Print Friendly and PDF

Laganje
 

autor: Selma Ćatić, 16 godina, Sarajevo
 

Jesi li se našao/la u situaciji da slažeš svojim roditeljima ili prijateljima? Je li te poslije toga grizla savjest?

Svi mi koji imamo mlađeg brata/sestru možemo se prisjetiti vremena kada smo možda rekli da ga/je ne volimo. Možda bi nas mama udarila i govorila da to više ne smijemo reći i  mi bismo morali slagati i reći „volim te“. Poslije toga smo mogli zaključiti da istina boli i da se više isplati slagati i biti možda nagrađen za to. Svi smo mi rođeni s jednom osobinom koja i nije naša dobra strana, a to je ljubomora. Neki su toga svjesni a neki ne. Moramo se pomiriti sa sudbinom i znati da ne možemo imati sve što želimo, ali ne trebamo lagati da bismo nešto izmjenili.

Samo polako, nemoj brinuti. Svi smo se mi nalazili u situaciji kad smo bili uvjereni da moramo slagati ili nam nema izlaza. Koliko puta želimo pomoći svojim prijateljima i lažemo zbog njih! Svjesni smo toga da ćemo se mi uvaliti u problem, ali ipak želimo pomoći.

Jedna ljudska osobina jest laganje. Pogotovo kod nas mladih tinejdžera, radimo stvari za koje znamo da su nam zabranjene ili loše za naše zdravlje. Neko vrijeme to krijemo, ali na kraju ipak roditelji budu mudriji i otkriju nas.

Jesu li laži postale dio tvoje svakodnevnice? Ti to sebi ne trebaš dopustiti. Trebaš se pobrinuti da se taj problem riješi. Ne smiješ dopustiti da lažući ublažiš bol za greške koje činiš svjesno ili nesvjesno. Znaš da će sve jednom izaći na vidjelo.

Postoje neke osobe koje su poprilično spretne u laganju, možemo reći rođene za to. Ali također postoje osobe koje se izgube u laži i jednostavno se na njima primijeti neka nesigurnost ili nespremnost za tu situaciju.

Roditelji su ti koji naprije mogu saznati lažemo li zapravo ili govorimo istinu. U ovom periodu svog života nikako sebi ne smiješ dopustiti da roditelji sumnjaju u tebe jer su ti sada napotrebniji. Sigurno da su ti oni bolji od školskih prijatelja jer te ni u jednom trenutku neće iskoristiti.

Ako poznaješ nekog prijatelja koji je lažljivac, najlakše ćeš mu pomoći ako mu daš primjer iz vlastitog života. Ako ti se dogodilo da te je neko uhvatio u laži, sigurno da ti se više neće povjeriti u određenom trenutku, izgubit će povjerenje u tebe, a to će na tebe negativno utjecati.

Nekada moramo oprostiti laž, jer postoje osobe koje nam lažu samo zato što se boje naše reakcije, ali te osobe često imaju namjeru da nam poslije kažu istinu, samo čekaju pravi trenutak.

Mi smo najčešće prisiljeni slagati zbog kazne koja slijedi ili možda zato da bismo bili bolje prihvaćeni u društvu. Nikada se ne trebamo prepustiti tome da lažemo zbog nekoga drugog, pogotovo ne zbog društva, takvo društo sigurno ne trebamo, jer zaslužujemo bolje.

Mi trebamo birati društvo, a ne dopustiti da društvo bira nas.

Što prije shvatimo da ćemo biti prihvaćeni baš onakvima kakvi jesmo, prije ćemo se uspjeti riješiti navike laganja.

Povezani sadržaj
Modul Životne škole: 

 

 

 

selmaBilješka o autoru:
Selma Ćatić, 16 godina, Sarajevo - odlična je učenica drugog razreda tekstilne škole u Sarajevu i volonterka Životne škole. U slobodno vrijeme voli čitati razne knjige a najviše one vezane za psihologiju. Voljela bi pomoći svima onima kojima je pomoć potrebna. Svi koji žele mogu joj se obratiti putem e-mail-a  mala-kapljica2011@live.com
 
ocjene
TEEN klub
Posjeti nas u klubu, saznaj što te zanima i sudjeluj u kreiranju sadržaja za svoje vršnjake!
Opširnije »
čarobno drvo
Čarobno drvo
Pozivamo te da sudjeluješ u ovoj akciji u kojoj svaki mjesec zajedno jačamo razne vrline, svladavamo pojedine mane i usvajamo korisne vještine.
Opširnije »
 


Postanite kum(a) ovog članka »
Pomozite održavanje ovog članka kako bi mnogi imali priliku biti inspirirani za hrabrost!

 

 

 

Poruka za  
urednike
  Životna škola ima ekskluzivno pravo na ovaj članak, prema tome drugima nije dopušteno njegovo objavljivanje.
  Imamo mnogo drugih članaka koje možete objaviti pod uvjetom da navedete izvor i link - pogledajte na dnu poruku za
  urednike. -
Članci.
Home | Uvjeti korištenja | Zaštita podataka | Sitemap
Copyright © 2009 by Talidari :: Designed by Talidari