Print Friendly and PDF

Pozitivno razmišljanje
 

autor: Selma Ćatić, 16 godina, Sarajevo
 
Svaki dan proizvedemo nekoliko tisuća misli koje mogu promijeniti našu stvarnost. Kako možemo privući ono što želimo? Vrlo jednostavno – uz pozitivno razmišljanje, naravno! Svaka naša misao se na neki način reflektira u našoj stvarnosti.

Po mom mišnjenju ova tema je vrlo interesantna za nas tinejđere, zato što smo često u dilemi kako da razmišljamo u određenom trenutku. Postoji sedam točaka po kojima bismo se trebali voditi da bismo u potpunosti bili predstavljeni kao pozitivne osobe. 

1.POZITIVNO RAZMIŠLJATI
Spoznati da je sve dobro,  jer sve želi samo meni služiti i pomoći. Pažljivo i obzirno ići kroz život. S puno humora i povjerenja, opušteno činiti što se mora činiti.

2. POZITIVNO SE OSJEĆATI
Otvoreno i uravnoteženo primati ljude onakvim kakvi jesu. S puno povjerenja i pouzdanosti suočavati se sa svojim osjećajima i osjećati se vrijednim života u punoći. Život samo promatrati, ne mjeriti mu vrijednosti i lijepo dopustiti da se dogodi ispravno.

3. POZITIVNO DJELOVATI
Djelovati promišljeno i obazrivo. Biti ljubazan  i spreman za pomaganje. Ostati pouzdan, pun obzira i ustrajan te neovisan o očekivanjima drugih. Ostati svjestan odgovornosti i samosvjestan u svemu što radim. Učiti druge i prihvaćati učenje drugih i prema "unatrašnjem vodstvu" činiti ono ispravno u pravom trenutku.

4. POZITIVNO GOVORITI
Naučiti se jasno izražavati i zaustaviti navalu riječi. Ne davati netraženi savjet i naučiti šutjeti. Biti iskren riječju i dijelom te davati darove u obliku riječi. Ohrabriti, utješiti i riječi upotrebljavati samo za pomaganje, zahvaljivanje i blagoslivljanje.

5. POZITIVNO HTJETI
Htjeti učiti i htjeti razumjeti. Htjeti se ispričati i htjeti samo ispravno činiti. Htjeti što se treba! Željeti čuti čuti što želi vlastita duša i htjeti osloboditi vlastitu volju i htjeti je ispuniti!

6. POZITIVNO ŽIVJETI
Pridržavati se duhovnih zakona, kroz život ići bez briga i opušteno. Njegovati skladne odnose i radovati se i malim stvarima. Rado živjeti, ali u svakom trenutku biti spreman otići. Ali dok god živim, živjeti razumno, uzorno i zdravo. Cjelokupno postojanje usmjeriti na najviše i spoznavati Boga u svemu.

7. POZITIVNA SVIJEST
U spoznaji istine i stvarnosti biti harmoničan, nesebičan i skriven. Redovito se povlačiti u mir i uzimati si vremena za meditaciju i molitvu. Cjelokupno postojanje usmjeriti na najviše. Živjeti duhom u sadašnjosti i životom ispunjenim smislom.

 

selmaBilješka o autoru:
Selma Ćatić, 16 godina, Sarajevo - odlična je učenica drugog razreda tekstilne škole u Sarajevu i volonterka Životne škole. U slobodno vrijeme voli čitati razne knjige a najviše one vezane za psihologiju. Voljela bi pomoći svima onima kojima je pomoć potrebna. Svi koji žele mogu joj se obratiti putem e-mail-a  mala-kapljica2011@live.com
     
ocjene
TEEN klub
Posjeti nas u klubu, saznaj što te zanima i sudjeluj u kreiranju sadržaja za svoje vršnjake!
Opširnije »
čarobno drvo
Čarobno drvo
Pozivamo te da sudjeluješ u ovoj akciji u kojoj svaki mjesec zajedno jačamo razne vrline, svladavamo pojedine mane i usvajamo korisne vještine.
Opširnije »
 


Postanite kum(a) ovog članka »
Pomozite održavanje ovog članka kako bi mnogi mladi imali priliku biti potaknuti na pozitivno razmišljanje!

 

 

Poruka za  
urednike
  Životna škola ima ekskluzivno pravo na ovaj članak, prema tome drugima nije dopušteno njegovo objavljivanje.
  Imamo mnogo drugih članaka koje možete objaviti pod uvjetom da navedete izvor i link - pogledajte na dnu poruku za
  urednike. -
Članci.
Home | Uvjeti korištenja | Zaštita podataka | Sitemap
Copyright © 2009 by Talidari :: Designed by Talidari