se osjećam ___________, potpuno se prihvaćam (ili potpuno prihvaćam te osjećaje)" ili "Iako imam otpor prema __________, potpuno se prihvaćam i volim".
Ovakva formulacija afirmacija je neophodna da bi bila djelotvorna jer se tako priznaje problem i kreira samoprihvaćanje usprkos postojanju problema.

  • Iako imam strah da će se avion srušiti i zato se bojim letenja, potpuno se prihvaćam i volim.
  • Iako imam ogroman strah od ispita, volim i prihvaćam se u potpunosti.
  • Iako imam ovaj strah od držanja govora pred javnošću, ja duboko i potpuno prihvaćam sebe.
  • Iako imam ovu glavobolju, ja duboko i potpuno prihvaćam sebe.
  • Iako imam ovaj bijes prema mom ocu, ja duboko i potpuno prihvaćam sebe.
  • Iako patim od depresije, ja duboko i potpuno prihvaćam sebe.


Emocionalna sloboda za ostvarenje financijske slobode

U ova vremena kad su mnogi opterećeni financijskom krizom, obraćamo pozornost na korištenje tehnike emocionalnog oslobađanja u svrhu oslobađanja od svih štetnih emocija vezanih uz financije.
Financijska ovisnost (ili nedostatak novca ili siromaštvo) nije uopće problem. To je simptom problema. Problem je da smo zaboravili tko smo i da smo povezani s neograničenim Izvorom. Kad osvijestimo svoju povezanost s Izvorom, uspostavlja se nesmetana veza koja omogućava priljev svega što želimo. Jedan od problema/blokada za priljev su kriva uvjerenja, kao naprimjer da trebamo imati kapital i/ili visoko obrazovanje i/ili bogate roditelje i/ili veze itd. da bismo se obogatili. Ovo kaže i pokazuje Brad Yates:

Carol Look: Clearing Your Subconscious Blocks to Attracting Success
Carol Look: EFT Directions
Carol Look: Improve Your Eyesight with EFT


Slavne zvijezde koje koriste ovu tehniku:

popis poznatih ličnosti »
neke od njih su:
Madonna
Deepak Chopra
Jack Canfield, koautor serije knjiga "Pileća juha za dušu"
Lily Allen, pop zvijezda, za uravnoteženje svoje težine
Paul McKenna

 

Ostali videoprilozi

Master EFT Practitioner Carol Look guides you through a complete training session on
how to remove blocks to achieving your abundant future.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turn on your intuition with this "tap along" EFT session!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poznaješ li nekoga kome bi trebalo da se oslobodi nekih štetnih emocija?
Pošalji im e-mailom link na ovaj članak! Time ćeš učiniti veliku uslugu i nama i njima.
Još jedno dobro djelo za danas :-)

Ako ti se sviđa ovaj članak, molimo, potvrdi to klikom: 

 
 
  Povezani sadržaj
  Modul Životne škole:
  Modul/članak Životne škole:
  Prijava  
Članstvo
 
Prijavi se na našu mailing-listu primatelja besplatnog e-magazina Životne škole kako bi povremeno dobivao/la najnovije korisne sadržaje i poklone! Nećeš požaliti. Pogledaj sve pogodnosti prijavljenih korisnika »

ocjene

Besplatni e-magazin

E-mail adresa:

 
arrow  upis
Pridruži nam se!
Postani naš član!
Svojim učlanjenjem pridonosiš jačanju vrlina u društvu i dobivaš mnoge fantastične pogodnosti koje su opisane na stranici s prijavnicom i ostalim detaljima:
Opširnije »


 
04/09/2016
Ivana, 32:
Dali bi mogli napisati koji su certificirani eft terapeuti koji se bas bave s iscjeljivanjem u zagrebu i okolici?
odgovor: Ne, jer to nije naš posao tražiti i stalno dodadavati nove terapeute i reklamirati ih besplatno. Otkud bismo mi uopće trebali znati tko su sve certificirani eft terapeuti? To nije naša specijalnost niti dio naše misije. Sigurno postoji neka EFT udruga za takve stvari. Osim toga, zašto bi Zagreb imao prioritet? Mi ne želimo prioritizirati nikoga jer su naši korisnici iz cijelog svijeta. Izvolite sami googlati, lako ih je naći.
Ako neki eft terapeut želi da ga reklamiramo, učiniti ćemo to uz protuuslugu ili kompenzaciju kojom se naš angažman i misija podržava.
p.s. usput, da znate kad inače tražite druge da vam učine nešto posebno što Vi želite a da se nikako ne revanširate, ili neku uslugu a da vi ne date nikakvu protuuslugu, dolično je barem koristiti uljudne riječi kao što su "Molim Vas" i "Unaprijed hvala" :)
Poruka za  
urednike
  Životna škola ima ekskluzivno pravo na ovaj članak, prema tome drugima nije dopušteno njegovo objavljivanje.
  Imamo mnogo drugih članaka koje možete objaviti pod uvjetom da navedete izvor i link - pogledajte na dnu poruku za
  urednike. -
Top članci.
Home | Uvjeti korištenja | Zaštita podataka | Sitemap
Copyright © 2009 by Talidari :: Designed by Talidari