Print Friendly and PDF

KAMPANJA ZA ČAST
autor: Talidari

Ovo nije kampanja protiv korupcije, već za ono što je jače od korupcije - za čast. Tko ima čast ne radi ništa nečasno. Pozivamo sve koji padaju u napast korupciji da kultiviraju vrlinu časti i uz to nudimo drugi, bolji način za ostvarenje svega onoga što inače ljudi postižu korupcijom. Nema smisla protiviti se ičemu, odnosno protudjelovati, pa ni korupciji, jer jačanjem našeg otpora, automatski prirodno jača i protuotpor. Nismo protiv ničega, nego smo za nešto bolje. Stoga je ovo kampanja za čast u cilju ostvarenja blagostanja na častan način.

 

  Smisao kampanje

Smisao ove kampanje nije boriti se protiv korupcije ni ukazivati na pogubnost korupcije, već ponuditi svima onima koji padaju u napast da primaju mito puno bolji način da ostvare kako materijalno tako i duhovno blagostanje. Ne želimo se boriti protiv ničega, već za nešto. Kao što je Majka Tereza odbila poziv da sudjeluje u antiratnim demonstracijama, rekavši da će jedino pristati pozovu li je na demonstracije za mir, tako mi ne pozivamo na kampanju protiv korupcije već na kampanju za čast.

Unatoč antikorupcijskim programima, Vladinoj Strategiji suzbijanja korupcije (2008.) i drugim hvalevrijednim projektima za sprječavanje korupcije, i dalje je hrvatsko jedno od najkorumpiranijih društava u Evropi, prema Indeksu percepcije korupcije (IPK) (još lošije stoje, po redu, Makedonija, BiH, Crna Gora, Srbija i Kosovo). Dokaz neuspjeha dosadašnjih programa je činjenica da se indeks percepcije korupcije nije promijenio nabolje: 2012. - 46, 2011. - 40, 2010. - 41, 2009. - 41, 2008. - 44 (indeks se po novom mjeri od 0-100; što je manji indeks, to je veća korupcija). Tek kad dostignemo indeks veći od 70 možemo govoriti o uspješnosti suzbijanja korupcije, a prolazni indeks je 50. Hrvatska dosta zaostaje za članicama Europske unije čiji je prosjek 63, gdje Danska i Finska vode u svijetu kao najmanje korumpirane zemlje s indeksom 90. Najvjerojatnije je razlog neuspjeha dosadašnjih Vladinih antikorupcijskih kampanja taj što opiranje (nadziranje, revizije, nametanje obveza i kazneni progoni) nije pravi način, jer svaki otpor stvara protuotpor pa time korupcija još više jača. Osim toga, lošestojeće gospodarstvo utječe na održanje korupcije, što dokazuje činjenica da siromašne zemlje imaju najmanje indekse, odnosno najviše korupcije.
Indeks korupcije: Hrvatska na 57. mjestu - indeks 48 »

Švicarski psihoanalitičar Carl Gustav Jung poučavao je da "ono čemu se opireš, dobiva na snazi" (engl. "what you resist, persists"), ukazujući na besmislenost opiranja. Prema prirodnim zakonima i zakonu fizike - Newtonovu trećem zakonu gibanja - zakonu akcije i reakcije, za svaku silu postoji protusila, djelovanju je uvijek suprotno i jednako po iznosu protudjelovanje.

Prema tome, nema smisla protudjelovati odnosno opirati se, jer jačanjem našeg otpora automatski i prirodno jača protuotpor, u ovom slučaju korupcija. Probaj se nekome opirati, napasti ga - taj će ti uzvratiti istom mjerom i ništa se neće postići, dapače stvorit će se dodatni konflikt. Možeš pobijediti ali ne i osobu preobratiti. Nema veze to što si u pravu ili što je tvoja sila pozitivna, jer njezino djelovanje neće imati željeni učinak zbog prirodnog protudjelovanja.

Opširnije opisan ovaj prirodni zakon neopiranja »

Dakle, protivljenje korupciji nije pravi način na koji se ukida korupcija. Bolje je pružiti ljudima prihvatljivu alternativu, učinkovitiji način za ostvarenje svega onoga što inače postižu korupcijom - alate i vještine za postizanje dodatne zarade i blagostanja.

Umjesto otpora i anti-kampanja koje se fokusiraju na problem, mi preporučujemo fokus na rješenje. Rješenje je u kultiviranju vrlina, jer je put do trajnog i potpunog blagostanja popločan vrlinama. Stoga, pozivamo sve na Kampanju za čast! Čast smo odabrali kao vrhovnu vrlinu u kontekstu suzbijanja poriva za korumpiranošću jer pozivom na časno djelovanje ujedno pozivamo na osobno odupiranje nečasnom ponašanju (kao što je zahtijevanje i primanje mita). Ova kampanja poziva na kultiviranje i drugih vrlina koje su u suprotnosti s korupcijom i pohlepom, a osim časti, onaj koji se može oduprijeti korupciji i pohlepi, treba kultivirati i dostojanstvo, poštenje, integritet, skromnost, umjerenost i mnoge druge vrline kao što su osviještenost, velikodušnost, širokogrudnost, nesebičnost, poniznost, (bezuvjetna) radost, ljubav, mudrost, razboritost, produhovljenost, vjera, dobročinstvo, čestitost, zahvalnost, nevezanost, neovisnost, samokontrola, poštovanje, kredibilitet, pouzdanost, autentičnost, odgovornost, ustrajnost, dosljednost i druge.

Kako se na rang-listi zemalja prema indeksu korupcije može vidjeti, dobrostojeće zemlje imaju najmanje korupcije a siromašne zemlje najviše, što ukazuje na uzročno-posljedičnu vezu siromaštva i korupcije. Prema tome, uvjet da bi se neku zemlju izvuklo iz siromaštva i da bi neka zemlja prosperirala, jest uklanjanje korupcije.
2015 and beyond: Anti-corruption is essential to ending global poverty »
Dakle, ako želiš pomoći uklanjanju siromaštva u svojoj zemlji i pridonijeti razvoju prosperiteta cjelokupne zajednice uključujući tvog i tvoje obitelji, možeš to učiniti tako da:

  • kultiviraš vrline, uključujući čast, i ne prihvaćaš mito;
  • podmićuješ nikoga;
  • potičeš druge da kultiviraju vrline časti i dostojanstva kao i ostale pripadajuće vrline;
  • ukazuješ drugima na pogubnost korumpiranosti i pohlepe;
  • ukazuješ drugima na bolje načine (od primanja mita) kako ostvariti ne samo materijalno već i duhovno blagostanje;
  • prosljeđuješ link na ovu kampanju svima koje znaš i potakneš ih da ga i oni prosljeđuju drugima.
     

Pogubnost korupcije

Svi želimo imati više i bolje u životu, no često ne znamo bolji način nego podleći nekoj napasti koja nam to omogućava. Korupcija je samo jedna od tih napasti. Mnogima je teško odoljeti joj, pogotovo kad je korupcija u našem društvu postala uobičajena pa mnogi oko nas bez rezerve primaju mito - i to uglavnom oni s visokim obrazovanjem: političari, profesori, liječnici, suci, policajci i drugi. Ova činjenica govori da obrazovanje nije način da se oslobodimo korupcije. Pravi način predlažemo upravo ovdje.

Bolest ili devijacija društva dolazi od pojedinaca pa i njegovo liječenje započinje od pojedinaca, od tebe i svakog od nas. Stoga, ovom prilikom apeliramo na kultiviranje časti, jer njome se može odoljeti ovoj napasti. Svaki onaj koji drži do svoje časti i časno se ponaša, uspjet će odoljeti korupciji.

Osim časti, imamo i razne druge vrline s kojima smo rođeni pa ih samo trebamo aktivirati u ovom kontekstu kako bismo se obranili od ove napasti i omogućili uvjete za postizanje blagostanja, materijalnog i duhovnog, na častan način. Koje su to vrline, bit će izloženo u nastavku.

Osvrneš li se oko sebe, uvidjet ćeš da korumpirano djelovanje uzrokuje ne samo krizu morala već i onu ekonomsku. Također, u osobnom životu vidljiva je pogubnost korupcije jer prihodi od mita ne samo da nisu nikom donijeli očekivano blagostanje ili barem užitak, već su donijeli razne nevolje za koje mnogi nisu ni svjesni da im je uzrok vlastita korumpiranost.

Najlakše je prepustiti se prilikama za "lakom zaradom", no pritom nismo svjesni pogubnosti ovog načina. Na prvi pogled izgleda da smo nešto zaradili, no novac koji je stečen na nečastan način, bilo korupcijom, krađom ili prevarom, uklet je i neće nam donijeti željeno zadovoljstvo, već više štete nego koristi.

Često ne znamo zašto nam se događaju neke nevolje u životu, jer nismo svjesni povezanosti svih naših djela sa životnim okolnostima, nismo svjesni da stvarno žanjemo samo ono što sijemo. Nečasno će djelovanje uvijek uroditi nečasnim posljedicama, kad-tad. Iz sjemena kukolja može uroditi samo kukolj i ništa drugo. Tako i korupcija kad-tad rađa svoje - ako uzimamo kad ne bismo trebali, bit će i nama uzeto kad ne bi trebalo.

Nema potrebe uzimati mito kad znamo bolji, častan način kako povećati svoje prihode i ostvariti blagostanje - o tome će biti riječi u nastavku. Ako je za postizanje nečega u životu potrebno zgriješiti, recimo podleći korupciji, to znači da nam to što želimo postići nije potrebno za blagostanje. Ništa što nam je suđeno i što nam može donijeti blagostanje nije dizajnirano da se do toga treba doći grijesima, već samo vrlinama. To bi naročito trebali znati oni koji sebe nazivaju kršćanima, jer je Sveto pismo puno pouka o tome - na primjer:

Zato vam kažem: Ne budite zabrinuti za život svoj: što ćete jesti, što ćete piti; ni za tijelo svoje: u što ćete se obući. Zar život nije vredniji od jela i tijelo od odijela? Pogledajte ptice nebeske! Ne siju, ne žanju niti sabiru u žitnice, pa ipak ih hrani vaš nebeski Otac. Zar niste vi vredniji od njih? A tko od vas zabrinutošću može svome stasu dodati jedan lakat? I za odijelo što ste zabrinuti? Promotrite poljske ljiljane, kako rastu! Ne muče se niti predu. A kažem vam: ni Salomon se u svoj svojoj slavi ne zaodjenu kao jedan od njih. Pa ako travu poljsku, koja danas jest, a sutra se u peć baca, Bog tako odijeva, neće li još više vas, malovjerni? Nemojte dakle zabrinuto govoriti: 'Što ćemo jesti?' ili: 'Što ćemo piti?' ili: 'U što ćemo se obući?' Ta sve to pogani ištu. Zna Otac vaš nebeski da vam je sve to potrebno. Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati. - Matej 6:19-33

Kako protumačiti "Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu"? Najjednostavnije rečeno: kultivirajte vrline a ne mane.

Privređivanje primanjem mita za slabiće je koji ne znaju kako bi drugačije časno dodatno zaradili. Najlakše je ići linijom manjeg otpora i iskoristiti svoj položaj za dodatnu zaradu. Nema ništa loše u tome osim ako se ne radi o zloupotrebi položaja da bi se protuzakonitom uslugom zaradio dodatni prihod. Ići linijom manjeg otpora za slabiće je, dok se oni snažni duhom odlučuju za ono pravo, za ispravno i časno djelovanje. Čast nije za slabiće. Korupcija jest. Samo pojedinci snažni duhom drže do svoje časti i dostojanstva.

Čast kao oklop

"Svak' je rođen da po jednom umre. Čast i bruka žive dovijeka."
– Petar Petrović Njegoš

Čast nije nešto što se treba naučiti jer nam je ona urođena vrlina - samim rođenjem stekli smo pravo na nju. Mnogi, nažalost, nisu svjesni te stečevine pa smo ovdje da pomognemo to osvijestiti, kako bi svatko ostvario svoje pravo na čast. Bez obzira tko si i što si, imaš dovoljno časti kako bi se obranio/la od korupcije i njezinih pogubnih efekata.

U kontekstu odolijevanja korupciji vrlina časti služi kao oklop ili štit jer nas brani od te napasti. Sve o časti objavljeno je u zasebnom modulu: Čast i dostojanstvo, naročito o tome kako je kultivirati i u nečasnim uvjetima.

Oko časti nema puno nauke pa je jednostavno držati do nje kad se čovjek za nju odluči. Odluka je uglavnom dovoljna. Kultiviranju časti pomaže i prisjećanje na nekog svojeg idola ili junaka te se u situaciji kad padnemo u napast da zahtijevamo i primimo mito treba prisjetiti na te osobe i postupiti kao što bi ona postupila. Ruku na srce, naši idoli i junaci nisu korumpirane osobe pa možemo uzeti njih kao uzor u takvim situacijama. Osim toga, ako i sami želimo biti drugima uzor, to nas može motivirati da se držimo časti, umjesto korupcije, jer nitko ne bira korumpiranu osobu za uzor.

Do časti je sasvim lako držati kad čovjek ima više ideale od novca i onog što se novcem može priskrbiti. Recimo, kad želimo da nas drugi poštuju i imaju visoko mišljenje o nama, ne zbog našeg imetka, nego zbog naše ljudskosti, onda nam je časno ponašanje vrlo lako održati.

Stoga, apeliramo na sve ljude da se prisjete svojih ideala i idola i tako održe časnost.

Kolika je cijena tvoje časti? Prodaješ li svoju čast za siću koju dobivaš mitom? Je li stvarno tvoja čast na tako niskoj cijeni? Pitanja su to koja se svatko treba pitati u situaciji kad mu netko ponudi mito. Nema tog mita koje može nadvisiti vrijednost nečije časti. U protivnom se ne radi o časti.

Čast nije jedina vrlina koja pobjeđuje korumpiranost. Čast je kao oklop, a oruđe su ostale vrline koje omogućuju časno prihodovanje - ostvarivanje dodatnih prihoda bez korupcije.

Kodeks časti
Apeliramo svim voditeljima svih vrsta organizacija i korporacija da kreiraju Kodeks časti i zahtijevaju od svojih zaposlenika, suradnika i članova da ga se pod svaku cijenu pridržavao te da uvedu kaznene mjere za one koji ga se ne pridržavaju. Možemo vam izraditi takav kodeks na zahtjev ili ga možete sami izraditi po uzoru na Kodekse časti drugih organizacija. Primjeri: Kodeks časti hrvatskih novinara (ili .pdf), Etički kodeks laburista, Kodeks časti Udruge bosanskih Hrvata Prsten, Kodeks časti učenika (.doc), Kodeksa etike u poslovanju - Ericsson, Policijski etički kodeks, Etički kodeks državnih službenika i namještenika, Etički kodeks udruge Transparency

Kineska Komunistička partija etičkim kodeksom kreće u borbu protiv korupcije

  Alternativa korupciji

Nema smisla govoriti ikome da ne smije primati mito ili podlijegati korupciji, jer zašto bi pristao, ako mu se ne ponudi nešto bolje. Stoga smo mi doskočili upravo tome i osmislili alternativu korupciji koju ovdje predstavljamo.

Polazimo od toga da svatko tko prima mito želi dodatno zaraditi, želi više novca, želi materijalno blagostanje. To je puno lakše ostvariti na častan način nego na nečastan, samo ako čovjek zna kako.

Blagostanje je naše prirodno stanje. Ako ne živimo u blagostanju, to znači da živimo u zabludi. Puni smo zabluda o tome kako treba živjeti i djelovati da bismo uživali u životu. Mnoge su nam zablude nametnute, a mnoge smo preuzeli linijom manjeg otpora. Jedna je od zabluda ta da nam treba više novca i materijalnih stvari da bismo mogli iskreno uživati u životu. Druga je zabluda da je teško ili nemoguće ostvariti bogatstvo na pošten način. Zbog toga se mnogi ljudi upuštaju u nepoštene pothvate (uključujući korupciju) i tek prekasno uviđaju da je još teže ostvariti i zadržati bogatstvo na nepošten način.

Put do blagostanja popločan je vrlinama. Mnogi u to ne vjeruju pa kroče stranputicama koje ih odvode u mutne vode. Oni, koji vjeruju u premoć i svemoć vrlina i kultiviraju ih umjesto mana, ti ostvaruju svoje snove i, najvažnije od svega, uspiju ih i zadržati. Problem je taj što mnogi ljudi sebe vide dobrima i poštenima, a zanemaruju mnoge druge vrline pa im zato i je tako kako je. Treba znati koje su to točno vrline koje osiguravaju ono što čovjek želi i onda ih kultivirati. Da se razumijemo, nije dobrota to što nam donosi blagostanje, pogotovo ne ono materijalno. Dobrota je samo jedna u nizu vrlina, no ne spada u vrline koje su direktno zaslužne za ostvarenje bogatstva, odnosno onog za čim teže oni koji podliježu korupciji. Zbog toga mnogi ljudi krivo misle da, ako dobrota i poštenje nije to što obogaćuje, trebaju biti suprotno tome da bi ostvarili zadovoljavajuće prihode i imetak. Ovo je velika zabluda, tj. ograničen pogled na uvjete koji omogućuju materijalno blagostanje. Kako otkloniti ovu zabludu i otkriti koje su to točno vrline koje omogućuju bogaćenje opisali smo u tekstu: Zablude o materijalnom blagostanju i o bogatašima »

Kompletan online tečaj o tome kako uspostaviti materijalno i duhovno blagostanje dostupan je ovdje i toplo ga preporučujemo dok je još besplatan (vrijednost preko 5 000 kn): e-program "Blagostanje" »

Bezuvjetna radost

Ako želimo živjeti u blagostanju iz dana u dan, trebamo imati pravi pristup životu. Između ostalog, trebamo znati bezuvjetno se radovati, umjesto da izvor sreće i zadovoljstva tražimo u prolaznim stvarima i onome što nam mogu pribaviti prihodi od korupcije. To znači da trebamo otkriti radost koja ne ovisi o prihodima od mita ili bilo kojim vanjskim faktorima, već o vlastitim vrlinama koje privlače blagostanje. Kad pronađemo izvor radosti u sebi, u svojim unutarnjim vrlinama, ništa što je izvanjsko nam je ne može oduzeti.
Sve što ti je potrebno za očuvanje trajne i bezuvjetne radosti već imaš, a otkrivamo ti to u našem posebnom modulu: Radost u dobru i zlu »

Imamo običaj radovati se samo kad se dogodi nešto ugodno. Pritom izvor radosti nalazimo u vanjskim okolnostima. No radost koja je uvjetovana vanjskim čimbenicima ne može biti dugotrajna, jer se vanjski faktori kontinuirano mijenjaju budući da to određuje prirodni zakon polariteta. Po njemu sve ono što nas sada raduje, jednog će nas dana prestati radovati. Dualitetna priroda pojavnog svijeta garantira nam izmjenu pozitivnosti i negativnosti, pa tako iza radosti uvijek slijedi žalost ili zasićenje, pogotovo onda kad je radost uzrokovana vanjskim čimbenicima. U materijalnom svijetu ništa nije postojano, sve se mijenja, dok s duhovnim svijetom to nije slučaj. Stoga, izvor trajne radosti treba tražiti izvan okvira materijalnog svijeta - u duhovnom, u kojem su vrline kapital.

Pravi izvor je trajne radosti u nama - u našem srcu, u duši, u umu, u Bogu, u stavu, u pogledu na svijet... Prava radost ne proizlazi iz imetka ni ičega materijalnog.


“Bogatim čini ne bogatstvo nego radost.”

- Phil Bosmans 

Bogatstvo ne donosi pravu radost, već prava radost donosi pravo bogatstvo. Dakle, obrnuto od onog što mnogi misle. Upravo ih to neznanje i sprječava da dođu do boljih prihoda i bogatstva. Prema tome, da bismo došli do većih prihoda, bogatstva i bilo čega drugog što želimo, potrebno je kultivirati radost - obavljati svoj posao s bezuvjetnom radošću, a ne radovati se tek onda kad postignemo što želimo. Ovo je trik koji odvaja one koji žive u blagostanju od svih drugih. To znači da ne smijemo tražiti izvor radosti u mitu, materijalnim stvarima ili bilo čemu vanjskom, već jedino u duhovnom. A kad postignemo to stanje bezuvjetne radosti, postat ćemo magnet za sve ono što nam obićno pruža radost i nećemo trebati prihode od mita.

Prava i trajna radost, kao i sreća, ne dolaze kroz materijalna dobra, nego kroz našu sposobnost da se otvorimo, radujemo se i malim stvarima, budemo zahvalni za sve što imamo i jesmo, da volimo svim srcem i bezuvjetno te da se oslobodimo svih napasti (mana i slabosti) i okova. Izvor radosti je u našoj sposobnosti da se bezuvjetno radujemo i u dobru i u zlu, u pronalaženju dobrog i u zlu, uviđanju pouka i prilika u naizgled negativnim situacijama. Kada  radost ne dolazi iz vanjskog svijeta, vanjski svijet  je ne može uništiti.

“Doživjeti istinsku radost života znači pridonijeti onom cilju koji i sami smatramo veličanstvenim, biti snaga prirode umjesto grozničave, sebične, sitne duše.”
- George Bernard Shaw
 

Kako doći do izvora radosti pomoću vrlina opisano je u našem modulu o radosti, no ima još nešto jednako važno što nas vodi do izvora radosti, a to je ispunjavanje životne svrhe. Kad prepoznaš svrhu svog života, svoj životni poziv, njegovo će ti ispunjavanje donijeti takvu radost da ti ništa drugo neće biti potrebno. Korumpirani su pojedinci oni koji rade svoj posao zbog novca, a ne zbog toga što to vole i što ih to raduje, jer kad radimo ono što volimo i što nas ispunjava, nemamo potrebu tražiti mito da bismo to odradili bolje, prije ili uopće. Kad ispunjavaš svoju životnu misiju - ono za što si stvoren(a) - tad će ti se ispuniti svi tvoji osobni snovi. Ispunjavanjem tvoje svrhe ispunjavaju se i tvoji snovi - jer što sijemo, to i žanjemo. Ispuni drugima snove pa će se i tvoji ispuniti!


“Spavao sam i sanjao da je život radost. Probudio sam se i otkrio da je život služenje. Dao sam se na služenje i spoznao da je služenje radost.”
- Tagore
 

Spoznati smisao svog života, tj. svoju životnu misiju
Svatko je od nas stvoren za nešto. Nismo rođeni samo zato da bismo živjeli, iživljavali se i reproducirali. Došli smo na ovaj svijet kako bismo ispunili svoju svrhu, svoj poziv. Prava se radost može postići tek ispunjavanjem svoje životne misije, koja se ne odnosi na nas, nego na druge. Stvoreni smo ne da bismo usrećili sebe, nego svijet u kojem živimo, a kad to učinimo, zauzvrat ćemo i sami postići pravu sreću i radost. Ovo je velika tema koju smo obradili ekskluzivno za naše članove pa ako želiš više saznati o tome kako prepoznati svrhu svog života i podržati nas u ostvarivanju naše misije promicanja vrlina, pridruži nam se - učlani se u našu udrugu.

 "Ako želiš živjeti sretan život, veži ga uz cilj, a ne uz ljude ili stvari." - Albert Einstein

Čarolija zahvalnosti

Kultiviranjem zahvalnosti pridonosimo jačanju radosti, jer osvješćivanjem svih, i najmanjih razloga zbog kojih bismo trebali biti zahvalni, osvješćujemo ujedno i razloge zbog kojih se možemo radovati. Pojačan osjećaj zahvalnosti za sve što imamo i jesmo kreira u nama osjećaj zadovoljstva koji umanjuje želju i potrebu za traženjem drugih izvora zadovoljstva, kao što je, recimo, onaj od korupcije. Stoga je kultiviranje zahvalnosti važan korak do blagostanja i odolijevanja korupciji.
Sve o tome kako kultivirati vrlinu zahvalnosti obradili smo u našem modulu: Čarobni štapić ZAHVALNOST »

Prava mudrost

U mnoštvu vrlina koje nam mogu poslužiti da uspijemo održati čast na račun korupcije može nam itekako pomoći vrlina mudrosti koju smo obradili u modulu Kako steći mudrost »

Često se razum i vrlina mudrosti ne podudaraju, ali treba znati da u konačnici uvijek mudrost pobjeđuje. Kratkovidan čovjek može, služeći se razumom, prosuditi da se isplati biti korumpiran, tj. da je primanje mita dobro jer ipak, razumno gledajući, prihodi su prihodi i njima se mogu kupiti mnoge korisne stvari. S druge strane, dalekovidan čovjek, koji kultivira vrlinu mudrosti, uviđa da u širem kontekstu od toga ima više štete nego koristi za sve uključene, a pogotovo za samog korumpiranog čovjeka. Mudrost razmišlja na duge staze, ima više i dalekosežne ciljeve a ne one površne i prolazne. Mudar čovjek uviđa da može na častan način postići svoje ciljeve, a onaj koji nije mudar ne zna kako ostvariti svoje ciljeve pa poseže za postupcima koji nisu mudri ni časni, kao što je korupcija. Mudar čovjek je i strpljiv i ima vjeru da će se kad-tad njegovi plemeniti ciljevi ostvariti kultiviranjem vrlina i ispunjavanjem vlastite životne svrhe. Mudar čovjek ima čistu savjest koja mu govori što je ispravno, a što nije, odnosno što će mu donijeti trajno i sveopće blagostanje (materijalno i duhovno) pa ga ona odvraća od nečasnih djela kao što je korupcija.

Mudrost podrazumijeva i stavljanje svega u širi kontekst pa tako mudar čovjek svoje djelovanje stavlja u kontekst odgovornosti kao roditelja. Uzorni se roditelji ponašaju onako kako žele da im se djeca ponašaju (jednog dana). Djeca se ugledaju na roditelje pa ako se u obitelji kultivira korumpiranost, to će se nesvjesno prenijeti i na djecu. Roditelji, koji žele da im djeca izrastu u časne ljude, trebaju biti uzor u tome i kultivirati vrlinu časti. Svaki roditelj želi najbolje za svoju djecu, no mnogi nisu svjesni koliki utjecaj imaju na njihov razvoj pa misle da djeci neće biti ništa ako su im roditelji korumpirani te, površno gledajući, misle da će time moći djeci više toga omogućiti. Mudar čovjek uviđa da to nije tako i da materijalna dobra priskrbljena korupcijom neće djeci donijeti ništa dobro, pogotovo ne na duge staze. Dapače, tako priskrbljeni imetak će obitelji zadati mnoge glavobolje i nevolje.

Rubrike

Kutak za

Ostalo

Pokrovitelji

Pridruži nam se

E-program
Blagostanje
Ne propusti sudjelovati u ovom programu gdje ćeš saznati kako ostvariti i sreću i uspjeh na svim životnim poljima.
Opširnije »

Akcija
čarobno drvo
Čarobno drvo
Pozivamo te da sudjeluješ u ovoj akciji u kojoj svaki mjesec zajedno jačamo razne vrline, svladavamo pojedine mane i usvajamo korisne vještine.
Opširnije »

 


Postanite kum(a)
Životne škole »

Pomozite održavanje ove kampanje kako bi mnogi bili inspirirani kultivirati čast i odoljeti korupciji za svoju dobrobit, ali i dobrobit čitave zajednice!

 

 

 

 

Veza s izvorom

Najvažnije što trebamo činiti da bismo postigli trajnu radost, čast i blagostanje jest djelovati u skladu s voljom našeg Stvoritelja tj. Više Sile. Svi oni koji pate i ne žive u blagostanju, ne drže se Stvoriteljevih zakona i zapovijedi, tj. ne drže se vrlina, nego mana i slabosti. To je zato što su odvojeni od svog Izvora ili Stvoritelja. Zato je potrebno uspostaviti vezu.pokidana grana
Problemi se stvaraju kad smo odvojeni od svog izvora, kao bilo koji električni uređaj koji je isključen iz struje. Sav potencijal stoji na raspolaganju – "ukopčaj" se i sve će biti sjajno.

Još jedna usporedba: kao što otkinuta grana ne daje plodove, tako isto ni mi ne možemo "cvjetati" ni biti plodonosni dok smo god odvojeni od svogg izvora energije. Katkad i ponegdje možemo postizati kratkotrajne uspjehe, no oni nas neće daleko odvesti. Neki aspekti života mogu i procvjetati, ali to neće potrajati. Uostalom, koliko nam vrijede procvjetale ruže na jednome životnom području ako je na drugim područjima samo trnje?! Što nam vrijedi sve bogatstvo ovog svijeta ako nas izjeda karcinom ili nam je ljubav okrenula leđa?!

Kad smo povezani s Izvorom dobivamo ideje, inspiracije, vizije, intuitivne osjećaje o tome što nam je činiti kako bismo ostvarili blagostanje pa nemamo potrebu podlijegati korupciji.

Za neke je izvor duhovne energije Bog, za neke druge to je priroda, duhovnost, umjetnost itd. Napajamo se energijom ovisno o tome kako doživljavamo svoj izvor energije. Svakodnevno se svjesno podesi na valnu duljinu svog Izvora molitvom, meditacijom, vizualizacijom, afirmacijama, boravkom u prirodi, umjetnošću i slično.

 
  Povezani sadržaj  
  E-learning program "Blagostanje":
  Inspirativni modul za oslobođenje od pohlepe:
  Slijedeći mjesec (listopad) objavljujemo modul o časti:
  Prijava  
Članstvo
 
Prijavi se na našu mailing-listu primatelja besplatnog e-magazina Životne škole kako bi povremeno dobivao/la najnovije korisne sadržaje i poklone! Nećeš požaliti. Pogledaj sve pogodnosti prijavljenih korisnika »

ocjene

Besplatni e-magazin

E-mail adresa:

 
arrow  upis
Pridruži nam se!
Postani naš član!
Svojim učlanjenjem pridonosiš jačanju vrlina u društvu i dobivaš mnoge fantastične pogodnosti koje su opisane na stranici s prijavnicom i ostalim detaljima:
Opširnije »
 

 

 

Poruka za  
urednike
  Životna škola ima ekskluzivno pravo na ovaj članak, prema tome drugima nije dopušteno njegovo objavljivanje.
  Imamo mnogo drugih članaka koje možete objaviti pod uvjetom da navedete izvor i link - ispod članaka pogledajte na dnu
  poruku za  urednike. -
Top članci.
Home | Uvjeti korištenja | Zaštita podataka | Sitemap
Copyright © 2009 by Talidari :: Designed by Talidari