Ovdje otkrivamo alate i trikove kako postići uspjeh u školi i na faksu. Nije sve u glavi, pa tako i oni koji nisu naročito pametni mogu ostvariti uspjeh u školi i na faksu zahvaljujući određenim vrlinama i vještinama.

Uspjeh u školi i na faksu moguć je za sve pod uvjetom da se držimo jednostavnih principa koji uključuju određene vrline i vještine.

Sadržaj:
(sve je na ovoj stranici)
bullet  Što je to uspjeh
bullet  Uzrok neuspjeha
bullet  Što je potrebno za uspjeh
   Temeljna načela uspjeha
bullet  Kako postići uspjeh
bullet  Konkretni koraci do uspjeha

USPJEH
U ŠKOLI I NA FAKSU

autor: Talidari
 

Print Friendly and PDF

    Što je to uspjeh

Uspjeh u školi i na faksu, kao i bilo gdje drugdje, prirodna je posljedica kontinuirane primjene temeljnih načela uspjeha (u nastavku).

Uspjeh u školi i na faksu često se svodi na dobivanje dobrih ocjena, no još je veći uspjeh, dugoročno gledajući, znati primijeniti naučeno znanje i vještine u svakodnevnom životu za ostvarenje blagostanja.

Uspjeh u školi i na faksu je: usvojiti znanje, vještine i vrline, imati odlične ocjene, ali i odlične međuljudske odnose, kako s vršnjacima, tako i s učiteljima.

Sličan sadržaj:

bullet  Uspjeh
bullet  Uspješni bez faksa - lista
bullet  Kako postati genij
bullet  Motivacija za učenje    (samo za roditelje)
bullet  Zašto moje dijete ima
   loše ocjene, a pametno je
bullet  Kako učiti (u izradi)

    Uzrok neuspjeha u školi i na faksu

Neuspjehe doživljavamo samo onda kad ne volimo ono što učimo i kada dajemo oduška svojim manama i slabostima, tj. kad tijekom učenja i interakcije s učiteljima i drugim učenicima ne kultiviramo svoje vrline.

Događa se da i oni pametni nemaju neki uspjeh u školi, a to je zato što nemaju određene vrline s pomoću kojih se njihova pamet može iskoristiti za uspjeh. Uspjeh u školi ovisi o stupnju svijesti, a ne o količini stječenog znanja. Stupanj svijesti ne ovisi o nečijim intelektualnim sposobnostima, nego o vrlinama.

Ako doživljavamo neuspjeh u školi ili na faksu, iznimno je bitno razlučiti pravi uzrok toga, koji nikada ne leži u vanjskim okolnostima, nego je apsolutno uvijek uzrok u nama samima, čak i onda kad smo sasvim uvjereni da nešto ili netko otežava naš uspjeh. To je super vijest jer ako stvarni problem leži u nama, onda ga možemo lakše i riješiti nego ako leži u drugima ili nečemu drugomu. Uzrok svakog našeg neuspjeha je neka naša mana koju još nismo prevladali odgovarajućom vrlinom. Otklanjanje neuspjeha podrazumijeva otklanjanje mana, odnosno kultiviranje vrlina. Stoga moramo biti voljni priznati samom sebi svoje slabosti i mane, ali i ukloniti ih s pomoću vrlina. Ukloniti vlastite mane puno je lakše nego što se čini i u principu je dovoljno odlučiti i stajati iza svoje odluke. Opširnije o tome kako otkloniti svoje mane i slabosti slijedi u nastavku.

Naravno, postoji niz nepovoljnih okolnosti koje pridonose nekom neuspjehu, no one nisu uzroci, već samo otežavajuće okolnosti i izgovori. Iz iskustva svi znamo za bezbrojne primjere onih koji su unatoč nepovoljnim okolnostima, ili baš zbog njih, uspjeli u školi i izvan nje. Koliki su se samo usprkos siromaštvu, obiteljskim problemima, bolestima i sličnim teškoćama uspjeli završiti školu s odličnim ocjenama zahvaljujući svojim vještinama i vrlinama! Tako da se zavaravaju svi oni koji misle da im je krivo ovo ili ono što nisu uspješni u školi. Najlakše je okrivljavati - to rade slabići. Uspješne školarce nećeš nikada čuti da se silno žale, kukaju, kritiziraju i gube vrijeme na traženje krivca. To nije u njihovu karakteru, zato i jesu uspješni. A karakter koji donosi uspjeh da se izgraditi.

otkinuta granaPravi razlog neuspjeha u školi, na faksu i svugdje drugdje je nepoznavanje vlastite duše i time djelovanje koje nije u skladu s dušom. Ako razvijamo samo svoj um, osjećaje i/ili tjelesne sposobnosti, a zapostavljamo svoju duhovnu stranu, svoju dušu, bit će nam teško ostvarivati trajne uspjehe. Kako bi učenje bilo lakše i brže, trebalo bi ga obavljati uz pomoć duše, a ne samo uma. Što to znači? Duša traži svoje pa ako je ne 'hranimo', nećemo imati potrebnu energiju za učenje. Ako unatoč silnim umnim naporima i dalje ne žanješ uspjehe u školi, to je najvjerojatnije zato što nisi usklađen(a) sa svojom dušom, s prirodom, ni sa svemirom. Drugim riječima, isključen(a) si iz izvora svoje energije. Poput otkinute grane koja ne daje ploda, ni mi ne možemo plodonosno djelovati sve dok nismo u doticaju s vlastitom dušom koja je jedno s prirodom i čitavim svemirom. Nijedan uređaj ne može optimalno funkcionirati ako ga ne priključimo na izvor energije, u struju. Tako i mi trebamo pronaći svoj izvor energije, duhovne energije, da bismo imali dovoljno poticaja za postignuća bilo u školi ili izvan nje. Možemo se napajati energijom iz raznih izvora, a najbolje je iz vlastitog. Kako to postići, objašnjavamo u nastavku.

Nažalost, mnogi učenici dobivaju loše ocjene samo zato što to očekuju, jer ne vjeruju u sebe, jer misle da su jednostavno loši đaci i da si tu ne mogu pomoći. Isto tako mnogi jednostavno ne vole školu ili je čak mrze pa i nije čudo da u njoj nemaju uspjeha. Sve su to kriva uvjerenja i predrasude koje ćemo ovdje ispraviti.

Misliš da nisi dovoljno pametan/na?
Važno je znati da svatko može zaslužiti peticu iz bilo čega jer petice nisu rezervirane samo za pametne i talentirane. Na uspjeh u školi i na faksu ima pravo svaki školarac i student. Ako netko nije uspješan, to je samo zato što ne slijedi temeljna načela uspjeha koja su svima dostupna. Uspjeh ne ovisi o pameti, novcu ni vezama - te stvari pomažu, ali nisu odgovorne za nečiji uspjeh. Ako imaš novca, možeš si priuštiti instrukcije, uz pomoć veza možeš si ponegdje priskrbiti nezaslužene bolje ocjene, i pamet može biti vrlo korisna, ali ne i ključna za uspjeh. Često su snalažljivi uspješniji u školi, a vrlina snalažljivosti nije toliko stvar pameti koliko volje i sposobnosti. Sposoban je svatko tko se izuči, a i talentiranost je 20 % prirodni dar, a 80 % uvježbavanje. Tako da se sve da izučiti kad imamo volje i kad smo uvjereni u dobrobit koju nam to nešto donosi.

    Što je potrebno za uspjeh u školi i na faksu

uspjehZa dobre, tj. odlične ocjene, u principu je dovoljno dobro poznavanje gradiva. Nažalost, često smo suočeni sa situacijama koje nam otežavaju pamćenje cjelokupnoga gradiva, zato su nam osim znanja potrebne i neke vještine i vrline. Osim vještine pamćenja i vrline marljivosti, trebaju nam još poneke za uspjeh u školi i na faksu.

Štreberi su oni koji imaju samo dobro pamćenje i vrijedno uče, a nedostaju im mnoge druge vrline i vještine. Biti štreber nije toliko pohvalno koliko biti odličan učenik, a odličnost se može lako postići i bez štrebanja. Ovdje ćemo ti pokazati kako.

Za siguran uspjeh u školi i na faksu potreban je spoj vrlina i vještina koje se daju lako izgraditi i usvojiti. Kako učimo, tako gradimo svoj karakter jer učenjem usvajamo i razne vrline i vještine. A karakter osobe je ključan faktor uspjeha. Karakter čine upravo vrline i vještine pa kako gradimo njih, tako gradimo i svoj karakter. O tome kako konkretno izgraditi karakter bit će riječi u nastavku.

Iz iskustva znamo da se uspjeh u školi i na faksu ne postiže samo učenjem napamet, već ponajviše s pomoću određenih vrlina i vještina, kojima se znanje ne buba napamet, već usvaja. Nažalost, mnogi nekadašnji odlikaši nemaju uspjeha u životu, ponajviše jer su učili za ocjene i napamet, a nisu znanja usvajali tako da im ostanu, nisu naučili primjenjivati znanja. Za potpuni je uspjeh uz znanje u igri još nekoliko faktora koje smo nazvali Temeljna načela uspjeha, a koje u nastavku otkrivamo.

Kada dobiju dobru ocjenu za nešto što nisu dovoljno učili, mnogi kažu da su imali sreće jer ih je učitelj(ica) ili profesor(ica) srećom pitala ono malo što znaju, no sreća ne pada s neba - ona se zaslužuje vrlinama.

Kao sve u životu, tako je i uspjeh u školi i na faksu stvar stava, stvar perspektive i ako promijenimo kut gledanja, sve postaje lakše i jednostavnije. Kad već moramo u školu, najbolje je da naučimo izaći na kraj s njom tako da ispadnemo pobjednici, a ne luzeri. Evo kako:

Najprije trebamo prema školi, ali i općenito prema životu stvoriti stav koji će nam osigurati uspjeh kako u školi, tako i u društvu, obitelji, ali i u dobivanju svega što poželimo. To je stav u kojem uviđamo da sve u svijetu i životu, pa tako i škola, ima svoje i dobre i loše strane te da samo oni bistri znaju izvući za sebe samo ono najbolje kako iz škole, tako i iz svega i svakoga drugoga. Trebamo napraviti preokret u glavi tako da uočimo i dobre strane škole, a ne samo one loše.

Mrziš školu?
Ako ti je škola i učenje odbojno, probaj prvo uočiti koji je pravi razlog za to. Mnogi mrze školu iz razloga koji nemaju toliko veze s obrazovanjem koliko s okolnostima. Pa tako jedni mrze školu jer moraju rano ustajati, drugi jer im se neki učitelj jako zamjerio, treći jer ih u školi zafrkavaju, četvrti jer ne vole neke predmete itd. Normalno je povezivati školu s onim što se u njoj događa, ali to što je normalno ne znači da je i ispravno. Zato je najbolje to ispraviti - promijeniti gledište i uočiti pravilne odnose.

Prvo je važno shvatiti važnost obrazovanja i to da je škola mjesto gdje možemo besplatno naučiti mnoge stvari koje nam trebaju ili će nam trebati u životu. Sve drugo što se u njoj odvija - od pokvarenih klinaca do nekompetentnih učitelja - trebamo staviti u drugi plan, ne smijemo tomu dopustiti da nam ukrade našu radost i ljubav za učenjem. A učenje je:
- usvajanje korisnih informacija, znanja, vještina, sposobnosti i navika
- otkrivanje novih svjetova
- saznavanje o svijetu i životu
- skupljanje informacija koje nam trebaju za ostvarenje blagostanja
- upoznavanje s novim stvarima

Ćiro Blažević je rekao kako su ga u školi i njegovom kraju (Travnik, BiH) svi samo zafrkavali i maltretirali sve dok nije s 16 godina osvojio Državno prvenstvo u skijanju, kad su ga počeli slaviti i poštovati.
 

Ako zbog nekih drugih u školi imaš loše ocjene, onda nisi ništa bolji/a ako im to i dalje dopuštaš. Ako zbog njih loše stojiš u školi, to znači da su oni pobijedili. Zar ćeš si to dopustiti? Ne daj nikomu, a pogotovo ne bezveznjacima da ugroze tvoje šanse za boljim životom koje ti škola i obrazovanje pružaju. Ignoriraj ih ili pronađi načina da ti više ne smetaju (možda s pomoću stručne školske službe) i ne daj nikomu da ugrozi tvoju radost i ljubav prema usavršavanju (učenju). U životu ćeš uvijek nailaziti na kojekakve bezveznjake koji će te pokušati spriječiti u postizanju uspjeha, a samo je na tebi hoće li im to poći od ruke. Ne moraš im se suprotstavljati, već ih ignoriraj toliko dugo dok im ne dosadi, a bilo bi još bolje da ih pokušaš preokrenuti u svoju korist - da ih nekako pridobiješ na svoju stranu. Recimo da im pružiš neku vrijednost do koje drže, kao npr.:
  - pokaži se u nečem dobrim/dobrom kao Ćiro pa će te poštovati
  - ako su vršnjaci u pitanju, katkad je dovoljno pomoći im oko zadaća
  - posuđivati pročitane stripove ili bicikl ili
  - saznati neku njihovu tajnu koju ne bi željeli da otkriješ drugima
  - saznati u čemu su slabi i pritom im pomoći da bi bili zahvalni i prestali te zadirkivati

Ako ti se ne sviđa neki predmet ili gradivo, spoznaj što drugo možeš kroz to naučiti, a što ti se sviđa. Recimo, ako ti je matematika mrska, uvidi kako svladavanjem matematičkih zadataka zapravo jačaš svoje moždane stanice pa ćeš zbog toga moći u životu bolje razlučivati i donositi bolje odluke te time imati više uspjeha. Znači nije toliko stvar u brojevima i jednadžbama koliko u razvijanju logičkog razmišljanja i strateških vještina, u upoznavanju s omjerima i služenjem s mjernim instrumentima koji će ti u životu dobro doći itd. U svemu što ti je mrsko možeš pronaći i dobru stranu ako si dovoljno bistar/ra i kreativan/na. Za svoje dobro osvijesti ono dobro u svemu! Sve ima pozitivan i negativan naboj, drži se pozitivnog i neka te onaj negativan ne obeshrabri. Više o ovom zakonu polariteta »

Dobre strane škole
Nema nam druge, u školu se mora, i bez obzira na to što su škole takve kakve jesu, nesavršene i ponegdje čak nesnosne, one imaju i svoje jako dobre strane. U školi možeš:

 • dobiti besplatno obrazovanje
 • razviti razne vještine i vrline
 • sklopiti krasna prijateljstva
 • stvoriti veze koje bi ti poslije u životu mogle dobro doći (npr. mnogi su se poslije zaposlili ili upoznali nekoga sebi važnog preko nekoga koga su znali iz škole)
 • dobiti valjane uzore u životu (neki učitelji mogu ti pomoći u mnogočemu i izvan nastave, pogotovo ako kod kuće nemaš dobre uzore)

Dobre strane školovanja
Osim što škole imaju svoje dobre strane, samo školovanje je ono što nam donosi najviše dobrobiti u životu. Kroz školovanje možeš:

 • usavršiti se i time više postići u životu
 • usvojiti znanja potrebna za život
 • razviti razne vještine kao što su: pismenost, pamćenje, logičko razmišljanje, koncentracija, komunikacija, rješavanje problema, samodisciplina itd.
 • razviti razne vrline kao što su: razboritost, odgovornost, marljivost, poslušnost, pokornost, poniznost, pristojnost, prilagodljivost, predanost, posvećenost, strpljivost, izdržljivost, tolerancija, kreativnost itd.

Znamo da smo stvarno uspješni kad naši rezultati i ocjene ne ovise o vanjskim faktorima, nego o našim vlastitim sposobnostima. Iako nam vanjski faktori mogu otežati ili olakšati postizanje uspjeha, oni nisu odgovorni za to kako se nosimo s njima i kako ih uspijemo prebroditi. Nije uspješan u školi onaj koji je štreber ni onaj koji vara (prepisivanje, šalabahteri, podmićivanje itd.), jer takvi će uvijek na kraju loše proći. Imat će zadovoljavajuće rezultate i ocjene, ali im to neće donijeti uspjeh. Uspjeh zahtijeva puno više od bubanja napamet i prefriganosti pa ako nemamo i ne razvijemo druge potrebne vještine i vrline uzalud nam sve. Pravi uspjeh u školi i na faksu dolazi tek onda kad su izvor i plodovi uspjeha u nama - kad smo obrazovani, vješti, etični i snalažljivi jer će nam upravo ti faktori ti, a ne neki vanjski, osigurati uspjeh u životu. Prema tome, pravi je uspjeh usvojiti sve vrline i ukrotiti sve mane. Kad smo to uspjeli, sve drugo dolazi samo od sebe, uključujući uspjeh u školi i na faksu.

Za uspjeh u školi i na faksu potrebno je i svladati neke mane kao što su lijenost, odgađanje, odugovlačenje, neodgovornost, apatija, pesimizam, zabrinutost, nesigurnost, nemarnost, smetenost, neorganiziranost, odustajanje, nedosljednost, nestrpljivost, kritiziranje, jadikovanje, prigovaranje, samosažaljenje, sram, bezvrijednost, inferiornost itd.

Ako nas neke slabosti i mane sprječavaju da ostvarimo uspjeh u školi i na faksu, najvažnije je znati da mi nismo te mane ni slabosti, već da nas one samo spopadaju te da ih se s pomoću volje, vlastitih vrlina i nekih vještina možemo ih se riješiti bez problema. To naglašavamo zato što su mnogi ograničenog uvjerenja da su naprosto takvi kakvi jesu, da je neka mana ili slabost dio njihove prirode i da tu ne mogu ništa. ("Što mogu, ... mi nije jača strana!", "Ne mogu protiv sebe.", "Nemam dara za...") Takav stav je destruktivan i nema veze sa stvarnošću. Sve se da naučiti i svladati ako imamo dovoljno vjere i volje. Ako netko ima mane i slabosti, to je samo zato što je preslab da im se odupre. Mane nisu dio naše prirode - one su zlodusi koji nas spopadaju iz četvrte dimenzije, stoga im se trebamo suprotstaviti, ukrotiti ih. Slabići to ne mogu, zato ih i spopadaju i njima ovladavaju mane. Ali svatko tko je bio slab, može preko noći ojačati ako ima volju. Slobodna volja nam je svima dana rođenjem, no nažalost većina je ne koristi jer su linijom manjeg otpora dopustili društvu da ih uvjetuje po svojoj volji. Uz volju je potrebno još ponešto:

Temeljna načela uspjeha

bullet  Svrha
bullet  Volja
bullet  Dopustiti duši da nas vodi i nama upravlja
bullet  Veza s izvorom energije
bullet  Vrline
bullet  Vještine
bullet  Neuspjesi, padovi i greške - odskočne daske

Svrha
"Učenje je kao veslanje uzvodno, čim prestaneš, vraćaš se unatrag!"
-
Martin Piškorić

Da bismo imali potpuni uspjeh u školi i na faksu, trebamo spoznati koja je svrha našeg školovanja. Teško je konstantno ostvarivati dobre ocjene ako mislimo da je svrha učenja dobiti dobre ocjene. Ocjene nisu svrha, nego sredstvo. Dobrim ocjenama možemo postići svoju svrhu, no one nisu ono glavno sredstvo, nego znanje i vještine. Ocjene su samo vanjski pokazatelji koliko znanja i vještina imamo.
Svrha učenja i školovanja je osposobiti se za provođenje vlastite životne svrhe, tj. misije, tj. poziva. Više o tome kako se razotkriva vlastita životna svrha tj. poziv možeš saznati ako se učlaniš (preko svojih roditelja ako si maloljetan/na) - Učlani se »
Kako spoznati koja je svrha našeg školovanja radi uspjeha u školi, saznaj niže u sljedećem segmentu Kako postići uspjeh »
 

Volja
Za uspjeh nam je potrebna volja. Uspjeh ne postižemo bez volje da nešto postignemo. O njoj sve ovisi. Volju treba iskoristiti jer je ona pokretač i motor za ostvarenje uspjeha. Ona sama neće donijeti uspjeh u školi i na faksu, ali bez nje nema značajnih pomaka u školi, a ni u životu.
Gdje ima volje, ima i načina. Stoga kad nas spopadne da ponovno kukamo ili okrivljavamo ovo ili ono, ovog ili onog, s pomoću volje to možemo jednostavno i brzo prestati. Tako je i sa svim drugim zlodusima. Nažalost, većina ljudi uopće ne koristi svoju slobodnu volju, već su robovi navika, predrasuda, uvjerenja koja ne drže vodu i svih drugih štetnih utjecaja koji oslabljuju našu volju. Društvo i razne religije pridonose tomu da podređujemo svoju slobodnu volju kolektivnoj volji, no tomu se da vrlo lako oduprijeti čim to osvijestimo.

Kako iskoristiti svoju volju za uspjeh saznaj niže u sljedećem segmentu Kako postići uspjeh »
 

dušaDopustiti duši da nas vodi i nama upravlja
Ti nisi samo tvoje tijelo, ti nisi samo um, ti nisi tvoje emocije. Svatko od nas je duša koja posjeduje tijelo, razum i emocije. Ako dopustimo duši da upravlja našim životima, imamo lakoću postojanja. Problemi nastaju jedino kad nama vladaju bilo tjelesni porivi, emocije ili intelekt. Sve su to visokovrijedni dijelovi našeg bića, no ako su neuravnoteženi, nastaje nesklad u našem životu. Zato je bitno da hranimo svoju dušu i dopustimo joj da ona upravlja našim životima, a tijelo, emocije i um trebaju biti pod kontrolom i vodstvom duše ili, bolje rečeno, služiti duši. Ako smo robovi tjelesnih poriva, nekontroliranih emocija i/ili neispravnih uvjerenja, doživljavamo neuspjehe i nevolje. Ako je naša duša podređena ovim troma, ograničeni smo u svojim potencijalima. Duši je sve moguće, tijelu nije, emocijama nije, a također ni umu.

Duša je onaj dio čovjeka koji je stvoren na sliku i priliku Stvoritelja. Duša je povezana sa svevišnjim principom, s izvorom svega što postoji. Ako dušu pothranjujemo i podređujemo drugim dijelovima svoga bića, nastaju problemi. To je nešto kao kad isključimo nešto iz struje ili odrežemo granu s drveta. Ta grana ne može roditi plodove, ni uređaji ne mogu funkcionirati ako nisu priključeni na struju. Mogu na baterije, ali baterije treba uvijek iznova puniti ili mijenjati. To i radi prosječan čovjek, umjesto da se priključi na struju.

Mnogi uopće ne poznaju svoju dušu, nemaju kontakta s njom, zato i stradavaju. Dušu možemo prepoznati po tome što je neranjiva, svemoguća i sveprisutna. Dijelove tijela možemo izgubiti, razum i osjećaje možemo izgubiti, ali dušu nikada. Duša je ta koja je konstantna u našem životu  - misli, uvjerenja, emocije, tjelesni porivi, sve to dolazi i odlazi. Duša je onaj dio u nama koji nas vadi u najtežim situacijama. U takvim se situacijama neki ljudi počnu okretati prema unutra pa dolaze u kontakt sa svojom dušom koja im onda daje snage, inspiracije, uvide i rješenja. Ne moramo čekati da nas pogodi neka nevolja da se okrenemo svojoj duši, da se preispitujemo, no većina nas tek onda to čini.

Duša nam govori putem savjesti i intuicije. Savjest je govor duše. Ako želimo znati Božju volju ili volju svoje duše, trebamo poslušati svoju savjest. Savjest kao i intuicija uvijek će nas pravilno usmjeriti. Bitno ih je znati razlikovati od govora razuma jer neki to miješaju.

Kako doprijeti do duše i postaviti je da upravlja našim životom opisano je niže u sljedećem segmentu Kako postići uspjeh »
 

Veza s izvorom energije
Najvažnije što trebamo činiti da bismo uspjeli kako u školi, tako i drugdje, jest biti ono što jesmo, slijediti vlastitu prirodu, vlastitu dušu i djelovati u skladu s njom. Mi smo svi po prirodi savršeni. Kod većine se to ne vidi samo zato što djeluju protiv vlastite prirode. Tomu je često uzrok odvojenost od duše, prirode i njezina izvora ili Kreatora.pokidana grana

Problemi se stvaraju kad smo odvojeni od svog izvora, izvora svog uspjeha - kao bilo koji električni uređaj koji je isključen iz struje. Sav potencijal stoji na raspolaganju – ukopčaj se i sve će biti sjajno.

Jesi li ikada vidio/vidjela otkinutu granu da daje plodove? Naravno da nisi. Tako i mi ne možemo "cvjetati" ni biti plodonosni dok god smo odvojeni od svoje duše, od svog izvora energije. Katkad i ponegdje možemo postizati kratkotrajne uspjehe, no oni nas neće daleko odvesti. Neki aspekti života mogu i procvjetati, ali to neće potrajati. Uostalom, koliko nam vrijede procvjetale ruže na jednome životnom području ako je na drugim područjima samo trnje? Što nam vrijedi sve bogatstvo ovog svijeta ako nas izjeda karcinom ili nam je ljubav okrenula leđa?

Kako uspostaviti vezu sa svojim izvorom saznaj niže u sljedećem segmentu Kako postići uspjeh »


E-program
Blagostanje
Ne propusti sudjelovati u ovom programu gdje ćeš saznati kako ostvariti i sreću i uspjeh na svim životnim poljima.
Opširnije »
 
Akcija
čarobno drvo
Čarobno drvo
Pozivamo te da sudjeluješ u ovoj akciji u kojoj svaki mjesec zajedno jačamo razne vrline, svladavamo pojedine mane i usvajamo korisne vještine.
Opširnije »

 


Postanite kum(a)
uspjeha »

Pomozite održavanje ovog članka kako bi mnogi imali priliku saznati što je potrebno za uspjeh u školi i na faksu.

 

 

 


"Sve dok živiš uravnoteženo i ispunjavaš svoju svrhu zbog koje si pozvan na ovaj svijet, bit ćeš uspješan i prosperitetan u svim područjima života."
- Jose Silva

 

Vrline
Kako nas od uspjeha sprječavaju najviše naše vlastite slabosti i mane, njima se možemo najlakše oduprijeti svojim vrlinama, koje su duboko ukorijenjene u nama i koje se daju usvojiti.

Za uspjeh u školi i na faksu potrebne su nam vrline kao što su ljubav, mudrost, autentičnost, vjera, entuzijazam, razboritost, marljivost, poslušnost, pokornost, poniznost, pristojnost, prilagodljivost, predanost, posvećenost, strpljivost, izdržljivost, upornost, tolerancija, kreativnost, vjera (u sebe), ljubav i strast  (prema učenju, samousavršavanju itd.), otpornost, odlučnost, hrabrost itd.

Kako osnažiti pojedine vrline otkriva sljedeći segment Kako postići uspjeh » (u nastavku)

 

Vještine
Kako nas od uspjeha u školi sprječavaju najviše naše vlastite slabosti i mane, njima se možemo najlakše oduprijeti svojim vrlinama, ali i vještinama. Vještine razvijamo po potrebi.

Za uspjeh u školi i na faksu potrebne su nam vještine kao što su pamćenje, logičko razmišljanje, koncentracija, komunikacija, rješavanje problema, samodisciplina itd.
Postoje i razne vještine privlačenja uspjeha kao što su meditacija, vizualizacija, afirmacija, molitva...

Kako razviti vještine za uspjeh otkriva sljedeći segment Kako postići uspjeh » (u nastavku)
 

"Ne postoji neuspjeh osim prestanka pokušavanja. Ne postoji poraz osim onaj unutar nas."
-
Ken Hubbard
Neuspjesi, padovi i greške - odskočne daske
Razlika između odlikaša i loših učenika je, između ostalog, u otpornosti i upornosti (ne odustajanju). Oni slabiji prebrzo odustaju od učenja i dopuštaju da ih neki neuspjesi obeshrabre. Tu je ta razlika. Najuspješniji učenici nisu ujedno i najpametniji, već najizdržljiviji, najustrajniji. Nije da nam ne treba pameti, naravno da treba, da glupošću ništa ne dobivamo, ali to nije ono presudno. Pametnih ima koliko hoćeš, ali (psihički) izdržljivih i ustrajnih puno manje. Tu treba znati u čemu treba ustrajati, a u čemu ne.

Slavni izumitelj Edison rekao je da je deset tisuća puta doživio neuspjehe prilikom eksperimenata. Ali nije mislio da je deset tisuća puta promašio, već da je samo deset tisuća puta materijale i kombinacije od kojih nije bilo koristi uspješno eliminirao! Gdje bismo danas bili da Edison nije ustrajao i nakon deset tisuća neuspjeha?! Neuspjeh je preduvjet za uspjeh. Svaki neuspjeh sadi sjeme nekog možda čak većeg uspjeha.

Kako neuspjeh pretvoriti u uspjeh otkriva sljedeći segment Kako postići uspjeh »

ZAŠTO TO NAPLAĆUJEMO
Kvalitetna izrada svakog modula zahtijeva mjesec-dva intenzivnog rada i truda nekoliko ljudi koji onda radeći ovo ne mogu na drugi način prihodovati svojoj obitelji, stoga trebaju biti plaćeni, pogotovo jer se radi o ljudima čiji je talent na visokoj cijeni.
Kao što vi svoj posao ne želite raditi besplatno, tako nemojte očekivati da drugi to čine. Ako želite da čitav sadržaj našeg portala bude besplatan, podržite nas u našoj misiji - uplatite članarinu i/ili volontirajte s nama, angažirajte se na bilo koji način. Što god činili, molimo vas, nemojte očekivati nešto za ništa, tj. samo primati, a ništa davati jer takav odnos prema životu garantira neuspjeh, patnju i siromaštvo, između ostalog. Što sijemo, to žanjemo. Davanjem dobivamo!

   Kako postići uspjeh u školi i na faksu

Nastavak ovog modula, koji je najvažniji i najbolji dio jer u njemu otkrivamo konkretne načine kako postići uspjeh u školi, rezerviran je samo za sudionike nekog od naših online tečajeva, za VIP članove kao i za one koji nam se revanširaju.

Da biste mogli dalje čitati ovaj modul i dobiti konkretne savjete, molimo učinite po izboru:
- prijavite se na naš e-tečaj (provjerite nastavni plan da vidite kad je u planu) ili
- učlanite se kod nas kao VIP član ili
- kompenzirajte - umjesto plaćanja novcem, "platite" nečim drugim - kontaktirajte nas s ponudom
- volontirajte - umjesto plaćanja novcem, odradite nešto u protuvrijednosti
- prevedite članak/modul na engleski ili njemački jezik i dobit ćete ga besplatno - kontakt

Jedinstvena ponuda!
Besplatno do ovog i svih drugih cjelokupnih modula
Dobit ćete dostup svim našim premium sadržajima, odnosno kompletnim modulima svih naših tečajeva, tj. cjelokupnog programa Životne škole (u vrijednosti od preko 1.000 €) ako prevedete samo jedan naš članak/modul na engleski ili njemački jezik! Amateri su dobrodošli, ali ne uvažavamo prijevode preko Google automatskog prevoditelja s minimalnim korekturama (to bismo mogli i sami) jer prijevod treba biti u duhu jezika a ne doslovan. Dobit ćete VIP članstvo sa svim pogodnostima - za prijevod samo jednog jedinog modula (25 A4 stranica) dobit ćete besplatno preko 40 premium, kvalitetnih, multimedijalnih modula, plus sve ove pogodnosti, uključujući i ove poklone! Ako ne znate sami prevoditi, možete zamoliti nekog tko to zna da vam učini uslugu i učini to umjesto vas.
Molimo da nas zainteresirani kontaktiraju »

U nastavku obrađujemo, između ostalog, teme:

 • Svrha
 • Volja
 • Veza s izvorom energije
 • Vrline potrebne za uspjeh
 • Vještine potrebne za uspjeh
 • Navike potrebne za uspjeh
 • Poduzimanje
 • Neuspjesi, padovi i pogreške - odskočne daske
 • Konkretni koraci do uspjeha
 • + Videoprilozi na temu uspjeha

 

Povezan sadržaj:

bullet  Uspjeh
bullet  Uspješni bez faksa - lista
bullet  Motivacija za učenje (samo za roditelje)
bullet  Kako postati genije
bullet  Zašto moje dijete ima loše ocjene, a pametno je
bullet  Kako učiti (u izradi)

Poznaješ li neke koji žele uspjeh u školi ili na faksu?
Pošalji im e-mailom link na ovaj članak!
Time ćeš učiniti veliku uslugu i nama i njima i sebi.
Još jedno dobro djelo za danas :-)

 
Ako ti se sviđa ovaj članak, molimo, potvrdi to klikom: 


 

 

22/01/2019
Svetlana, 48, Beograd:

Izvrstan tekst, pozitivan, mnogi ga prosvetni radnici trebaju pročitati.


12/07/2014
anonimno:

Hvala vam puno sigurna sam da ce mi ovo pomoci mome daljem uspjehu :D


04/11/2013
Matija:

Bok, ja sam Matija. U školi prolazim sa četiri i nikada nisam imao niske ocjene, ali moje ocjene trenutno idu prema dolje. Roditelji me nikada nisu udarili, ali moj problem je taj što ja ne znam učiti. Pred knjigom (npr. iz geografije) sve mi se čini isprepleteno te se ne mogu snači. Učenik sam 7. razreda.

odgovara autor članka: Dragi Matija, nisi jedini, većina učenika ima tih problema. Zato je škola i dobra jer se kroz nju usavršavaju vještine za rješavanje takvih problema, a u našoj Životnoj školi dobivaš dodatnu podršku za jačanje potrebnih vještina i vrlina. Te vještine i vrline koje jačaš kroz školu trebat će ti i u životu, zato je bitno da se ne obeshrabriš nego, u duhu neustrašivog, ustraješ u pronalaženju sebi najprikladnije metode učenja. Potrebno je preuzeti odgovornost za svoj život i za svoje obrazovanje jačanjem svojih sposobnosti. Ova je tema vrlo kompleksna i ne mogu ti pomoći jednim ovakvim odgovorom pa smo tu temu obradili opširno u našem modulu za učenje koji je ekskluzivan za naše članove i polaznike našeg tečaja. Stoga ti preporučujem da potakneš roditelje da se učlane kako bi ti taj modul bio dostupan. Druga je mogućnost da kreneš na naš tečaj koji će ti dati dostup tom modulu. Nažalost nismo u mogućnosti sav naš sadržaj pružiti besplatno (iako je velika većina besplatno) jer su nam troškovi njegova kreiranja i održavanja preveliki. Nadam se da ćete imati razumijevanja i podržati nas svojom članarinom kako bismo mogli i dalje pružati kvalitetne sadržaje koje će tebi i mnogim drugima biti od pomoći.

02/01/2013
sarajevo:

odliicnoo <3

 

Poruka za  
urednike
  Životna škola ima ekskluzivno pravo na ovaj članak, prema tome drugima nije dopušteno njegovo objavljivanje.
  Imamo mnogo drugih članaka koje možete objaviti pod uvjetom da navedete izvor i link - pogledajte na dnu poruku za
  urednike. -
Top članci.
Home | Uvjeti korištenja | Zaštita podataka | Sitemap
Copyright © 2009 by Talidari :: Designed by Talidari