Sveta autentičnost
autor: Talidari


Print Friendly and PDF

Autentičnost je kardinalna vrlina za ostvarenje blagostanja - kako pojedinca, tako i društva. Ova najpodcjenjenija karakterna osobina razdvaja sretnike i luzere. U ovom modulu otkrivamo kako biti autentičan te profitirati i profilirati se svojom dosljednošću vlastitim principima.

"Najveće je postignuće biti ono što jeste u svijetu koji konstantno pokušava od vas napraviti ono što niste."
- Ralph Waldo Emerson

Sadržaj:
(sve je na ovoj stranici)   

bullet  Pojam autentičnosti
bullet  Uzrok neautentičnosti
bullet  Zašto trebamo autentičnost
bullet  Kako postati autentičan/na
bullet  Videoprilozi

Osvoji komplet e-knjiga ako pročitaš ovaj modul do kraja!!!

Nagradu možeš osvojiti na jedan od dva načina:
bullet  Na kraju ovog članka je križaljka s pitanjima vezanim uz ovaj članak.
   Ispuni je i dobivaš ovu nagradu!
bullet  Pošalji e-mailom link na ovaj članak (uz nekoliko toplih rečenica
   preporuke) istodobno trima osobama i nama, i šaljemo ti nagradu.
 

 

Vrlina autentičnosti


Povezano

Ovaj članak o autentičnosti je dio dvaju naših projekata:

e-Program "Blagostanje"
i
"Čarobno drvo" akcija »
 
Pojam autentičnosti se najviše koristi u kontekstu vjerodostojnosti nekog djela, no tema ovog modula je osobna autentičnost.

Autentičnost je vrlina. Kao i sve druge vrline i ona nam je urođena, stoga je ne trebamo naučiti, nego samo osvijestiti i izražavati. Autentičnost nam onemogućavaju mnogi vanjski utjecaji, ali i osobne napasti. U ovom modulu je izneseno kako naći pravu mjeru u dopuštanju vanjskih utjecaja i kako uspostaviti autentičnost za ostvarenje osobnog blagostanja.

Tijekom djetinjstva svi mi imamo snove i ideje o tome što želimo biti, i čini nam se da je samo nebo granica. Onda se tijekom odrastanja i života počnemo suočavati sa stvarnim životom koji nas često odvraća od vlastitih vrijednosti. Na naše autentične ideje, drugi često uklanjaju vjetar pod našim krilima, porukama o tome što se može, a što ne. Sa svih strana čujemo: “Što je tebi, to je nemoguće”, “To je glupo, daj opameti se”, “Daj spusti se na zemlju", "Od toga ti nema kruha” itd. Ovakve poruke znaju biti vrlo moćne, pogotovo u našoj podsvijesti, zato smo ih skloni prihvatiti kao stvarne i zaboraviti činjenicu da one predstavljaju samo tuđa vjerovanja, a ne istinu. Mnogima su tuđa vjerovanja dovoljna da zanemare svoja, što je žalosno. No, tome dođe kraj onog trena kad odlučimo preuzeti odgovornost za svoj život i poduzeti sve što treba da ostvarimo svoje snove.

U svakodnevnom životu na nas djeluje bezbroj sila i vanjskih utjecaja, vukući nas svaki na svoju stranu. Pod svim tim utjecajima i uvjetovanjima okoline teško je ostati svoj. Prisiljeni smo balansirati između vlastitih želja i prohtjeva okoline. Da bismo udovoljili drugima i društvenim normama, često smo prisiljeni raditi kompromise, koji ugrožavaju naš integritet i tjeraju nas na odstupanje od autentičnosti.

Mnogi među nama, pogotovo oni mlađi, toliko žele biti voljeni i prihvaćeni u društvu da su spremni zatomiti svoju autentičnost kako bi se uklopili. To se zasniva na krivom shvaćanju da je za pripadanje idealnoj skupini autentičnost nepoželjna. No, tko uopće želi pripadati nekom društvu ili grupi, gdje se očekuje da svi budu ovce? Slijeđenje drugih nikako ne može dovesti do osobnog blagostanja jer ono što vrijedi za druge, ne vrijedi i za nas. Svatko od nas ima svoju individualnu svrhu u životu, koja nam – ako je ispunjavamo – donosi blagostanje. Pripadanje nekom društvu je dobro jedino onda kad nam pruža podršku za samoostvarenje i ostvarenje životne svrhe, a ne kad nas manipulira, iskorištava i sputava.

Autentičnost i pripadnost ne isključuju jedno drugo, već se nadopunjuju. Svako napredno društvo ne samo da dopušta autentičnost svojih članova, već je i ohrabruje. Samo nazadna društva i organizacije nastoje sve svoje članove ugurati u zadane okvire, u Prokrustovu postelju. Takvo što ograničava potencijal pojedinca, a time i zajednice.

Nije mačji kašalj usuditi se biti drugačiji od drugih i reći "ne", pogotovo autoritetima, jer to često izaziva ismijavanje, izrugivanje, izoliranje, metaforičko "rezanje" i sve ono što nitko ne želi. S druge strane, u naprednim društvima, na različitost se gleda s odobravanjem i čak oduševljenjem, jer se cijeni sve što je inovativno, originalno, jedinstveno i posebno, za razliku od imitacija, "već viđenog", dosadnog i uobičajenog.

U davna vremena se autentičnost sputavala, pogotovo u doba komunizma, kad se propagirala jednakost, no, u današnja vremena, nove generacije su sve smjelije i slobodnije. Prošla su vremena kad smo zazirali biti svoji i bojali se što će drugi reći ako radimo po svom. Ipak, mnogi još žive konzervativno i ustručavaju se izraziti svoje autentične stavove i stremiti ka svojim, vlastitim snovima. Takvima želimo ovim modulom dati poticaj, inspiraciju i podršku kako bi se usudili biti svoji, slijedili svoju zvijezdu i tako uspostavili svoje prirodno stanje - blagostanje.

Oni koje smo nekad nazivali crnim ovcama u obitelji, danas su ružičaste ovce i imaju pozitivni predznak, a ne kao prije negativan. Biti drugačiji od drugih i svoj, je in i cool u ova moderna vremena. Stoga imamo više ljudi koji žive ispunjenijim životom nego prije, pa čak i kad toga nisu svjesni. Žale se i oni koji imaju i koji nemaju, to je stvar karaktera, a ne okolnosti.

Dakle, manje je kompromiserstva i konformizma nego nekad, no ne možemo reći da su iskorijenjeni. Daleko smo još od društva u kojem svatko slijedi svoju zvijezdu. Većina još uvijek slijedi neku drugu zvijezdu ili trend, što ih ne vodi nikamo. Potrebno je stati, počešati se po glavi i upitati se kamo sve to vodi? Ono što drugima donosi sreću i uspjeh, ne mora značiti da će donijeti i tebi.

Za razliku od nekih drugih manje konzervativnih zemalja od naše, bolje reći liberalnijih zemalja, u Lijepoj Našoj je, baš kao i liberalizam, autentičnost još uvijek marginalizirana. Ali ne zauvijek. Budimo se, osvještavamo, prihvaćamo i toleriramo raznolikost više nego prije, pa će i sloboda izražavanja autentičnosti doći na svoje.

Nema druge, ako ne želimo da nas drugi sputavaju i osuđuju zbog naše autentičnosti, ne smijemo ni mi njima to činiti, pa čak i kad nam se ne sviđaju i kad se ne slažemo s njima. I ne moramo se slagati da bismo svi mogli živjeti u blagostanju, glavno je da se ne svađamo i ne sputavamo jedni druge. Svatko može biti svoj i tako na jedinstveni način pridonijeti napretku društva.

Uvijek će biti onih koji će samo gledati što je popularno i povinovati se trendovima, kročiti životom linijom manjeg otpora. Neka, to je njihov izbor, ali je hvala Bogu, sve više onih koji definiraju što je popularno, a bilo tko, tko nije pao s Marsa, zna da je autentičnost najzad popularna i tražena.

Uvijek će biti onih koji će nam se odupirati, inzistirati na održavanju status quoa i pozivati se na vrijednosti tradicije kako bi sputali evoluciju i autentičnost pojedinaca. Ali htjeli mi to ili ne, evolucija je životna činjenica, a autentičnost je preduvjet za život u blagostanju, kako su to dokazala znanstvena istraživanja, o kojima će ovdje biti riječ.

Pojam autentičnosti

»Autentičnost je
slijediti svoju zvijezdu.«
- Talidari

Kao prvo, trebamo znati što je zapravo autentičnost kako bismo znali kako je postići i zašto.

Rječnik: (grč. authentikos) autentičnost je ono što se može potvrditi kao autentično; autenticitet, izvornost, vjerodostojnost, istinitost, pravovaljanost.
Autentičan - koji je izvoran, koji zaista potječe od onoga kome se pripisuje [autentični Picasso; autentičan tekst]; istinit, nepatvoren, vjerodostojan, zakonit, pravovaljan, izvorni, pravi.

Uz rječničke definicije nadodajemo sinonime kao što su:
integritet · vjerodostojnost · jedinstvenost · unikatnost · originalnost · individualnost · izražajnost · nepatvorenost · samosvojnost · autohtonost · ispravnost · proživljenost

Vrline koje karakteriziraju autentično ponašanje:

 • samopoštovanje - svijest o vlastitoj vrijednosti, našim jakim stranama i slabostima, pozitivnim i negativnim osobinama. Prihvaćati sebe onakvima kakvi jesmo, držati do sebe je preduvjet za autentičnost;
 • asertivnost - jasno izražavanje vlastitih potreba i principa je temelj autentičnosti;
 • samopouzdanje - pouzdanje u sebe, u svoje sposobnosti i mogućnosti; nezaobilazna odlika autentičnih;
 • neovisnost - samostalnost u odlučivanju i življenju; visoki stupanj neovisnosti o vanjskim okolnostima omogućava autentičnost i obrnuto;
 • hrabrost - svatko autentičan je ujedno i hrabar, jer se smjelo suprotstavlja većini i ne podilazi joj;
 • karizmatičnost - magnetička odlika koja čovjeka čini sposobnim da pridobije i druge za svoje ideje i da ih predvodi; nemoguća je bez autentičnosti;
 • Antonimi autentičnosti navedeni su niže u segmentu Zašto trebamo autentičnost
   
  intuitivnost - onaj koji slijedi svoju intuiciju, a ne druge, je autentičan;
 • dosljednost - dosljedno živjeti i raditi u skladu sa svojim etičkim uvjerenjima;
 • vjernost sebi - svojim principima, provjerenim uvjerenjima i vrijednostima;
 • iskrenost - govoriti istinu i ispuniti svoja obećanja, biti iskren prema sebi;
 • postenje - časno i ispravno postupati prema drugima;
 • izravnost - koristiti izraze koji jasno i izravno predočuju ono iza čega stojimo;
 • prisutnost duha - biti ovdje i sada, govoriti o tome što se događa upravo sada;
 • ekstravertnost - viši stupanj društvenosti, asertivnost, pričljivost/glagoljivost;
 • savjesnost  - discipliniranost, organiziranost, usmjerenost ka postignućima;
 • otvorenost - snažna intelektualna znatiželja, sklonost ka novitetima i raznolikosti ;
 • nekritičnost - iznositi svoje iskustvo, a ne svoje osude i kritike drugih;
 • originalnost - iznositi vlastite ideje, a ne tuđe;
 • kreativnost - kad smo autentični, povezani smo sa svojom dušom/nadsvijesti koja je izvor kreativnosti;
 • ljubav - kad smo svoji, lakše nam je voljeti sebe i sve ostale;
 • emocionalna stabilnost - kontrola nagona;
 • nevinost, čednost, čistoća - autentični se ne pretvaraju, pa im je karakter čist i nevin.

Prema ovoj dugačkoj listi vrlina koje se vežu uz autentičnost ili ih ona uzrokuje, može se shvatiti njezina ogromna važnost.

Osobna autentičnost je dosljednost i lojalnost vlastitim principima, privrženost temeljnim vrijednostima i svojoj osobnoj životnoj svrsi, stanje uravnoteženosti i cjelovitosti, moralni integritet.
Ona proizlazi iz oslanjanja na svoju intuiciju, djelovanja prema poticajima koji dolaze iz dubine vlastite duše.
Autentičnost bivanja je doživljavanje sebe u harmoniji sa svijetom, povjerenje da imamo pravo biti svoji, i da imamo jedinstvenu ulogu u svijetu.

 


Autentičnost nadvladava originalnost

"Ništa nije originalno. Prisvajaj tuđe ideje, kopiraj tuđa djela, uzmi od bilo čega što rezonira s inspiracijom ili daje tvojoj mašti oduška. Gutaj stare filmove, nove filmove, glazbu, knjige, slike, fotografije, pjesme, snove, slučajne razgovore, arhitekture, mostove, ulične znakove, drveće, oblake, forme vode, svjetla i sjene. Odaberi samo one stvari koje diraju tvoju dušu. Ako to učiniš, tvoj rad (i plagijat) će biti autentičan. Autentičnost je neprocjenjivo dragocjena, originalnost ne postoji. I ne trudi se skrivati svoje plagijatorstvo - veličaj to ako treba. U svakom slučaju, uvijek zapamti ono što je Jean-Luc Godard rekao: "Nema veze otkud uzmeš nešto - već gdje to dovedeš." "

-Jim Jarmush

   

Rubrike

Kutak za

Ostalo

Pokrovitelji

Pridruži nam se

E-program
Blagostanje
Ne propusti sudjelovati u ovom programu gdje ćeš saznati kako ostvariti i sreću i uspjeh na svim životnim poljima.
Opširnije »

Akcija
čarobno drvo
Čarobno drvo
Pozivamo te da sudjeluješ u ovoj akciji u kojoj svaki mjesec zajedno jačamo razne vrline, svladavamo pojedine mane i usvajamo korisne vještine.
Opširnije »

 


Postanite kum(a)
Životne škole »

Pomozite održavanje ovog članka kako bi mnogi imali priliku izražavati autentičnost za svoju dobrobit, ali i dobrobit čitave zajednice!

 


Søren Kierkegaard, Friedrich Nietzsche, Fiodor Dostojewski i Franz Kafka
Egzistencijalisti Søren Kierkegaard i Franz Kafka su cijenjeni od strane širokog spektra književnih kritičara i filozofa zbog toga što su u svojim djelima stavljali naglasak na subjektivnosti i važnost pojedinca, a ne grupe.
To je u skladu sa zagovaranjem autentičnosti.


»Autentičnost je nesmetano funkcioniranje nečije istinske ili suštinske prirode tijekom dnevnih poduzimanja.«
- Michael Kernis i Brian Goldman

 

Znanost o autentičnosti
Autentičnost je najosnovniji aspekt, suština čovjekovog blagostanja.
 
U većini gledišta standardnih struja psihološkog savjetovanja, na autentičnost se gleda kao najosnovniji aspekt čovjekovog blagostanja. (Horney, 1951; May, 1981; Rogers, 1961; Winnicott, 1965;Yalom, 1980)  Ovi znanstvenici vide autentičnost ne samo kao aspekt ili preduvjet za blagostanje, nego čak kao suštinu blagostanja i zdravog funkcioniranja. Pa tako, smatra se da odstupanje od autentičnosti uzrokuje porast psihopatologije - abnormalne psihičke pojave (preosjetljivost, halucinacije, zaboravljanje, logičke funkcije i sl.). Iz svih znanstvenih studija proizlazi da je autentičnost jedan od najjačih predskazivača blagostanja i svakako njegov integralni dio. Sva istraživanja ukazuju na to da bez autentičnosti nema blagostanja!
U svojoj znanstvenoj studiji Goldman i Kernis (2002) postavili su brojnim ispitanicima 60 pitanja dizajniranih za mjerenje autentičnosti, i uočili snažnu korelaciju između autentičnosti i samopoštovanja i blagostanja.

"Nije me toliko briga što sam drugima, koliko ono što sam sebi."
-
Michel de Montaigne
Francuski pisac Michel de Montaigne je jednom prilikom izjavio: "Najbolja stvar na svijetu je znati kako pripadati samome sebi." Ideja o osobi koja misli o sebi kao o pojedincu - s jasnim, svojstvenim identitetom i jedinstvenim unutarnjim životom - bio je jedan od značajnijih doprinosa Renesanse. Naš najdublji osjećaj individualnosti nadahnjuje nas da živimo život na svoj način. A ako je taj osjećaj osobne usklađenosti konzistentan i u skladu s našim individualnim vrijednostima, onda bi se moglo reći da živimo autentično.

Autentičnost je centralna komponenta karaktera. Kaže se da ima karakter ili da je karakteran onaj koji djeluje autentično, s integritetom, u skladu sa svojom prirodom, "na svoju ruku", koji ima svoj stil.

Autentičnost je jedna od vrlina pomoću koje biće djeluje u odnosu na pritiske izvana.

Čak i kad nemamo vjere i puni smo sumnje u sebe, možemo djelovati autentično, u skladu sa svojim temeljnim vrijednostima. Majka Tereza je bila puna sumnje, kako otkrivaju njezini memoari. Ali ona je autentična svetica, jer je uvijek ili većinom djelovala kao svetica.
Psihoanalitičar i autor Erich Fromm smatra autentičnost pozitivnim ishodom prosvijećene i informirane motivacije, a ne puko odbacivanje očekivanja drugih.
 

»Autentičnost je, po meni, držati se svoje riječi, a ne biti to što jesmo.«
- Seth Godin
 
Autentičnost je vrlina koja izražava djelovanje, više nego bivanje pojedinca - predstavljati sebe u pravom svjetlu, govoriti istinu, djelovati u skladu sa svojom prirodom, s vlastitim vrijednostima i potrebama, bez kompromisa, prenemaganja i straha, očuvati samosvojnost (svojstvo onoga koji koji ima svoja, posebna obilježja; poseban, karakterističan, specifičan), ne slijediti druge već "svoju zvijezdu", ne uzmicati pred izazovima i teškoćama, oduprijeti se štetnim i ograničavajućim utjecajima iz okoline, živjeti život po svome i pustiti druge da žive po njihovom (čak i ako nam se to ne sviđa).

Razlog zašto se autentičnost svodi više na djelovanje nego na bivanje je taj, što je biti autentičan vrlo apstraktan koncept. Što uopće znači biti jedinstven, vjerodostojan i svoj? Netko može biti sve to, a još uvijek ne biti autentičan. Primjer su razni buntovnici koji se ne žele uklopiti u društvo. Oni mogu imati sebi svojstven stil oblačenja, izražavanja i ponašanja, ali ako to čine iz buntovničkih razloga ili zato da bi na sebe privukli pažnju, to nije autentičnost. U protivnom, ako je njihovo buntovništvo način da se odupru utjecajima koji umanjuju njihovu individualnu vrijednost, u svrhu donošenja neke vrijednosti zajednici, onda buntovnost prelazi u domenu smjelosti. Sama po sebi, bez ikakvog smisla, buntovnost nije vrlina i ne može odražavati autentičnost. Iako buntovnici imaju mnoge vrline, autentičnost nije nužno jedna od njih.

Autentičnost nije buntovništvo per se, kršenje kulturnih normi, nastranost, ekscentričnost, razuzdanost i slično.
Nije autentično imati vlastito mišljenje, jer tu ponosnu svojinu ima svaka budala, a ne samo bistri.
Nije autentičan nijedan pozer, koji se pretvara da je drugačiji od drugih i svoj.
Biti različit od drugih ni u kojem slučaju ne znači biti autentičan.
Autentičnost nije biti različit od drugih, nego biti svoj. Budi ono što jesi u dubini svoje duše!
Ima nas koji mislimo da smo pali s drugog planeta jer se razlikujemo od većine. To nas ne čini autentičnima.
Ako ćemo iskreno, svi smo različiti, iako mnogi to ne pokazuju, i istodobno smo svi jednaki u mnogočemu. To uopće nije bit.
Postoje milijuni anonimnih ljudi koji su buntovni, ekscentrični, drugačiji od drugih, no nisu ostvarili uspjeh ni sreću u životu, jer nisu autentični.

»Nemoj biti ni konformist, niti pobunjenik, jer to je slična stvar. Nađi svoj vlastiti put, i drži ga se.«
- Paul Vixie
 

Samo idiot smatra da je razuzdanost izražavanje autentičnosti i slobode. Razuzdanost je nesvjesna sloboda tj. sloboda da se bude nesvjestan bez namjere da se postane svjestan. Pritom se naročito misli na nesvjesnost o istinskim vrijednostima i prirodnim zakonima kojima je reguliran svijet i život. Razuzdane osobe održavaju nesvjesnost i protive se svakoj disciplini uključujući vrlinu samodisciplinu. Njihov život se ne temelji na kultiviranju vrlina već na protivljenju postojećem, kao i na manama poput hedonizma. Pogotovo je pokazatelj neautentičnosti i destruktivnosti taj kad je osobna razuzdanost na tuđu (i vlastitu) štetu. Njihove parole su "Budi svoj", "Radi što hoćeš", "Svako vidi realnost na svoj način". Čovjekova duša je produžena ruka Stvoritelja, a razuzdanost je destruktivna a ne konstruktivna i predočava odvojenost ili otcjepljenje od svemogućeg Izvora. Zato razuzdani ljudi imaju puno problema. Rješenje je u preoblikovanju razuzdanosti u autentičnost.

Tanka je linija između autentičnosti i nekih mana kao što su egoizam, sebičnost, narcisoidnost, taština i hedonizam. Iako su čista suprotnost, lako je pobrkati jedno s drugim. Znaš da si autentičan/na tek kad ne padaš u napast ovim slabostima, kad si slobodan/na od njih. Jer, autentičnost je to što jest samo onda kad je vrlina, kad nikome ne nanosi štetu, već naprotiv, kad donosi neku vrijednost.

 

 

Lako je brkati autentično ponašanje s egzistencijalnom krizom.
Ana Karenjina, slavni lik istoimenog Tolstojevog romana, i njoj slični pojedinci koji slijedeći srce riskiraju sve, žrtvuju ugled i ostavljaju obitelj, nisu nužno autentični.

Autentičnost koja se ne bazira na bezuvjetnoj ljubavi, poštovanju, ispravnosti i drugim vrlinama, nije autentičnost, kao što zebra bez pruga nije zebra. Kad je prate razdražljivost, očaj, preljub i nemoralno ponašanje, autentičnost nije ono za što se prikazuje. Autentičnost je prava samo onda kad je prate pozitivne karakteristike i kad pridonosi razvoju kako pojedinca, tako i zajednice.

U zadnje vrijeme nastala je velika pomama za autentičnosti, pa je mnogi pozeri svojataju i mnoge reklamne kampanje gotovo zloupotrebljavaju. Što je stvarno autentično teško je razlučiti u moru pojava i pojavnosti, ali se autentično djelovanje puno lakše da prepoznati po svojoj dopadnosti.
Istina, privlače nas tvrtke koje odišu autentičnošću, kao recimo "Apple" sa svojim originalnim i inovativnim proizvodima. Mnoge druge tvrtke koje kopiraju njihove proizvode, iako imaju duplo nižu cijenu proizvoda, imaju puno manju profitabilnost i naklonost javnosti. Autentičnost se traži i isplati!
Mnogi se pitaju kako to da neko originalno umjetničko djelo ima mnogostruko veću vrijednost od kopije, čak i kad je kopija tehnički bolja i nije oštećena poput originala. Odgovor leži upravo u autentičnosti. Veliku vrijednost nekom djelu daje upravo njegova autentičnost i autentičnost stvoritelja tog djela. To je ono što se cijeni. Iako su mnogi zgrnuli bogatstvo kopiranjem nekoga ili nečega, bogatstvo im nije donijelo blagostanje.
Jedan je Bruce Lee. Iako je autentičnost kardinalna vrlina, sama po sebi nije dovoljna da bi se održalo blagostanje. Potrebno je imati i druge vrline kao što su mudrost, ljubav, odgovornost, zahvalnost itd, kao i imati snagu karaktera da se odupremo slabostima kao što su ovisnost, arogancija, taština, oholost, pohlepa i slično. Zbog toga i autentični ljudi stradavaju prerano. Bruce Lee, James Dean, Elvis Presley, Andy Warhol, Michael Jackson samo su neke od autentičnih zvijezda koje su slijedile svoju zvijezdu i dostigle vrhunce popularnosti, ali sama autentičnost ih tu nije dugo održala. Autentičnost je kao zvijezda vodilja, vodi nas do blagostanja, pomoću nje briljiramo, ali njezina svjetlost nije dostatna za trajnu lakoću postojanja. Autentičnost uspostavlja blagostanje, ali ga ne održava. Za to su odgovorne druge spomenute vrline.

Kad smo već spomenuli tragične sudbine nekih idola za koje postoji konsenzus da se radi o autentičnim individualcima, red je da skinemo kapu i onima koji su svoju autentičnost znali ne samo izraziti za uzlaz već i za opstanak na vrhu:

 

 

 

 

 

 

"Teška vremena probuđuju instinktivnu želju za autentičnošću."
- Coco Chanel

 

Tko je autentičan, a tko nije

Svi idoli se odlikuju autentičnošću. Ne mislimo na one koji danas jesu a sutra nisu, već na one koji su postojani. Idolopoklonstvo su zaslužili prvenstveno svojom autentičnošću, jedinstvenošću, originalnošću, karizmatičnošću...

Svi geniji se odlikuju autentičnošću.

Obično se ekscentričnost brka s autentičnošću. Jedno ne isključuje drugo, ali ni ne uključuje. Autentičnost je uvijek povezana isključivo uz konstruktivno i pozitivno. Zato za sve one koji autentičnost izražavaju u kontekstu svoje životne svrhe, koja pridonosi napretku društva, ukidanju besmislenih barijera i širenju horizonata, umjesto u destruktivne svrhe, možemo reći da su autentični. Spomenimo neke koji nisu završili tragično, jer su uspjeli objediniti svoje ostale vrline s vrlinom autentičnosti - Bob Dylan, Madonna, Björk, Josipa Lisac, Lady Gaga, Coco Chanel, Ivan Generalić, Woody Allen, Forrest Gump, Ćiro Blažević, Goran Bregović, Walt Disney, Dalaj Lama, Nelson Mandela, Aung San Suu Kyi... lista je podugačka, a uključuje i poznate i nepoznate koji su našli svoj autohtoni izričaj. Ne mora nam se svima svidjeti njihovo stvaralaštvo ni ideje, pa čak niti njihove osobnosti, jer nije sve za svakoga, ali bit je uočiti da ih je upravo njihova autentičnost dovela među zvijezde, pa može i nas.

Spomenimo i primjer slavnog američkog ragbijaša Rosey Griera, koji je prestankom svoje sportske karijere otkrio da je u duši osoba koja voli izrađivati goblene, pa se tome ozbiljno posvetio i o tome i knjigu napisao. Koji se muškarac usudi priznati da voli nešto što je inače poznato kao ženska djelatnost ili aktivnost? Samo autentični i hrabri. Rosey je bio i ostao oličenje snage i muževnosti kroz svoju sportsku karijeru, što mu nitko nije mogao osporiti time što se bavio izradom goblena. Rekao je da ga to opušta i ispunjava. Pa zašto ne?! Mnogim ženama je ova smjelost i senzibilnost seksipilnija od naganjanja lopte.
Osim toga u procesu izražavanja svoje autentičnosti, nakon slavne sportske karijere za New York Giantse i LA Rams, osim ručnog rada posvetio se novom pozivu - postao je kršćanski svećenik. Usto, njegova autentičnost i karizmatičnost osigurale su mu uloge u mnogobrojnim filmovima, serijama i TV show-ovima (preko 70 nastupa).

Autentični su svi oni pojedinci koji se ne konformiraju s društvom i ne kompromitiraju svoje temeljne vrijednosti, nego su odlučili biti slobodni i svoji, dosljedni i iskreni. Kod njih stoga nema raskoraka između onoga što kažu i onoga što misle, između onoga što čine i onoga što osjećaju. Kod autentičnosti ne govori se jedno, a čini drugo.
Autentični ljudi vode ispunjen i slobodan život, ne žale se ni prigovaraju i nemaju potrebu dominirati nad drugima. Jasni su u svom mišljenju i osjećanjima i lako se izražavaju, jer se nemaju potrebu pretvarati. Kreativni su, otvoreni za nova iskustva, spontani, opušteni, imaju smisao za humor i ljubav im je na prvom mjestu - bave se onim što vole i budući da su u doticaju sa svojim vrijednostima i vrlinama, romantična ljubav im cvjeta. Pojedinci koji nastoje živjeti autentično često vode neobične živote, koji se razlikuju od ustaljenih kulturnih normi.

Znamo da nismo autentični kad osjećamo da nismo u dodiru sa svojom prirodom, kad radimo posao koji ne volimo, družimo se s ljudima koje iza leđa ogovaramo, kad smo bezvoljni, depresivni i anksiozni. To su sve simptomi za slabost zvanu "neautentičnost", za koju imamo ovdje lijek - niže u segmentu Kako postati autentičan/na.

Nisu autentični

 • pomodari - oni koji slijepo slijede modne trendove, koji se stalno vladaju, odijevaju itd. u skladu s trenutačnim pomodnostima;
 • prodane duše kapitalizma - oni koji se zbog posla i novca povinuju nekom autoritetu. U  ovu kategoriju   spada većina zaposlenih koji i dalje rade svoj posao iako ga ne vole i/ili se ne slažu s politikom i etikom tvrtke ili organizacije za koju rade.
 • oponašatelji - oni koji temelje svoj život na tuđim principima, uputama i stilu, umjesto na svojim;
 • licemjeri, dvoličnjaci, himbenici, hipokriti i podlaci - oni koji se predstavljaju kao dobri i ispravni, koji prikrivaju svoju pravu prirodu, hineći osjećaje i stavove koji nisu njihovi; koji se dodvoravaju drugima radi neke koristi;
 • pretenciozni - koji se pred drugima prave važni; razmetljivi, umišljeni, uobraženi;
 • postoji deficit ove vrline u politici i među liderima - političari i lideri bez karaktera su rastrgani između želje za osobnim uspjehom i popularnosti među ljudima, tako da u tom procesu izgube autentičnost, tj. realnost svoga vlastitog bića. Oni s karakterom svoj identitet nalaze u sebi samima i ponašaju se u skladu s onim jedinstvenim za što ih je Bog stvorio.

 


Kada je pitaju što je njena najveća vrlina, Claudia Schiffer odgovara - autentičnost.

Kviz autentičnosti

Procijeni koliko si autentičan/na pomoću ovog kviza. Ne brini ako nisi skroz siguran/na za neki odgovor, označi onako kako ti prvo padne napamet, i pritom budi potpuno iskren(a) prema sebi. Ovo nije test, već kviz.

Osjećam se kao da ne poznajem samog/u sebe vrlo dobro .
Osjećam se izvan dodira sa "stvarnim/om sobom".
Osjećam se otuđen(a) od sebe.
Ne znam kako se stvarno osjećam.
Moram sakrivati kako se osjećam iznutra.
Obično činim ono što mi drugi ljudi kažu da učinim.
Drugi ljudi uvelike utječu na mene.
Tuđa mišljenja jako utječu na mene ( i moje djelovanje).
Jako mi je stalo što drugi misle o meni.
Uvijek osjećam da je potrebno učiniti ono što drugi očekuju od mene da učinim.
Osjećam pritisak da se moram ponašati na određeni način.
Obično se smijem, jer se drugi ljudi smiju.
Ne mogu uvijek najbolje izraziti sebe, svoju osobnost.

U dodiru sam s "pravim Ja."
Uvijek stojim iza onog što vjerujem.
Ja sam vjeran/na sebi u većini situacija.
Mislim da je bolje biti svoj, nego biti popularan.
Živim u skladu sa svojim vrijednostima i uvjerenjima.
Lakše mi se slagati s ljudima kad sam prirodan/na, onakav/va kakav/va jesam.
Moje dnevno ponašanje odražava "pravog/u mene".
Mogu slobodno biti ono što jesam u svojim svakodnevnim aktivnostima.
U dodiru sam sa svim svojim osjećajima.
Osjećam se slobodan/na izraziti svoje osjećaje drugima.
Osjećam da radim stvari koje su prave za mene.
Ne sviđaju mi se ljudi koji se pretvaraju da su nešto što nisu.
Činim kako mi je volja u životu. Samostalno donosim životne odluke.
Živim na način na koji se najbolje izražavam.

 


 

 

 

 

 

 

 

Uzrok neautentičnosti

Iako nas okolina manipulira i sputava u izražavanju autentičnosti, ipak, na kraju krajeva, odgovornost je na svakom od nas koliko to dopuštamo, a dopuštamo to iz neznanja. Tko ne poznaje vrijednost autentičnosti, ne poduzima dovoljno za njezino izražavanje, pa možemo reći da je jedan od glavnih uzroka neautentičnosti neznanje.

Popis većine uzroka i zapreka:

 • neznanje - zablude o tome što donosi blagostanje; iluzije da se kroz život moramo probijati dvoličnošću i konformizmom;

 • nazadno društvo - društvene norme, uvjetovanje i pritisak okoline da se bude određeni tip osobe, da se izgleda na određeni način i da se usvoji određeni način življenja, utječe na one slabije duhom da se prilagode zahtjevima društva i društvenim normama bez prethodnog preispitivanja i provjera valjanosti;

 • kulturne norme - koliko god nas kultura obogaćuje, toliko nas i osiromašuje, jer nas ograničava i nastoji definirati prema svojim vrijednostima; posebno su kulturne norme zapreka zadržavanju autentičnosti kad putujemo i živimo u drugim kulturama, koje očekuju da se odreknemo svojih i držimo njihovih normi, kao što za to postoji izreka ''Kad si u Rimu, ponašaj se poput Rimljanina'' - ulomak iz romana "Čarobno drvo" na ovu temu ».

 • načela određene generacije - svaka generacija stvara svoje ideje, vrednovanja itd., koji proizlaze iz njezina duha. Normalno je da pripadnici jedne generacije podlegnu tim tvorevinama i uzmu ih pod svoje. To nije ništa loše, dokle god se ne suprotstavlja vrijednostima koje svatko od nas ima u svojoj duši. Činiti nešto samo zato što to svi čine je glupo i neautentično, ali ako se to čini jer se vlastitim vrednovanjem došlo do samostalnog zaključka da su ideali vlastite generacije prikladni i dobri, onda je to prihvaćanje autentično. S druge strane, autentičnost pojedinaca starijih generacija može biti dovedena u opasnost degeneracijama i inovacijama koje su uveli novi naraštaji.

 • ideologija, demagogija, propaganda, manipulacija, teror - sve to opoziva autentičnost pojedinca i umanjuje njegovu vrijednost; svi smo mi kad-tad žrtve neke ideologije i manipulacije, koje su nam nametnute rođenjem, obrazovanjem, zapošljavanjem, religijom, politikom itd.
  Svaki kolektivizam, uključujući komunizam, sekte i korporacije, stavlja interese i potrebe kolektiva ispred individualnih, pa je ideološki protiv autentičnosti pojedinca, osim ako se ne radi o modernim, sofisticiranim korporacijama kao što je, recimo, .
  Većina religija su ustrojene tako da autentičan može biti samo vjerski poglavar i još poneki nadstojnik, dakle pastiri, a za sljedbenike, tj. stado, predodređena je i predviđena neautentičnost. Od njih se očekuje da slijepo slijede vrhovni nauk, automatski usvoje njihove vrijednosti i po mogućnosti ne razmišljaju svojom glavom, jer se na svako preispitivanje dogmi gleda kao na grijeh. To se ne odnosi na budizam i vjerojatno još neke druge religije, koje nemaju hijerarhije ni dogme.

 • globalizacija - globalizam kao sustav osporava ljudsku autentičnost i sustavno je zanemaruje ili čak aktivno podriva, jer je njegova premisa provedba procesa povezivanja i međusobne ovisnosti svih naroda u svrhu profitabilnosti. Za potrebe održivosti sustava i profita zahtijeva se podilaženje normama sustava, koje negiraju autohtonost i autentičnost pojedinih dijelova sustava, čija je jedinka također i svaki pojedinac.

 • roditelji - roditelji koji svojoj djeci nameću svoja uvjerenja i vrijednosti, čak i onda kad je očito da njima nisu donijela ništa dobro, jer teško žive ili žive neispunjenim životom;

 • poistovjećivanje s idolima i/ili nekom grupom u većini slučajeva potiskuje autentičnost;

 • potreba za pripadanjem - teško je biti svoj, kad se želimo dodvoriti drugima;

 • slabosti - kvaliteta autentičnosti ne može doći do izražaja kad padamo u napast raznih "zloduha" kao što su strah, neiskrenost, bezvrijednost, sram, vezanost, ovisnost, nepoštenje, kompromitiranje, dvoličnost itd.

 • materijalizam - ignoriranje vlastitih moralnih načela kako bi se ugodnije živjelo i postigla prividna sigurnost;

 • koristoljublje - pretjerano izražena sklonost stjecanju materijalnih dobara ili položaja u društvu, dodvoravanje drugima radi neke koristi navodi na kompromise i odmak od autentičnosti;

 • navike - naučeno ponašanje po liniji manjeg otpora postaje dio naše svakodnevice. Neke navike koje smo preuzeli od drugih, ako ih ne preispitamo u odnosu na vlastite vrijednosti, postaju opasne za održanje autentičnosti;

 • igranje uloga - različite uloge u životu zahtijevaju od nas različite kvalitete, koje po zadanim vrijednostima "odigramo" i nakon nekog vremena izgubimo osjećaj za svoju osobnost. Nismo isti u svim ulogama, što nas zna rastrgati na dubljim nivoima svijesti i oduzeti nam autentičnost. Čak i u pojedinoj ulozi rijetko tko teži za autentičnošću, i nastoji biti onakav kakav drugi žele da bude. Postoje uvriježene norme kako bi se trebao roditelj ponašati, a kako dijete, kako šef, a kako podređeni, kako muškarac, a kako žena itd. Uobičajeno je prihvatiti stereotipe tih uloga, i ne misliti na autentični izričaj. Sve naše maske znaju postati dio nas i otežati nam prepoznavanje samoga sebe u ogledalu.

 • kalupi - umjesto da uživamo u tome tko smo, kao i u tome da dolazimo u različitim “bojama i oblicima” , često se, umjesto toga, imamo običaj konformirati u neki, popularni ili općeprihvaćeni kalup, i očekivati isto od drugih. Kalupi i obrasci imaju svoje draži i pripadaju zoni komfora pa su zato mnogima primamljivi, pogotovo ako ukalupljivanje donosi neku korist. Naravno, kalup ne može odražavati autentičnost, jer je modeliran vanjskim faktorima, umjesto unutarnjim.

 • prezauzetost - uz sve tekuće obveze i zaokupljenost modernim tehnologijama, imamo sve manje vremena za preispitivanje vlastitih uvjerenja, za tišinu u kojoj se pronalazi autentičnost. Zbog toga prihvaćamo standardne vrijednosti za koje često osjećamo da su isprazne i prolazne, no prihvaćamo ih jer svi to čine, i slijedimo "istine" onih najglasnijih samo zato što uspjevaju nadglasati ostale, uključujući nas same.

 • zadovoljavanje malim stvarima - kaže se da je dobro neprijatelj odličnog, jer kad nam je dobro, skloni smo se opustiti i ne riskirati i to malo što imamo, iako nas to ograničava. Nametnute vrijednosti nisu uvijek loše, pa kad su dobre, čak i ako nisu naše i nisu savršene, prihvaćamo ih i tako zanemarujemo autentičnije, vlastite vrijednosti. Linijom manjeg otpora slijedimo tokove kojima nas život usmjerava, izbjegavajući imperativ da sami mislimo ili ponovno promišljamo o važnim pitanjima. Lakše je zadovoljiti se malim i okrivljavati "velike", nego preuzeti odgovornost za svoj život i upregnuti svoju autentičnost.

      Priča

      Ružno pače
      Hans Christian Andersen
 

Svatko tko je ikada zabrinut hoće li biti prihvaćen u društvu u kojem lijepa vanjština ima prednost nad unutarnjim kvalitetama, može se utješiti dirljivom pričom o pačetu koje pati jer je drukčije od ostalih, da bi se ispostavilo da uopće nije pače nego labud, koji je zabunom završio u leglu patke.

Mnogi, koji se osjećaju kao da ne pripadaju obitelji ili svojoj široj zajednici, mogu se utješiti ovom happy-end pričom, koja progovara o traumi odrastanja, potrebi za autentičnošću i ustrajnošću pri ostvarenju vlastitih snova, ma kako god teško ostvarivi oni bili, kao i o nerazumijevanju sredine te strahu od nečeg nepoznatog i drugačijeg. Svi ovi problemi nalaze svoje rješenje u ovoj inspirativnoj priči.

Pouka: Kao i ružno pače, tako se i svi mi ponekad osjećamo "ružnima" i neprihvaćenima, sve dok ne prepoznamo tko smo zapravo. Dokle god imamo krivu sliku o sebi i ne djelujemo po svojoj pravoj prirodi, osjećat ćemo se neprijatno. Sve što trebamo je prepoznati, osvijestiti tko smo i što smo, izraziti svoju autentičnost, pa će sve sjesti na svoje mjesto u životu.
Hans Christian Andersen nas uči da je izgled promjenjiv te da u svakom trenutku netko može iz ružnog pačeta postati labud, čemu uostalom svjedočimo svakog dana.

Cijela priča se može pročitati ovdje:http://bibijana-majglad.blogspot.de
Pogledaj predstavu u Zagrebu: Ružno pače - Zagrebačko kazalište mladih

 

 

 

 

"Autentičnost je usklađivanje glave, usta, srca i nogu - razmišljati, govoriti, osjećati, i činiti istu stvar - dosljedno. To izgrađuje povjerenje, a sljedbenici vole vođe kojima mogu vjerovati."
- Lance Secretan
 

 

 

 

 

 

"Neki pisci brkaju autentičnost, koja bi im trebali uvijek biti cilj, s originalnosti, za koju ih ne bi trebali biti briga."
- W. H. Auden

 

 

 

 

 Zašto trebamo autentičnost

Autentičnost trebamo prije svega za ostvarenje blagostanja. Autentičnost je uz ljubav i mudrost najvažnija vrlina za uspostavljanje blagostanja. Ove tri vrline čine sveto trojstvo blagostanja. Svako ljudsko biće treba biti autentično, ako ne želi biti ovca cijeli život. Slijepo slijediti druge, pa čak i društvene norme, bez vlastitog propitivanja i usavršavanja, onemogućava uspostavu vlastitog sveopćeg blagostanja.

Uz pomoć autentičnosti spoznajemo tko smo, što je smisao našeg života, koja je naša svrha u ovom životu i koji je naš poziv pomoću kojeg možemo pridonijeti svijetu u kojem živimo. Kad spoznamo odgovore na sva ova pitanja, znamo što nam je činiti kako bismo ostvarili sklad i blagostanje.

Samoaktualizacija je preduvjet za blagostanje, a posljedica autentičnosti (autentičnost → samoaktualizacija → blagostanje). Samoaktualizacija ili samoostvarenje je otkrivanje autentične svojstvenosti i autentičnog življenja, ostvarivanje naših unutarnjih potencijala, prijelaz iz mogućnosti (potencijalnosti) u čin (stvarnost). Svaki čovjek ima životni zadatak da aktualizira svoje specifične potencijale, što se zove samoaktualizacija. Da bi to postigao, on mora živjeti svojim autentičnim životom, tj. živjeti s jedne strane u skladu sa općeljudskom prirodom, ali ujedno i u skladu sa svojom individualnom prirodom - izražavati individualne sposobnosti, ideale, vrijednosti i težnje. Dakle, autentičnost je važna za aktualizaciju vlastite biti (osnovno određenje nekog bića, ukupnost glavnih svojstava);

Sprečava depresiju, apatiju, tjeskobu, neurotičnost, alkoholizam i mnoge druge duševne poremećaje - Kako smo već spomenuli, znanstveno je dokazano da nedostatak autentičnosti uzrokuje porast psihopatologije. Znanstvenici Neff i Harter ispitali su ljude koji su imali običaj svoje potrebe potčinjavati tuđima kako bi izbjegli sukob, prihvaćajući vanjski utjecaj. Osobe koje su se subjektivno osjećale neautentično, iskazale su niže razine samopoštovanja i više razine depresije.
Usto, egzistencijalisti (egzistencijalistički pisci kao što su Sören Kierkegaard, Martin Heidegger, i Jean-Paul Sartre) tvrde da, ako osoba ne živi autentično svoj život, tada gubi smisao i može zapasti u kroničnu tjeskobu, dosadu i očaj. Svi mi imamo slobodu odabrati instant rješenja i uzbuđenja kako bi izbjegli odgovornost za autentično življenje, kao što je anesteziranje sebe lijekovima, alkoholom ili drogama, življenje u iluzijama itd., ali isto tako imamo slobodu i moć odabrati suprotnost - autentičnost.

Autentičnost omogućava slobodu, jer nas oslobađa potrebe da udovoljavamo drugima i ispunjavamo tuđa očekivanja. Kad smo autentični, slobodni smo od svih očekivanja koje nam nameće društvo, ali i od mnogih napasti kao što su: kompromiserstvo, konformizam, dodvoravanje, apatija, neiskrenost, laganje, korupcija, dvoličnost, sramota, bezvrijednost, inferiornost itd. Potpuna sloboda i neovisnost postoje samo kada pojedinac misli, osjeća i odlučuje za sebe.

Autentičnost sprječava jačanje pojedinih mana i slabosti.
Nedostatak autentičnosti uzrokuje slabosti i mane
kao što su:

  • kompromiserstvo - djelovanje i svojstvo onoga tko je sklon nepotrebnim kompromisima u situacijama kada se traži odlučnost i autentičnost; prilagođavanje (pod bilo koju cijenu);
  • dodvoravanje, ulagivanje, ulizivanje -nastojanje da se laskanjem i podilaženjem stekne nečija naklonost;
  • konformizam - prihvaćanje mišljenja, standarda ponašanja, vrijednosti i općih pravila drugih u pomanjkanju hrabrosti ili iz taktike, a bez iskrenog uvjerenja;
  • oportunizam - beznačelno, neprincipijelno prilagođavanje prilikama u političkom i javnom životu; priklanjanje jačoj strani da bi se postigao često moralno problematičan materijalni probitak ili društvena promocija;
  • dvoličnost;
  • licemjernost - prikrivanje svog karaktera, svoje prirode, lažno prikazivanje vrlina, pretvaranje onoga koji se prikazuje moralnim ili časnim, a ima drugačije namjere;
  • neiskrenost;
  • prijetvornost - pretvaranje;
  • patvorenost - oponašanje, krivotvorenost, falsificiranost, imitacija;
  • obmanjivanje, varanje, laganje, korupcija,;
  • pretencioznost - umišljenost, uobraženost;
  • pomodarstvo - povođenje za modom;
  • indisponiranost - bezvoljnost, neraspoloženje; stanje izvan forme, bez volje;
  • slabost karaktera - nedostatak samopoštovanja i dostojanstva;
  • siromaštvo duha;
  • duševna poremećenost - čovjekova duša teži tome da se autentično izrazi, a kad je u tome sputana, osoba postaje poremećena, neuljudna razdražljiva i slično;
  • otuđenost - kad čovjek ne djeluje u skladu sa svojom prirodom, dolazi do otuđenja od sebe, a potom i od drugih;
  • i mnoge druge - apatija, sramota, bezvrijednost, inferiornost...

 sprečava otuđenje - autentičnost sprječava duhovno udaljavanje i osjećaj odvojenosti, što je sve učestalija pojava u modernom društvu, u kojem se ljudi sve više okreću materijalnim stvarima;

obnavlja neponovljivost čovjeka - svatko od nas je jedinstven i neponovljiv, samo što većina nije toga svjesna, pa nastoji biti kao drugi. Kroz razvijanje autentičnosti, razvijamo osjećaj svoje osobitosti. To nas ne čini superiornijima od drugih, jer su i oni na svoj način osobiti, već nam daje snage da svoju osobitost upotrijebimo za ostvarenje neke više svrhe, tj. naše životne svrhe;

pruža prednost pred svim drugim neautentičnim pojedincima - kako u poslu, tako i u međuljudskim odnosima;

za genijalnost - biti inventivan, isticati se ili biti zaslužan za istaknuto stvaralaštvo može samo netko tko je autentičan i slijedi svoju intuiciju;

ako se ne želimo prometnuti u osrednjost - autentičnost izravno ometa interese koji su konstruirali stereotipe. Osrednji smo kad se priklanjamo stereotipovima. Osrednjost je zaostajanje svojstveno svakome tko se odupire unutarnjim poticajima za autentičnošću, stvaranju vlastitih uvjerenja koja se temelje na vlastitom iskustvu i inspiracijama vlastite duše/nadsvijesti;

za otklanjanje agresivnosti - mnoge osobe koje ne izražavaju svoju autentičnost, ne aktualiziraju sebe i svoje potencijale. Oni preobražavaju vlastiti neisprofilirani identitet i svoje neispunjene ambicije u ulogu grubijana.

za nadahnuće - naš najdublji osjećaj individualnosti nadahnjuje nas da svoje živote živimo autentično.


Basna "Kokoš i orao"

Ženka orla ostavila je svoje jaje u blizini kokošinjca. Jedna je kokoš to jaje prisvojila, ležala je na njemu i izlegao se mali orao. Kokoši su ga prihvatile kao pile koje malo drugačije izgleda. Život je tekao dalje i mali orao je rastao tražeći sjemenke i zrnje kao i ostale kokoši.
Jednog dana dok je, kao i obično, tražio hranu sa svojom “obitelji”, mladi orao je, visoko na nebu, ugledao veliku pticu širom raširenih krila. Bio je zapanjen i raspitao se kod starije koke: “Tko je to?”
“To je orao, kralj svih ptica.” - odgovorila je koka.
Mladi je orao upitao: “Mogu li i ja tako letjeti?”
A odgovor je bio: “Naravno da ne možeš, budalo! Mi smo kokoši, zar to ne znaš? Naša krila nisu dovoljno jaka da bismo mogli tako letjeti.”
Mladi je orao shvatio, ali negdje duboko u sebi osjetio je snažnu potrebu da vidi svijet, da leti visoko i hrabro se otisne na moćnim vjetrovima promjene... Bio je tužan dok se pitao, zašto se morao roditi kao kokoš? Zašto se nije mogao roditi kao orao i visoko letjeti?
Dok je tako razmišljao, duboko je uzdahnuo i nastavio tražiti zrnje i sjemenke.
 

ZAŠTO TO NAPLAĆUJEMO
Kvalitetna izrada svakog modula zahtijeva mjesec-dva intenzivnog rada i truda nekoliko ljudi koji onda radeći ovo ne mogu na drugi način prihodovati svojoj obitelji, stoga trebaju biti plaćeni, pogotovo jer se radi o ljudima čiji je talent na visokoj cijeni.
Kao što vi svoj posao ne želite raditi besplatno, tako nemojte očekivati da drugi to čine. Ako želite da čitav sadržaj našeg portala bude besplatan, podržite nas u našoj misiji - uplatite članarinu i/ili volontirajte s nama, angažirajte se na bilo koji način. Što god činili, molimo vas, nemojte očekivati nešto za ništa, tj. samo primati, a ništa davati jer takav odnos prema životu garantira neuspjeh, patnju i siromaštvo, između ostalog. Što sijemo, to žanjemo. Davanjem dobivamo!

   Kako postati autentičan/na

Nastavak ovog modula, koji je najvažniji i najbolji dio jer u njemu otkrivamo konkretne načine kako svoju autentičnost aktivirati i kultivirati, rezerviran je samo za sudionike nekog od naših online tečajeva, za VIP članove kao i za one koji nam se revanširaju.

Da biste mogli dalje čitati ovaj modul i dobiti konkretne savjete, molimo učinite po izboru:
- prijavite se na naš e-tečaj (provjerite nastavni plan da vidite kad je u planu) ili
- učlanite se kod nas kao VIP član ili
- kompenzirajte - umjesto plaćanja novcem, "platite" nečim drugim - kontaktirajte nas s ponudom
- volontirajte - umjesto plaćanja novcem, odradite nešto u protuvrijednosti
- prevedite članak/modul na engleski ili njemački jezik i dobit ćete ga besplatno - kontakt

Jedinstvena ponuda!
Besplatno do ovog i svih drugih cjelokupnih modula
Dobit ćete dostup svim našim premium sadržajima, odnosno kompletnim modulima svih naših tečajeva, tj. cjelokupnog programa Životne škole (u vrijednosti od preko 1.000 €) ako prevedete samo jedan naš članak/modul na engleski ili njemački jezik! Amateri su dobrodošli, ali ne uvažavamo prijevode preko Google automatskog prevoditelja s minimalnim korekturama (to bismo mogli i sami) jer prijevod treba biti u duhu jezika a ne doslovan. Dobit ćete VIP članstvo sa svim pogodnostima - za prijevod samo jednog jedinog modula (25 A4 stranica) dobit ćete besplatno preko 40 premium, kvalitetnih, multimedijalnih modula, plus sve ove pogodnosti, uključujući i ove poklone! Ako ne znate sami prevoditi, možete zamoliti nekog tko to zna da vam učini uslugu i učini to umjesto vas.
Molimo da nas zainteresirani kontaktiraju »

U nastavku obrađujemo, između ostalog, teme:

 • Samospoznaja
 • Veza s izvorom autentičnosti
 • Osvješćenje
 • Individualizacija
 • Jačanje autonomnost, slobode, neovisnosti
 • Oslobađanje od napasti
 • Razvijanje samopouzdanja
 • Razvijanje proaktivnosti
 • Preispitivanje vlastitog konformizma
 • Kršenje kulturnih normi
 • Prihvaćanje izazova
 • Originalnost
 • Iskrenost
 • Odanost izvornim vrijednostima
 • + Videoprilozi na temu autentičnosti
VIC
BUDI ONO ŠTO JESI
Sara, sredovječna žena leži u bolnici nakon infarkta. Dok je bila na operacijskom stolu, klinički umre i sretne Boga. "Jel mi došao kraj?"- prestašeno upita.
"Ne" - nježno odgovori Bog. "Imaš još nekih 30, čak 40 godina."
Kad se povratila u život, a potom i ozdravila, Sara odluči ostati u bolnici. Napravi face lifting, liposukciju, podigne grudi, učvrsti trbuh, oboji kosu u drugu boju...
Kad joj je ostalo još toliko godina, zašto ne bi izgledala kao da joj je 25?
Na izlasku iz bolnice pogaze ju jureće ambulantna kola. Ponovno se nađe pred Bogom.
"Zar mi nisi obećao još 30, ili 40 godina života?" - pobuni se odmah.
"Pa, nisam te prepoznao!"- odgovori Bog!

Priča
Alisa u zemlji čudesa

Pročitaj knjigu (pdf, bosanski) » ili Pročitaj komentar i knjigu (doc, hrvatski) »
Pročitaj radnju filma »
Aktivnosti/igre za djecu »
Zašto volimo Alisu: put kroz vlastitu zemlju čudesa »

Svi se mi suočavamo s unutarnjim sukobom između onog što bismo htjeli i onog što se od nas očekuje. U svojoj srži, to je sukob autentičnosti i kompromiserstva ili konformizma.

U filmu "Alisa u zemlji čudesa" slikovito je prikazana borba između priklanjanja društvenim normama i bivanja onoga što jesmo. Alisa bježi iz neželjene stvarnosti u svijet mašte. Pada u rupu, koja može simbolizirati podsvijest ili nepoznato, i otkriva čitav jedan fantastičan svijet, ali i autentičnost.

Metaforičko preispitivanje Alisinog identiteta jedan je od glavnih motiva filma, a doslovno se vidi i u razgovorima koje Alisa vodi s Apsolenom, sveznajućim mudracem-gusjenicom. Cijelo vrijeme tijekom filma Apsolen preispituje Alisu je li ona “ona prava Alisa” i mudro je pušta da sama otkrije svoje pravo Ja. Ovo pitanje identiteta i autentičnosti je pitanje s kojim se susreće svatko od nas.

"Poanta je u tome da, upravo poput Alise, izađemo iz rupe i konačno se obračunamo s time tko smo i što smo mi, a što i tko smo uzeli od drugih, njihovih ideja i očekivanja. Da pronađemo ono što je vlastito i autentično, pa čak i ako u takvim trenucima predstavlja osobito veliki izazov." - Iva (www.psiha.com.hr)

Povezani sadržaj
Ulomak iz knjige "Čarobno drvo": 
Kolumna "Druga strana medalje":
  i  
Pripovijetka iz naše knjige "Nana":
Resursi:
 The Authentic Personality (pdf) »
 
Prijava  
Članstvo
Prijavi se na našu mailing-listu primatelja besplatnog e-magazina Životne škole kako bi povremeno dobivao/la najnovije korisne sadržaje i poklone! Nećeš požaliti. Pogledaj sve pogodnosti prijavljenih korisnika »

ocjene

Besplatni e-magazin

E-mail adresa:

 
arrow  upis
Pridruži nam se!
Postani naš član!
Svojim učlanjenjem pridonosiš jačanju vrlina u društvu i dobivaš mnoge fantastične pogodnosti koje su opisane na stranici s prijavnicom i ostalim detaljima:
Opširnije »

Nagradne e-knjige:

 

 


Osvoji nagradu: komplet e-knjiga!

Nagradu dobivaju svi oni koji su ovaj članak pročitali s razumijevanjem, što će se vidjeti kroz ovu križaljku.
Moguće je da se neka pitanja odnose na tekst koji je u ekskluzivnom dijelu.
Alternativa je poslati e-mailom link na ovaj članak (uz par rečenica srdačne preporuke) istodobno trima osobama i nama. (molimo ne slati sebi, jer to nećemo uvažiti)

 1. Kako se zove „postelja“ koja figurativno označava ukalupljivanje ljudi?
 2. Autentičnost proizlazi iz oslanjanja na što?
 3. Znanstvena istraživanja ukazuju na to da bez autentičnosti nema čega?
 4. Autentičnost nije biti različit od drugih, nego biti ____ ?
 5. Koji je jedan od glavnih uzroka neautentičnosti?
 6. Koju vrlinu trebamo razvijati kao suprotnost reaktivnosti?
 7. Koji cvijet iz mulja izrasta u veličanstveni cvijet, pokazujući nam da je moguće izdignuti se iznad nečistog podrijetla i ostvariti "ljepotu" postojanja?
 8. Tamo gdje je minus, mora doći i plus, osigurava nam zakon ____?
   
1.
 postelja
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.

 

Popuni križaljku i onda narančasta slova ubaci umjesto ikseva u ovaj link
(ako neka slova koja upišeš nisu narančasta, pogledaj to u drugom browseru/pregledniku kao što je Firefox):
https://www.zivotna-skola.eu/nagrada/xxxxxxxx.html
kopiraj link - s malim slovima iz narančastih polja križaljke umjesto ikseva - u internet preglednik
pa ćeš dospjeti na internet stranicu na kojoj je nagrada
- pristup kompletu e-knjiga na temu autentičnosti.
Upiti u vezi s nagradnom igrom »

 

 

Poznaješ li neke kojima nedostaje autentičnosti?
Pošalji im e-mailom link na ovaj članak!
Time ćeš učiniti veliku uslugu i nama i njima i sebi.
Još jedno dobro djelo za danas :-)

Ako ti se sviđa ovaj članak, molimo, potvrdi to klikom: 

Više ne objavljujemo anonimne komentare, odnosno komentare onih koji ne stoje iza svojih riječi (bezimeno=bezvrijedno). I iz razloga koje smo naveli u segmentu pod nazivom Mišljenja također nećemo osobno davati pa tako ni uvažavati tuđa mišljenja, a kamoli ih objavljivati. Pod rubrikom Komentari slobodno nam dajte svoj konstruktivni feedback, pogotovo ako imate što dodati kako bi ovaj tekst bio još bolji i korisniji, ili ako primijetite nešto netočno (uz navođenje argumenata i svoje kompetencije, s linkom na dokaz). Smisao komentara je bolje razumijevanje i utvrđivanje gradiva.

 

 

09/12/2019
Elena, 28, Split:

Sviđa mi se tekst. Sve ste lijepo napisali. Prava, iskrena, pozitivna autentičnost se treba podržavati.


04/11/2014
Tena, 36:

Vrlo zanimljivo, međutim moram komentirati da se nikako ne slažem da su slabosti zapreke autentičnosti. Upravo suprotno, tek kad prihvatimo naše slabosti možemo govoriti o autentičnosti.

odgovara autor modula: Ne znam zašto bismo trebali prihvatiti svoje slabosti - zar nije pametnije transformirati slabosti u snage? Cilj Životne škole je potaknuti ljude da se oslobode svojih slabosti/mana, a ne da ih i dalje kultiviraju, nego da umjesto toga kultiviraju vrline. Nema potrebe da prihvatite svoje slabosti, dapače, ne biste ih smijeli prihvatiti ako želite ostvariti blagostanje. To da su slabosti zapreke autentičnosti nismo mi izmislili, to je opće znanje u krugovima stručnjaka na temu. Tko ne živi u blagostanju, živi u zabludi.

 

 

Poruka za  
urednike
  Životna škola ima ekskluzivno pravo na ovaj članak, prema tome drugima nije dopušteno njegovo objavljivanje.
  Imamo mnogo drugih članaka koje možete objaviti pod uvjetom da navedete izvor i link - pogledajte na dnu poruku za
  urednike. -
Top članci.
Home | Uvjeti korištenja | Zaštita podataka | Sitemap
Copyright © 2009 by Talidari :: Designed by Talidari