Važnost spolnog i rodnog odgoja i obrazovanja
autor: Željka Žigić

Za početak važno je definirati i pojasniti što su to rodne, a što spolne karakteristike.
Rod je kategorija koju pojedino društvo prenosi na pojedince. Rod je obojen običajima i tradicijom pojedine kulture.  Stoga je važno pružiti informaciju djeci i mladima, da određene stereotipe koje imamo vezano uz muške i ženske uloge u svakodnevnom životu svrstavamo u kategoriju roda. Npr. poslovi i zanimanja koja se u našoj kulturi smatraju dominantno muškima u drugoj kulturi to mogu biti dominantno ženski. Tako je u nekim dijelovima Afrike izgradnja kuće dominantno ženska uloga.

spolni odgoj

Biološke razlike između muškaraca i žena svrstavamo u spolne karakteristike.

Spolni i rodni odgoj i obrazovanje ima za cilj unaprijediti odnose među spolovima, promicati razvoj znanja i vještina kroz izvaninstitucionalne edukacijske programe, promicati vrijednosti nenasilja, tolerancije, solidarnosti i rodne ravnopravnosti.

Seksualnost je biološki utemeljena, no seksualno ponašanje je bitno određeno društvenim i kulturnim normama. U adolescenciji jača seksualni nagon i javljaju se nove, često nerazumljive, misli i emocije, koje ga prate. Seksualnost je potrebno uspješno objediniti s ostalim vidovima osobnosti. U Hrvatskoj su masovni mediji i vršnjaci, prema istraživanjima, najčešći izvor informacija koje su često nepotpune i netočne.

Seksualnost se ne odnosi samo na seksualne kontakte već podrazumijeva potrebu za prihvaćanjem, osjećaje, odgovornost, znanje i vrijednosti, komunikaciju, seksualni identitet, fantazije, odnos prema tijelu. Većina mladih ljudi ima iskustvo nekog oblika pritiska vezanog uz svoju seksualnost. Obitelj, škola i crkva mogu vršiti pritisak da ne stupe u seksualne odnose, a mediji, grupe vršnjaka i vršnjakinja, partnera (partnerica, vrlo rijetko) da stupe u seksualne odnose.  Pritiscima se moguće oduprijeti tako da imaju znanja, točne informacije i savjete. U razvoju strategije odupiranja pritiscima izvana svakako bi pomogao određeni oblik sustavne školske edukacije.
batine
Preporučujemo
sezam
Seksualna edukacija
posjeti SEZAM portal za mlade, koji pruža informacije o pitanjima vezanim uz seksualnost i odnose među spolovima.   Opširnije »

prema: A. Hodžić, N. Bijelić, S. Cesar; 2003., Spol i rod pod povećalom, priručnik o identitetima, seksualnosti i procesu socijalizacije, CESI, Zagreb

 

 

 

Poruka za urednike: Dopuštamo da objavite naše članke pod uvjetom da navedete izvor i link. Molimo vas da nas obavijestite kad i gdje će koji članak biti objavljen - kontakt.

Home | Uvjeti korištenja | Zaštita podataka | Sitemap
Copyright © 2009 by Talidari :: Designed by Talidari